ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Την Κυριακή 9 Δεκέμβρη, στο Παλαί ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος, την Κυριακή 9 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Παλαί ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει αφιέρωμα - αναδρομή στην εκατοντάχρονη πορεία του ΚΚΕ, με τη συνοδεία μεγάλης μουσικής ορχήστρας που δημιουργήθηκε ειδικά για την εκδήλωση, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κώστα Ματσίγκου. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιώργος Αετόπουλος, Κώστας Καρμπάς, Βασίλης Κασούρας, Λάμπρος Καφκούλας, Σωτήρης Μπαλλάς, Δημήτρης Νικολούδης, Κωνσταντίνα Πάλλα, Βασίλης Πρατσινάκης, Ανθή Τατσιούλη, Μαρία Φραγκούλη.

Στο αφιέρωμα που θα παρουσιαστεί, μπλέκονται όμορφα πολλές μορφές τέχνης ενώ κυρίαρχο στοιχείο αποτελούν οι ζωντανές αναπαραστάσεις στιγμών της ιστορικής διαδρομής του Κόμματος, από πολυμελή ομάδα μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Με τη μεγάλη αυτή εκδήλωση κορυφώνονται οι δεκάδες εκδηλώσεις που έγιναν από την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας στο 5χρονο των εορτασμών.

Σε εξέλιξη η πανεξόρμηση

Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη έχουν ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία της εκδήλωσης. Με καθημερινές εξορμήσεις στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς, απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε εργαζόμενους και νεολαία, στους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες της υπαίθρου. Παράλληλα, οι γειτονιές της πόλης «στολίζονται» για τη μεγάλη γιορτή, με αφίσες και πανό, με συνθήματα στους τοίχους.

Στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης πανεξόρμησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, οργανώνονται και περιοδείες στελεχών του Κόμματος σε χώρους δουλειάς.

Από τις πρόβες ενόψει της εκδήλωσης
Από τις πρόβες ενόψει της εκδήλωσης
Σήμερα Τετάρτη, στις 6 π.μ., στο εργοτάξιο καθαριότητας και στις τεχνικές υπηρεσίες του Ευόσμου, θα περιοδεύσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Την ίδια ώρα, σε εργοστάσια της ΒΙΠΕ Σίνδου, θα περιοδεύσει ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας.

Αύριο Πέμπτη 6/12, στις 10 π.μ., σε εργαζόμενους του Πολυτεχνείου ΑΠΘ, θα περιοδεύσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις 11 π.μ., στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΜΑ) θα περιοδεύσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής. Και την ίδια ώρα, στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας στη Θεσσαλονίκη, θα περιοδεύσει ο Οδυσσέας Μάαιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας.

Την Παρασκευή 7/12, στις 6.30 π.μ., στο εργοτάξιο καθαριότητας Πολίχνης και στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Παύλου Μελά, θα περιοδεύσει ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ.

Αναχώρηση λεωφορείου από την Κοζάνη

Οργανωμένα με λεωφορεία θα συμμετέχουν στην εκδήλωση μέλη και φίλοι του ΚΚΕ από την Κοζάνη. Η αναχώρηση θα γίνει την Κυριακή στις 4 μ.μ., από την κεντρική πλατεία.

«Σταυρός του Νότου» και «Γραμμές των Οριζόντων» στον Περισσό

Το Σάββατο 8 Δεκέμβρη η μεγάλη συναυλία του Θ. Μικρούτσικου για τον Νίκο Καββαδία

Συνεχίζονται και αυτό το Σαββατοκύριακο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που συνοδεύουν το Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Δεκέμβρη, με θέμα «Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τον Μεσοπόλεμο».

Το Σάββατο 8 Δεκέμβρη, στις 18.00 (ώρα προσέλευσης 17.30), στον Περισσό ο αγαπημένος μας μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος θα παρουσιάσει την ολοκληρωμένη του δουλειά πάνω στον ποιητή Νίκο Καββαδία. «Σταυρός του Νότου» και «Γραμμές των Οριζόντων».

Τη συναυλία θα παρακολουθήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η ποίηση του Νίκου Καββαδία θα ζωντανέψει στη σκηνή μέσα από τη συγκλονιστική μελοποίηση του Θ. Μικρούτσικου, που μας βοήθησε να ανακαλύψουμε τη βαθύτερη ουσία της ποίησης του Καββαδία. Σημειώνει ανάμεσα στα άλλα ο συνθέτης στο σημείωμά του στο πρόγραμμα που θα διακινείται στη συναυλία: «Η θάλασσα, το πλοίο, το ταξίδι, τα λιμάνια, είναι το πεδίο που χρησιμοποιεί ο Καββαδίας για να πει άλλα πράγματα πολύ σημαντικά και διαχρονικά. Λέει στη Βάρδια (1954) την περίφημη φράση "Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται" και δεν εννοεί μόνο τη φυγή από τη βάρβαρη πραγματικότητα, αλλά αναφέρεται κυρίως στην ανάγκη να ονειρευτούμε για να πάμε σε μια άλλη κοινωνία, στην οποία ο άνθρωπος θα αυτοπραγματωθεί».

Επί σκηνής θα βρεθούν εξαίρετοι μουσικοί και ερμηνευτές. Θ. Μικρούτσικος, Θοδωρής Οικονόμου, Μάξιμος Δράκος στο πιάνο, Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά και Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης στην ερμηνεία.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Λογοτεχνικός περίπατος την Κυριακή 9/12

Την Κυριακή 9 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί ο λογοτεχνικός περίπατος, με αφετηρία το καφενείο «Νέον», στην Ομόνοια, στις 10.30. Ο συγκεκριμένος περίπατος θα επαναληφθεί και μετά το Συνέδριο (δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: synedrio.logotexnias.KKE@gmail.com).

Σημείο συνάντησης είναι το καφενείο «Νέον» (σήμερα «Βενέτης»). Στην Ομόνοια λειτούργησαν κάποια από τα παλιότερα καφενεία της Αθήνας, που αποτέλεσαν και στέκια λογοτεχνών, όπως το «Μπάγκειον», που το υπόγειό του είχε γίνει στέκι ποιητών του Μεσοπολέμου. Συνέχεια έχει το «Πατάρι του Λουμίδη» στη Σταδίου, η οδός Ασκληπιού, όπου ήταν η έδρα του περιοδικού «Μαύρος γάτος». Μετά από μια στάση στην οδό Βουκουρεστίου, στο καφέ «Brazil», θα ανηφορίσουμε στο καφενεδάκι της Δεξαμενής, σημείο συνάντησης σημαντικών λογοτεχνών.

«Ο Δρόμος μας» στη μεγάλη οθόνη σε όλη την Ελλάδα

Σε κινηματογραφικές αίθουσες όλης της χώρας προβάλλεται από την περασμένη Πέμπτη το Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, με τίτλο «Ο Δρόμος μας». Στα 100 λεπτά του έργου συμπυκνώνεται η Ιστορία των 100 χρόνων δράσης του Κόμματος, μέσα από ντοκουμέντα, αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό, μαρτυρίες και δραματοποίηση μερικών από τις πιο σημαντικές «στιγμές» της.

Κινηματογράφοι όπου προβάλλεται η ταινία

Στην Αθήνα το Ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο «Studio New Star Art Cinema» (Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής), καθημερινά, σε δύο προβολές: 5 μ.μ. και 7 μ.μ. Στον Χειμερινό Κινηματογράφο Δήμου Πετρούπολης στις 9 (6 μ.μ.), 12 (8 μ.μ.) και 15 (6 μ.μ.) Δεκέμβρη.

Στον Πειραιά: «Ζέα Digital Cinema» (Χ. Τρικούπη 39, Mαρίνα Ζέας, Πειραιάς) στις 10, 11 και 12 Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ.

Στη Θεσσαλονίκη: Δημοτικός Κινηματογράφος Ευόσμου (μέχρι την Κυριακή 9/12, κάθε μέρα στις 6 μ.μ.) και Δημοτικός Κινηματογράφος Νεάπολης - Συκεών (από Πέμπτη 6/12 έως Κυριακή 9/12, στις 7.30 μ.μ.).

Επίσης, μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί οι εξής κινηματογράφοι:

Αγιος Νικόλαος Κρήτης: «REX», Αγρίνιο: «Ανεσις», Αίγινα: «Σινέ Τιτίνα», 6/12 και 7/12 στις 8.30 μ.μ., 8/12 στις 6.30 μ.μ. και 8.30 μ.μ., 9/12 στις 11.30 π.μ. και 6.30 μ.μ., Αλεξανδρούπολη: «Ηλύσια», Αμαλιάδα: «Cine Cinema», Αμφισσα: Κορδώνειο Πνευματικό Κέντρο και Κινηματογραφική Λέσχη, Ανδρος: Κινηματογραφική Λέσχη, Αργος: «VALIA plus Cinema», 3/12 - 5/12, 6 μ.μ., Αρτα: «Σινέ Παλλάς», Βέροια: «Cinema Σταρ», 2/12 - 5/12, Γιάννενα: Πνευματικό Κέντρο, Γρεβενά: Δημοτικός Κινηματογράφος, 3/12 - 5/12, Γύθειο: Κινηματογραφική Λέσχη, Ζάκυνθος: «Φώσκολος», Ηράκλειο: «Βιτσέντζος Κορνάρος», 7/12 και 10/12 έως 12/12, 6 μ.μ., Ιωάννινα: Πνευματικό Κέντρο, Καβάλα: «Απόλλων», 3/12 - 5/12, 7.30 μ.μ., Καλαμάτα: «Cine Center», 5/12, Καστοριά: «City Center Cinemas», Κατερίνη: «Ευκαρπίδη», 3/12 - 7/12, 5.30 μ.μ., Κέρκυρα: «Σινέ Ορφεύς», 10/12 - 12/12, 7.30 μ.μ., Κιλκίς: «Αστρον», Κοζάνη: «Ολύμπιον», 5/12, 7 μ.μ., Κόρινθος: «Απόλλων», 3/12 - 5/12, 7.30 μ.μ., Κως: «Cine Orfeas», Λευκάδα: Πνευματικό Κέντρο, Λέσβος: «Cine Αρίων», 4/12, 7 μ.μ., Ικαρία: Αίθουσα Εκδηλώσεων Παλαιού Δημαρχείου, 7 και 8/12, 8.30 μ.μ., στην Αίθουσα του Συλλόγου Μάραθου στις 9/12, 8.30 μ.μ., Λάρισα: «Cine Victoria», 10/12 - 12/12, 7.30 μ.μ., Πύργος: «Ορφέας», Ρέθυμνο: «CINE Απόλλων», Ρόδος: «Pallas 5 Cinemas Center», 6/12, 7/12, 10/12, Σέρρες: «Σινεμά Κρόνιο», Σπάρτη: «Cinema Center», Σύρος: «Παλλάς» (Ερμούπολη), Τρίκαλα: «Τηλέμαχος» 6/12 έως 9/12, Χανιά: «Αττικόν», 6/12 έως 9/12, 8 μ.μ., Κύπρος: «Πάνθεον Λευκωσία», 10/12 - 13/12.

Διανομή «NEW STAR»

Σε Χανιά και Ροδόπη

Το Σάββατο 8 Δεκέμβρη, στις 8 μ.μ., στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» (παλιό τελωνείο), η ΤΕ Χανίων διοργανώνει μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση για τα 100χρονα του Κόμματος, με τίτλο«100 χρόνια ΚΚΕ - Την πιο όμορφη θάλασσα δεν την έχουμε ακόμα ταξιδέψει...», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Χαρωνίτη.

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Κόμματος διοργανώνει η ΤΕ Ροδόπης την Κυριακή 9 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στο κινηματοθέατρο REX στην Κομοτηνή. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει δραματοποιημένη απόδοση του ποιήματος «Οταν έρχεται ο ξένος», του Γιάννη Ρίτσου, με τους εξής συντελεστές: Χάρης Τύλιος (σύνθεση μουσικής και κιθάρα), Φιλοποίμην Ανδρεάδης (σκηνοθετική συμβολή - φωνή α' του ξένου), Σβετλάνα Τερεχόβα - Ιερώνυμου (βιολί), Νίκος Ιερώνυμος (τρομπέτα), Κώστας Αθανασιάδης (κοντραμπάσο), Χάρης Κυρατζόγλου (πιάνο), Ζαχαρίας Τύλιος (τραγούδι - φωνή α' και φωνή ομάδας).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ