ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιδραστική πολιτική «μέσα και έξω»

«Προέκταση» της αντιλαϊκής επίθεσης στο εσωτερικό οι αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής (Κόσσοβο, ονομασία ΠΓΔΜ, Κυπριακό)

Η επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων «εντός» και η λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής χαρακτηρίζουν τη δράση της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι αποφάσεις που καλείται να λάβει η κυβέρνηση σε μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής (Κόσσοβο, ονομασία ΠΓΔΜ, Κυπριακό) αναμφίβολα αποτελούν «προέκταση» της αντιδραστικής πολιτικής που προωθεί στο εσωτερικό της χώρας, με αιχμή την κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε χτες ότι «δε θα μακρύνει πολύ» η ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε την κατάθεση μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή. «Δεν είμαι σε θέση να πω ημερομηνίες. Δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο ακόμα» είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, όταν ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι θα προηγηθεί συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, αποφεύγοντας όμως να την προσδιορίσει χρονικά, αν δηλαδή θα είναι την ερχόμενη βδομάδα ή τη μεθεπόμενη... Πάντως, στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής θα συζητηθούν και θέματα οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής, σηματοδοτώντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και την ταυτόχρονη υλοποίησή τους.

Το βέβαιο είναι ότι στο Ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις που πλήττουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και αυτό που «παίζεται» είναι ορισμένες «λεπτομέρειες», προκειμένου να διευκολυνθεί η αντιασφαλιστική επίθεση μέσω του «διαίρει και βασίλευε».

Το ίδιο συμβαίνει και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπου η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι δεν αντέχει το βάρος της «απομόνωσης» έναντι των ισχυρών ΝΑΤΟικών συμμάχων, πηγαίνοντας κόντρα στα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους στην περιοχή ακόμα και όταν αυτά δε συμβιβάζονται με τα συμφέροντα της χώρας. Γνώμονας είναι η σύμπλευση με τις ΗΠΑ και τις ισχυρές χώρες της ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων και στη βάση αυτή καθορίζει τη στάση της τόσο στο θέμα του Κοσσόβου όσο και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Παρά την επίδειξη αποφασιστικότητας που βγάζουν προς τα έξω τα κυβερνητικά στελέχη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ωστόσο το ζήτημα του βέτο δεν έχει κριθεί. Ανεπίσημα κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι με τα σημερινά δεδομένα το βέτο για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι στις αρχές Απρίλη «είναι αναπόφευκτο». Οι ίδιες πηγές όμως παραδέχονται ότι δεν πρόκειται για εύκολη απόφαση, ακριβώς γιατί έρχεται σε αντίθεση με την ειλημμένη απόφαση των ΗΠΑ για ένταξη των τριών βαλκανικών χωρών (Αλβανία, Κροατία, ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ. Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί για το αν η κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα σε ό,τι αφορά τη «διπλή ονομασία» που προτείνεται από τις ΗΠΑ για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά και για το αν υπάρχει «κίνδυνος απομόνωσης» από τους «συμμάχους». «Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι είναι μια πολύ ευαίσθητη διαδικασία, η οποία βεβαίως δε γίνεται δημόσια», περιορίστηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε σχετικά. Αναφορικά με το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι «είναι νωρίς να συζητάμε κάτι τέτοιο».

ΠΑΣΟΚ
Κροκοδείλια δάκρυα για τις εξελίξεις στο Κόσσοβο

Στις «επιλογές», στην «ολιγωρία» και τους «λανθασμένους χειρισμούς» της κυβέρνησης αποδίδει τις εξελίξεις στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ

Η ΠΑΣΟΚική υποκρισία φαίνεται ότι δεν έχει κανένα όριο. Βγήκε χτες το ΠΑΣΟΚ διά στόματος του Π. Μπεγλίτη να καταδικάσει «τη μονομερή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου» και να ζητήσει από τη ΝΔ να μην την αποδεχτεί.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πιστεύοντας πιθανόν ότι απευθύνονται σε... λωτοφάγους, βγήκαν χτες να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Το ΠΑΣΟΚ που από τη θέση της κυβέρνησης συμμετείχε στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999, όταν και παρέδωσε τη βάση της Σούδας και την ελληνική επικράτεια στα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα και στρατεύματα, στο όνομα δήθεν της... υπεράσπισης της «μειονότητας» του Κοσσόβου, με τη σύμφωνη γνώμη τότε και της ΝΔ, βγήκε χτες για να «εκφράσει την ανησυχία» για «τις συνέπειες που μπορεί να έχει η διαδικασία της μονομερούς αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου»!

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών και Αμυνας του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης, εμφανίστηκε χτες για να δηλώσει ότι: «Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας και του νομιμοποιητικού ρόλου του ΟΗΕ στην ειρηνική επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων».

Ξεχνώντας προφανώς τη στάση που κράτησε ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος το 1999 ως υπουργός Εξωτερικών και εκφράζοντας την πολιτική της κυβέρνησής του, έβαζε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του για τη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, ο Π. Μπεγλίτης βγήκε χτες να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση που ακολουθεί την ίδια πολιτική και συμπλέει με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την περιοχή, να της ασκήσει... κριτική για «διγλωσσία». Αφού, όπως δήλωσε ο Π. Μπεγλίτης «από τη μια υποστηρίζει ότι κινείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, από την άλλη συναινεί στην αποστολή αστυνομικής δύναμης στο Κόσσοβο, χωρίς την αναγκαία απόφαση και νομική βάση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Το ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να εκφράσει και τον «προβληματισμό»(!!) του «για την απουσία κοινής θέσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κόσσοβο». Μια «κοινή θέση» που οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές δε δίστασαν να πάρουν βέβαια όταν αποφάσισαν να δολοφονήσουν το λαό της Γιουγκοσλαβίας...

Συμφωνεί με το Βέτο

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ το ΠΑΣΟΚ τις αποδίδει στις «επιλογές», την «ολιγωρία» και τους «λανθασμένους χειρισμούς» της κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να κρύψει ότι η ΝΔ ακολουθεί την ίδια τακτική με τους προκατόχους της στο θέμα της ΠΓΔΜ που παρέδωσαν με την πολιτική τους το θέμα της «ονομασίας» στους Αμερικανούς διαμεσολαβητές, σήμερα τάσσεται υπέρ του βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αν δε συμφωνηθεί «μια ονομασία για κάθε χρήση».

Με δηλώσεις του ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών και άμυνας του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης, αφού κάνει λόγο για «μειωμένη διαπραγματευτική ισχύ» και θέλοντας να προλάβει τις εξελίξεις και τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει «μια κοινά αποδεκτή λύση, στη βάση της ενιαίας, σύνθετης και κοινής για όλες τις χρήσεις ονομασίας, που θα εκφράζει τη γεωγραφική πραγματικότητα της ευρύτερης περιοχής μας».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί διπλής ονομασίας, ως τελική πρόταση, καλούμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να την απορρίψει, όπως έχει συμβεί και πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν». Και πρόσθεσε: «Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας στο βέτο, για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ».

Ο Π. Μπεγλίτης επίσης ανέφερε ότι αυτή «είναι η θέση της Ελλάδας, όπως την υπερασπίστηκε με συνέπεια και αποφασιστικότητα το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση».

ΚΑΒΑΛΑ
Εκδήλωση για το καπνεργατικό κίνημα

Εκδήλωση με θέμα «Το καπνεργατικό κίνημα στην Καβάλα», διοργανώνει η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, σήμερα Τετάρτη 20 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της πρώην Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Αναστάσης Γκίκας, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών, συνεργάτης του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος θα παρουσιάσει τη διατριβή του με θέμα «Το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στην Καβάλα την περίοδο του μεσοπολέμου». Θα συμμετάσχει ο Γιάννης Βύζικας, πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Καπνού Καβάλας. Στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας.

ΛΑ.Ο.Σ.
Το πρόβλημα στον τρόπο επικύρωσης!

O πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νίμιτς, εκτίμησε ότι «το ενδεχόμενο βέτο του κ. Καραμανλή δεν υπερασπίζεται επαρκώς τις επιτακτικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τις κυβερνητικές ολιγωρίες των τελευταίων 15 χρόνων». Ως μόνη αποτελεσματική - όπως είπε - πρόταση, ζήτησε «να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων, όπως έκανε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση με το casus belli, ότι η περαιτέρω διεύρυνση της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ θα επικυρώνονται από τον Ελληνικό λαό με δημοψήφισμα και όχι από το Κοινοβούλιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ