Eurokinissi |
Για να δικαιολογήσει τη δικαίωσή του ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τα ενθαρρυντικά, όπως είπε, στοιχεία της οικονομίας, όπως τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προώθησε η κυβέρνηση, παραθέτοντας νούμερα που πιστοποιούν την επίθεση στο λαό και το εισόδημά του, ταυτόχρονα με τα μέτρα ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, για τη «δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος»: «Εχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη με ρυθμούς άνω του 2% (...) Τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι υγιή, πλεονασματικά και, πάνω απ' όλα, αξιόπιστα διεθνώς (...) Το χρέος μας είναι πια βιώσιμο, εγγυημένο και σε τροχιά σταθερής απομείωσης (...)», είπε μεταξύ άλλων.
Μάλιστα, επικαλέστηκε και τα εύσημα του ΟΟΣΑ και άλλων επιτελείων του ευρωενωσιακού και διεθνούς κεφαλαίου, γνωστών για τις «εργαλειοθήκες» τους, που τσακίζουν τα εργατικά δικαιώματα. Οπως είπε, «ο ΟΟΣΑ μάς απέδωσε την πρωτιά στην εφαρμογή δραστικών μεταρρυθμίσεων και πλέον όλοι, διεθνείς οργανισμοί, αναλυτές και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αναγνωρίζουν την ποιοτική δουλειά που συντελέστηκε αυτά τα τριάμισι χρόνια», δηλαδή την απαρέγκλιτη υλοποίηση όλων των μνημονιακών μέτρων.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, την οποία η πολιτική της κυβέρνησής του επιτείνει, όπως π.χ. η επέκταση των επιδομάτων αλληλεγγύης και τα σχολικά γεύματα, φροντίζοντας να διαβεβαιώσει ότι οι όποιες παροχές πτωχοκομείου δεν θέτουν σε κίνδυνο τα όσα η κυβέρνησή του κατέκτησε για το μεγάλο κεφάλαιο, ότι δεν υπάρχει «κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού». Στην ίδια κατεύθυνση, δεσμεύθηκε ότι δεν θα ξαναδημιουργηθούν ελλείμματα, υποστηρίζοντας ότι η δική του «επεκτατική πολιτική», δηλαδή οι πολύμορφες επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο (φοροαπαλλαγές κ.λπ.) από το ξεζούμισμα του λαού, κατευθύνεται προς ένα «νέο παραγωγικό μοντέλο» και όχι προς μια «κρατικοδίαιτη και παρασιτική επιχειρηματική ελίτ».
Οσο συγκρατημένος και καθησυχαστικός ήταν ο πρωθυπουργός σε σχέση με το τι έχει να λαμβάνει η φτωχολογιά από τα ψίχουλα που υπόσχεται, τόσο ασυγκράτητος και γαλαντόμος ήταν στην παρουσίαση της «ομπρέλας αναπτυξιακών παρεμβάσεων», δηλαδή στα πακέτα κινήτρων και διευκολύνσεων των μονοπωλιακών ομίλων. Διαφήμισε ένα προς ένα όλα αυτά «τα κίνητρα και τα επενδυτικά εργαλεία», λέγοντας ότι έτσι «θα δημιουργηθούν επενδύσεις άνω των 20 δισ. εντός της επόμενης τριετίας». Ανάμεσα σε αυτά τα εργαλεία είναι οι γρήγορες αδειοδοτήσεις, το Κτηματολόγιο, η Αναπτυξιακή Τράπεζα κ.ά., ενώ ξεχώρισε ως επενδυτικά πεδία το Ελληνικό, την επέκταση της παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος», τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την αξιοποίηση από ενεργειακούς κολοσσούς κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τους αγωγούς φυσικού αερίου, τον σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα κ.ά.
Και επειδή όλα τα παραπάνω, και ειδικά τα Ενεργειακά, αποτελούν πεδίο ισχυρών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε το ακροατήριό του ότι παράλληλα η κυβέρνησή του θα συνεχίσει «τις παραδοσιακές στρατηγικές συμμαχίες», όπως και να ανοίγει «διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, οι χώρες της Αραβικής Χερσονήσου», παρουσιάζοντας δηλαδή τις γνωστές «πρωτοβουλίες» του ΣΥΡΙΖΑ, που υπαγορεύονται από τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.
Μετά τα παραπάνω, που αποτελούν εφιάλτη για την εργατική τάξη και παράδεισο για το κεφάλαιο, όταν αναφέρθηκε στις ερχόμενες ευρωεκλογές, ξαναθυμήθηκε τον ...«κίνδυνο» που αντιμετωπίζει η ΕΕ «να γυρίσει το ρολόι της Ιστορίας πολλές δεκαετίες πίσω» και ζήτησε τη συστράτευση όλων στην υπηρέτηση της νέας αυταπάτης, στο γνωστό μοτίβο της δήθεν «προοδευτικής απάντησης» απέναντι στις εθνικιστικές φωνές.
Μιλώντας για τον Αρ. Γιαννόπουλο εκ μέρους της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις, ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α., αναφέρθηκε στη ζωή και στη δράση του, αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά του σεμνού αγωνιστή, που πάλευε για «την προκοπή του τόπου, σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τους πολέμους, την καπιταλιστική βαρβαρότητα και εκμετάλλευση».
Ο Γ. Ντουνιαδάκης υπογράμμισε ότι «το παράδειγμά του δείχνει ότι μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν πατριώτες αξιωματικοί (...)
Συμμετείχε ακούραστα στους αγώνες τόσο των απόστρατων και των συνταξιούχων, όσο και όλων των εργαζομένων, διεκδικώντας μαζί τους το δίκιο όλου του λαού (...) Αντιστεκόταν στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, στην εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια και στους πολέμους τους (...)
Αγωνιζόταν για να απαλλαγούν οι στρατιωτικοί από τα δεσμά των κυρίαρχων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά, για μια αξιοπρεπή ζωή και στάση συνολικά των στρατευμένων παιδιών του λαού (...)
Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα από τις προσωπικές του αναζητήσεις και εμπειρίες συναντήθηκε και εκτίμησε τις θέσεις του ΚΚΕ και τον αγώνα του, τόσο για τις Ενοπλες Δυνάμεις όσο και για γενικότερα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Ο Αριστείδης Γιαννόπουλος στάθηκε σταθερά στο πλευρό του ΚΚΕ, εκδηλώνοντας με κάθε ευκαιρία τη στήριξή του σ' αυτό».
Εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), στην οποία δραστηριοποιήθηκε ο Αρ. Γιαννόπουλος, τον αποχαιρέτησε ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, αντιπλοίαρχος ΠΝ ε.α., που με τα θερμά του λόγια ανέδειξε το υψηλό αίσθημα καθήκοντος που διέκρινε τον εκλιπόντα: «Ο χαρακτηρισμός "γιατρός των φτωχών" κυριαρχεί στη συνείδηση όλων μας. Η συνδρομή σου, με δωρεάν επισκέψεις σε όποιον συνάδελφο αλλά και κάθε αναξιοπαθούντα αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας, είναι χαρακτηριστική της άποψής σου για την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως αντικείμενο κέρδους (...)
Η ανάγκη σου για προσφορά, αλλά και η πατριωτική στάση σου απέναντι στο άδικο, οδήγησαν τα βήματά σου στο δρόμο της ΚΕΘΑ.
Σε έναν χώρο όπου τα όνειρά σου για αγώνα και κοινωνική δικαιοσύνη βρήκαν το δρόμο τους δίπλα στους άλλους συναγωνιστές της Κίνησης».
Η Επιτροπή Ειρήνης της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας (Γούβα, Νέος Κόσμος, Παγκράτι) διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί στην περιοχή και οι κίνδυνοι από την εμπλοκή της χώρας μας», σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΓΣ «Αρίων», οδός Ιλιάδος 148, πλατεία Πλυτά. Θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.
Ανακατανέμονται και με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας οι βουλευτικές έδρες των εκλογικών περιφερειών της χώρας, και από 56 που είναι σήμερα αυξάνονται σε 59. Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξανδρος Χαρίτσης, είχε διαβιβάσει για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο ΣτΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επέρχεται ανακατανομή των βουλευτικών εδρών στη Β' Αθηνών, στο νομό Αττικής και στο νομό Αχαΐας (κερδίζει μία έδρα), ενώ στους υπόλοιπους νόμους της χώρας δεν γίνεται καμία αλλαγή.
Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, η Β' Αθηνών «σπάει» στα τρία, αλλά οι έδρες παραμένουν οι ίδιες, δηλαδή 44. Οι νέες περιφέρειες που θα διαμορφωθούν είναι ο Βόρειος Τομέας (15 έδρες), ο Δυτικός Τομέας (11 έδρες) και ο Νότιος Τομέας (18 έδρες).
Στην ίδια λογική κινούνται και οι έδρες στο νομό Αττικής, ο οποίος «σπάει» στα δύο: Ανατολική Αττική με 10 έδρες και Δυτική Αττική με 4 έδρες (σύνολο 14, από 15 που ήταν). Η μία έδρα της Αττικής που «έφυγε» πήγε στο νομό Αχαΐας, του οποίου οι έδρες από 8 γίνονται 9, ενώ οι προστιθέμενες έδρες λόγω υπολοίπου στην Αχαΐα από μηδενικές γίνονται μία. Το σύνολο των βουλευτικών εδρών σε όλη τη χώρα παραμένει στις 288, όπως παραμένουν στις 25 και οι προστιθέμενες έδρες λόγω υπολοίπου.