Πέμπτη 18 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Δε σταματάμε...

- Πότε θα σταματήσουμε; Ποτέ. - Πού διαδηλώνουμε; Παντού.

Οι ντουντούκες παίρνουν φωτιά και οι δρόμοι της Αθήνας «κοχλάζουν», για άλλη μια φορά, μπροστά στο δίκαιο και ζωτικό αίτημα για την εργατική τάξη, εκείνο της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Χιλιάδες φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώνονται από νωρίς το μεσημέρι στα Προπύλαια, για να διεκδικήσουν την Παιδεία των αναγκών τους, αντιδρώντας στην προωθούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 και ξεκαθαρίζουν ότι «δε σταματάμε. Το "παιχνίδι" δεν έχει κριθεί ακόμα». Και βάζουν «τέρμα πια στις αυταπάτες. ΄Η με τους εργάτες ή με τις γραβάτες»...

Πρώτοι φτάνουν στο αγωνιστικό ραντεβού οι σπουδαστικοί σύλλογοι της Αθήνας, για να ακολουθήσουν λίγο αργότερα τουλάχιστον τριάντα φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας. Αμέσως μετά καταφτάνουν φοιτητικοί σύλλογοι από διάφορα μέρη της χώρας, όπως Ξάνθη, Κρήτη, Χαλκίδα, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Καβάλα, Πάτρα. Μαζί τους το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ενώ το «παρών» δίνουν και εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών.

Τα πανό δείχνουν ξεκάθαρα τους ενόχους: «ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ καταργούν το άρθρο 16. Δε θα περάσει». Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ που απεικονίζονται σε ένα απ' αυτά στέλνουν το δικό τους μήνυμα: «Αντισταθείτε»! Οι διαδηλωτές ξεκινούν δυναμικά, κατηφορίζουν την Πανεπιστημίου, ανηφορίζουν τη Σταδίου και τα συνθήματα ενάντια στις δυνάμεις του δικομματισμού και την ΕΕ πέφτουν βροχή: «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βάζουνε ταφόπλακα στη δωρεάν παιδεία». Φοιτητές και σπουδαστές απαιτούν «πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία».


Η πορεία διασχίζει την οδό Φιλελλήνων, με καπνογόνα να ανάβουν και φοιτητές, σπουδαστές να φωνάζουν: «Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά. Μόρφωση, ειδίκευση για όλους μας δουλιά». Στην οδό Σιμωνίδου πυρπολούνται σταθμευμένα αυτοκίνητα και οι εκρήξεις που ακολουθούν αναγκάζουν ένα τμήμα της πορείας να στρίψει από την οδό Σουρή, προκειμένου να φτάσει στη Λ. Αμαλίας. Οι διαδηλωτές πορεύονται προς τη Βουλή, κάτω από την παρουσία και το στενό μαρκάρισμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», βροντοφωνάζουν.

Η πορεία φτάνει στη Βουλή, όπου φοιτητές και σπουδαστές διατρανώνουν την απόφασή τους: «Συνεχίζουμε με διάφορες μορφές αγώνα, σε κάθε πόλη, κάθε νομό».

Αργά το βράδυ ακολούθησε συνάντηση συντονισμού των συλλόγων στο Πολυτεχνείο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ