Associated Press |
Βρετανοί κατοχικοί στρατιώτες στο πόστο τους |
Πάνω από 24 νεκροί - εκ των οποίων 20 άμαχοι και τέσσερις αστυνομικοί - και 40 τραυματίες είναι ο απολογισμός της αιματηρής επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε την Κυριακή σε αγορά στη συνοικία Ντεχ Ραούντ της επαρχίας Ουρουζγκάν στο Νότιο Αφγανιστάν, με την πλειοψηφία των θυμάτων να είναι παιδιά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας επρόκειτο για «επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο» και στόχο ένα περιπολικό της αστυνομίας.
Παράλληλα την Κυριακή έξι Αφγανοί φρουροί ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους όταν αυτοκινητοπομπή που διέσχιζε την περιοχή Γκερέσκ της επαρχίας Χελμάντ επλήγη από έκρηξη βόμβας, ενώ ακόμα «δεκάδες Ταλιμπάν» και εννιά Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στο Ανατολικό Αφγανιστάν, στα σύνορα με το Πακιστάν, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων στην επαρχία Κουνάρ, σύμφωνα με αξιωματούχο των δυνάμεων κατοχής.
Στο μεταξύ σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό τουλάχιστον 60 είναι οι νεκροί εξαιτίας της επίθεσης αυτοκτονίας εναντίον της ινδικής πρεσβείας στην Καμπούλ την περασμένη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της Ινδίας Ζιάντ Πρασάντ.
Χτες ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι κατηγόρησε για ακόμα μια φορά τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν ότι βρίσκονται πίσω από τη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιούλη στην ινδική πρεσβεία στην Καμπούλ, ισχυριζόμενος ότι «δηλώσαμε στην κυβέρνηση του Πακιστάν και στον κόσμο και στο εξής αυτό θα επαναλαμβάνεται κάθε φορά από κάθε μέλος του αφγανικού έθνους: η βία, οι φόνοι, οι καταστροφές που ταλανίζουν το Αφγανιστάν είναι έργο των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών. Δε θα σταματήσουμε να το επαναλαμβάνουμε μέχρι να τους διώξουμε από τη χώρα μας».
Τις μυστικές πακιστανικές υπηρεσίες (ISI) κατηγόρησε για την επίθεση στην πρεσβεία της Ινδίας και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της χώρας υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουμε αμφιβολία ότι η ISI είναι πίσω από την επίθεση αυτή. H ISI παίζει άσχημα, πρέπει να καταστραφεί», προσθέτοντας ότι η Ινδία έχει «επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν την ISI με την επίθεση».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Φωτιές άναψαν οι δηλώσεις του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι περί «καθορισμού» ενός χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων μεσούσης της προεκλογικής περιόδου για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.
Η κυβέρνηση Μπους εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει κάποια στρατεύματα από το Ιράκ, από τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα με δημοσιεύματα των «Νιου Γιορκ Τάιμς». Μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, αλλά αναμένεται να αποσυρθούν τουλάχιστον μία ως τρεις από τις 15 μάχιμες ταξιαρχίες που βρίσκονται σήμερα στο Ιράκ ως τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης Μπους τον προσεχή Γενάρη. Πάντως οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν ότι στο Ιράκ θα παραμείνουν 120.000 ως 130.000 στρατιώτες από τους 146.000 που βρίσκονται σήμερα, αναφέρουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς.
Από την άλλη πλευρά η Ουάσιγκτον Ποστ σε άρθρο της αναφέρει ότι εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις με την ιρακινή κυβέρνηση, αντί μιας επίσημης μακροχρόνιας συμφωνίας, οι εκπρόσωποι των δύο μερών εργάζονται για μια «μέση λύση» που θα επιτρέψει την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων και τη συνέχιση των κυρίων στρατιωτικών τους επιχειρήσεων μετά τη λήξη της εντολής προσωρινής διοίκησης, στο τέλος του χρόνου που είχε παραχωρήσει ο ΟΗΕ.
Διέψευσε κατά κάποιον τρόπο τα δημοσιεύματα αυτά ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ιράκ, Μουαφάκ Αλ Ρουμπάιε, με συνέντευξή του προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN τονίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων και παρά το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία μέχρι τις 31 Ιούλη. Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι σύμφωνα με το Ρόιτερς, επιβεβαιώνουν: «συζητάμε ημερομηνίες», παρότι η κυβέρνηση Μπους επανειλημμένα έχει απορρίψει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα αποχώρησης.
Στο μεταξύ, όσον αφορά τη βρετανική παρουσία, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας δέχτηκε να πληρώσει περίπου τρία εκατομμύρια λίρες σε Ιρακινούς οι οποίοι βασανίστηκαν από βρετανικές δυνάμεις στη Βασόρα το 2003. Πρόκειται για εννέα άνδρες που βασανίστηκαν και έναν άνδρα που δάρθηκε μέχρι θανάτου ενώ ήταν υπό κράτηση. Παράλληλα, η βρετανική στρατονομία διεξάγει έρευνα για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης που φέρεται ότι διέπραξαν Βρετανοί στρατιώτες σε βάρος ενός 14χρονου Ιρακινού τον Μάη του 2003 σε βρετανική βάση κοντά στη Βασόρα, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.
Τέλος, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ως τον επόμενο επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή, τον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, νυν διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Συγκεκριμένα, η Γερουσία με ψήφους 95 υπέρ και δύο κατά, ενέκρινε ως επόμενο επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, τον στρατηγό Πετρέους ο οποίος θα εποπτεύει και τις επιχειρήσεις στη βορειο-ανατολική Αφρική, στη νότια Ασία και φυσικά στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για το Ιράν και το Πακιστάν. Ο στρατηγός Πετρέους θα αναλάβει από το Σεπτέμβρη τη θέση του ναυάρχου Ουίλιαμ Φάλον, ο οποίος παραιτήθηκε τον Μάρτη, μετά από δημοσιεύματα ότι είναι αντίθετος με την πολιτική του Λευκού Οίκου απέναντι στο Ιράν. Αντικαταστάτης του Πετρέους θα είναι ο αντιστράτηγος Ρέιμοντ Οντιέρνο που μέχρι σήμερα υπηρετεί ως αναπληρωτής του στρατηγού Πετρέους στο Ιράκ.
ΧΑΓΗ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--
Για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ κατηγορείται ο Πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ, από το γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), Λουίς Μορένο - Οκάμπο, ο οποίος κατέθεσε το κατηγορητήριο στο τριμελές προεδρείο για να εξεταστεί αν υπάρχουν βάσιμες κατηγορίες για έκδοση εντάλματος σύλληψης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «στρατιώτες και πράκτορες» υπό τις διαταγές του Μπασίρ σκότωσαν τουλάχιστον 35.000 πολίτες και προκάλεσαν τον «αργό θάνατο» άλλων 80.000 - 265.000 ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των μαχών. Επίσης ο Μπασίρ κατηγορείται για τη βίαιη απομάκρυνση από τις εστίες τους 2,9 εκατομμυρίων πολιτών, ενώ ζητείται ταυτόχρονα και η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του και το «πάγωμα» των τραπεζικών του καταθέσεων.
Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης του Σουδάν, που διαμήνυσε ότι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ νωρίτερα είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε απόπειρα δίωξης του Μπασίρ θα υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία στο Νταρφούρ. Ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι θα προστατεύσει το προσωπικό του ΟΗΕ στη χώρα.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «BBC», ο ΟΗΕ αναμένεται να αποσύρει όλες τις «μη απαραίτητες» δυνάμεις του από το Νταρφούρ, ενώ νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, δήλωσε ότι αναμένει από το Σουδάν να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Οργανισμό και να εγγυηθεί την ασφάλεια του προσωπικού του. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, έκανε έκκληση στον Σουδανό Πρόεδρο να σεβαστεί την απόφαση του ICC.
Πάντως, ανακοινώθηκε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το προσεχές Σάββατο, ενώ η Αφρικανική Ενωση κάλεσε ήδη το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αναστείλει την έκδοση εντάλματος σύλληψης.
Σε ό,τι αφορά το Λευκό Οίκο, ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το αίτημα για την έκδοση εντάλματος σύλληψης και κάλεσαν τη σουδανική κυβέρνηση να δώσει τέλος στη βία, ενώ παράλληλα αποφάσισαν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας για την πρεσβεία τους στο Χαρτούμ, όπως και των γραφείων τους στο Νότιο Σουδάν.
ΣΕΟΥΛ.--
Στην ανάκληση του πρεσβευτή της από το Τόκιο θα προχωρήσει η Νότια Κορέα ως ένδειξη διαμαρτυρίας μετά την επαναδιεκδίκηση της κυριαρχίας των νησιών Τακεσίμα (για τους Ιάπωνες) και Ντίκντο (για τους Νοτιοκορεάτες) από την Ιαπωνία - όπως προκύπτει από σχολικό βιβλίο για εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.
Τα συγκεκριμένα νησιά πλούσια σε αλιεία, πιθανολογείται πως είναι και πλούσια σε πηγές αερίου. Βρίσκονται στο μέσο της απόστασης ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα στη θάλασσα της Ιαπωνίας και παρόλο που βρίσκονται υπό νοτιοκορεατικό έλεγχο τα διεκδικεί και η Ιαπωνία.
Από το Τόκιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νομπούτακα Ματσιμούρα δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήταν ιδιαίτερα προσεκτική για τη συγκεκριμένη διατύπωση και εξέφρασε την ελπίδα για «ηρεμία».