ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης και του ΚΚΕ

Την ερχόμενη Κυριακή, στις 7 μ.μ., στον Περισσό

Με μια πληθώρα πολιτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων το ΚΚΕ «υποδέχεται» και γιορτάζει τα 90 χρόνια από τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση αλλά και τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του. Ο γιορτασμός ξεκίνησε και θα διαρκέσει ένα χρόνο, διάστημα στο οποίο θα επιδιωχτεί να ξεδιπλωθεί η πιο πλατιά πολιτική δράση μέσα στο λαό, για την ανάπτυξη ενός πλούσιου διαλόγου. Διαλόγου στη βάση των δύο διακηρύξεων που έχουν ήδη κυκλοφορήσει για την Οχτωβριανή Επανάσταση και για τα 90 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, αλλά και των διαχρονικών διδαγμάτων που πηγάζουν απ' αυτά τα γεγονότα, τα οποία σήμερα λειτουργούν ως υπόμνηση της ρεαλιστικότητας και αναγκαιότητας να πάρει σάρκα και οστά η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και του χρέους για πρωτοπόρα δράση στην κατεύθυνση αυτή.

Στο πλαίσιο του γιορτασμού εντάσσεται και η εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ για τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης και του Κόμματος. Η εκδήλωση αυτή είναι αφιερωμένη στη νεολαία και θα γίνει την Κυριακή 18 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ακόμα προβολή βίντεο που επιμελήθηκε η Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ για τα 90 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης, έκθεση φωτογραφίας, καθώς και μουσικό αφιέρωμα.

Η αφίσα της εκδήλωσης
Η αφίσα της εκδήλωσης
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Τα διδάγματα του Οκτώβρη μας καθοδηγούν

«Τα διδάγματα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης μας καθοδηγούν», «Το μέλλον δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός»... Με τα συνθήματα αυτά να κοσμούν την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, την έκθεση με φωτογραφίες από τα επιτεύγματα και την προσφορά της Σοσιαλιστικής Επανάστασης και με κόκκινα γαρίφαλα στα χέρια, έγινε χτες το απόγευμα στην Ελευσίνα η εκδήλωση για τα 90 χρόνια της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Ελευσίνας του ΚΚΕ συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων της περιοχής. Η εκδήλωση άνοιξε με απαγγελία ποιήματος του Μπρεχτ. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής.

«Τιμάμε, σημείωσε, τα 90 χρόνια της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, με τη βεβαιότητα που δεν έλειψε στιγμή από το ΚΚΕ, ότι τα διδάγματά της είναι και θα είναι ζωντανά όσο θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όσο να έρθει η πραγματική ελευθερία σ' όλο τον κόσμο. Τα διδάγματα του Οκτώβρη καθοδηγούν την πάλη του Κόμματός μας. Στεκόμαστε με συγκίνηση μπροστά στα εκατομμύρια νεκρών του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, τις εξεγέρσεις των εργατών, των φτωχών αγροτών κ.ά. Το παράδειγμά τους αποτελεί ανεκτίμητη κληρονομιά των κομμουνιστών και διαπαιδαγωγεί την εργατική τάξη και τους λαούς».

Την εποχή μας, τόνισε σε άλλο σημείο, την εγκαινίασε η Οχτωβριανή Επανάσταση και είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. «Παρά τις αντεπαναστατικές ανατροπές του 1989-1991 ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος, σε πείσμα των ιδεολογικών και πολιτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης, που ισχυρίζονται ότι ήρθε το τέλος της Ιστορίας ή ότι πρέπει να ψάχνουμε για κάποιον "τρίτο δρόμο". Την ανάγκη όμως για το σοσιαλισμό τη γεννά το γεγονός ότι τον πλούτο δεν τον καρπώνονται εκείνοι που τον παράγουν, αλλά εκείνοι που είναι ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής. Τον πλούτο τον καρπώνονται οι καπιταλιστές κλέβοντας την εργασία του εργάτη με την υποστήριξη κράτους κι αστικών κομμάτων. Αυτή την αντίθεση, να γίνουν δηλαδή τα μέσα παραγωγής κοινωνική ιδιοκτησία, τη λύνει μόνο η Σοσιαλιστική Επανάσταση».

Καταλήγοντας ο Μ. Μαΐλης επισήμανε: «Η στρατηγική του ΚΚΕ, όπως την έχουν αναλύσει τα Συνέδριά του, για το σοσιαλισμό, για το χαρακτήρα της λαϊκής συμμαχίας, για την πολιτική των συμμαχιών κ.ά. περιέχουν και διδάγματα από την αρνητική εμπειρία του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Επιβεβαιώθηκε όμως ότι ο δρόμος ανάπτυξης ή θα υπηρετεί τον ιμπεριαλισμό ή θα υπηρετεί το λαό. Το θέμα είναι ποιος εξουσιάζει, ποιος κυριαρχεί, για ποιον και για ποιο σκοπό. Ενδιάμεση εξουσία δεν υπάρχει. Η ζωή απέρριψε κι αυτή και τους λεγόμενους "τρίτους δρόμους". Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δε θα μείνουν καθηλωμένοι στο χτες. Στην εργατική τάξη, ιδιαίτερα στις νέες γενιές της, όπως και στις νέες γενιές των λαϊκών στρωμάτων, αξίζει μόνο ένα μέλλον, αυτό που φοβάται ο ιμπεριαλισμός: το σοσιαλιστικό - κομμουνιστικό».

Η εκδήλωση έκλεισε με προβολή ντοκιμαντέρ.

ΜΕΝΙΔΙ
Η συμβολή του ποντιακού ελληνισμού στην Επανάσταση

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, αφιερωμένη στον ποντιακό ελληνισμό και τη συμβολή του στην Οχτωβριανή Επανάσταση και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, έγινε χτες το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του συλλόγου «ο Ευκλείδης» στο Μενίδι.

Την εκδήλωση οργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Μενιδίου και Ανω Λιοσίων του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 90 χρόνων από την Επανάσταση του 1917, με ομιλητή τον Αναστάση Γκίκα, διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών και συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Αναστάσης Γκίκας στην ομιλία του σημείωσε: «Πολλοί Ελληνες ιδιαίτερα από την περιοχή του Πόντου πολέμησαν υπέρ της επανάστασης του 1917 μέσα από τις γραμμές του μπολσεβίκικου κόμματος, καθώς και του Κόκκινου Στρατού. Με την επικράτηση της Επανάστασης, το ελληνικό κολχόζνικο κίνημα σημείωσε σημαντικές επιτυχίες κατακτώντας πρωτοπόρες θέσεις, για παράδειγμα στην Ουκρανία (όπου είχαν σχηματιστεί συλλογικά αγροκτήματα πολύ πριν την επίσημη έναρξη της κολεκτιβοποίησης). Πολλοί Ελληνες τιμήθηκαν με τίτλους όπως "διακεκριμένος αγρότης", "ήρωας της σοσιαλιστικής δουλιάς". Αναδείχτηκαν πανεθνικά σύμβολα του κινήματος, όπως στην περίπτωση της Πάσα Αγγελίνα».

«Επιπρόσθετα - υπογράμμισε - ο ποντιακός ελληνισμός, ως εθνική κοινότητα στο σύνολό της, διέπρεψε σε όλα ανεξαιρέτως τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας, στις τέχνες, στις επιστήμες, στα γράμματα, στην πολιτική κλπ. Μορφές του σοβιετικού και παγκόσμιου πολιτισμού, όπως ο Οδυσσέας Δημητριάδης (στη μουσική) και ο Αλέξανδρος Σγουρίδης (στον κινηματογράφο), διέγραψαν τα πρώτα βήματα της λαμπρής τους καριέρας στην κατά τα άλλα "ανήσυχη" δεκαετία του 1930. Το 1939, πάνω από ένας στους δέκα Ελληνες στην ΕΣΣΔ είχε ανώτατη μόρφωση. Ο ποντιακός ελληνισμός μετείχε ενεργά στις κοινωνικές διεργασίες, καθώς και σε όλες τις πτυχές - περιόδους της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Απέδειξε έμπρακτα το ποιόν της σχέσης με το σοβιετικό καθεστώς, όταν με ηρωισμό και αυταπάρνηση ρίχτηκε στα πεδία των μαχών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, υπερασπιζόμενος τη σοσιαλιστική του πατρίδα, ακόμα και με τίμημα την ίδια του τη ζωή».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως «με την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, οι Ελληνες στην πρώην ΕΣΣΔ ήρθαν αντιμέτωποι με το ρατσισμό, το διωγμό, την τρομοκρατία. Περισσότεροι από 80.000 Ελληνες που ζούσαν στη Γεωργία σε σύνολο 120.000, τα τελευταία χρόνια έφυγαν προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Πάνω από το 90% εξ αυτών έγιναν πρόσφυγες από το φόβο εθνικιστικών συγκρούσεων».

Καταλήγοντας, τόνισε πως «αν αναδείχτηκε κάτι ξεκάθαρα την περίοδο που μεσολάβησε από την παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Σοβιετική Ενωση ως σήμερα, είναι ότι η Ιστορία, όχι μόνο δεν "τελείωσε" το 1991, αλλά επανέρχεται όλο και πιο επιτακτικά: Για τις μεν νικήτριες - προσωρινά - εκμεταλλεύτριες τάξεις ως εφιάλτης, για τους δε απανταχού της Γης εκμεταλλευομένους, τον εργαζόμενο λαό, ως ελπίδα, αναγκαιότητα και επιταγή για το μέλλον».

Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων αφιερωμένων στα 90χρονα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, οι ΚΟ του ΚΚΕ τιμούν την επέτειο αυτού του κοσμοϊστορικού γεγονότος, που χάραξε με ανεξίτηλη σφραγίδα ολόκληρη την ανθρωπότητα. Τις επόμενες μέρες, πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Αύριο, Παρασκευή

-- Εκδήλωση διοργανώνεται στην Κρανιά Καρδίτσας, στις 6.30 μ.μ.

Κυριακή, 18 Νοέμβρη

-- Εκδήλωση διοργανώνεται στο Καλλιφώνι Καρδίτσας, στις 12 το μεσημέρι.

Τετάρτη, 21 Νοέμβρη

-- Εκδήλωση θα πραγματοποιήσει η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, στο Συνεδριακό Κέντρο ΟΛΠΑ (λιμάνι Πάτρας, είσοδος 1), στις 6.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Προβολή βίντεο που επιμελήθηκε η Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ και έκθεση φωτογραφίας.

Πέμπτη, 22 Νοέμβρη

-- Εκδήλωση για τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση πραγματοποιεί η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο. Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σάββατο, 24 Νοέμβρη

-- Εκδήλωση πραγματοποιείται, στις 7 μ.μ., στο ΚΑΠΗ της Μηχανιώνας. Την εκδήλωση διοργανώνει η Αχτιδική Επιτροπή Ανατολικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης.

Κυριακή, 25 Νοέμβρη

-- Προγραμματίζονται εκδηλώσεις από τη Βορειοανατολική Αχτίδα στο Χολαργό (Δημαρχείο, αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης») και από την Αχτίδα 3ου-4ου Διαμερίσματος (στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ, Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου).

-- Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αγιονέρι» στον Πολύγυρο. Την εκδήλωση διοργανώνει η ΝΕ Χαλκιδικής.

-- Η Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα Πειραιά του ΚΚΕ, η Αχτίδα Α` Πειραιά και η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα την Οχτωβριανή Επανάσταση, στις 11 π.μ., στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Αττικόν». Ομιλητής ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η Αχτίδα Δυτικών Συνοικιών Πειραιά του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών Πειραιά της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα την Οχτωβριανή Επανάσταση, στις 7 μ.μ., στο θέατρο «Αντώνης Σαμαράκης» στο Κερατσίνι. Ομιλητής ο Κύριλλος Παπασταύρου, υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ