ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
Βουλιάζει ο κλάδος της γούνας και η περιοχή

Η μαζική ανεργία των γουνεργατών οδηγεί στο μαρασμό και την εγκατάλειψη της περιοχής Σιάτιστας
Η μαζική ανεργία των γουνεργατών οδηγεί στο μαρασμό και την εγκατάλειψη της περιοχής Σιάτιστας
Μαζί με τον κλάδο της γούνας, που διέρχεται μεγάλη κρίση τα τελευταία χρόνια, καταρρέει και μία πόλη, που το 95% των κατοίκων της ασχολείται με τη γουνοποιία, η Σιάτιστα . Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου Εργατών Γούνας, από τους 3.000 περίπου γουνεργάτες της πόλης οι 2.800 είναι άνεργοι. Αλλος πόρος για να μπορέσει να ζήσει ο πληθυσμός της δεν υπάρχει. Εγιναν κάποιες προσπάθειες, επειδή η Σιάτιστα είναι παραδοσιακός οικισμός, να αναπληρωθεί το μεγάλο κενό με την ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά σοβαρό εμπόδιο ήταν η έλλειψη υποδομής. Ολέθριες είναι οι συνέπειες και στην αγορά της πόλης. Σε λίγες μέρες θα χρειαστούν συσσίτια, λένε οι κάτοικοι. Βγήκαν και τα παραδοσιακά τεφτέρια για τις αγορές από τα καταστήματα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η επόμενη απογραφή θα καταγράψει τη Σιάτιστα στο μισό της πληθυσμό, δηλαδή δε θα ξεπερνά τους 3.500 κατοίκους. «Εχουμε φτάσει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Μιλάμε για καταστάσεις εξαθλίωσης. Το μεροκάματο για όσους μπορούν να βρουν ακόμα δουλιά δεν ξεπερνά τις 3.000 ή 4.000 δραχμές και χωρίς ασφάλιση», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατών Γούνας Σιάτιστας, Ναούμ Τσιαούσης. «Αν ρωτάτε πώς τα βγάζουν πέρα οι οικογένειες, αυτό το κατορθώνουν με τις συντάξεις των παππούδων τους και με δανεικά», συμπληρώνει.

«Θεωρούμε ότι στη Σιάτιστα έχει καταρρεύσει η λεγόμενη ιδιωτική οικονομία. Από τις κυβερνήσεις δόθηκε στους ιδιώτες "γη και ύδωρ" και δεν έμεινε τίποτα. Θαλασσοδάνεια αλλά καμία επένδυση», τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Κοζάνης Μ. Καραμπατσιάς.

Ενας άλλος υποψήφιος του ΚΚΕ στο νομό, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Παναγιώτης Σιάμινος, χαρακτηρίζει τραγική την κατάσταση για τις εκατοντάδες οικογένειες γουνεργατών τόσο στη Σιάτιστα, όσο και στην Καστοριά. «Καταλαβαίνετε πόσο ελεύθερα μπορεί να ψηφίσουν αυτές οι οικογένειες. Μέσα σ' αυτή την κατάσταση οι εκβιασμοί που ασκούνται από τα μεγάλα κόμματα είναι φοβεροί», διαπιστώνει.

Επίσης ως συνέπεια της κρίσης της γούνας το 50% των μικρών γουνοποιητικών επιχειρήσεων έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, από τις 1.600 επιχειρήσεις στο Νομό Κοζάνης, μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου και εγγεγραμμένες στη ΔΟΥ Κοζάνης, έμειναν μόνο 750. Πολλοί γουνοποιοί που χρεοκόπησαν, όχι μόνο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μεροκάματο, αλλά είναι και χρεωμένοι στις τράπεζες, καθώς αυτές δάνειζαν με τοκογλυφικά επιτόκια.

Να σημειώσουμε ότι στον κλάδο της γούνας ακόμα και στα μεγάλα εργοστάσια ποτέ δεν εφαρμόστηκαν συλλογικές συμβάσεις. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο ο γουνεργάτης παίρνει το πολύ 4.000 δραχμές και χωρίς ασφάλιση.

Τραγική είναι η κατάσταση και πέρα από τη Σιάτιστα, στην περιοχή του Βοΐου. Πρόκειται κυρίως για καπνοχώρια πλήρως εγκαταλειμμένα από την πολιτεία. Χωριά που πριν από 15 και 20 χρόνια είχαν 300 και 400 κατοίκους, τώρα δεν έχουν πάνω από 80-90. Ο κόσμος συγκεντρώνεται στα κεφαλοχώρια, στην Κοζάνη και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Πολλές είναι και οι οικογένειες που μεταναστεύουν στη Γερμανία.

Προγράμματα για εξαγορά συνειδήσεων

Κοροϊδεύουν τους άνεργους γουνεργάτες με προγράμματα κατάρτισης, αντί για πραγματική αντιμετώπιση της ανεργίας

Δραματική είναι η κατάσταση στη Σιάτιστα, με το κλείσιμο των γουναράδικων, μοναδικό τομέα απασχόλησης για τον ντόπιο πληθυσμό
Δραματική είναι η κατάσταση στη Σιάτιστα, με το κλείσιμο των γουναράδικων, μοναδικό τομέα απασχόλησης για τον ντόπιο πληθυσμό
Ως μοναδική διέξοδο στην κοινωνικοοικονομική κρίση που μαστίζει την περιοχή, η κυβέρνηση προσφέρει τα γνωστά προγράμματα κατάρτισης. Θα καταρτίζεσαι ένα, δύο, τρεις μήνες και στη συνέχεια θα είσαι πάλι άνεργος. Εκτός των άλλων, μ' αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος σε «αεριτζήδες», σε πολιτικάντηδες και, ιδιαίτερα, στα κόμματα του δικομματισμού, στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να καταδημαγωγούν σε βάρος των εργαζομένων, προβάλλοντας πως λύνουν προβλήματα που τα ίδια δημιούργησαν.

«Με τα προγράμματα αυτά μπαίνεις σε μια διαδικασία εξαγοράς συνειδήσεων, εκμαυλισμού. Πρόκειται για ένα "γυμνάσιο", μια προετοιμασία της εργατικής τάξης να συνηθίσει στην ιδέα ότι δε θα υπάρχει μισθός, δε θα υπάρχει μεροκάματο, δε θα υπάρχει μόνιμη εργασία. Αλλά μόνο θα πληρώνεσαι όσες ώρες θα δουλεύεις, θα καταρτίζεσαι δηλαδή και σε καμιά περίπτωση δε θα παίρνεις μισθό», επισημαίνει ο Μ. Καραμπατσιάς.

«Τα προγράμματα αυτά λειτουργούν και ως μηχανισμός εκτόνωσης των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων», σημειώνει ο Παναγιώτης Σιάμινος. «Ουσιαστικά τα 8 δισ. για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης της γούνας δεν πάνε σε σκοπούς αναπτυξιακούς, που θα μπορούσαν να λύσουν μακροχρόνια προβλήματα απασχόλησης», εξηγεί.

Το πρόβλημα οξύνεται

Οπως τονίζουν οι ταξικές δυνάμεις στο νομό, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι τα προγράμματα κατάρτισης δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα παρά μόνο μια προσωρινή ανακούφιση στους εργαζόμενους. Από κει και πέρα, όμως, και τους εργαζόμενους σε λαθεμένη κατεύθυνση τους διαπαιδαγωγούν, και ρουσφετολογικά παιχνίδια παίζονται, και μικροεκβιασμοί γίνονται.

«Εκτιμούμε ότι οι άνεργοι γουνεργάτες είναι γύρω στις 3.000 και από αυτούς μόνο οι 1.400 πήραν επίδομα. Εμείς διεκδικούμε για όλους όσοι δεν πήραν επίδομα, να το λάβουν το Πάσχα, ώστε να καλυφθεί όλο το φάσμα της ανεργίας της περιοχής», τονίζει ο Μ. Καραμπατσιάς και συνεχίζει:

«Οι εργαζόμενοι στη Σιάτιστα ξέρουν πολύ καλά ότι οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ ήταν υπέρ του να πάρουν επίδομα μόνο οι άνεργοι που είχαν ασφάλιση του ΙΚΑ, γνωρίζοντας ότι ο κύριος όγκος των γουνεργατών είναι ανασφάλιστοι. Υπολογίζεται στο 80% ο αριθμός των ανασφάλιστων, καθώς και να ήθελε κάποιος να ασφαλιστεί δεν του το επέτρεπε ο νόμος. Σημειώνεται ότι το 80% είναι μικρές οικοτεχνίες και ο οικοτέχνης σύζυγος δεν μπορούσε να ασφαλίζει τη σύζυγό του και τα παιδιά του στο ΙΚΑ. Αρα και να ήθελαν να ασφαλιστούν δεν μπορούσαν. Με τον τρόπο αυτό τίθεται στο περιθώριο το επιχείρημα των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης ότι φταίνε και οι εργαζόμενοι που είναι ανασφάλιστοι.

Από την άλλη μεριά, χάρη στον αγώνα και πρώτα και κύρια των κομμουνιστών - αυτό είναι πανθομολογούμενο στην κοινωνία της Σιάτιστας - το συνδικάτο των γουνεργατών, και με τη βοήθεια των ταξικών δυνάμεων στο ΕΚ Κοζάνης, πέτυχε να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα για την ενίσχυση όλων, χωρίς εξαίρεση, των γουνεργατών. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές».

«Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα προγράμματα κατάρτισης σε όφελός του, βάζοντας στα προγράμματα επιλεκτικά ανέργους, εκβιάζει και παρασέρνει κάποιους εργαζόμενους στην επαιτεία και την υπαναχώρηση», δηλώνει με τη σειρά του ο Π. Σιάμινος. Δεν είναι τυχαίο που οι γουνεργάτες, παρ' όλες τις πιέσεις από βουλευτές και παράγοντες του νομού, ανέδειξαν την ΕΣΑΚ πρώτη δύναμη στις εκλογές του σωματείου τους. Οι γουνεργάτες στο σύνολό τους, ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις, στήριξαν τη διοίκηση του σωματείου που έχει προσανατολισμό σε ταξική κατεύθυνση. Και πιστεύω ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν με πιο εντατικούς ρυθμούς στο επόμενο διάστημα», καταλήγει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Απόστολος ΝΙΚΟΛΑΟΥ


ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Απόστολος ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΚΚΕ
Προτάσεις στήριξης της γούνας

Το ΚΚΕ έχει υποβάλει ολοκληρωμένες προτάσεις για τη γούνα τις οποίες έχει κάνει γνωστές στην κοινωνία της Σιάτιστας, διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις. Μιλάει για ένα Εθνικό Φορέα Γούνας, ο οποίος όμως δεν μπορεί να γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά από μια κυβέρνηση που θα ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των πλατιών λαϊκών μαζών. Ο φορέας αυτός θα μπορούσε να στραφεί στην κατεύθυνση της καθετοποίησης του κλάδου, που σημαίνει παραγωγή πρώτων υλών, παραγωγή του προϊόντος, διάθεση του προϊόντος απευθείας χωρίς μεσάζοντες και εξασφάλιση της ποιότητάς του.

«Η μοναδική πρόταση που μπορεί να μπει στο τραπέζι και να πετύχει, είναι η πρόταση για το φορέα που προτείνουμε. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν και οι γουνεργάτες και οι γουνοποιοί της περιοχής ότι πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ προκειμένου αυτό να παίξει το ρόλο της συσπείρωσης και συστράτευσης όλων των δυνάμεων για να δημιουργηθεί το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Λαϊκό Μέτωπο που θα αντιμετωπίζει τα λαϊκά προβλήματα», τονίζει ο Μ.Καραμπατσιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ