ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 2002
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Εκλογές αποχής και συγκρούσεων

ΑΛΓΕΡΙ

Την απόλυτη πλειοψηφία της βουλής κερδίζει το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (FLN) του πρωθυπουργού Αλί Μπενφλί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Πέμπτης, που όμως σημαδεύτηκαν από την τεράστια αποχή και τις σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και ειδικές δυνάμεις καταστολής στη βερβερική επαρχία της Καμπιλίας.

Με 199 έδρες, από τις 389, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο αποκτά τον απόλυτο έλεγχο της νέας βουλής. Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται η συγκυβερνούσα Συμμαχία για Εθνική Δημοκρατία (RND) με 48 έδρες και ακολουθούν το «μετριοπαθές» ισλαμικό Κίνημα Εθνικής Μεταρρύθμισης, με 43 έδρες, το, επίσης, ισλαμικό Κίνημα για μια Κοινωνία για την Ειρήνη, με 38 έδρες, το, τροτσκιστικής κατεύθυνσης, Κόμμα των Εργαζομένων με 21 έδρες και άλλοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι με 29 έδρες.

Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο των εκλογών ήταν η χαμηλότατη συμμετοχή που, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, δεν ξεπέρασε το 47,5%, δηλαδή πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε εκλογές από το 1962, οπότε απελευθερώθηκε από τη Γαλλία, η χώρα. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο ηγέτης του ισλαμικού Κινήματος Εθνικής Μεταρρύθμισης κατήγγειλε αλλεπάλληλα περιστατικά νοθείας και δεσμεύτηκε να παρουσιάσει τα στοιχεία στις αρχές, τονίζοντας ότι «το αποτέλεσμα δεν αντιπροσωπεύει τη λαϊκή ετυμηγορία».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιαζίντ Ζερχούνι, επέρριψε τις ευθύνες για τη μεγάλη αποχή στις συγκρούσεις που μαίνονταν, χθες, κυρίως στη βερβερική επαρχία της Καμπιλίας, όπου, σε όσα εκλογικά τμήματα λειτούργησαν, τελικά, προσήλθε μόνο το 2% του τοπικού πληθυσμού. Από την πλευρά τους, τα κόμματα που μποϊκοτάρισαν τις εκλογές επανέλαβαν την άποψή τους ότι οι εκλογές ήταν κοροϊδία, και υπογράμμισαν ότι αυτό αποδείχτηκε και από τα αποτελέσματα και από τη μεγάλη αποχή. Στόχος, κατέληξαν, των εκλογών ήταν να δοθεί μια «επίφαση δημοκρατίας στη χώρα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δυτικοί όψιμοι σύμμαχοι του Προέδρου Μπουτεφλίκα και κυρίως οι ΗΠΑ, χωρίς να αγγίζονται τα ουσιαστικά προβλήματα, όπως είναι η μεγάλη οικονομική κρίση, η ανεργία και φυσικά η παράταση της ισχύος του στρατιωτικού νόμου».

Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις όσων απείχαν από τις εκλογές, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να σταθεί στο πλευρό της αλγερινής ηγεσίας, να εκφράσει την ικανοποίησή του για τις εκλογές και να καταδικάσει τα επεισόδια βίας «που προκάλεσαν όσοι δεν ήθελαν τον εκδημοκρατισμό». Παράλληλα, δυτικοί διπλωμάτες προσπαθούσαν να δώσουν ένα άλλο νόημα στη μεγάλη αποχή υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας είναι μεγάλης ηλικίας ενώ το 70% του πληθυσμού είναι κάτω των 30 χρόνων και γι' αυτό υπάρχει «επικοινωνιακό χάσμα». Εντούτοις, όπως μετέδιδαν και τα πρακτορεία, στην αλγερινή κοινή γνώμη είναι ξεκάθαρη η εντύπωση ότι δεν υπάρχει περίπτωση καμίας ουσιαστικής αλλαγής, αφού ούτως ή άλλως το κοινοβούλιο έχει περιορισμένες εξουσίες και οι αποφάσεις λαμβάνονται από το στρατό.

ΗΠΑ
Νέα επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Τίποτα δεν είναι δυνατόν να μείνει ανεκμετάλλευτο, ούτε καν ο σάλος από τις αποκαλύψεις που «απειλούσε» ακόμη και τα κεφάλια ανώτατων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης. Ετσι, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση της αναδιοργάνωσης του FBI και μόλις 24 ώρες μετά την πρωτοφανή «ομολογία» του επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πληροφοριών, Ρόμπερτ Μίλερ, ότι πιθανώς το FBI θα μπορούσε να προλάβει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοινώνει τα νέα μέτρα και τις εξαιρετικά διευρυμένες εξουσίες του FBI που πλέον δικαιούται και υποχρεώνονται να παρακολουθούν τους πάντες και τα πάντα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, οι νέες κατευθύνσεις που τίθενται για το FBI αφορούν μέτρα αποκλειστικά κατά της τρομοκρατίας και οι διευρυμένες εξουσίες αφορούν αποκλειστικά στην παρακολούθηση εντός της επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς πια οι πράκτορες του FBI θα μπορούν να παρακολουθούν φυσικά πρόσωπα, οργανώσεις και οργανισμούς ακόμη και εκδηλώσεις χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν στοιχεία εάν ένα έγκλημα έχει ή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί. Μεγάλο βάρος σύμφωνα με το Ασκροφτ θα δοθεί και στη συνεχή παρακολούθηση του Διαδικτύου.

Παράλληλα, το FBI ανακοίνωσε μία ακόμη προειδοποίηση όχι για επικείμενο χτύπημα, αλλά... ότι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα μπορεί να έχουν στην κατοχή τους πυραύλους εδάφους-αέρος τύπου Στίγκερ! Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς προειδοποιήσεων που δημοσιοποιεί το FBI για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα, με τη διευκρίνιση αυτή τη φορά ότι δεν έχει συγκεκριμένες πληροφορίες πως η Αλ Κάιντα σχεδιάζει να πλήξει αμερικανικό αεροσκάφος...

Σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, η προειδοποίηση αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά την ανακάλυψη τμημάτων ενός πυραύλους Στίγκερ κοντά στην Αεροπορική Βάση Πρίγκιπας Σουλτάν, στη Σαουδική Αραβία. Υπενθυμίζεται πάντως, ότι οι ΗΠΑ στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 προμήθευσαν με αντιαεροπορικούς πυραύλους Στίγκερ τους ισλαμιστές αντάρτες που πολεμούσαν στο Αφγανιστάν εναντίον των σοβιετικών δυνάμεων.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Δριμύτατη αντίδραση στην υποβάθμιση απ' τον οίκο «Μούντις»

ΤΟΚΙΟ.-

Το χτεσινό 24ωρο φαίνεται πως δεν ήταν απ'?τις καλύτερες μέρες για τον ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνισίρο Κοϊζούμι. Απ?τη μία, είχε να αντιμετωπίσει τη χρηματοπιστωτική υποβάθμιση της Ιαπωνίας απ'?το διεθνή όμιλο χρηματοπιστωτικών εκτιμήσεων Μούντις, απ'?την άλλη, είχε να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις που δημιούργησε (σε γείτονες χώρες και το ντόπιο ειρηνευτικό κίνημα) η δήλωση του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιασούο Φουκούντα πως «τίποτε δεν εμποδίζει την Ιαπωνία απ'?το να αποκτήσει ή να αναπτύξει πυρηνικά όπλα»!

Διάβημα... προς τον οίκο Μούντις!

Η αρνητική «βαθμολόγηση» της ιαπωνικής χρηματοπιστωτικής ικανότητας απ'?τον χρηματοπιστωτικό οίκο Μούντις φάνηκε στην κυβέρνηση Κοϊζούμι ως τουλάχιστον δυνατό ράπισμα, καθώς επρόκειτο για την τρίτη-μέσα σε έξι μήνες!-υποβάθμιση της χρηματοπιστωτικής ικανότητας του Τόκιο και σε δη σε μία περίοδο όπου γινόταν ορατή, έστω και αχνά, μία κάποια οικονομική ανάκαμψη...

H πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας ως προς το εγχώριο νόμισμα υποβαθμίζεται, βάσει της απόφασης της Moody's, στο A2 από το Αα3, ενώ έναντι των ξένων νομισμάτων διατηρείται στο Αα1.

Ηδη πριν τη σημερινή υποβάθμιση, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ήταν στο χαμηλότερο σημείο έναντι των άλλων βιομηχανικών χωρών, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της Ιταλίας στο Αα2. Ετσι, πλέον, από χτες η Ιαπωνία βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο χρηματοπιστωτικής ικανότητας με την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Λετονία.

«Η οικονομική πολιτική, όπως υλοποιείται και σχεδιάζεται από την ιαπωνική κυβέρνηση, δεν είναι ικανοποιητική για να αποτρέψει επιδείνωση της κατάστασης του εσωτερικού χρέους» έγραφε, μεταξύ άλλων, η έκθεση-απόφαση του συγκεκριμένου οίκου...

Αυτό το γεγονός έκανε τον ιάπωνα υπουργό ΟΙκονομικών, Μασατζούρο Σιοκάουα, να κατηγορήσει τον οίκο Μούντις για ιδιοτελή και ύποπτα κίνητρα και να προβεί στη μάλλον πρωτοφανή κίνηση να ζητήσει γραπτές εξηγήσεις ώστε να δικαιολογηθεί η συγκεκριμένη απόφαση(!).

«Ζητούμε έντονα από τη Moody's να αναθεωρήσει την απόφασή της» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας με νόημα:«Το κάνουν για να κερδίσουν δουλειές. Ακριβώς επειδή λειτουργούν έτσι, εμείς δεν πρόκειται να αλλάξουμε πολιτική... η αγορά δε δίνει σημασία».

Η πρόταση του Φουκούντα...

«Σύμφωνα με τον προσωπικό μου τρόπο σκέψης, θα έλεγα πως είμαστε σε θέση να αποκτήσουμε πυρηνικά όπλα» δήλωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό Γιασούο Φουκούντα, προκαλώντας την αμηχανία του Κοϊζούμι και την εύλογη ανησυχία γειτονικών χωρών για τις τελευταίες κινήσεις του Τόκιο με πρόσχημα τη συμμετοχή της στην «αντιτρομοκρατική» προσπάθεια των ΗΠΑ...

Ο ίδιος υπουργός φέρεται μάλιστα να πρόσθεσε μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους πως «τίποτε, και δη το μεταπολεμικό Σύνταγμα, δεν εμποδίζει τη χώρα προς αυτή την κατεύθυνση».

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης απέφυγε με κάθε τρόπο να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις Φουκούντα ενώ η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μισάκο Κάζι αρνήθηκε ό,τι ο υπουργός είπε ότι είπε λέγοντας πως στην πραγματικότητα εννοούσε πως «δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει συγκεκριμένα στην Ιαπωνία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα»...

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ψήφισαν τη συμφωνία για «Σερβία - Μαυροβούνιο»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Τελικά, οι έντονες αντιδράσεις και ενστάσεις βουλευτών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης έμειναν να καταγραφούν μόνον ως δηλώσεις εκτόνωσης προς τον Τύπο και όχι στη διαδικασία της χτεσινής ψηφοφορίας στην ομοσπονδιακή βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας Σερβία-Μαυροβούνιο... Ετσι, η συνθήκη για την κατάργηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας επικυρώθηκε (προς ανακούφιση του Χαβιέ Σολάνα και άλλων δυτικών αξιωματούχων) και από?τα δύο σώματα της βουλής.

Υπέρ της συμφωνίας (γνωστή και ως συμφωνία της 14ης Μάρτη) ψήφισαν 74 βουλευτές της Κάτω Βουλής και άλλοι 23 κατά. Στην Ανω Βουλή υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 23 και κατά μόνον έξι. Τα ενδεχομένως ενδιαφέροντα στοιχεία για αποχές και απουσίες βουλευτών κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας δεν έγιναν άμεσα γνωστά...

Ούτως ή άλλως, όμως, σημασία έχει πως μ?αυτήν την εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για την (ήδη καθυστερημένη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του αξιωματούχου της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα) εκπόνηση ενός νέου συντάγματος που θα ρυθμίζει το υβριδιακό καθεστώς του νέου κράτους «Σερβία-Μαυροβουνίου», το οποίο (σε κάθε περίπτωση) δε θα έχει διάρκεια ζωής παρά μόνον τρία έτη... Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα Σολάνα, το σύνταγμα της νέας χαλαρής ένωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου θα έπρεπε να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Ιούνη, όπερ διαφαίνεται πρακτικά αδύνατο.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ομοσπονδιακή βουλή φάνηκε να ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζις και την εξελισσόμενη προσωπική και πολιτική αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντα συνασπισμού της DOS, Τσεντομίρ Γιοβάνοβιτς, δήλωσε χτες μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Τζίντζιτς πως η απόφαση του εκλογικού συνασπισμού για την αντικατάσταση πενήντα βουλευτών από?τη σερβική βουλή «δεν ανακαλείται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ