ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Το προαναγγελθέν αδιέξοδο των ιδιωτικοποιήσεων

Στο Δρομοκαΐτειο ψυχιατρείο περιόδευσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης

Από τη συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων
Από τη συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων
Στις δραματικές συνέπειες, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, της λεγόμενης αποασυλοποίησης, με τους ιδιώτες να μπαίνουν ενεργά στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, εκμεταλλευόμενοι την εσκεμμένη υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, επικεντρώθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης, κατά τη χτεσινή περιοδεία στο Δρομοκαΐτειο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας με τον διοικητή του ψυχιατρείου Πέτρο Κοδέλα και με εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων, τόνισε ότι μέσω των ΣΔΙΤ και μετά τη λήξη των ευρωπαϊκών κονδυλίων, οι ιδιώτες θα αναλάβουν καίριους τομείς της Ψυχικής Υγείας, αποβλέποντας αποκλειστικά στο κέρδος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους. «Η τάση είναι η συρρίκνωση και η υποβάθμιση του Δρομοκαΐτειου», κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι. «Παρουσιάζουν με καμάρι ότι κλείνουν τα ψυχιατρεία, χωρίς να λένε τι απέγιναν οι εργαζόμενοι και αν απορροφήθηκαν οι ασθενείς κάπου αλλού. Τα κονδύλια θα λήξουν και τότε οι ασθενείς που φιλοξενούνται στους ξενώνες θα βρεθούν στο δρόμο», εκτιμούν.

Σε δήλωσή του ο Π. Κοσιώνης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Και στον ψυχιατρικό τομέα τα πράγματα επιδεινώνονται - με την έλλειψη προσωπικού και υποδομών - με τάση τη δυσφήμιση του δημόσιου τομέα για να μπει ο ιδιωτικός τομέας στη μέση. Παρά τα μεγάλα λόγια περί αποασυλοποίησης και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είναι φανερό ότι τα πράγματα επιδεινώνονται και οι εργαζόμενοι το έχουν αντιληφθεί. Η αποασυλοποίηση και οι ξενώνες που δημιουργούνται έχουν σχέση με την παρέμβαση του ιδιωτικού παράγοντα, ΜΚΟ κ.ά. Και η εμπειρία που υπάρχει από τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, είναι ότι αυτοί οι ξενώνες που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ έχουν ημερομηνία λήξης και μετά τη λήξη των επιδοτήσεων οι ασθενείς από τους ξενώνες έχουν γίνει τρωγλοδύτες τώρα».

Σε «σφράγισμα» της εφημερίας για πέντε ώρες προχώρησαν χτες το πρωί και οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για την ελλιπή χρηματοδότηση του νοσοκομείου, που έχει φέρει σε οριακή κατάσταση τη λειτουργία του.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Δώστε λεφτά για την Υγεία!

Μαχητικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις χτες σε «Αγλαΐα Κυριακού» και «Σωτηρία»

Δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, αύξηση των δαπανών και μαζικές προσλήψεις προσωπικού, για να αντιμετωπιστούν οι δραματικές ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των παιδιών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και χρησιμοποιούνται σαν «άλλοθι» για τη συρρίκνωση πολύτιμων τμημάτων του νοσοκομείου, απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι με δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη.

Οι εργαζόμενοι είπαν δυναμικό «όχι» στην απόφαση της διοίκησης να μειώσει τις νεογνολογικές κλίνες του νοσοκομείου από 30 σε 20 και τα χειρουργικά τραπέζια από 12 σε 10, την ώρα μάλιστα που το νοσοκομείο μαζί με το «Αγία Σοφία» αντιμετωπίζουν περιστατικά απ' όλη την Ελλάδα. Οπως κατάγγειλαν, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και της διοίκησης, κενές παραμένουν 179 θέσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Η αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία φτάνει και τις 4-5 ώρες, προγραμματισμένα ραντεβού κλείνονται για μετά από 2-3 μήνες, στη μονάδα εντατικής νεογέννητων ένας νοσηλευτής είναι υπεύθυνος για τη νοσηλεία 11 νεογνών, ενώ στις παιδιατρικές κλινικές ένας νοσηλευτής είναι υπεύθυνος για τη νοσηλεία 50 παιδιών!

Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν και για τα χαράτσια στα δημόσια νοσοκομεία και προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των ταμείων, εμποδίζοντας οποιαδήποτε πληρωμή απ' τους ασθενείς.

Στο «Σωτηρία»

Αποκλειστικά δημόσιο καθολικό δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, αύξηση της χρηματοδότησης, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, «όχι» στην αντιδραστική οδηγία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τα σενάρια για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου υπό το μανδύα των λεγόμενων Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών, απαίτησαν χτες και οι εργαζόμενοι του «Σωτηρία» και η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ, με δίωρη στάση εργασίας, συγκέντρωση στην πύλη και παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή του νοσοκομείου. Τέλος, οι εργαζόμενοι του «Αμαλία Φλέμινγκ» θα κάνουν σήμερα πορεία απ' το νοσοκομείο τους μέχρι το «Σισμανόγλειο», στα πλαίσια των καθημερινών τους κινητοποιήσεων για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΣΤΟ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
Επιασαν την κουτάλα οι ιδιώτες

Με πρόσχημα τις ελλείψεις σε προσωπικό, που η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί, το υπουργείο Υγείας προχωράει στην παραχώρηση της σίτισης των ασθενών του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Το θέμα έφερε στη Βουλή με Αναφορά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και ο αρμόδιος υφυπουργός, Θ. Γιαννόπουλος, ισχυρίστηκε ότι διεθνώς όλα τα νοσοκομεία έχουν παραχωρήσει τις λειτουργίες όπως η σίτιση ή η φύλαξη σε ιδιώτες. Με αυτό το μοντέλο, ισχυρίστηκε, τα νοσοκομεία λειτουργούν αρτιότερα, οικονομικότερα και με καλύτερη ποιότητα. Παραδέχτηκε ότι στο νοσοκομείο υπηρετούν έξι μάγειροι αντί για εννιά και 52 τραπεζοκόμοι αντί για 114 και είπε ότι η παραχώρηση σε ιδιώτες της σίτισης θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης τόνισε ότι στο μεγάλο αυτό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης βασικές του λειτουργίες, όπως η φύλαξη και η καθαριότητα, έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες και τώρα σειρά έχει η σίτιση παρά τις σοβαρές αντιδράσεις των εργαζομένων στο νοσοκομείο. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό μόνη επιδίωξη έχουν να βγάλουν κέρδη και όχι να εξυπηρετήσουν τη σίτιση των ασθενών.

Η ΟΣΝΙΕ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Δε θα περάσουν οι απολύσεις

Τον αντεργατικό κατήφορο της διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών, που προχώρησε με την αρχή του νέου χρόνου σε τρεις ακόμα απολύσεις εργαζομένων, με την ειδικότητα του βοηθού φυσικοθεραπευτή, σε συνέχεια των απολύσεων που είχε κάνει πριν δύο μήνες, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ακόμα την άρνηση της διοίκησης να εφαρμόσει την απόφαση του διαιτητή του ΟΜΕΔ σχετικά με την επιχειρησιακή σύμβαση, που καθορίζει τη μισθοδοσία των εργαζομένων, με την εξωφρενική μάλιστα δικαιολογία ότι βρίσκεται σε ...οικονομική δυσχέρεια, αν και διαθέτει τεράστια κινητή και ακίνητη περιουσία. Μάλιστα, με τα ίδια τερτίπια έχει παράνομα κρατήσει τις εισφορές των εργαζομένων, ύψους 2,2 εκατ. ευρώ και δεν τις έχει αποδώσει στο ασφαλιστικό τους ταμείο, το ΙΚΑ. Η ΟΣΝΙΕ καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο τους. Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις να απαιτήσουν ανάκληση όλων των απολύσεων, άμεση εφαρμογή της Διαιτητικής Απόφασης του ΟΜΕΔ, άμεση εξόφληση των αναδρομικών του 2006, άμεση απόδοση των εισφορών των εργαζομένων στο ΙΚΑ.

Φόρος για την «αποασυλοποίηση»!

Σε ένα τέλος 2% επί του συνόλου των προμηθειών των διαγωνισμών του υπουργείου Υγείας, αντί για τη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων για την ανάπτυξη δημόσιων δομών, εξαντλείται η πολιτική της κυβέρνησης στο ευαίσθητο θέμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, όπως προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση της Ειδικής Γραμματέα Ψυχικής Υγείας, Μαρίας Τροχάνη.

Η διάταξη, που θα αποφέρει 40.000 - 50.000 ευρώ το χρόνο, περιέχεται στο νομοσχέδιο για τις προμήθειες που συζητείται σήμερα στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής. Η Μ. Τροχάνη, αναφερόμενη σε έγγραφο της Νομαρχίας Τρικάλων - που δημοσιοποίησε προχτές ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαππας -στο οποίο υπάρχει ειδοποίηση στις ιδιωτικές κλινικές να δεχτούν τους ψυχικά άρρωστους ξενώνων που θα κλείσουν, παρουσιάζει μεταγενέστερο έγγραφο της νομαρχίας με το οποίο αναιρείται η παραπάνω προειδοποίηση. Ακολούθησε κι άλλο έγγραφο της Νομαρχίας Τρικάλων απ' τον Χρ. Πρωτόπαππα. Χαρτοπόλεμος εντυπώσεων δηλαδή!

Τέλος, η Μ. Τροχάνη αναφέρει ότι το 2005 η εγκεκριμένη πίστωση για τις δομές ψυχοκοινωνικής υγείας ανήλθε σε 33.996.755 ευρώ και το 2006 σε 46.299.000 ευρώ.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, συγκροτήθηκε Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή για την ανάγκη εισαγωγής στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του εμβολίου κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και κατ' επέκταση κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Πρόεδρος ορίστηκε ο Εμμανουήλ Διακομανώλης, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και μέλη οι καθηγητές Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, Ευάγγελος Παρασκευαΐδης, Θεόδωρος Αγοραστός και Φλωρεντία Κανακούδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ