ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Δε σταματάμε...

- Πότε θα σταματήσουμε; Ποτέ. - Πού διαδηλώνουμε; Παντού.

Οι ντουντούκες παίρνουν φωτιά και οι δρόμοι της Αθήνας «κοχλάζουν», για άλλη μια φορά, μπροστά στο δίκαιο και ζωτικό αίτημα για την εργατική τάξη, εκείνο της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Χιλιάδες φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώνονται από νωρίς το μεσημέρι στα Προπύλαια, για να διεκδικήσουν την Παιδεία των αναγκών τους, αντιδρώντας στην προωθούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 και ξεκαθαρίζουν ότι «δε σταματάμε. Το "παιχνίδι" δεν έχει κριθεί ακόμα». Και βάζουν «τέρμα πια στις αυταπάτες. ΄Η με τους εργάτες ή με τις γραβάτες»...

Πρώτοι φτάνουν στο αγωνιστικό ραντεβού οι σπουδαστικοί σύλλογοι της Αθήνας, για να ακολουθήσουν λίγο αργότερα τουλάχιστον τριάντα φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας. Αμέσως μετά καταφτάνουν φοιτητικοί σύλλογοι από διάφορα μέρη της χώρας, όπως Ξάνθη, Κρήτη, Χαλκίδα, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Καβάλα, Πάτρα. Μαζί τους το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ενώ το «παρών» δίνουν και εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών.

Τα πανό δείχνουν ξεκάθαρα τους ενόχους: «ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ καταργούν το άρθρο 16. Δε θα περάσει». Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ που απεικονίζονται σε ένα απ' αυτά στέλνουν το δικό τους μήνυμα: «Αντισταθείτε»! Οι διαδηλωτές ξεκινούν δυναμικά, κατηφορίζουν την Πανεπιστημίου, ανηφορίζουν τη Σταδίου και τα συνθήματα ενάντια στις δυνάμεις του δικομματισμού και την ΕΕ πέφτουν βροχή: «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βάζουνε ταφόπλακα στη δωρεάν παιδεία». Φοιτητές και σπουδαστές απαιτούν «πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία».

Η πορεία διασχίζει την οδό Φιλελλήνων, με καπνογόνα να ανάβουν και φοιτητές, σπουδαστές να φωνάζουν: «Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά. Μόρφωση, ειδίκευση για όλους μας δουλιά». Στην οδό Σιμωνίδου πυρπολούνται σταθμευμένα αυτοκίνητα και οι εκρήξεις που ακολουθούν αναγκάζουν ένα τμήμα της πορείας να στρίψει από την οδό Σουρή, προκειμένου να φτάσει στη Λ. Αμαλίας. Οι διαδηλωτές πορεύονται προς τη Βουλή, κάτω από την παρουσία και το στενό μαρκάρισμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», βροντοφωνάζουν.

Η πορεία φτάνει στη Βουλή, όπου φοιτητές και σπουδαστές διατρανώνουν την απόφασή τους: «Συνεχίζουμε με διάφορες μορφές αγώνα, σε κάθε πόλη, κάθε νομό».

Αργά το βράδυ ακολούθησε συνάντηση συντονισμού των συλλόγων στο Πολυτεχνείο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χείμαρρος κατά της αναθεώρησης

Motion Team

Ενα νέο, μεγάλο και αποφασιστικό «Οχι» στην αναθεώρηση του άρθρου 16 βροντοφώναξαν από τη Θεσσαλονίκη χιλιάδες φοιτητές, σπουδαστές, πανεπιστημιακοί, καθηγητές, δάσκαλοι κι εργάτες, που μαζί παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους. Η χτεσινοβραδινή μεγάλη διαδήλωση αποτέλεσε έναν ακόμη σταθμό της παλλαϊκής κινητοποίησης που εξελίσσεται μέρες τώρα με κάλεσμα της Επιτροπής κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 και μαζική συμμετοχή φοιτητικών, σπουδαστικών συλλόγων, εκπαιδευτικών και εργατικών φορέων. Ο αγώνας συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες με πολύμορφες δραστηριότητες σε χώρους μόρφωσης και δουλιάς. Οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι εδώ και μέρες βρίσκονται σε αναβρασμό. Είκοσι επτά σύλλογοι του ΑΠΘ και δύο σπουδαστικοί του ΤΕΙΘ είναι σε κατάληψη.

Χτες, οι χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο, έκαναν πορεία στην Εγνατία οδό έως το υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης κι από εκεί, πίσω, στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Οργανωμένα, πίσω από τα πανό των φορέων τους, ξεχύνονται στο δρόμο οι διαδηλωτές. Συγκροτημένα οι σχολές των Γεωτεχνικών, της Νομικής, του Πολυτεχνείου, των Καλών Τεχνών, των Θετικών Επιστημών, της Φιλοσοφικής, της Δημοσιογραφίας, της Ιατρικής, των Δασκάλων και των Νηπιαγωγών, της ΣΤΕ και της ΣΔΟ. Ακολουθούν οι εργαζόμενοι, πίσω από τα πανό του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Γονέων, του ΕΣΔΕΠ, των εκπαιδευτικών συλλόγων. Κατά κύματα ακούγονται τα συνθήματα από τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, των εκπαιδευτικών φορέων και των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ: «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, μ' αγώνες κατακτιέται», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «Μέχρι τις Βρυξέλλες καλά να ακουστεί η δωρεάν Παιδεία δε βγαίνει στο σφυρί»...

Τραγούδια, συνθήματα, παλαμάκια και πρωτότυπα πανό δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο, στέλνοντας μηνύματα αντίστασης, πάλης, ανυπακοής προς κάθε κατεύθυνση και με πολλούς τρόπους. Κόσμος στέκεται στα πεζοδρόμια και παρακολουθεί το χειμαρρώδες πανεκπαιδευτικό ποτάμι. Μπαίνει μέσα, δυναμώνει το κίνημα.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Μαχητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές κι εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν χτες το πρωί στους δρόμους της Φλώρινας. Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι σπουδαστές του ΤΕΙ Σερρών στους δρόμους της πόλης, ενώ το ΤΕΙ εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατάληψη. Στην Κομοτηνή φοιτητές έκαναν επίσης πορεία, ενώ στην Καστοριά ο σύλλογος των σπουδαστών του ΤΕΙ προχώρησε από χτες σε κατάληψη της σχολής.

Σε άλλες πόλεις

Στην Καρδίτσα, σπουδαστές του ΤΕΙ και μαθητές έκαναν πορεία και συμβολική κατάληψη στη νομαρχία. Εκεί σπουδαστές της Σχολής Δασοπονίας ανάρτησαν πανό κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος, που ξεπουλά τον φυσικό πλούτο της χώρας. Ξεχώρισαν, δε, τα συνθήματα συμπαράστασης στους μικρομεσαίους αγρότες, που ξεκινούν νέες κινητοποιήσεις από την ερχόμενη βδομάδα. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν επίσης ένα νέο κρούσμα επιχείρησης τρομοκράτησης που σημειώθηκε στην Καρδίτσα, όταν αστυνομικοί έβαλαν με το «έτσι θέλω» στο περιπολικό τους ένα μαθητή και μέλος του 15μελούς του 3ου ΤΕΕ για να τον «ανακρίνουν», ρωτώντας τον αν υπάρχουν αγωνιστικές διαθέσεις στο σχολείο του.

Μεγάλη ήταν η πορεία φοιτητών και μαθητών στο Βόλο και αντίστοιχα δυναμική στη Λάρισα.

Κινητοποιήσεις έγιναν χτες σε Ηράκλειο και Χανιά, ενώ προχτές το απόγευμα είχε γίνει στο Ρέθυμνο.

Η Ακαδημία ήταν η αφετηρία της χτεσινής κινητοποίησης στα Γιάννενα, όπου άρχισαν να συρρέουν φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί καθηγητές κι άλλοι εργαζόμενοι, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να δίνουν δυναμικό «παρών». Με δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης κατέληξαν στη Νομαρχία.

Στην Πρέβεζα, με πρωτοβουλία του Συντονιστικού τους, οι μαθητές κατέβηκαν σε μαχητική κινητοποίηση, δίνοντας αγωνιστική απάντηση στο κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού που καλλιέργησαν δήθεν «αγανακτισμένοι» γονείς στο 1ο και το 2ο Λύκειο της πόλης, προκειμένου να αποτρέψουν τη μαζική κινητοποίηση των μαθητών. Στην Αρτα, επίσης, τα Λύκεια της πόλης με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των μαθητών έβαλαν «λουκέτο».

Ερωτήματα & Απαντήσεις
Εκπαιδεύσιμοι στο λίγο απ' όλα

Γιατί το κεφάλαιο επιμένει και προωθεί τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση; Τι εργατικό δυναμικό θέλει να φτιάξει;

Η σχέση της εκπαίδευσης με την οικονομία βρίσκεται στη συμβολή της στην αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης και την παραγωγή νέας γνώσης που σχετίζεται με τα πανεπιστήμια. Οι αλλαγές στην εκπαίδευση εξυπηρετούν τις αναδιαρθρώσεις στην εργασία που προωθεί το κεφάλαιο για τη μεγαλύτερη κερδοφορία του.

Στη Λισαβόνα καθορίστηκαν οι στόχοι του κεφαλαίου στον τομέα της εργασίας: Φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό, με λίγες γνώσεις, διαρκώς επανακαταρτίσιμο, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα... Σε αυτό το μοντέλο έρχονται να συμβάλουν οι αλλαγές στην εκπαίδευση, τόσο ως προς τη γνώση που παρέχεται όσο και ως προς τη συνείδηση που διαμορφώνεται.

Τι γνώσεις θα έχει ο εργαζόμενος στον καπιταλισμό δεν το ορίζει ο ίδιος, αλλά το κεφάλαιο, μέσω του σχεδιασμού του και μέσω του «συλλογικού» καπιταλιστή, του αστικού κράτους.

Σήμερα, η εφαρμογή της επιστήμης είναι γενικευμένη στην παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι το κεφάλαιο χρειάζεται εργατικό δυναμικό με μεγαλύτερες δεξιότητες μεν, δηλαδή ικανότητες χειρισμού των σύγχρονων μέσων παραγωγής, λιγότερες γνώσεις δε, αφού αυτές δε χρειάζονται για χειρισμούς εργαλείων. Εργατικό δυναμικό που μπορεί να εργαστεί σε έναν τομέα παραγωγής, γρήγορα και αποτελεσματικά, άρα και με μεγαλύτερο κέρδος για το κεφάλαιο. Που όμως στο επόμενο άλμα της επιστήμης και της τεχνολογίας, στην παραμικρή αλλαγή της τεχνογνωσίας, θα θεωρείται ξεπερασμένος, αργός. Για την επιχείρηση είναι προτιμότερο να απολύσει τους εργάτες που είναι πια μη παραγωγικοί παρά να τους επιμορφώσει. Αλλωστε, ο εργαζόμενος δε θα χρειάζεται απλά επιμόρφωση, αλλά επανακατάρτιση καθώς δε θα γνωρίζει σε βάθος τον τομέα στον οποίο απασχολείται, ώστε να μπορεί να συλλάβει με επιμόρφωση την εξέλιξη της επιστήμης. Ετσι, οι μη παραγωγικοί απολύονται και προσλαμβάνονται νέοι εργαζόμενοι, καταρτισμένοι με βάση τις νέες εξελίξεις. Και οι προηγούμενοι ξανακάθονται στα θρανία της διά βίου κατάρτισης, για να καταρτιστούν σε έναν άλλο τομέα και να μπορέσουν να ξαναπιάσουν δουλιά.

Στο εκπαιδευτικό σύστημα, ως ιδεολογικός μηχανισμός του αστικού κράτους, τα προγράμματα σπουδών διαμορφώνονται έτσι ώστε να «κατασκευαστεί» ο αυριανός εργαζόμενος. Ετσι μαθαίνουν οι νέοι την επιχειρηματικότητα από τα πιο τρυφερά χρόνια, βιώνουν την ανασφάλεια και τη διαρκή εξέταση και αξιολόγηση. Αλλά επειδή το κεφάλαιο χρειάζεται εργάτες που να «κάνουν τη δουλιά», αλλά να μη «βράζουν από μέσα τους», να μην αγανακτούν στην εκμετάλλευση, το εκπαιδευτικό σύστημα έρχεται να χτίσει συνειδήσεις - υπερασπιστές του συστήματος. Εργάτες, δηλαδή, που θα εναντιώνονται στα ίδια τους τα συμφέροντα. Τα νέα βιβλία που διδάσκουν ότι δεν υπάρχει οχτάωρο, η κοινωνιολογία που διδάσκει ότι καταργήθηκαν οι τάξεις και η ταξική πάλη, η ιστορία που δε λέει τίποτα για αγώνες και παρουσιάζει το υπάρχον σύστημα ως κάτι αιώνιο κι αδιαμφισβήτητο, αυτόν ακριβώς το στόχο εξυπηρετούν.

Το κεφάλαιο δε θέλει εργαζόμενους με συνολική γνώση των νόμων της φύσης και της κοινωνίας, δε θέλει εργαζόμενους που να μπορούν να ερμηνεύσουν την εξέλιξη της κοινωνίας, τη θέση τους μέσα σε αυτή. Θέλει εργάτες με γνώσεις «λίγο απ' όλα», που να μπορούν μεν να απασχοληθούν αποτελεσματικά σε μια σειρά τομείς, να μπορούν όμως με την ίδια ευκολία να απολυθούν, διαμορφώνοντας στρατιές ανέργων, χτυπώντας βάναυσα τα εργασιακά δικαιώματα και ρίχνοντας κατακόρυφα την τιμή της εργατικής δύναμης.


Τα συνηθισμένα...

Στο γνωστό κλεφτοπόλεμο με την Αστυνομία επιδόθηκαν χτες οι «γνωστοί - άγνωστοι» κατά τη διάρκεια και στο τέλος του δυναμικού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Οι ομάδες αυτές, προσπαθώντας να διασπάσουν την πορεία αρκετές φορές, προχώρησαν σε καταστροφές αυτοκινήτων (δύο κατεστραμμένα και τρία με σοβαρές υλικές ζημιές) και πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς. Στις 4.30 μ.μ. και ενώ είχε ολοκληρωθεί το συλλαλητήριο μια ομάδα προχώρησε σε αποκλεισμό της οδού Πατησίων στήνοντας οδοφράγματα, βάζοντας φωτιές σε κάδους, ενώ πέταγαν βόμβες μολότοφ σε αστυνομικούς και μη.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ημερίδα για την Παιδεία

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Η Παιδεία της αγοράς και οι επιπτώσεις της στη γυναίκα». Η ημερίδα θα γίνει τη Δευτέρα 22 Γενάρη, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ», στις 5.30 το απόγευμα. Την κεντρική εισήγηση θα κάνει η Ντίνα Τσούβα, εκπαιδευτικός, μέλος της ΟΓΕ, ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν πανεπιστημιακοί και άλλοι εκπαιδευτικοί για τα θέματα: Πολιτισμός και σχολείο, αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ιδιωτικοποίηση της έρευνας, ιστορία και γυναίκα, αναδιαρθρώσεις και ο ρόλος των εκπαιδευτικών, χρήση της νέας τεχνολογίας, μαθητικό κίνημα και άλλα.

  • Εκδήλωση για την Παιδεία διοργανώνει το Σάββατο 20 Γενάρη και ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιθέας, στις 6μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο «ΑΡΧΕΛΑΟΣ» του Δήμου Καλλιθέας (Γρυπάρη 195 και Σκρα).
Κινητοποίηση σήμερα στο Περιστέρι

Με κεντρικό αίτημα να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 και τονίζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή τους σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, φορείς του Περιστερίου προχωρούν σήμερα το απόγευμα σε κινητοποίηση. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», η Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, η Ενωση Γονέων και ο Σύλλογος εργαζομένων του Δήμου Περιστερίου καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Δημαρχείου (αρχή πεζοδρόμου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ