ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στον εργατικό - λαϊκό αγώνα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική

Για τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την άγρια καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων στην Αλγερία, στη Λιβύη, στο Μπαχρέιν και στην Υεμένη. Εκφράζει την αλληλεγγύη του και τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργατικών λαϊκών δυνάμεων που παλεύουν για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για δημοκρατικές ελευθερίες. Είναι θύματα της άγριας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της καταστολής από την αστική τάξη της χώρας τους και τους διεθνείς συμμάχους της, τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που ανταγωνίζονται και παρεμβαίνουν για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους με κάθε τρόπο και μέσο».

ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Ο στρατός βαράει στο ψαχνό

Τραυματίες από τη χτεσινή καταστολή
Τραυματίες από τη χτεσινή καταστολή
MANAMA.--

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στο Μπαχρέιν, όπου, χθες το μεσημέρι, αστυνομικές δυνάμεις και στρατός εμπόδισαν με δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες, αλλά και πραγματικά πυρά πολυπληθείς ομάδες διαδηλωτών, που προέρχονταν από τις κηδείες των θυμάτων των συγκρούσεων της προηγούμενης μέρας, να προσεγγίσουν την πλατεία Μαργαριταριού στο κέντρο της Μανάμα. Ενα 24ωρο νωρίτερα, η πλατεία είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης, όταν ο στρατός «εκκαθάρισε» τους διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει εκεί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 διαδηλωτές, να τραυματιστούν 213 και να αγνοούνται δεκάδες.

Από τις χθεσινές συγκρούσεις, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 23 άνθρωποι. «Να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μέχρι τέλους» κάλεσαν, στις χθεσινές προσευχές, τους διαδηλωτές αρκετοί σιίτες ιεροδιδάσκαλοι (το 70% του πληθυσμού είναι σιίτες) καταδικάζοντας τη βία. Για «σφαγή» διαδηλωτών έκανε λόγο ο σιιτικός αντιπολιτευόμενος συνασπισμός Wafiq, επιμένοντας στην απόσυρση των 18 βουλευτών του από το 40μελές Κοινοβούλιο και στην άμεση παραίτηση της παρούσας κυβέρνησης, προκειμένου να δρομολογηθούν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Για αναγκαιότητα «άμεσης έναρξης εθνικού διαλόγου», έκανε λόγο ο πρίγκιπας διάδοχος, ο οποίος ανέλαβε, με βασιλική εντολή, τη «διαχείριση της κρίσης». Ο Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Κχαλίφα (υπ. Αμυνας) εξέφρασε «σεβασμό προς όλους τους πολίτες της χώρας», τόνισε ότι το Μπαχρέιν δε θα γίνει αστυνομικό κράτος, ζήτησε «υπευθυνότητα από όλους» και υποστήριξε ότι «η χώρα αντιμετωπίζει κίνδυνο διχασμού».

Οι εξελίξεις στο Μπαχρέιν, στενό σύμμαχο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της Σ. Αραβίας, έχουν προκαλέσει ανησυχία. Ο Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε υποκριτικά τη χρήση βίας «κατά ειρηνικών διαδηλωτών» και ζήτησε από τις ηγεσίες των Μπαχρέιν, Λιβύης, Υεμένης «αυτοσυγκράτηση», καθώς βλέπει ότι η κατάσταση είναι αμφίρροπη και θέλει να έχει προσβάσεις σε όλες τις πλευρές. Η Βρετανία, που προμηθεύει με εξοπλισμό τις δυνάμεις καταστολής του εμιράτου, ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τις πωλήσεις αυτές. Ο Γερμανός Πρόεδρος ανέβαλε την επικείμενη επίσκεψή του «λόγω βίαιης καταστολής διαδηλωτών», ενώ έντονη ανησυχία εξέφρασε η Γαλλία, που έχει εκπαιδεύσει τους αστυνομικούς του εμιράτου.

ΛΙΒΥΗ
Εκρυθμη η κατάσταση

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Λιβύη, με μεγάλες διαδηλώσεις σε Βεγγάζη, Ντέρνα και αλ Μπάιντα και συγκρούσεις με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και νεκρούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, που δεν μπορούν να διασταυρωθούν, εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση κυρίως στην πόλη αλ Μπάιντα, όπου οι διαδηλωτές μετά από σκληρές τριήμερες συγκρούσεις (από την Τρίτη), κατά τις οποίες φέρονται να σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι, εκδίωξαν τις αστυνομικές δυνάμεις, αφού απαγχόνισαν δύο μέλη τους.

Το γεγονός αυτό φέρεται να επιβεβαιώνει και η εφημερίδα «Quryna» του Σαΐφ αλ Ισλάμ, γιου του Καντάφι, όπου, χωρίς λεπτομέρειες, αναφέρεται ότι αστυνομικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στην περίμετρο της πόλης. Κατά την ίδια εφημερίδα, αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Βεγγάζη, όπου συνολικά αναφέρεται ότι έχουν σκοτωθεί 20 άνθρωποι, και συνολικά σε τρεις μέρες 41 διαδηλωτές, και έχουν τραυματιστεί δεκάδες.

Στην Τρίπολη, στους δρόμους κατέβηκαν χιλιάδες υποστηρικτές του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, τους επισκέφτηκε. Παρ' όλα αυτά, την κρισιμότητα της κατάστασης φαίνεται να επιβεβαιώνει η λιβυκή ανακοίνωση ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη, για το Μάρτη, Σύνοδος Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου (την προεδρία του οποίου έχει στην παρούσα φάση η Λιβύη). Οι διαδηλωτές ζητούν συνταγματική κατοχύρωση δικαιωμάτων, ατομικών και πολιτικών ελευθεριών, αλλά και αντιστροφή των οικονομικών επιλογών Καντάφι, τα τελευταία χρόνια, που έχουν οδηγήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση της ανεργίας, μείωση των κρατικών βοηθημάτων και πτώση του βιοτικού επιπέδου.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ.-- Οκτώ ελαφρά τραυματίες είναι ο απολογισμός των πρώτων επεισοδίων που σημειώθηκαν στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται, εδώ και επτά Παρασκευές μετά την παραδοσιακή προσευχή, στην Ιορδανία με αίτημα την υιοθέτηση Συντάγματος που θα προβλέπει εκλεγμένη κυβέρνηση και πρωθυπουργό αλλά και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της κλιμακούμενης φτώχειας και της ακρίβειας στα τρόφιμα. Τα επεισόδια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σημειώθηκαν μεταξύ λίγων εκατοντάδων αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και ακόμη λιγότερων φιλοκαθεστωτικών, τους οποίους χώρισε η αστυνομία. Ο βασιλιάς Αμπντάλα προχώρησε σε αντικατάσταση κυβέρνησης και εξήγγειλε σειρά μέτρων ανακούφισης, γρήγορα, με αποτέλεσμα οι διαδηλώσεις να φθίνουν διαρκώς καθώς η σημαντικότερη αντιπολιτευτική δύναμη «οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι» δήλωσαν «ικανοποιημένοι προς το παρόν» και απέσυραν τη στήριξή τους από τις διαδηλώσεις.

ΤΥΝΙΣΙΑ.-- Γενική αμνηστεία για όλους τους πολιτικούς κρατουμένους ανακοίνωσε, χθες, η «μεταβατική» κυβέρνηση υπό τον Μουχάμαντ Γκανούσι, ικανοποιώντας άλλο ένα αίτημα των διαδηλωτών, που με καθημερινές συγκεντρώσεις ανά περιοχή συνεχίζουν να πιέζουν για «ριζικές αλλαγές». Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνηγόρων πολιτικών κρατουμένων, συνολικά, τις τελευταίες ημέρες, έχουν απελευθερωθεί περίπου 3.000 κρατούμενοι.

ΙΡΑΝ.-- Αδεια να διασχίσουν τη διώρυγα του Σουέζ φέρεται να έδωσε, αργά το βράδυ χθες, στα δύο στρατιωτικά ιρανικά πλοία, μετά την κατάθεση νέου σχετικού αιτήματος, το αιγυπτιακό υπουργείο Αμυνας. Ανεπισήμως, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι δεν μπορεί ν' απαγορευτεί η διέλευση σε πλοία αν δεν υπάρχει πόλεμος. Τα στρατιωτικά πλοία περνούν το Σουέζ μετά από άδεια ενώ τα εμπορικά ελεύθερα μετά την καταβολή του ανάλογου τιμήματος. Η είδηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισράηλ, που μίλησε για «προκλητική ενέργεια». Είναι η πρώτη φορά που ιρανικά στρατιωτικά πλοία φτάνουν στη Μεσόγειο με δηλωμένο απώτερο προορισμό τη Συρία.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Εκδηλώσεις για παραπέρα αλλαγές

ΚΑΪΡΟ.-

Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν, χθες, στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο αλλά και στην Αλεξάνδρεια για «να γιορτάσουν τη συμπλήρωση μίας βδομάδας από την εκδίωξη Μουμπάρακ από την εξουσία» αλλά και «για να διατηρήσουν την πίεση στο στρατό» που έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας, έχει μοιράσει διαβεβαιώσεις, έχει προχωρήσει σε ελιγμούς αλλά δεν έχει κάνει κανένα σημαντικό βήμα. Οι διαδηλωτές επανέθεσαν το ζήτημα της άμεσης απελευθέρωσης όλων των πολιτικών κρατουμένων, της άμεσης άρσης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, της ολικής αλλαγής της κυβέρνησης που διόρισε ο Μουμπάρακ και τάχθηκαν υπέρ, σε δεύτερο χρόνο, της υιοθέτησης συνταγματικών αλλαγών που θα διασφαλίζουν ατομικές και πολιτικές ελευθερίες, και μέτρων βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών και της οικονομικής κατάστασης της πλειοψηφίας του πληθυσμού.

Ο στρατός επεδίωξε να επιβεβαιώσει τις «καλές του προθέσεις», συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις με μπάντες, και προχωρώντας στη σύλληψη τριών πρώην υπουργών του Μουμπάρακ (Εσωτερικών, Ανοικοδόμησης και Τουρισμού) αλλά και ενός στελέχους του κόμματός του, του μεγιστάνα του ατσαλιού, Αχμαντ Εζ, μέχρις ότου «ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις σε βάρος τους για διαφθορά», η καταπολέμηση της οποίας είναι ένα ακόμη αίτημα των διαδηλωτών. Την παρουσία τους φρόντισαν να κάνουν αισθητή χθες και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, επαναλαμβάνοντας ότι δεν επιδιώκουν να καταλάβουν την εξουσία, ωστόσο δεν έλειψαν οι εκκλήσεις ο κόσμος να γυρίσει στα σπίτια και τις δουλειές τους.

ΥΕΜΕΝΗ
Νέες αιματηρές συγκρούσεις

ΣΑΝΑ'Α.--

Αιματηρή τροπή πήραν και χθες οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται για ένατη συνεχόμενη μέρα, ενώ ιεροδιδάσκαλοι και φύλαρχοι διαπραγματεύονται και φέρονται να «παζαρεύουν» με τον, από το 1978, ισχυρό άνδρα της χώρας, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ (συμμάχου των ΗΠΑ), την υποστήριξή τους. Τρεις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στο Αντεν, όπου είναι το μέρος που οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις έχουν λάβει τη σκληρότερη μορφή, προφανώς όχι τυχαία, αφού οι διαδηλωτές ζητούν και την απόσχιση του νότου, εκτός από την αποχώρηση Σάλεχ από την εξουσία και σειρά μέτρων για διασφάλιση δικαιωμάτων (ατομικών και πολιτικών) αλλά και για την αντιμετώπιση της άθλιας οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Αλλοι 48 άνθρωποι τραυματίστηκαν, όταν, πιθανότατα φιλοκαθεστωτικοί, έριξαν χειροβομβίδα σε συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Χουρίγια της πόλης Τάιζ, κοντά στη Σάνα'α, ενώ στην ίδια την πρωτεύουσα σημειώθηκαν μικροεπεισόδια με την αστυνομία και τραυματίστηκαν τέσσερις διαδηλωτές.

Αρκετοί ιεροδιδάσκαλοι καταδίκασαν τη βία και τάχθηκαν υπέρ των αιτημάτων κατά της διαφθοράς και κατά της φτώχειας, θέτοντας το ζήτημα σε «θρησκευτικό» πλαίσιο, έτσι ώστε να πιέσουν τον Σάλεχ, που χρειάζεται στην παρούσα φάση την επιρροή τους προς τον ισλαμικό πληθυσμό του βορρά, για περισσότερες παραχωρήσεις ως προς την παρέμβαση της θρησκείας στην άσκηση εξουσίας. Ανάλογη τακτική ακολουθούν, όπως φαίνεται, και αρκετοί φύλαρχοι, με τους οποίους συνομιλεί ο Σάλεχ τις τελευταίες μέρες.

Η αμερικανική πρεσβεία, πάντως, εξέφρασε «ανησυχία για την κλιμακούμενη βία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ