ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνέδριο σταθμός για το δυνάμωμα των αγώνων

Ξεκινάνε αύριο οι εργασίες του 21ου Συνεδρίου

Ο σχεδιασμός της δράσης για να μετρήσει ο κλάδος νέα βήματα στην αφύπνιση, στη συσπείρωση και την οργάνωση των εργατών, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, θα απασχολήσει το 21ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, του οποίου οι εργασίες αρχίζουν αύριο Παρασκευή 26 και ολοκληρώνονται την Κυριακή, 28 Γενάρη.

Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νίκαιας «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245), θα πάρουν μέρος 450 περίπου αντιπρόσωποι, από όλη τη χώρα. Ακόμα, θα παραβρεθούν αντιπροσωπείες από τη Διεθνή κλαδική Ομοσπονδία των εργαζομένων στις Κατασκευές (UITBB), από έξι ακόμα αντίστοιχες κλαδικές ομοσπονδίες άλλων χωρών, όπως επίσης εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) και συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας μας.

Στο επίκεντρο των εργασιών του συνεδρίου, αναμένεται να βρεθούν θέματα, όπως η ανάπτυξη των αγώνων με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του οικοδόμου και της οικογένειάς του, η ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, η ενίσχυση της πάλης συνολικά της εργατικής τάξης, με επιδίωξη την αλλαγή - προς όφελός της - του συσχετισμού δύναμης σε συνδικαλιστικό, αλλά και πολιτικό επίπεδο. Κρίσιμη σημασία αποκτά η βελτίωση της λειτουργίας των συνδικάτων, για να αποκτήσει η Ομοσπονδία γερά ποδάρια σε κάθε τόπο δουλιάς, κάθε πόλη, κάθε νομό. Οπως, επίσης, η δημιουργία στενών δεσμών με τους νέους εργάτες και τους μετανάστες του κλάδου, αφού η αποφασιστική τους ένταξη στους αγώνες είναι καθοριστικός παράγοντας για την έκβασή τους.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Καταγγέλλει νοθεία στο 33ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ

Επιστολή με συγκεκριμένα στοιχεία στην Οργανωτική Επιτροπή

Την ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι «η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία δεν πρόκειται να συναινέσει στη νομιμοποίηση της νοθείας, θα καταγγείλει και θα δώσει τη μάχη να εκφραστούν οι πραγματικοί συσχετισμοί στο συνέδριο της ΓΣΕΕ», απευθύνει η παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ στην τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, με επιστολή της προς την Οργανωτική Επιτροπή του 33ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Η ΔΑΣ παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία από αρχαιρεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι για μια ακόμη φορά, μέσα από την εκτεταμένη νοθεία και τις παρατυπίες στην εκλογή των αντιπροσώπων, επιχειρείται η αλλοίωση των συσχετισμών.

Ολόκληρη η επιστολή της ΔΑΣ έχει ως εξής:

«Εν όψει του 33ου συνεδρίου εξετάζοντας την οργανωτική κατάσταση των οργανώσεων διαπιστώνει εύκολα κανείς τη σημερινή θέση του εργατικού κινήματος. Η στασιμότητα στη μαζικότητα είναι αυτά που χαρακτηρίζει την πλειοψηφία των οργανώσεων και αυτό εν μέρει δικαιολογείται από τις αναδιαρθρώσεις σε κλάδους, από τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, από τις απολύσεις, την εργοδοτική τρομοκρατία και από άλλες αιτίες που μπορεί να δει κανείς, όπως π.χ. το τέλος των δημόσιων έργων στην Αθήνα, που επηρέασε τη μαζικότητα των συνδικάτων.

Ενώ η γενική κατάσταση είναι αυτή, παρατηρούμε και οργανώσεις οι οποίες παρουσιάζουν θεαματική άνοδο στη μαζικότητα, χωρίς βέβαια να αιτιολογείται, αφού δεν πρόκειται για ίδρυση σωματείων σε νέους κλάδους της οικονομίας και στους ήδη υπάρχοντες δεν υπήρχε καμία αγωνιστική κινητικότητα. Αναφέρουμε για παράδειγμα Σωματείο στην Καβάλα με την επωνυμία "Σωματείο τεχνιτών ζαχαροπλαστών και μαγείρων Ν. Καβάλας", που ενώ ιδρύθηκε το 1975, παρουσίαζε τα πρώτα χρόνια μέχρι 100 ψηφίσαντες, τα επόμενα πολύ λιγότερους και ξαφνικά τον Αύγουστο του 2006 (1 και 2) ψήφισαν 754 εργαζόμενοι.

Το ίδιο παρατηρείται και σε άλλες οργανώσεις οι οποίες παρουσιάζουν ξαφνικά μαζικοποίηση σωματείων και αύξηση αντιπροσώπων. Δυστυχώς, η νοθεία και η αλλοίωση του συσχετισμού θα χαρακτηρίσει και αυτό το συνέδριο. Είναι γνωστή η δράση κάποιων εργατοπατέρων, οι οποίοι παρουσιάζονται στα εκλογικά συνέδρια της ΓΣΕΕ με αντιπροσώπους νόθους. Ενώ δημοσιεύονται ακόμη και ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, που φαίνεται ότι έχουν ψηφίσει σε σωματεία, δεν αποκλείονται από τα συνέδρια, π.χ. Εργατικό Κέντρο Κρεστένων.

Παρουσιάστηκε Ομοσπονδία με 12 αντιπροσώπους (Σεκιούριτι), όπου τον συγκεκριμένο κλάδο, ενώ τον χαρακτηρίζει η στρατιωτική πειθαρχία με τρομοκρατία και άλλα τέτοια χαρακτηριστικά εχθρικά προς την οργάνωση των εργαζομένων (π.χ. WACKENHUT), εδώ παρουσιάζονται με "καθολική μαζικότητα".

Η ομοσπονδία Γεωτρυπανιστών εμφανίζει σωματεία της που κάνουν συνελεύσεις στις 31 Δεκεμβρίου και εκλογές στις 2 Ιανουαρίου!!! Με ασφαλιστικά μέτρα έγινε δυνατόν να συμμετέχει άλλος συνδυασμός, ενώ σε άλλες πόλεις απέκλειαν άλλους συνδυασμούς από τις εκλογές. Αυτή η ομοσπονδία εμφανίζεται μαζική με 9 αντιπροσώπους και συνολικά άνω των 27.000 εργαζομένων στον κλάδο!!! Επίσης, στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα η κατάσταση στην ΠΝΟ παραμένει ίδια με αυτή κατά την περίοδο των Μακρή και Θεοδώρου».

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κατά μέτωπο επίθεση στους ναυτεργάτες

Σήμερα η σύσκεψη των ταξικών δυνάμεων για την απεργία

Η συμμετοχή στην απεργία με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων μπορεί και πρέπει να δώσει απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης - εφοπλιστών
Η συμμετοχή στην απεργία με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων μπορεί και πρέπει να δώσει απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης - εφοπλιστών
Κατά μέτωπο επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτεργατών έχουν εξαπολύσει οι εφοπλιστές, καθώς, ενθαρρημένοι από την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ, εντείνουν το μαζικό διωγμό από τα καράβια των πληρωμάτων με συγκροτημένα δικαιώματα και την αντικατάστασή τους με χαμηλόμισθα πληρώματα. Χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα της ανεργίας ήρθαν να προστεθούν άλλοι περίπου 25 Ελληνες ναυτεργάτες που πετάχτηκαν έξω από το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ 1». Το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά με σύνθεση φορτηγού, δηλαδή με περιορισμένο αριθμό πληρώματος, για τις άμεσες ανάγκες, προκειμένου να δρομολογηθεί στη Βόρεια Θάλασσα, στη γραμμή Σκοτία - Βέλγιο, (και συγκεκριμένα στο δρομολόγιο Rosyth - Zeebrugge). Εκεί θα συμπληρώσει την οργανική σύνθεση με χαμηλόμισθους αλλοδαπούς, που θα αμείβονται με βάση τη νομοθεσία της χώρας προέλευσής τους!

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να κάνει ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη οι ναυτεργάτες με την απεργία τους στο δεύτερο 15ήμερο του Φλεβάρη να δώσουν την κατάλληλη απάντηση σε αυτή την πολιτική, με την καθολική τους συμμετοχή και τη συσπείρωσή τους στο διεκδικητικό πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων. Στα πλαίσια ακριβώς της καλύτερης προετοιμασίας της απεργίας, σήμερα στις 10.30 το πρωί θα γίνει πλατιά σύσκεψη της «Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννης, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού των ναυτεργατών, έχει καλέσει την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ σε συνάντηση σήμερα στις 5 το απόγευμα. Ωστόσο από τις 18 Γενάρη ο ίδιος έχει στείλει εγκύκλιο προς τις εφοπλιστικές Ενώσεις προκειμένου να τις ενημερώσει ότι τα νέα αντιναυτεργατικά μέτρα για τη μείωση των οργανικών συνθέσεων των ποντοπόρων πλοίων έχουν εφαρμοστεί και ότι το μόνο που έχουν να κάνουν οι εφοπλιστές είναι να καταθέσουν τη σχετική αίτηση προκειμένου να εκδοθεί για τα πλοία τους η σχετική υπουργική απόφαση που θα τροποποιεί τον όρο 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης και θα μειώνει τον αριθμό των Ελλήνων ναυτεργατών από την οργανική σύνθεση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σύσκεψη για τις εργαζόμενες στους ΟΤΑ

«Τα προβλήματα της εργαζόμενης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», είναι το θέμα της σύσκεψης που διοργανώνει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει την Τρίτη 30 του Γενάρη στις 6 μ.μ., στο καφενείο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Πλατεία Μητροπόλεως 10).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ»
Νέα 24ωρη αύριο

Με νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου, αύριο Παρασκευή 26 Γενάρη, συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην «ΑΓΕΤ Ηρακλή ΙΙΙ» (πρώην Τσιμέντα Χαλκίδας), αντιδρώντας στην άρνηση της Γαλλικής πολυεθνικής LAFARGE να εφαρμόσει συμβατικές της δεσμεύσεις για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες και την πρόσληψη προσωπικού. Η πολυεθνική προσπαθεί να εφαρμόσει τη νέα «οργανωτική δομή» που όχι μόνο αφαιρεί κατακτήσεις και δικαιώματα, αλλά προβλέπει και τη σταδιακή συρρίκνωση των 650 εργαζομένων σε 300.

ΣΕΑΑΝ
Σήμερα η κινητοποίηση

Αγωνιστική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στην ανεργία των αναπήρων, για το δικαίωμα στη δουλιά, πραγματοποιεί σήμερα στη 1 το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). «Δεν πάει άλλο!» υπογραμμίζει η ΣΕΑΑΝ, τονίζοντας ότι η ανεργία στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους ξεπερνάει το 80%. Και καλεί τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους να παλέψουν για άμεση πρόσληψη όλων των ικανών προς εργασία αναπήρων με ευθύνη του κράτους, ίδρυση δημόσιου δικτύου προστατευμένων εργαστηρίων κ.ά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ