Ξεκίνησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής και ολοκληρώνεται σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο, με όλα τα αστικά κόμματα, με «πρώτα βιολιά» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να ξορκίζουν την ανόθευτη απλή αναλογική και ταυτόχρονα να πλειοδοτούν με την κυβέρνηση σε προτάσεις καλπονοθευτικών συστημάτων που εξασφαλίζουν την αντιλαϊκή «κυβερνησιμότητα», τη χωρίς αναταράξεις εφαρμογή της πολιτικής, που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Το νομοσχέδιο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Εκλογή Βουλευτών», προβλέπει εκλογικό σύστημα με κλιμακωτό μπόνους έως 50 έδρες για το πρώτο κόμμα. Συγκεκριμένα, αν το πρώτο κόμμα πάρει 25% κερδίζει μπόνους 20 εδρών, που θα προστεθούν στις έδρες που του αναλογούν. Από κει και πέρα θα λαμβάνει 1 έδρα επιπλέον για κάθε 0,5%, ο δε ανώτατος αριθμός είναι οι 30 έδρες. Στις 20 έδρες που θα πάρει το πρώτο κόμμα, δηλαδή, θα μπορούν να προστεθούν κλιμακωτά έως και 30 έδρες ακόμα, σύνολο 50 έδρες. Αντίστοιχα μπόνους ισχύουν και για «συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων» με την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος της δύναμής τους είναι υψηλότερος από το ποσοστό του αυτοτελούς κόμματος που «συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων». Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο συνασπισμός με τον αριθμό των κομμάτων που τον απαρτίζουν.
Το στίγμα των... χαοτικών διαφορών ανάμεσα στη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους λοιπούς έδωσε άλλωστε και η αίτηση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που αφορούσε στις προϋποθέσεις οι οποίες τίθενται, ώστε οι 50 έδρες του μπόνους να εξασφαλίζονται και για τον συνασπισμό κομμάτων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία, τόνισε ότι «η συζήτηση είναι της υποκρισίας» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα εκλογικό σύστημα από το 1974 που να καταγράφει την εκλογική βούληση του λαού, ενώ ανέδειξε ότι όλα τα χρόνια οι κυβερνήσεις είναι μειοψηφίας και τα αστικά κόμματα στηρίζουν καλπονοθευτικά συστήματα και αρνούνται όλα, και ο ΣΥΡΙΖΑ, την απλή αναλογική. «Ληστεύετε τις ψήφους άλλων κομμάτων. Οταν σας συμφέρει, πάτε με μονοκομματικές και όταν δεν σας συμφέρει με διάφορα περίεργα σχήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο διά ταύτα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε τάχα υπέρμαχος της απλής αναλογικής, προτείνοντας την ίδια ώρα μια ...«απλή αναλογική» με πλαφόν 3% και «δώρο» εδρών στο πρώτο κόμμα, με την απόκλιση έως 10% στην κατανομή των εδρών από το εκλογικό αποτέλεσμα. Το ΚΙΝΑΛ πρότεινε, η μία έδρα επιπλέον μπόνους στο πρώτο κόμμα να εξασφαλίζεται για κάθε 1% που παίρνει, αντί του 0,5% που προβλέπεται στο νομοσχέδιο της ΝΔ. Το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, με το επιχείρημα ότι εμποδίζει κόμματα μουσουλμάνων να εισέλθουν στη Βουλή. Το ΜέΡΑ25 κατέθεσε ένα μεικτό ερμαφρόδιτο σύστημα με τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών να εκλέγονται με απλή αναλογική και οι υπόλοιπες να είναι μονοεδρικές εκλεγμένες με πλειοψηφικό σύστημα.
«Το ΚΚΕ τοποθετείται για τον εκλογικό νόμο από θέση αρχής, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς, συνεπές στην υποστήριξη της ανόθευτης και άδολης απλής αναλογικής», επανέλαβε και στην Ολομέλεια ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, επισημαίνοντας πως «η απλή και ανόθευτη απλή αναλογική είναι ασυμβίβαστη και με την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής μπόνους, αλλά και με την ύπαρξη πλαφόν εισόδου στη Βουλή για το οποίο κανένα άλλο κόμμα, πλην του ΚΚΕ, δεν μιλάει».
Οπως ανέφερε, το νέο εκλογικό σύστημα που εισηγείται η κυβέρνηση είναι «πλειοψηφικό και καλπονοθευτικό. Μετατρέπει μια εκλογική μειοψηφία σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως άλλωστε συστηματικά γίνεται από τη μεταπολίτευση και μετά απ' όλες τις κυβερνήσεις».
Αλλωστε, για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση της ΝΔ την έννοια της δημοκρατίας την οποία διακηρύττει φαίνεται, σημείωσε, από το γεγονός ότι «οι ίδιοι που μιλούν για τις "μειοψηφίες" των διαδηλωτών και των απεργών και νομοθετούν ότι για να αποφασίσει ένα εργατικό σωματείο την κήρυξη απεργίας πρέπει να το κάνει με συμμετοχή του 50+1 του συνόλου των εργαζομένων σε γενική συνέλευση και μάλιστα κάτω από τη μύτη της εργοδοτικής τρομοκρατίας - ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός, που τον επέκτεινε η Νέα Δημοκρατία - είναι οι ίδιοι που νομοθετούν όλα τα απαραίτητα κόψε - ράψε για το σχηματισμό κυβέρνησης, ακόμα και αν δεν προκύπτει από το αποτέλεσμα των εκλογών».
Αναφέρθηκε στις προτάσεις των άλλων αστικών κομμάτων όπως του ΣΥΡΙΖΑ, που, με διάφορες παραλλαγές, προτείνουν μπόνους, πλαφόν, ή μεικτά εκλογικά συστήματα όπως το ΜέΡΑ25.
Ολα αυτά, τόνισε, «γιατί πολύ απλά, πάνω απ' όλα προτάσσετε τη σταθερότητα της αντιλαϊκής πολιτικής του βάρβαρου και σάπιου συστήματος», προσθέτοντας ότι «ένα εκλογικό σύστημα, με τις όποιες παραλλαγές του και ανάλογα τις πολιτικές συγκυρίες και σκοπιμότητες κάθε φορά, αποτελούσε και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ισχυροποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος, μέσω της νόθευσης της λαϊκής βούλησης».
Σχολίασε ακόμα ότι η κυβέρνηση παράλληλα στήνει «σκηνικό εκβιασμού των διπλών εκλογών», το οποίο, σημείωσε, «αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ, για να υψώσει εκ νέου κάλπικες διαχωριστικές γραμμές μέσα στην ελληνική κοινωνία», επαναφέροντας «τα περί κυβέρνησης δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων. Φυσικά, ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου. Η πείρα της συγκυβέρνησης των "αντιμνημονιακών" δυνάμεων, που έγινε η μνημονιακότερη όλων, είναι και πολύ νωπή και πολύ πικρή».
Ξεκαθάρισε δε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη στο λαό πως ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα εξασφαλίζει από μόνο του φιλολαϊκή πορεία. «Το κλειδί για το λαό δεν βρίσκεται στο εκλογικό σύστημα, αφού εντός των τειχών, όποιο σύστημα και αν ισχύσει, οι κυβερνήσεις που θα προκύπτουν, πολυκομματικές ή μονοκομματικές θα εφαρμόζουν πολιτικές και μέτρα σε βάρος του», σημείωσε, θέτοντας την ανάγκη αμφισβήτησης, ρήξης και ανατροπής του σάπιου συστήματος.
Την υποτιθέμενη «απλή αναλογική» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με πλαφόν 3% και «δώρο» εδρών στο πρώτο κόμμα, ως αποτελεσματικότερο εργαλείο συγκρότησης αστικών κυβερνήσεων που θα εξασφαλίζουν την πολιτική σταθερότητα και την «αναζωογόνηση» του αστικού πολιτικού συστήματος, όπως υπαγορεύουν οι ανάγκες του κεφαλαίου, υπερασπίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του χτες το βράδυ στη Βουλή.
Παρότι το εκλογικό σύστημα που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από την απλή, ανόθευτη αναλογική, ο Αλ. Τσίπρας «ξεσπάθωσε» κατά των νόμων που δίνουν «πλαστές πλειοψηφίες» και παραβιάζουν «την ισοτιμία της ψήφου», για να καταλήξει στο διά ταύτα πως η πλειοψηφία του λαού «επιθυμεί προγραμματικές συγκλίσεις και όχι μονοκομματικές κυβερνήσεις, που άλλωστε μας οδήγησαν στη κρίση», παραδεχόμενος πως η πρότασή του για την εκλογή ΠτΔ και για το εκλογικό σύστημα συνιστά «συμβολή στη σταθερότητα» του αστικού πολιτικού συστήματος.
Αλλωστε, αξιοποιώντας ξανά - σαν έτοιμος από καιρό - τους εκβιασμούς της ΝΔ περί διπλών εκλογών, ως την καλύτερη «πάσα» για τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές που σηκώνει περί «προοδευτικών» και «συντηρητικών» αστικών πολιτικών δυνάμεων, υποστήριξε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν ούτως ή άλλως με «απλή αναλογική» και θα διαμορφώσουν νέους συσχετισμούς δυνάμεων. Πρόσθεσε δε με νόημα, απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία: «Να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δεν θα προκύψει κυβερνητική λύση».
Προεξόφλησε άλλωστε ότι η υποτιθέμενη απλή αναλογική «ήρθε για να μείνει», σαν ανάγκη του αστικού πολιτικού συστήματος για «σύγκλιση μέσω του σχηματισμού κυβερνήσεων συνασπισμού», που θα το «ανανεώσει και αναζωογονήσει», όπως είπε χαρακτηριστικά, και θα αποτελέσει τη «θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη» και για τη συνεργασία των δυνάμεων της παλιάς και νέας σοσιαλδημοκρατίας ώστε «να σχηματίσουν κυβέρνηση προοδευτική» στην υπηρεσία του κεφαλαίου.
Στο φόντο αυτό, υπέδειξε τη ΝΔ ως τη δύναμη που αδυνατεί να καταφέρει τις κυβερνητικές «συναινέσεις» και ότι «με την εμμονή σας για την κατάργηση της απλής αναλογικής, με το επιχείρημα μάλιστα της αδυναμίας συγκλίσεων, αποκαλύπτετε και την αμηχανία σας. Αμηχανία για την έλλειψη πολιτικού χώρου προς τον οποίο θα μπορούσατε να συγκλίνετε».
Μέχρι και σε χυδαία διαστρέβλωση της Ιστορίας επιδόθηκαν κυβερνητικά στελέχη, για να υποστηρίξουν τον καλπονοθευτικό νόμο της κυβέρνησης και να κουκουλώσουν ότι αυτός φέρει ατόφια τη σφραγίδα των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων που χρειάζονται την κυβερνητική σταθερότητα για την απρόσκοπτη κερδοφορία τους.
Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη ότι η «δημοκρατία της Βαϊμάρης έφερε την απλή αναλογική και η απλή αναλογική την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία»!
Δίνοντας απάντηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επισήμανε ότι πρόκειται για ανιστόρητες αναφορές καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι την εξουσία στο φασιστικό, νεοναζιστικό κόμμα του Χίτλερ έδωσαν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της Γερμανίας όπως η «Siemens», η «Bosch», η «Τhyssen», η «Krupp» κ.ά. και οι τραπεζίτες. «Το φασιστικό νεοναζιστικό κόμμα είναι γνήσιο και όχι νόθο τέκνο του καπιταλισμού», σημείωσε.
Υπενθύμισε δε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας τότε είχε προτείνει «συνασπισμό αντιφασιστικό στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα το οποίο απέρριψε αυτήν την πρόταση». Πρόσθεσε ακόμα ότι «επειδή ζούμε σε εποχές ιστορικού αναθεωρητισμού και πρόστυχης διαστρέβλωσης της Ιστορίας από την ΕΕ και όλες αυτές τις δυνάμεις σήμερα που βρίσκονται προσωρινά στην εξουσία» αυτά «είναι πολύ σοβαρά ζητήματα, ιδιαίτερα σήμερα που η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προτείνει ουσιαστικά αθώωση της φασιστικής οργάνωσης εγκληματικής δολοφονικής Χρυσής Αυγής», τόνισε.
Σχολίασε ακόμα ότι «υποστηρίζετε υποτίθεται τη δημοκρατία. Ποια δημοκρατία; Δικτατορία της αστικής τάξης είναι και το λέμε ωμά. Ποια δημοκρατία με 50 έδρες μπόνους; Αυτό είναι ληστεία είναι κλοπή της θέλησης του λαού, για να φτιάξετε σταθερές κυβερνήσεις που θα τσακίζουν το λαό».
Αναφορά έκανε και στην ομιλία νωρίτερα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, λέγοντας: «Ακούσαμε απίστευτα από την πλευρά του κ. Τσίπρα ότι δήθεν την κρίση και την οικονομική και τη χρεοκοπία την έφεραν τα εκλογικά συστήματα» προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να αθωώσει, να ξεπλύνει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.