ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ούτε ένα παιδί λαϊκής οικογένειας να μη μείνει εκτός Προσχολικής Αγωγής

Ερώτηση προς την αρμόδια υπουργό για τους αποκλεισμούς από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ

Από παλιότερη εκδήλωση του ΚΚΕ στο Βύρωνα με θέμα «Δωρεάν παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά»
Από παλιότερη εκδήλωση του ΚΚΕ στο Βύρωνα με θέμα «Δωρεάν παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά»
Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Γιώργος Λαμπρούλης με θέμα τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών απ' τους παιδικούς σταθμούς.

Στην Ερώτηση υπογραμμίζουν: «Με βάση το δελτίο Τύπου της ΕΕΤΑΑ για τα αποτελέσματα του λεγόμενου προγράμματος "Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής 2017-2018", δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ και χιλιάδες λαϊκές οικογένειες και πάλι βρίσκονται σε αδιέξοδο, αναζητώντας παιδικό σταθμό για να εγγράψουν τα παιδιά τους. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός παιδιών κόβεται και από αντίστοιχο πρόγραμμα βρεφονηπιακών σταθμών του ΟΑΕΔ.

Ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που αποκλείστηκαν είναι πολύ μεγαλύτερος από τους αριθμούς που αποτυπώνονται στο δελτίο της ΕΕΤΑΑ, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν καν δικαίωμα συμμετοχής και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση, π.χ. για να είχε δικαίωμα να υποβάλει αίτηση μια οικογένεια με δύο παιδιά, έπρεπε να έχει 27.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, αποδεικνύεται πως ακόμα και κάτω από αυτό το όριο, περισσότερα από 55.000 παιδιά κόπηκαν από το πρόγραμμα. Με δεδομένη την άσχημη οικονομική δυνατότητα, με τους γονείς να αδυνατούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην άδεια τσέπη, υψώνεται απροσπέλαστο τείχος.

Παρότι η ευθύνη για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης, που άλλαξε τον προσανατολισμό του προγράμματος με στόχο όχι τη στήριξη και διεύρυνση των δημοτικών δομών, αλλά τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών δομών, επιχειρείται να μετατοπιστούν οι ευθύνες για τον αποκλεισμό των παιδιών και την ταλαιπωρία των γονέων στους δήμους, όπως γίνεται αυτές τις μέρες στην περίπτωση του δήμου Πάτρας.

Επειδή ο ρόλος των παιδικών σταθμών δεν έχει χαρακτήρα parking ώστε να περιορίζεται στη φύλαξη των βρεφών και των νηπίων κατά τις ώρες εργασίας των γονιών, αλλά εστιάζει στην ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, το πρόβλημα απαιτεί άμεση λύση. Σήμερα απαιτούνται δομές Προσχολικής Αγωγής αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με επαρκή χρηματοδότηση, κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και στελέχωση με επιστημονικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από την αρμόδια υπουργό:

  • Να διασφαλίσει με άμεσα μέτρα και με όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις τη διεύρυνση των δημοτικών δομών για βρέφη και νήπια (εξεύρεση κατάλληλων κτιρίων - πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού) για όλα τα παιδιά που είτε συμμετείχαν με αίτηση των γονιών τους στο πρόγραμμα και σήμερα δεν εγκρίθηκαν ή δεν βρίσκουν θέση σε δομή της περιοχή τους, είτε έχουν κατάθεση το αίτημά τους στους δήμους.
  • Να διασφαλίσει για όλους τους δήμους την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα χωρίς όρους και προϋποθέσεις και αν επιτέλους θα προχωρήσει στη μονιμοποίησή τους.
  • Να πάρει έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης των δήμων ώστε να στήσουν άμεσα αντίστοιχες δημοτικές δομές για ΚΔΑΠ - ΑΜΕΑ και ΚΔΑΠ, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.
Αλχημείες από την κυβέρνηση

Στο μεταξύ, να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τα χιλιάδες παιδιά, που με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης θα μείνουν ξανά φέτος εκτός παιδικών σταθμών, προσπαθούν με κοινή ανακοίνωση τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας & Ανάπτυξης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Χωρίς να κάνουν την παραμικρή αναφορά στις χιλιάδες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, που όμως δεν πληρούν τα τυπικά κριτήρια του προγράμματος δωρεάν φοίτησης και δεν μπήκαν καν στον κόπο να κάνουν αίτηση, τα υπουργεία ισχυρίζονται ότι «περίπου 10.000 περισσότερα παιδιά αναμένεται να μπουν το 2017 σε παιδικούς σταθμούς με τις νέες αιτήσεις», όταν ακόμα κι από τις οικογένειες που έκαναν αίτηση, δεκάδες χιλιάδες παιδιά θα μείνουν χωρίς μια θέση στην Προσχολική Αγωγή.

Τα υπουργεία ομολογούν στην ανακοίνωση ότι «οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις δεν αρκούν για όλα τα παιδιά», πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στους δήμους και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, που «δεν έδωσαν εκείνη την περίοδο την πρέπουσα σημασία στην προσχολική ηλικία και ενώ υπήρχαν διαθέσιμα χρήματα στο ΕΣΠΑ, δεν χρησιμοποιήθηκαν για τη σχεδιασμένη ανέγερση βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Επομένως, η μεγάλη ανισοκατανομή των βρεφονηπιακών σταθμών στη χώρα είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι ένας αριθμός παιδιών θα μείνουν χωρίς σταθμό, αφού δεν υπάρχει στην πόλη ή την περιοχή τους». Σ' αυτό το πνεύμα, ανακοινώνουν ότι «προγραμματίστηκε η ανέγερση 1.800 νέων βρεφονηπιακών σταθμών την περίοδο 2019 - 2020 με 45.000 νέες θέσεις για τα παιδιά».

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Στο Κρυονέρι Αττικής το σοβαρότερο από τα νέα μέτωπα

Δεν κινδύνεψαν σπίτια από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες το πρωί σε δασική έκταση στο Κρυονέρι Αττικής, ενώ η φωτιά οριοθετήθηκε από την Πυροσβεστική το μεσημέρι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχείρησαν στο σημείο ήταν 45 πυροσβέστες, 15 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 28 ατόμων, 13 υδροφόρες, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Σημειώνεται ότι το έργο της κατάσβεσης δυσχέραινε ο δυνατός άνεμος. Παράλληλα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο Κρυονέρι, που είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς. Η φωτιά ήταν ορατή από την Εθνική Οδό, ενώ η μυρωδιά του καπνού έφτανε μέχρι τα βόρεια προάστια.

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι, καίγοντας δασική έκταση, και στην περιοχή Αγιος Ιωάννης στην Αρτέμιδα Αττικής. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο. Μέχρι το βράδυ δεν είχαν απειληθεί κατοικίες, αλλά οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δυσχέραιναν το έργο της κατάσβεσης.

Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Μεταξάδα του δήμου Πύλου - Νέστορος στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από το πύρινο μέτωπο δεν απειλούνταν κατοικημένες περιοχές. Στην περιοχή επιχειρούσαν έξι οχήματα της Πυροσβεστικής με 12 άνδρες, ενώ τέσσερα αεροπλάνα τύπου PZL έκαναν ρίψεις νερού.

Σε εξέλιξη ήταν πυρκαγιά και σε δασική έκταση της περιοχής Καλίτσαινα Μεσσηνίας. Επιχειρούσαν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 4 αεροπλάνα PZL. Υπό έλεγχο τέθηκε και η μικρής έκτασης πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το μεσημέρι σε σιτοκαλαμιές στον Τύρναβο, κοντά σε οικισμό Ρομά. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από την πυρκαγιά δεν απειλήθηκαν σπίτια, ενώ στο σημείο παρέμειναν δύο οχήματα και έξι άνδρες της Πυροσβεστικής, επιχειρώντας μόνο σε σημεία όπου υπήρχε καπνός.

Πυρκαγιά ξέσπασε στο Δαμνώνι στην περιοχή του Πλακιά Κρήτης. Η φωτιά έκαψε χορτολιβαδική έκταση και ήταν υπό μερικό έλεγχο. Επιτόπου επιχείρησαν 7 οχήματα με 14 άνδρες και ένα πεζοπόρο τμήμα από το Ηράκλειο. Αν και η φωτιά ήταν σε ύφεση, προκαλούνταν νέες αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Επίσης, σε εξέλιξη ήταν χτες το βράδυ φωτιά στα Καλύβια Αττικής.

ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ
Περισσότερα στοιχεία ζήτησε η εισαγγελέας

Ελεύθεροι χωρίς να τους ασκηθούν ποινικές διώξεις, αφέθηκαν χτες ο πλοίαρχος και μέλος του πληρώματος της υδροφόρας που συγκρούστηκε με αλιευτικό προχτές στην Αίγινα και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο αδέρφια ψαράδες που βρίσκονταν πάνω στο αλιευτικό. Η εισαγγελέας ζήτησε τη συνέχεια της προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να συγκεντρωθούν επιπλέον στοιχεία για το δυστύχημα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των οικογενειών των θυμάτων έθεσε τα εξής ερωτήματα: Γιατί το πλοίο - υδροφόρα δεν χρησιμοποίησε ηχητικά σήματα, αλλά και γιατί το σκάφος του Λιμενικού δεν παρέλαβε άμεσα τους δύο ψαράδες, προκειμένου να τους μεταφέρει γρήγορα στο λιμάνι του νησιού και να τους παραλάβει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Από το λιμεναρχείο της Αίγινας έχει διορισθεί πραγματογνώμονας, ενώ το πλοίο - υδροφόρα επιθεωρήθηκε από εμπειρογνώμονες του Λιμενικού Σώματος. Οπως ανέφεραν στελέχη του Λιμενικού, από το σημείο όπου πέρασε το υδροφόρο, είναι πέρασμα διέλευσης πλοίων, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απαγόρευση για ψάρεμα. Η κηδεία των δύο αδελφών θα γίνει σήμερα από τον ναό της Αγίας Τριάδας στην Αίγινα.

ΕΣΡ
Επτά ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών

Επτά θα είναι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και κοινοποίησε λίγο αργότερα στον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφαση «ένα πρώτο σημαντικό βήμα στο δρόμο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών», επιδιώκοντας επιπλέον να την εμφανίσει ως «δικαίωση» της κυβέρνησης, καθώς το ΕΣΡ τάσσεται υπέρ της χορήγησης συγκεκριμένου αριθμού αδειών και όχι απεριόριστου, όπως υποστήριζαν τα υπόλοιπα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Κάλεσε, τέλος, το ΕΣΡ να προχωρήσει «τάχιστα τη διαδικασία και να εξασφαλίσει το τίμημα, το οποίο το Δημόσιο δικαιούται να εισπράξει». Πάντως, η χτεσινή απόφαση δεν αφορά ούτε τους όρους χορήγησης των αδειών, ούτε το τίμημα που θα εισπράξει το Δημόσιο, ζητήματα που θα λυθούν σε δεύτερη φάση. Υπενθυμίζουμε ότι η διάταξη του σχετικού νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που χορηγούσε τέσσερις συνολικά τηλεοπτικές άδειες, είχε κριθεί αντισυνταγματικός από το ΕΣΡ.

Με την εν λόγω απόφαση, δίνεται «χώρος» για την εκπομπή του συνόλου σχεδόν των υφιστάμενων τηλεοπτικών σταθμών - μόνο ένας θα μείνει έξω από τους συνολικά οκτώ - και σίγουρα έρχεται να «ανακατέψει την τράπουλα» εν μέσω μιας περιόδου έντονων ανακατατάξεων και συγκρούσεων μεταξύ επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων για τον έλεγχο του ψηφιακού φάσματος.

Διακοπές κυκλοφορίας στα Τέμπη

Λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης - αναβάθμισης των ηλεκτρονικών συστημάτων, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και στις δύο κατευθύνσεις του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ κατά μήκος των σηράγγων Τ1 και Τ2, στο τμήμα από Ευαγγελισμό μέχρι το νοτιότερο άκρο του ανισόπεδου κόμβου Πλαταμώνα, καθώς και η είσοδος όλων των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από τον ημικόμβο Ραψάνης, με κατεύθυνση προς Αθήνα, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, για τις επόμενες εβδομάδες, από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί της επόμενης μέρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ