Σύσκεψη Πακιστανών εργατών έγινε την Κυριακή με πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, στην οποία τονίστηκε η ανάγκη για κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών
Οι Πακιστανοί εργάτες ψηφίζουν για τη συγκρότηση της Επιτροπής |
Δεκάδες Πακιστανοί, εργάτες στην οικοδομή, σε εργοστάσια, σε αγροτικές δουλειές, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή μετά από κάλεσμα της ΚΟΑ του ΚΚΕ και συζήτησαν για τα προβλήματα που βιώνουν και πώς μπορούν να τα αντιπαλέψουν. Συμφώνησαν πως η απάντησή τους πρέπει να είναι αγωνιστική, οργανωμένη και κοινή με τους υπόλοιπους Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους. Ετσι, ψήφισαν για τη δημιουργία της Επιτροπής Αγώνα, η οποία το επόμενο διάστημα θα συμβάλλει στην ενημέρωση, στην οργάνωση και στον συντονισμό των Πακιστανών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ενώ παράλληλα θα έρχεται σε επαφή με τα ταξικά συνδικάτα.
Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός προς το ΚΚΕ, το οποίο, όπως έλεγαν, «ήταν πάντα στο πλευρό μας», εκφράστηκε με έντονο τρόπο. Πολλοί γνώριζαν το ΚΚΕ από τους τόπους δουλειάς τους, από τις γειτονιές, από τις παρεμβάσεις του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών.
Στη σύσκεψη μίλησε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - στην 90χρονη Ιστορία του Κόμματος, στη διεθνιστική του αλληλεγγύη και στην ενότητα των εργατών όλου του κόσμου, στην οργάνωσή τους για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Στάθηκε στις θέσεις του Κόμματος για τους μετανάστες, στις πολύμορφες πρωτοβουλίες που έχει πάρει ενάντια στην πολλαπλή εκμετάλλευση των μεταναστών, αλλά και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των οικογενειών τους.
Τους κάλεσε να κρίνουν τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ από τις θέσεις τους, οι οποίες ταυτίζονται στο ακέραιο με την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Να τα απορρίψουν και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να οργανωθούν στα ταξικά συνδικάτα.
Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε αρτοβιομηχανία, με αφορμή την απόλυση εργαζομένου και διαπίστωσε ότι οι υπόλοιποι εργάτες δουλεύουν ανασφάλιστοι και πληρώνουν και ...νοίκι στον ιδιοκτήτη για τα σπίτια - «τρύπες» που μένουν
Στην περίφραξη ενός χοιροστασίου έστειλε περισσότερους από 10 Πακιστανούς εργάτες, που εκείνη τη στιγμή φούρνιζαν ψωμί, ο ιδιοκτήτης αρτοβιομηχανίας στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα Αττικής, Νίκος Κασίμης, προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί από την αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που ετοιμαζόταν να επισκεφτεί το χώρο. Την παραπάνω καταγγελία έκαναν τα ίδια τα στελέχη του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι ο ιδιοκτήτης προσπάθησε να «κρύψει» τους ανασφάλιστους εργάτες, επειδή νόμιζε πως θα ερχόταν κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας.
Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ βρέθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην αρτοβιομηχανία, μετά από καταγγελία εργαζόμενου, ο οποίος απολύθηκε, χωρίς να του καταβληθούν αποζημίωση και υπερωρίες. Μάλιστα, ο Ν. Κασίμης αφού στην αρχή αρνήθηκε πως είναι απόλυση αλλά παραίτηση - παρουσίασε και υπογραφές(;) - στη συνέχεια δεσμεύτηκε πως θα του καταβληθεί η αποζημίωση, αλλά και τα χρωστούμενα από τις υπερωρίες. Δε δίστασε να παρουσιάσει τον εργάτη ως κακοποιό στοιχείο (;!) χωρίς να το αποδεικνύει φυσικά και ότι αναγκάστηκε να τον απολύσει (σ.σ. νωρίτερα έλεγε πως παραιτήθηκε) γιατί «μας εξέθετε στους πελάτες καθώς έβαζε μύγες μέσα στα ψωμιά!».
Την ώρα που ο Ν. Κασίμης προσπαθούσε να πείσει τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ότι οι εργαζόμενοι στην αρτοβιομηχανία δουλεύουν 8ωρο, πληρώνονται σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, παίρνουν τις υπερωρίες κανονικά, είναι ασφαλισμένοι όλοι στο ΙΚΑ και μάλιστα διαθέτει για την παραμονή τους δωρεάν σπίτια δικά του χωρίς «να παίρνω ένα ευρώ, ούτε τη ΔΕΗ δεν τους αφήνω να πληρώνουν», όπως έλεγε χαρακτηριστικά, η αλήθεια ξεδιπλωνόταν στο πίσω μέρος του κτιρίου από τους ίδιους τους μετανάστες, τους οποίους αναζήτησαν και βρήκαν, τελικά, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.
Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά - εμφανώς ενθαρρημένοι από την παρουσία του ΠΑΜΕ - η βάρδια τους ξεκινά από τις 8 με 9 το βράδυ και ολοκληρώνεται στις 9 το πρωί. Παίρνουν από 550 - 650 ευρώ, δουλεύουν όλες τις μέρες της εβδομάδας εκτός Σαββάτου, δεν πληρώνονται υπερωρίες, δεν είναι ασφαλισμένοι και στα παλιά σπίτια στα οποία διαμένουν κατά ομάδες πληρώνουν στον εργοδότη τους 30 ευρώ το κεφάλι!
Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξήγησαν τους λόγους της παρουσίας τους, η οποία έχει σχέση με τη δικαίωση του απολυμένου συναδέλφου τους, αλλά και να δουλεύουν οι ίδιοι σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στην παρέμβασή τους προς τον ιδιοκτήτη, απαίτησαν την άμεση καταβολή της αποζημίωσης και των υπερωριών στον απολυμένο εργαζόμενο, καθώς και την πραγματική εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ενα πρώτο βήμα γνωριμίας με τη σομαλική μεταναστευτική κοινότητα για ενημέρωση σχετικά με τα ιδιαίτερα προβλήματά τους έγινε χθες το απόγευμα, όταν αντιπροσωπεία του Γραφείου Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ επισκέφτηκε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας όπου ζουν πάνω από 80 Σομαλοί.
Μιλώντας μαζί τους, ο Χρήστος Κατσώτης, στέλεχος του Κόμματος, επισήμανε «ότι για το ΚΚΕ οι μετανάστες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης. Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα των μεταναστών είναι πολλά και είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε και να βοηθήσουμε όπως μπορούμε».
Οπως υπογράμμισε, «η πολιτεία πρέπει να διευκολύνει τους μετανάστες και να τους αντιμετωπίζει σαν ανθρώπους με πολύ σοβαρά προβλήματα». Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «το ΚΚΕ θέλει να έχει επαφή μαζί τους και με όλους τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα και να παλέψει μαζί τους για την επίλυση των προβλημάτων τους».
Μιλώντας με τους εκπροσώπους του ΚΚΕ, οι Σομαλοί μετανάστες τούς περιέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Συλλήψεις, άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο εν λόγω κτίριο μένουν 4-5 άτομα σε ένα δωμάτιο. Τα χαμηλά μεροκάματα και η πολλαπλή εκμετάλλευση που υφίστανται δεν τους αφήνουν πολλά περιθώρια διεξόδου. Τέλος, ζήτησαν νέα συνάντηση με το ΚΚΕ, στην οποία θα συμμετέχει, όπως είπαν, η πλειοψηφία της σομαλικής κοινότητας.
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί αύριο Τετάρτη και ώρα 11 π.μ., το πρακτορείο διανομής Τύπου «ΑΡΓΟΣ» (Εμμανουήλ Παπά 3, Αθήνα), όπου θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων.