ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχισε το «σόου» της Ανάπολις

Με «αισιοδοξία», «διαρροές προόδου» και έντονη αραβική επιφυλακτικότητα, οι πρώτες επαφές

Στις ΗΠΑ η σύνοδος ξεκίνησε και τα παιδιά στη Γάζα απαιτούν να σταματήσει το έγκλημα εναντίον τους: Της πείνας, του αποκλεισμού, της έλλειψης υποδομών

Associated Press

Στις ΗΠΑ η σύνοδος ξεκίνησε και τα παιδιά στη Γάζα απαιτούν να σταματήσει το έγκλημα εναντίον τους: Της πείνας, του αποκλεισμού, της έλλειψης υποδομών
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Δεν μπορούμε να επιβάλουμε την ειρήνη, αλλά μπορούμε να τη διευκολύνουμε». Αυτό δήλωνε ο Αμερικανός Πρόεδρος, λαμβάνοντας ενεργά μέρος στις προσπάθειες δήθεν «αναβίωσης» της «ειρηνευτικής διαδικασίας», με στόχο σαφώς την καλλιέργεια εντυπώσεων και όχι την πραγματική λύση του Παλαιστινιακού. Ο Μπους είχε, χθες, ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, και καλούσε τους συμμετέχοντες «να βοηθήσουν για την υλοποίηση του ονείρου των δύο ανεξάρτητων κρατών».

Από την Κυριακή, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις διαπραγματευτικές ομάδες Παλαιστινίων και Ισραηλινών, σε μια ύστατη προσπάθεια να συνταχθεί μια κοινή «ατζέντα». Αν και αξιωματούχοι των δύο πλευρών διέρρεαν ότι «υπάρχει πρόοδος και θα συνεχιστεί η προσπάθεια», δεν έμοιαζε απίθανο, τελικά, στη σύνοδο που επρόκειτο να αρχίσει αργά χθες, να αναγνωστούν δύο διαφορετικά κείμενα στόχων. Οι Παλαιστίνιοι επέμεναν ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη έναρξης συνομιλιών για όλα τα κομβικά ζητήματα και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους εντός του 2008, ενώ οι Ισραηλινοί, και πάλι, συνέδεαν το όποιο βήμα με τον τερματισμό κάθε επίθεσης κατά του Ισραήλ.

Στη σύνοδο συμμετέχουν, τελικά, όλες οι αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, μετά από τη διαβεβαίωση για συζήτηση και περί των υψωμάτων του Γκολάν. Οι Αραβες εμφανίζονται «επιφυλακτικοί» ως προς τα περιθώρια επίτευξης της όποιας προόδου και διαρρεόταν ότι θα ζητήσουν να τεθεί επί τάπητος η πρόταση του Συνδέσμου για συνολική ισραηλινή αποχώρηση από τα αραβικά κατεχόμενα εδάφη. Το Ισραήλ καλωσόρισε την αραβική συμμετοχή, ζητώντας, όμως, να μην υπάρξει «παρέμβαση» και αφήνοντάς τη στο επίπεδο του «διακοσμητικού στοιχείου».

Αντιδράσεις

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, χθες, σε Ιερουσαλήμ και πόλη της Γάζας κατά της συνόδου. Το Λικούντ του πρώην πρωθυπουργού Νετανιάχου και ακροδεξιοί διαδήλωσαν στην Ιερή Πόλη, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ολμέρτ ότι συνομιλεί με τους Παλαιστινίους, χωρίς εκείνοι να έχουν κάνει υποχωρήσεις. Στη Γάζα, η «Χαμάς» καταδίκασε τη σύνοδο διαμηνύοντας ότι δε θα εφαρμόσει καμία «υποχώρηση», ενώ ο αξιωματούχος της, Μαχμούντ Ζαχάρ, κατηγόρησε, εμμέσως, τον Αμπάς για προδοσία.

Τα δύο τελευταία 24ωρα, ο ισραηλινός στρατός σε τουλάχιστον τρεις επιδρομές (από αέρος και εδάφους) στη βόρεια και κεντρική Γάζα κατά «ενόπλων υπόπτων», σκότωσε πέντε Παλαιστινίους και τραυμάτισε έξι, μέλη των «Χαμάς» - «Τζιχάντ» - «Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προς μονιμοποίηση και με... βούλα

Τριγμοί μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και κουρδικής αυτόνομης αρχής λόγω... πετρελαίου

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αμερικανική και ιρακινή ηγεσία υπέγραψαν «συμφωνία» για έναρξη «συνομιλιών», με το νέο έτος, όπου θα «διαπραγματευτούν» την παραμονή αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ηρεμία και η τάξη, με αντάλλαγμα «προνομιακή συνεργασία» σε ορισμένα ζητήματα. Αυτό έγινε χτες γνωστό από Βαγδάτη και Ουάσιγκτον, με τις δύο πλευρές να μιλούν για «μια συμφωνία αρχών», χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της, αν και ο Ιρακινός πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι το ζήτημα θα τεθεί ως αίτημα παράτασης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας, στον ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, εκτός από τις διάφορες βομβιστικές επιθέσεις κυρίως στη Βαγδάτη, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 30 ενώ άγνωστοι δολοφονούσαν 11 μέλη της οικογένειας δημοσιογράφου που εργάζεται στο εξωτερικό, ένταση επικρατεί ανάμεσα στην κεντρική ιρακινή κυβέρνηση και στις κουρδικές αυτόνομες περιφερειακές αρχές. Ο υπουργός Πετρελαίου Σαχριστάνι ακύρωσε χτες τις 15 συμφωνίες που υπέγραψε η κουρδική αυτόνομη αρχή με ξένες εταιρείες για εξόρυξη και επεξεργασία πετρελαίου στις κουρδικές περιοχές.

Ο Σαχριστάνι τόνισε, μάλιστα, ότι οι γειτονικές, στο Ιράκ, χώρες (Συρία, Ιράν, Τουρκία) συμφώνησαν να βοηθήσουν στη μη εφαρμογή των «παράνομων αυτών συμφωνιών». Εντονα αντέδρασαν οι κουρδικές αρχές μιλώντας για «αυταρχικές αποφάσεις που θυμίζουν Σαντάμ Χουσεΐν».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Προεκλογικές διεργασίες

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ο δικτάτορας «Πρόεδρος» του Πακιστάν, στρατηγός Μουσάραφ, θα παραιτηθεί την Τετάρτη από αρχηγός του στρατού δήλωσε χτες εκπρόσωπός του, προσθέτοντας ότι τη θέση θα αναπληρώσει ο (ως σήμερα) δεύτερος τη τάξει Ασφάκ Περβέζ Κιάνι. Ακολούθως, (ερχόμενη Πέμπτη) ο Μουσάραφ θα ορκιστεί Πρόεδρος...

Στο μεταξύ, χτες υπέβαλε στη Λαχώρη την υποψηφιότητά του στις βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης Γενάρη ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ. Επέστρεψε την Κυριακή, μετά από επτά χρόνια «εξορίας» στη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι θα διαδραματίσει «σοβαρό ρόλο» στην πολιτική σκηνή, «χωρίς πνεύμα εκδίκησης».

  • Πάνω από 50 άτομα σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης μελών σιιτικής σέκτας απ' το χωριό Μαλιχέλ στο σουνιτικό χωριό Μακαζάι στη μεθοριακή περιοχή του Πακιστάν με το Αφγανιστάν, Παρασινάρ.
Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό

Εκδήλωση αλληλεγγύης με αφορμή τη διεθνή ημέρα αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης, διοργάνωσαν χτες βράδυ στο Δημαρχείο της Νίκαιας η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης και η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς. Στην εκδήλωση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Την ιδιαίτερη σημασία του αγώνα όλων των ειρηνικών δυνάμεων εξέφρασε ο Ακελ Τακέζ εκπρόσωπος του παλαιστινιακού κέντρου αναπτυξιακής έρευνας «Φουάντ Νάσαρ» και πρόσθεσε ότι ο αγώνας και η αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό μπορούν να φέρουν την ειρήνη στην περιοχή και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, Αρης Γεωργίου, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον παλαιστινιακό λαό την οποία εδώ και χρόνια εκφράζει καθώς και στην Κύπρο υπάρχει κατοχή, υπάρχουν έποικοι και αισθανόμαστε, είπε, πως αγωνιζόμαστε για τα ίδια ιδανικά.

Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν η Εύα Μελά, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Μουσταφά Αζούζ σύμβουλος Τύπου της παλαιστινιακής πρεσβείας στην Αθήνα, ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, ο Παναγιώτης Μακρής επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, η Ελένη Παπαδοπούλου Νομαρχιακή Σύμβουλος Πειραιά της ΝΑΣ και εκπρόσωπος της Παμπειραϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και την Ειρήνη.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ασυμφωνίες και στον τελευταίο γύρο...

ΒΙΕΝΝΗ.--

Στο Μπάντεν της Αυστρίας συναντώνται από χτες και ως την Τετάρτη η τρόικα της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο και οι υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες Βελιγραδίου και Πρίστινας δίχως εντούτοις να υπάρχει η παραμικρή ελπίδα για εξεύρεση «συμβιβαστικής λύσης».

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα φθάνοντας στο αυστριακό θέρετρο τόνισε ότι η χώρα του είναι «ελεύθερη, δημοκρατική και διεθνώς αναγνωρισμένη και δε θα δώσει ούτε ίντσα απ' το έδαφός της». Ο μελλοντικός πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών (πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ) Χασίμ Θάτσι διακήρυξε απ' την πλευρά του πως και «100 χρόνια να διαπραγματευόμαστε με τους Σέρβους δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τίποτε λιγότερο απ' την ανεξαρτησία»...

Ο μόνος που είδε χτες κάποια χρησιμότητα στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών ηγετών για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου ήταν ο Ρώσος εκπρόσωπος στην τρόικα της Ομάδας Επαφής, Αλεξάντερ Μπότσαν-Χάρτσενκο. Είπε πως η Μόσχα θα επιμείνει στη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας και μετά την 10η Δεκέμβρη, οπότε υποτίθεται πως λήγουν οι συνομιλίες με την παράδοση της έκθεσης της τρόικα στον ΓΓ του ΟΗΕ. «Είναι ανέφικτη μία λύση τώρα» είπε ο Μπότσαν - Χάρτσενκο ευελπιστώντας σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα σε περίπτωση παράτασης των διαπραγματεύσεων...

ΛΙΒΑΝΟΣ
Τεταμένα ήρεμη η κατάσταση

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

«Να μην ανησυχούν» κάλεσε τους Λιβανέζους ο πρωθυπουργός Σινιόρα, παρά το κενό στην προεδρία μετά την ολοκλήρωση της θητείας του Εμίλ Λαχούντ και τη μη συναινετική κατάληξη του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης στο διάδοχό του. Ο Σινιόρα υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση ανέλαβε προσωρινά τις προεδρικές αρμοδιότητες» και ότι «δεν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αντιτιθέμενος στην τελευταία εντολή Λαχούντ.

Με την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από την κυβέρνηση διαφώνησε η αντιπολίτευση, της οποίας κύριος κορμός είναι η σιιτική «Χεζμπολάχ». Η αντιπολίτευση, όπως και ο σιίτης πόεδρος του κοινοβουλίου Μπέρι, διαφώνησαν και με την αποστολή του υπουργού Εξωτερικών στην Αννάπολις, για να συμμετάσχει στη διεθνή σύνοδο για το Παλαιστινιακό.

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης υποστήριζαν ότι «η κυβέρνηση Σινιόρα περιμένει να τελειώσει η σύνοδος για να λάβουν εντολές από την Ουάσιγκτον για το τι θα κάνουν». Παρά την ένταση αυτή, όμως, όλες οι πολιτικές πλευρές καλούν σε ηρεμία και διαβεβαιώνουν για τη συνέχεια των προσπαθειών εξεύρεσης κοινώς αποδεκτού Προέδρου.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ