ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2008
Σελ. /28
Αναγνωρίζουν ποιος απειλεί το ταμείο τους

Κάτι παράξενες συμπτώσεις...

«Το ΚΚΕ δεν είναι υπεράνω κριτικής», δηλώνει στο MEGA ο Αδωνις του Πλεύρη και του Καρατζαφέρη. «Δεν είναι το ΚΚΕ στο απυρόβλητο», επαναλαμβάνει στο ALTER καταπράσινη η Κάτια. Κι εκεί που αναρωτιέσαι πώς συντονιστήκανε, διαβάζεις τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ που είχαν προηγηθεί: «Το ΚΚΕ δεν είναι αλάθητο».

Σε τι «δεν είναι αλάθητο», «στο απυρόβλητο» και «υπεράνω κριτικής» το ΚΚΕ;

Στην εκτίμησή του ότι σκάνδαλο είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός; Οτι αυτό το σύστημα έχει φάει τα ψωμιά του και πρέπει να ανατραπεί;

Κατά τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, επίσημους και ανεπίσημους, το ΚΚΕ θα ήταν στο απυρόβλητο, αν, αντί να οργανώνει εργάτες με σκοπό την ανατροπή των εκμεταλλευτών, έβαζε πλάτη να πειστούν οι εργάτες ότι υπάρχει και τίμιος καπιταλισμός; Ρητορική η ερώτηση. Την έχει απαντήσει το ΠΑΣΟΚ από τότε ακόμα που επέβαλε πρόστιμο στον «Ριζοσπάστη», γιατί έδινε αυξήσεις στους μισθούς όταν η κυβέρνησή του το απαγόρευε.

Το ωραίο είναι ότι - παράλληλα με την απόπειρά τους να πείσουν ότι στο βόθρο που βρίσκονται δεν είναι μόνοι - προσπαθούν να δείξουν και κοινωνική ευαισθησία. Ετσι ανακαλύπτουν - μέσω ΓΣΕΕ, που δεν ξέρει τίποτα για το φόνο - ότι στη χώρα καλπάζει η ανισότητα! Δηλαδή, μπορεί να υπάρχει καπιταλισμός ακριβώς χωρίς αύξηση της ανισότητας; Ναι, έχουν απαντήσει με όλη την κυβερνητική πράξη τους.

Αφού μπορεί να υπάρχει καλός κι αγαθός καπιταλισμός, γιατί χαρακτηρίζουν εκβιασμό ό,τι κάνει ο Λαναράς; Δεν κάνει ακριβώς ότι επί ΠΑΣΟΚ ο Καρέλας και οι Τσάτσοι; Τι ζητάει ο Λαναράς; Ο,τι και οι προηγούμενοι: Να αναλάβει το κράτος τα χρέη του. Αφησε σχολή το ΠΑΣΟΚ πίσω του.

Την οποία σχολή θέλει και να συνεχίσει αυτήν τη φορά με «ενότητα στην αριστερά». Η οποία για να περπατήσει πρέπει να βγει το ΚΚΕ απ' τη μέση, όση λάσπη κι αν χρειαστεί για μια τέτοια επιχείρηση.

Κούνια που τους κούναγε...

Ασχετο: Οταν έχεις λερωμένη τη φωλιά σου, είναι λογικό να βλέπεις παντού βρωμιά, ή, για την ακρίβεια, να λερώνεις τους άλλους για να κρύψεις το βόθρο σου. Δε γνωρίζουμε, αν έχει τον Πάγκαλο στο μυαλό του ο Σώκος στην «Ελευθεροτυπία», όταν μιλάει γι' αυτούς που συμπεριφέρονται σαν τη γάτα με τις ακαθαρσίες της, αλλά ό,τι γράφει ταιριάζουν σ' αυτήν την κλασική περίπτωση, που ό,τι κάνει κι ό,τι λέει υπακούει στο χρυσό κανόνα της γάτας. Κι επειδή τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται, δε μας εξέπληξε το γεγονός ότι πριν ακόμα μιλήσουν ο Πάγκαλος και ο Καρατζαφέρης είχε προλάβει η «Αυγή» να γράψει πως το ΚΚΕ «καλύπτει τον "Γερμανό"». Οτι είναι ένα το κέντρο που καθοδηγεί αυτήν τη δουλειά είναι παλιό και γνωστό. Οτι θα έφταναν τόσο γρήγορα στην ενιαία εκτέλεση του σχεδίου, είναι κάτι που δημιουργεί συνειρμούς για τα ένστικτα αυτοσυντήρησης. `Η, αλλιώς, αυτοί ξέρουν καλύτερα από μας ποιος απειλεί το ταμείο που τους ταΐζει.


ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΟ ΒΟΘΡΟ: «Η διαφθορά στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει μόνο τα κλασικά χαρακτηριστικά (...) σε ορισμένους έχει διαφθαρεί και η σκέψη τους. Γιατί πώς να χαρακτηρίσει κάποιος όσα διαβάζει ότι δεν πρέπει ο Παπανδρέου να ασχολείται τόσο πολύ με την πάταξη της διαφθοράς γιατί το κόμμα "έχει λερωμένη τη φωλιά του". Είναι σαφές ότι όσοι διατυπώνουν αυτές τις απόψεις έχουν μάθει να λειτουργούν σκεπάζοντας τις βρωμιές» (ο Π. Σώκος στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΕΝΙΑΙΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΣΠΗΣ: «Το Μαξίμου καλύπτει Βουρλούμη, το ΚΚΕ δικαιολογεί την εξαγορά του "Γερμανού"» (ο τίτλος στην «Αυγή», το Σάββατο, πριν ακόμα μιλήσουν οι Πάγκαλος και Καρατζαφέρης).

ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΤΕΙ Η «ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»: «Η Αλέκα Παπαρήγα με δήλωσή της στις 27 Ιουνίου του 2007 είχε προειδοποιήσει ότι "θα πλασάρουν στη δημοσιότητα κατασκευασμένα ψέματα" και ότι "ετοιμάζεται ειδικά επεξεργασμένη επίθεση στο ΚΚΕ". Τα γεγονότα φαίνεται πως δικαιώνουν την εκτίμησή της (...) βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Θόδωρος Πάγκαλος δε θα είναι μόνος του και υπενθυμίζουν παλαιότερη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου στη βουλή ότι το ΚΚΕ είναι ο αριστερός ψάλτης της Δεξιάς» (οι υπενθυμίσεις στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ).

ΚΟΝΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ: «Υπάρχει ένα σημείο προβολής στο - όχι και πολύ μακρινό - μέλλον όπου "χτυπάνε" όλα αυτά που ζούμε εδώ και καιρό (...) αυτό το σημείο ξεκινά την επομένη των εθνικών εκλογών που έχουμε μπροστά μας. Μπροστά μας. Οχι τον Σεπτέμβριο του 2011 με την εκπνοή των συνταγματικών προθεσμιών. Αρκετά έως πολύ νωρίτερα (...) πρόκειται για ένα διάστημα σαράντα πέντε ημερών που θα μας οδηγήσουν στη μετάβαση από αυτό που γνωρίσαμε ως μεταπολιτευτικό σύστημα σε κάτι άλλο - άγνωστο και δύσκολα προβλέψιμο (...) η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές χωρίς ωστόσο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση (...) ξεκινά ο κύκλος των διερευνητικών εντολών που θα καταλήξει άγονος για να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές (...) όσα σήμερα λέγονται περί αδυναμίας για κυβερνητικές συνεργασίες είναι απλώς ασκήσεις εξορκισμού αυτών που όλοι βλέπουμε να έρχονται. Στις σαράντα πέντε μέρες πολλά θα αλλάξουν (...) οι εξελίξεις μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσουν σε συνεργασίες που αυτή τη στιγμή άπαντες μετά βδελυγμίας απορρίπτουν» (ο Σ. Κοτρώτσος στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΑ ΕΛΑΦΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΒΑΡΗ της εργαζόμενης μητέρας και της λαϊκής οικογένειας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κοινωνικοί φόροι στους «έχοντες και κατέχοντες»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Διπλό σοκ στα χρηματιστήρια

ΕΘΝΟΣ: ΜΑΖΙΚΗ ΦΥΓΗ εκπαιδευτικών στη σύνταξη

ΤΟ ΒΗΜΑ: Φοβούνται νέο κόμμα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προμηνύεται πολιτική θύελλα λόγω Siemens και οικονομίας

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ καταθέτει το ΠΑΣΟΚ

ΤΑ ΝΕΑ: Δίωξη Βουρλούμη και για 2ο κακούργημα

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Πέντε Siemens η μίζα για τον Γερμανό

Η ΑΥΓΗ: Θέμα Αλογοσκούφη

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΤΕΛΕΙΩΣΤΕ το καλαμπούρι

Η ΧΩΡΑ: Πληρώσαμε 300 εκατ. ευρώ και δούλεψαν οι μοτορόλες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Νέες θέσεις εργασίας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δικαίωση για τους αποφοίτους ΚΕΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πώς λέγεται αυτό το σύστημα;

«Το αργυρό μετάλλιο στις εισοδηματικές ανισότητες παίρνει η χώρα μας, καθώς το εισόδημα του 20% των περισσότερο εύπορων Ελλήνων είναι 6,5 φορές μεγαλύτερο από το εισόδημα του 20% των λιγότερο εύπορων. Τη θλιβερή πρωτιά στις εισοδηματικές ανισότητες έχει η Πορτογαλία και ακολουθεί αμέσως μετά η χώρα μας» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

Ποιος νομοθέτησε τις απαγορεύσεις αυξήσεων;

«Θα ήταν ουτοπία να περιμένει κανείς κάτι το διαφορετικό σε μια χώρα όπου η οικονομική κρίση και τα δημοσιονομικά προβλήματα "αντιμετωπίζονται" τα τελευταία χρόνια με τη συνταγή της καθήλωσης των μισθών και των συντάξεων στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, ενώ την ίδια ώρα τα εισοδήματα των οικονομικά ισχυρών εμφανίζουν εκρηκτική ή απλώς σημαντική αύξηση» (από το κύριο άρθρο επίσης στο ΕΘΝΟΣ).

...μέχρι οι εργάτες να καταργήσουν τους Λαναράδες

«Εκβιάζει πάλι ο Λαναράς. Ζητεί δάνειο 35 εκατομμύρια ευρώ με εγγύηση του Δημοσίου. Το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί που θα χρησιμοποιήσει η εταιρεία θα είναι φυσικά οι 1.172 εργαζόμενοι στα εργοστάσιά της» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

Ποιες διακοπές;

«Αν και τα μέχρι τώρα στοιχεία στοχοποιούν την αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφησυχάσει (...) η δικαιοσύνη θα προχωρήσει όταν και όπως μπορεί. Η πολιτική όμως μπορεί και πρέπει να το συζητήσει τώρα. Δεν είναι ώρα για διακοπές» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Και το μπάνιο απαγορεύεται...

«Ακριβά κοστίζουν τα μπάνια στη θάλασσα ακόμα και για εκείνους που δε σκοπεύουν να πάνε φέτος διακοπές. Για τα μπάνια ενός μήνα σε κάποια από τις οργανωμένες παραλίες της Αττικής ένα ζευγάρι χρειάζεται να πληρώσει έως και 1.200 ευρώ» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ