ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «PROVET»
Καμιά δέσμευση από την κυβέρνηση για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους

Αμεση πληρωμή των δεδουλευμένων, καμιά απόλυση και καμιά αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις ζήτησε η Δ. Μανωλάκου, στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων έξω από τη Βουλή
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων έξω από τη Βουλή
Τη «δέσμευση με απόλυτο τρόπο» ότι «ακόμα και με νέο ιδιοκτήτη θα πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία PROVET τα δεδουλευμένα τους, δεν θα γίνει καμία απόλυση και δεν θα υπάρξει αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις», ζήτησε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, από την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ, ενώ την ίδια ώρα, έξω από τη Βουλή, ήταν σε εξέλιξη παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων.

Η βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι οι 113 εργαζόμενοι της PROVET έχουν να δουν μισθό πάνω από 6 μήνες, και αυτό παρά τις δεσμεύσεις της εργοδοσίας - μετά την παρέμβαση της σωματειακής τους Επιτροπής στην Επιθεώρηση Εργασίας - ότι θα τους κατέβαλλε όλα τα δεδουλευμένα μέχρι τις 25/5.

Η «καλή θέληση» και το «νομικό οπλοστάσιο» που χαντακώνει τους εργαζόμενους

Η υπουργός Εργασίας, θέλοντας να δώσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται τάχα στο πλευρό των εργαζομένων, προσπάθησε να εμφανίσει ως... επίτευγμα τις «οχλήσεις της Επιθεώρησης Εργασίας» προς την εταιρεία και τα 450 ευρώ που κατέβαλε η τελευταία στους εργαζόμενους όλο αυτό το διάστημα, κάτι που μάλιστα χαρακτήρισε ως «ένδειξη καλής θέλησης»! Ωστόσο, όταν κλήθηκε από την Δ. Μανωλάκου να πει συγκεκριμένα τι θα κάνει για να διασφαλίσει την καταβολή των μισθών, τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα, είτε με τη σημερινή διοίκηση είτε με καινούργια, μιας και λέγεται ότι έχει εμφανιστεί αγοραστής, δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση, παρά μόνο επανέλαβε ότι το υπουργείο θα «αξιοποιήσει όλο το οπλοστάσιο, το νομικό πλαίσιο που διαθέτει».

Η Δ. Μανωλάκου, όσον αφορά τα 450 ευρώ, ρώτησε την υπουργό: «Τι να πρωτοπληρώσουν οι εργαζόμενοι, το ενοίκιο, τη ΔΕΗ που απειλεί να τους κόψει το ρεύμα, να ταΐσουν την οικογένειά τους, τον ΕΝΦΙΑ; (...) Εχετε αναρωτηθεί γιατί λιποθυμούν τα παιδιά στο σχολείο, όταν έξι και εφτά μήνες έχουν να πληρωθούν οι γονείς τους και λέτε ότι παίρνετε μέτρα;».

Κατήγγειλε το γεγονός ότι η υπουργός δεν έδωσε καμία καμία δέσμευση απέναντι στους εργαζόμενους, ενώ σχετικά με το νομικό πλαίσιο τόνισε: «Εχετε διατηρήσει όλο το αντεργατικό πλαίσιο, το οποίο σαν αντιπολίτευση το καταδικάζατε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχετε κάνει βήματα και παραπέρα, μέχρι και σε ομαδικές απολύσεις, τις οποίες περάσατε στο τέταρτο μνημόνιο».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Διεκδικούν να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία

Απεργία χτες και πανελλαδική συγκέντρωση για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στα ΚΗΦΗ και στα ΚΔΑΠ, που επί 15 χρόνια εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τα σχετικά προνοιακά προγράμματα εφαρμόζονται σε όλους τους δήμους, με 876 δομές και 3.500 εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι απαιτούν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, με νομοθετική ρύθμιση που θα βάζει τέλος στην πολύχρονη εργασιακή τους ομηρία.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αναφερόμενος στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε πριν λίγες μέρες στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και στην απάντηση που δόθηκε, ανέφερε πως αυτή ήταν «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είπε πολλά, δυστυχώς διέψευσε πολλούς από τους εργαζόμενους».

Δυναμικό «παρών» στην πανελλαδική κινητοποίηση στο Σύνταγμα έδωσαν μεταξύ άλλων εργαζόμενοι στις δομές αυτές από την Πελοπόννησο, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους απεργούς, εξέφρασε τη στήριξη της δημοτικής αρχής στο δίκαιο αγώνα τους. Σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι στον Κοινωνικό Οργανισμό του δήμου Πατρέων, οι 16 εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εξυπηρετούν σε έξι δομές 450 άτομα που έχουν ανάγκη.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι εμπαίζονται προκλητικά από όλες τις κυβερνήσεις και τους ανακοίνωσε την προχτεσινή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που στηρίζει τον αγώνα και τα αιτήματά τους για άμεση νομοθετική ρύθμιση του θέματος από την κυβέρνηση, προκειμένου να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και να σταματήσει έτσι η πολύχρονη εργασιακή τους ομηρία. Υπογράμμισε ότι με τη μονιμοποίηση αυτών των εργαζομένων θα μπορεί ο δήμος να προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες στον λαό της πόλης.

Χαιρετισμό στους εργαζόμενους απηύθυναν ο Π. Πάλμος από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων και ο Σ. Κωνσταντάς από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον Π. Σκουρλέτη, ο οποίος δεν απάντησε επί της ουσίας σε κανένα από τα αιτήματά τους. Συγκεκριμένα, τους έδωσε ραντεβού τον... Σεπτέμβρη, κάνοντας αναφορά σε νομοθετική ρύθμιση που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο, η οποία, όπως εξήγησε, θα πρέπει να είναι συμβατή με το Σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, αλλά θα πρέπει να συμφωνούν και οι «θεσμοί». Κατά πληροφορίες, τους είπε πως σε περίπτωση που καθυστερήσουν ο σχετικές συζητήσεις θα δοθεί παράταση στις συμβάσεις τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Αμείωτη η εκμετάλλευση με τις ατομικές συμβάσεις που διαφημίζει η κυβέρνηση

Την αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στην καθαριότητα του νοσοκομείου του νησιού απαιτούν ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Λευκάδας και το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας, καταγγέλλοντας παράλληλα τις εξευτελιστικές ατομικές συμβάσεις με το νοσοκομείο, τις οποίες διαφημίζει προκλητικά ως... φιλεργατικές η κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι στην καθαριότητα του νοσοκομείου «δουλεύουν με ατομικές εργολαβικές συμβάσεις 8 εργαζόμενοι (ενώ στο παρελθόν ήταν 9) που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η σύμβασή τους με το νοσοκομείο τελειώνει στο τέλος του χρόνου, κινδυνεύοντας να απολυθούν. Μάλιστα, ο ένας συνάδελφος εκτελεί και χρέη εργάτη κατά παράβαση της σύμβασης που υπόγραψε με το νοσοκομείο. Συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι για εργασία που εκτέλεσαν (νυχτερινά και υπερωρίες όλο το 2017!)».

Οπως υπογραμμίζουν, μάλιστα, «λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, μια καθαρίστρια κρίθηκε αναγκαίο να απουσιάσει για ένα χρονικό διάστημα για να αποκαταστήσει την υγεία της από τις βλάβες που της προκάλεσε το απάνθρωπο σύστημα της εκμετάλλευσης. Ομως, ενώ όπως θα ήταν αυτονόητο να της δοθεί αναρρωτική άδεια μετά αποδοχών, οι επαίσχυντες ατομικές συμβάσεις της κυβέρνησης δεν της αναγνωρίζουν το δικαίωμα να αρρωστήσει. Ταυτόχρονα, για πάνω από ένα μήνα το βάρος της αναπλήρωσης της δουλειάς το επωμίζονται οι 7 συναδέλφισσές της που έχουν εξουθενωθεί».

Το Σωματείο Εργαζομένων και το Εργατικό Κέντρο απαιτούν: Αμεση αναπλήρωση με επιπλέον άτομο στην καθαριότητα του νοσοκομείου. Καμία ανοχή στην απλήρωτη δουλειά. Να πληρωθούν εδώ και τώρα όλα τα δεδουλευμένα. Κατάργηση των εξευτελιστικών ατομικών συμβάσεων. Καμία απόλυση. Μονιμοποίηση των συναδέλφων εργολαβικών, επικουρικών κ.λπ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με βάση τις σημερινές ανάγκες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα.

  • Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδας πραγματοποιεί σήμερα συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Νοσοκομείου Λευκάδας στη 1 μ.μ., αντιδρώντας στο γεγονός ότι για 8 μέρες τον Ιούλη δεν θα γίνονται εισαγωγές ασθενών στην Παθολογική Κλινική, λόγω έλλειψης παθολόγων.
Κινητοποίηση αύριο και στο νοσοκομείο Αργοστολίου

Παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο Αργοστολίου, με αφορμή τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας, οργανώνει αύριο, Σάββατο, στις 7 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης (ΕΚΚΙ). Αμέσως μετά την κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί να γίνει συζήτηση στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης φορέων που είχε διοργανώσει το ΕΚΚΙ το προηγούμενο διάστημα, ενώ οι σχετικές δράσεις θα κορυφωθούν τον Νοέμβρη.

Τα αιτήματα της κινητοποίησης είναι: Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΓΝ Αργοστολίου και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία, τις δομές Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ του Νομού. Να μη γίνει καμιά μετακίνηση προσωπικού από το Μαντζαβινάτειο, το ΚΥ Ιθάκης και τις υπόλοιπες δομές. Αντίθετα, να ανακληθούν τώρα όσες έχουν γίνει και να επιστρέψουν όσοι γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί. Να επανέρθει η οργανικότητα του Μαντζαβινάτειου στην προ του 2012 κατάσταση. Να μην προχωρήσει κανένας ντε φάκτο υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση - κατάργηση νοσοκομείου ή άλλης δομής Υγείας. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Εκρινε συνταγματική την κατάργηση των «ρητρών μονιμότητας»

Πατώντας πάνω στο διαμορφωμένο αντεργατικό νομικό πλαίσιο, την παγίωση και την παραπέρα εμβάθυνση του οποίου διασφάλισε για λογαριασμό του κεφαλαίου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την πρόσφατη ψήφιση του 4ου μνημονίου, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, αναιρώντας πρωτόδικη απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής, τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας τόσο του 2ου μνημονίου όσο και του άρθρου 5 της άθλιας Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012, με το οποίο καταργούνται οι «ρήτρες μονιμότητας» και η όποια διασφάλιση αυτές προσέφεραν σε εργαζόμενους.

Η υπόθεση που έκρινε ο Αρειος Πάγος αφορά τις απολύσεις 5 εργαζομένων του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής (εισπράκτορες και οδηγοί), οι οποίοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, κατά τις επίμαχες 5 απολύσεις, δεν εφάρμοσε τις διατάξεις του γενικού κανονισμού προσωπικού των ΚΤΕΛ, που περιλαμβάνει «ρήτρες μονιμότητας» για την προστασία των εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας και, ως εκ τούτου, περιορίζει τα δικαιώματα του εργοδότη για ελεύθερη καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Οι απολύσεις έγιναν μετά την ισχύ του νόμου 4046/2012 (2ο μνημόνιο) και στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 5 της 6/2012 ΠΥΣ.

Σημειώνεται ότι το άρθρο 5 της ΠΥΣ 6/2012 προβλέπει πως «από την 14.2.2012 διατάξεις νόμων ή κανονιστικών αποφάσεων, καθώς και όροι Συλλογικών Συμβάσεων και Διαιτητικών Αποφάσεων, Κανονισμών Εργασίας, Οργανισμών Προσωπικού και αποφάσεων Διοίκησης επιχειρήσεων, που θεσπίζουν όρους που υποκρύπτουν μονιμότητα ή ρήτρες μονιμότητας, παρεκκλίνοντας από τους γενικούς κανόνες της εργατικής νομοθεσίας ή/και προβλέπουν την εφαρμογή, αναλογική ή ευθεία, διατάξεων του Κώδικα περί Δημοσίων Υπαλλήλων, καταργούνται. Οι διατάξεις που προβλέπονται στο προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζονται και σε επιχειρήσεις, εταιρείες ή οργανισμούς που υπάγονται ή είχαν υπαχθεί οποτεδήποτε κατά το παρελθόν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Σύμφωνα μάλιστα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου που τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας του 2ου μνημονίου και της ΠΥΣ 6/2012, αναφέρει ότι τα νομοθετήματα αυτά αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και για αυτό έγινε και η μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, γιατί «διαφορετικά στερεί την δυνατότητα εξυγίανσης των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης του εργασιακού κόστους».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ