ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Είναι καιρός να ξεσκουριάσουμε...

Με δηλώσεις τους στην εφημερίδα μας γνωστοί καλλιτέχνες και διανοούμενοι εξηγούν τους λόγους που ψηφίζουν - στηρίζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας:

ΒΟΥΤΣΑΣ ΚΩΣΤΑΣ - ηθοποιός

"Ψηφίζω το ΚΚΕ γιατί πιστεύω ότι μπορεί να κινητοποιήσει δυνάμεις αντίστασης απέναντι σ' αυτή τη χιονοστιβάδα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια Ευρώπη γεμάτη διοξίνες, σαλμονέλες και εκμετάλλευση. Για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ πιστεύω ότι δε θέλουν να αντισταθούν, τα δε άλλα μικρά κόμματα πιστεύω ότι θέλουν αλλά δεν μπορούν. Επιμένω ότι το μόνο κόμμα που μπορεί να αντισταθεί μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο είναι το ΚΚΕ. Οπως έκανε και τώρα που κινητοποίησε δυνάμεις που αντιστάθηκαν στη διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων καταπατώντας το ελληνικό Σύνταγμα. Το ποιος θέλει και το ποιος μπορεί φαίνεται και στην ελληνική Βουλή. Μόνο με το ΚΚΕ μπορεί να υπάρξει σθεναρή αντίσταση σ' αυτή την κατάσταση που έρχεται καλπάζοντας, σαν φυματίωση. Ολα αυτά πιστεύω ότι είναι λόγοι ουσίας. Το ΚΚΕ μπορεί να ξεσηκώνει το λαό, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους οικοδόμους, τους καλλιτέχνες, τους ανθρώπους του πνεύματος".

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ - τραγουδιστής

ΡΑΝΤΟΥ ΕΛΕΝΗ - ηθοποιός

"- Για ένα υπεύθυνο ΟΧΙ στη χρηματιστηριακή πολιτική

- Για ένα υπεύθυνο ΟΧΙ στην αριθμοποίηση του ανθρώπου

- Για ένα υπεύθυνο ΟΧΙ στους σχεδιασμούς των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ

- Για ένα υπεύθυνο ΟΧΙ στα κέντρα αποφάσεων

ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ αυτούς που αυτά τα ΟΧΙ, τα υπερασπίστηκαν και τα υπερασπίζονται με καθημερινούς αγώνες.

ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ την Αριστερά, γι' αυτό ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΚΕ".

ΜΑΝΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ - τραγουδίστρια - συνθέτης

Με δήλωσή της η Αφροδίτη Μάνου στηρίζει το ΚΚΕ και όπως χαρακτηριστικά λέει "είναι καιρός να ξεσκουριάσουμε".

ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ - ηθοποιός

"Πιστεύω ότι είναι η καταλληλότερη ευκαιρία αυτές οι εκλογές για να σταματήσουμε το δικομματισμό. Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει και στην προκειμένη περίπτωση να δώσει την ευκαιρία στο ΚΚΕ ψηφίζοντάς το για να αγωνιστεί για το συμφέρον του λαού. Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει μιλήσει και έχει αποδείξει στην πράξη την αλήθεια όσων λέει, σε ό,τι αφορά στην ΕΟΚ, στο Μάαστριχτ, στο ΝΑΤΟ. Παρ' ότι όλοι τότε ειρωνευόταν το Κόμμα για τα αρνητικά που επισήμαινε, οι συγκυρίες επαλήθευσαν αυτές τις επισημάνσεις και δικαίωσαν την πολιτική του ΚΚΕ. Και μόνο ως επιβράβευση - πέρα από όλα τα άλλα - της διορατικότητας του ΚΚΕ στα θέματα αυτά αξίζει την ψήφο μας. Είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να αγωνιστεί στο πλευρό των εργαζομένων, που μπορεί να αγωνιστεί για την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών".

ΚΑΛΕΣΗ ΙΣΜΗΝΗ - ηθοποιός

"Είμαι από οικογένεια αγωνιστών που στα σημεία των καιρών, όταν τους ζητήθηκε το τίμημα, πήραν θέση και το πλήρωσαν. Σήμερα, που βλέπω τον πολιτισμό να καταρρέει και τις αξίες να χάνονται, βλέπω τους κομμουνιστές να αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή, αψηφώντας τις "στρωμένες" ζωές τους, να υπερασπίζονται την αλήθεια και την ειρήνη. Οχι ότι δεν υπάρχουν αγωνιστές σε άλλους πολιτικούς χώρους, όμως το ΚΚΕ με εμπνέει, μου μιλάει με τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς να αγορεύει για την ειρήνη και κάτω από το τραπέζι με υπογραφές και κρυφές συμφωνίες να συνηγορεί για τον πόλεμο. Ως καλλιτέχνης που είμαι με εκφράζει, με κάνει να αισθάνομαι ελεύθερη, με ανυψώνει σε ανθρώπινη οντότητα που αξίζει προσοχής και όχι εκμετάλλευσης, τη στιγμή που οι υποτιθέμενοι παγκόσμιοι οργανισμοί και δικαστήρια - ΟΗΕ και Δικαστήριο της Χάγης - στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αφόρητη υποκρισία, καθορίζουν ετσιθελικά τη "νέα τάξη πραγμάτων τους"".

"Θέλω να πιστεύω ότι οι άνθρωποι του μόχθου, οι αγωνιστές της Αριστεράς, οι πολίτες που μετέχουν στα κινήματα κοινωνικής κριτικής, έχουν γνώσεις και εμπειρίες και ξέρουν ότι κάθε "χαλαρή" ψήφος και κάθε ψήφος διαμαρτυρίας και συγκυριακής άρνησης στο ΠΑΣΟΚ, είναι ένα σινιάλο για την παλινόρθωση της Δεξιάς, την οπισθοδρόμηση της χώρας". (Κ. Λαλιώτης, "Ελευθεροτυπία", 6/6/99).

  • Ο Κ. Λαλιώτης ομολογεί έμμεσα ο ίδιος ότι η πολιτική του κόμματός του και της κυβέρνησης είναι αντιλαϊκή, αφού περιμένει ψήφο διαμαρτυρίας και άρνησης στο ΠΑΣΟΚ.
  • Το παλιό εκβιαστικό δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ που εφευρίσκουν και οι δύο μονομάχοι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, είναι ανύπαρκτο από τη στιγμή που δεν υπάρχουν διαφορές στην πολιτική των δύο κομμάτων. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ προβάλλουν και προωθούν τον ίδιο ευρωατλαντικό μονόδρομο. Σε τελευταία ανάλυση, ο περιορισμός της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε δυο διαχειριστές της ίδιας πολιτικής, δεν μπορεί όσο και αν το θέλουν να κρύψει ότι υπάρχει και η αντίθετη σ' αυτές φιλολαϊκή πολιτική του ΚΚΕ.
  • Πράγματι οι άνθρωποι του μόχθου έχουν την πείρα από την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής για την εξασφάλιση της εισόδου στην ΟΝΕ. Ξέρουν ότι δεν αρκεί η καταδίκη του ΠΑΣΟΚ και η ενίσχυση της ΝΔ για να αντιμετωπιστούν οι αντιλαϊκές συνέπειες απ' αυτή την πολιτική. Μια τέτοια επιλογή δεν είναι καταδίκη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής αλλά αλλαγή διαχειριστή της και συνέχιση των δεινών για τον απλό λαό.
  • Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, λένε "Ναι" στην ΕΕ, "Ναι" στο ΝΑΤΟ, αλλά το κάθε κόμμα υποστηρίζει ότι μπορεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερα οφέλη για την Ελλάδα, με την εφαρμογή της πολιτικής του. Μόνο που είτε το ένα είτε το άλλο, πασχίζουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους μεγαλεμπόρους, το πολυεθνικό μονοπωλιακό κεφάλαιο.
  • Τώρα οι απλοί άνθρωποι του μόχθου γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση υπέγραψε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία γιατί υποστήριξε ότι έτσι εξασφάλιζε τη σταθερότητα και τα σύνορα της Ελλάδας, αν και συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο αφού η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο και ετοιμάζεται να στείλει και χερσαία δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο. Η ΝΔ δεν απαίτησε να πάρει πίσω η κυβέρνηση την υπογραφή της από το ΝΑΤΟ, γιατί η ίδια υποστηρίζει τις ΝΑΤΟικές ενέργειες. Η κυβέρνηση ψήφισε το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Η ΝΔ δεν απαίτησε να μην ψηφιστεί το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ γιατί συμφωνεί μ' αυτό.
  • Τώρα οι απλοί άνθρωποι του μόχθου ξέρουν ότι δεν αρκεί η μείωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπιστεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική και να υπάρξουν λύσεις στα χρόνια οξυμένα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της υπεράσπισης της κοινωνικής ασφάλισης, της δημόσιας υγείας, παιδείας, πρόνοιας, της διάσωσης από το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, της σωτηρίας από τις πολυεθνικές των μεσαίων στρωμάτων της πόλης. Χρειάζεται ταυτόχρονα η μείωση της δύναμης και της ΝΔ, για να εμποδιστεί η πολιτική του ευρωμονόδρομου, της ΟΝΕ, του Συμφώνου Σταθερότητας που επιβάλλει στη συνέχεια εντατική εφαρμογή της ίδιας πολιτικής, που σπρώχνει ακόμη πιο βαθιά στα πολεμοκάπηλα σχέδια της νέας τάξης και του ΝΑΤΟ το λαό μας, που παραχωρεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα στους ιμπεριαλιστές.
  • Τώρα οι απλοί άνθρωποι του μόχθου ξέρουν ότι όχι μόνο δεν ωφελεί η λεγόμενη χαλαρή ψήφος, αλλά χρειάζεται αποφασιστική εναντίωση στην πολιτική των δύο κομμάτων των ισχυρών επιχειρηματιών. Ξέρουν ότι η ψήφος στο ένα ή στο άλλο κόμμα θα εκληφθεί ως μήνυμα για να συνεχίσει η ίδια πολιτική.
  • Τώρα οι απλοί άνθρωποι του μόχθου ξέρουν πως η μόνη ψήφος που πραγματικά μπορεί να πιάσει τόπο γιατί θα δώσει δύναμη στη δύναμή τους για να φράξουν το δρόμο στον ευρωατλαντισμό, είναι η ψήφος στο πλατύ ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.
  • Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ενίσχυση της αντίστασης, του αγώνα με την πολιτική που πρόβλεψε τι θα συμβεί και επιβεβαιώθηκε, είπε την αλήθεια στο λαό, αντιπαρατέθηκε στη μοιρολατρία, σήκωσε ανάστημα στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της αφαίρεσης των λαϊκών δικαιωμάτων και στον πόλεμο, δεν ανέχεται την υποταγή και την άγρια εκμετάλλευση των λαϊκών στρωμάτων, αντιπαλεύει τις δυνάμεις που επιδιώκουν την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών.
  • Ψήφος στο ΚΚΕ είναι δύναμη στην ελπίδα του λαού, για την κοινωνικοπολιτική συσπείρωση και το λαϊκό μέτωπο αντεπίθεσης, για το δικό του μέλλον.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Νίκη" αφιερωμένη στην αντιλαϊκή πολιτική

Κ. Καραμανλής: Προνόμιο για την κυβέρνηση η αντιπολιτευτική πολιτική της ΝΔ

Στη νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει και η κυβέρνηση Σημίτη θα αφιερώσει τη "νίκη" που προσδοκά στις αυριανές εκλογές η ηγεσία της ΝΔ, όπως ακριβώς έκανε και στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Ο Κ. Καραμανλής επιμένει μέχρι και την τελευταία ώρα να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα μετά από ενδεχόμενη νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές, εννοώντας προφανώς δε θα αλλάξει τίποτα προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Επιπλέον, η αντιπολιτευτική τακτική της ηγεσίας της ΝΔ θα συνεχίσει να στοχεύει αφενός στη στήριξη των νεοφιλελεύθερων μέτρων που θα συνεχίσει να παίρνει η κυβέρνηση Σημίτη και από την άλλη στην άσκηση πιέσεων για να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που ζητούν ο ΣΕΒ και η πλουτοκρατία.

Χαρακτηριστικό των προθέσεων της ηγεσίας της ΝΔ είναι το γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής υπέδειξε στα στελέχη που συμμετέχουν στην επιτροπή εκλογικού αγώνα "να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι και την επομένη των εκλογών", για τις οποίες δήλωσε αισιόδοξος. Είναι ολοφάνερο ότι ο Κ. Καραμανλής δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για να τροποποιήσει την πολιτική της επί το φιλολαϊκότερο, παρά την ασύστολη προεκλογική δημαγωγία του με την οποία υπαινίσσεται ότι η εκλογική ενίσχυση του κόμματός του θα ωφελήσει το συνταξιούχο, τον αγρότη, το μικρομεσαίο, τον εργαζόμενο...

Για την αντιπολιτευτική τακτική που θα συνεχίσει να ασκεί η ηγεσία της ΝΔ είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε σε χτεσινή του συνέντευξη (στον "Πλάνετ") ο Κ. Καραμανλής: "Η κυβέρνηση Σημίτη έχει ένα τεράστιο προνόμιο, να έχει αντιπολίτευση, που βεβαίως ενίοτε (!) της κάνει αυστηρή κριτική, αλλά τη σπρώχνει στη σωστή κατεύθυνση, μια κατεύθυνση που έχει μισο-υιοθετήσει και η ίδια η κυβέρνηση". Και προκειμένου να γίνει περισσότερος πειστικός πρόσθεσε: "Εμείς σήμερα τι κάνουμε; Ιδιωτικοποιείται η Ιονική και η κριτική που τους κάνουμε είναι: αργήσατε, το κάνατε ερασιτεχνικά και όταν υιοθετήσατε αυτά που σας προτείναμε τότε βγήκε το πράγμα (!). Και γιατί μόνο στην Ιονική και όχι στην Εμπορική, την Ολυμπιακή ή τις αστικές συγκοινωνίες". Σε άλλο σημείο ο Κ. Καραμανλής δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ της κυβερνητικής πολιτικής και της πολιτικής του κόμματός του, αλλά μόνο στη... φιλοσοφική θεώρηση του ρόλου του κράτους.

Κατά τα λοιπά, η Ρηγίλλης άφησε για την τελευταία μέρα την "αποκάλυψη" για τη δαπάνη της διαφημιστικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ, η οποία ανέρχεται -όπως υποστηρίζουν- περί τα 20 δισ. δραχμές.

ΛΑΡΙΣΑ
Αποχώρησαν τέσσερα στελέχη του ΔΗΚΚΙ

Την αποχώρησή τους από το ΔΗΚΚΙ ανήγγειλαν, με γραπτή δήλωσή τους, μόλις δυο μέρες πριν τις ευρωεκλογές, τέσσερα στελέχη του κόμματος, στη Λάρισα. Τη δήλωση αποχώρησης υπογράφουν ο Κ. Αρχοντής,γραμματέας και οι Γ. Δαούλας και Γ. Στρατής,υπεύθυνοι μαζικών κινημάτων ο πρώτος και οργανωτικού ο δεύτερος της καταργηθείσας προσφάτως Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΔΗΚΚΙ, καθώς και ο Π. Νεράτζης,μέλος του κόμματος. Στην ανακοίνωσή τους οι τέσσερις αποχωρούντες στρέφονται κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΚΙ κατηγορώντας τη για την τοποθέτηση δοτών - όπως λένε - υπευθύνων του κόμματος στη Λάρισα, αλλά και ιδιαίτερα κατά του Δ. Τσοβόλα,επειδή - όπως υποστηρίζουν - δεν αντέδρασε στα τεκταινόμενα, αν και είχε εγγράφως ενημερωθεί. Ταυτόχρονα δηλώνουν πως δε θα ψηφίσουν ΔΗΚΚΙ στις ευρωεκλογές και προβλέπουν το "βιολογικό και πολιτικό τέλος" του κόμματος.

Οι υπογράφοντες την ανακοίνωση, ανάμεσα στ' άλλα, τονίζουν: "Για όλα αυτά ενημερώθηκε ο κ. Τσοβόλας. Τι έκανε; Γιατί σιωπά; Στρέφεται εναντίον άλλων και δε βλέπει το ίδιο του το κόμμα. Οι φατρίες και εσωκομματικές διαμάχες, οι αντεγκλήσεις και συκοφαντίες, έχουν γίνει μόνιμη διαλυτική δύναμη στο ΔΗΚΚΙ. Το ΔΗΚΚΙ αυτού του είδους δεν ανήκει στο λαό. Ανήκει στους δοτούς και υποτακτικούς, σ' αυτούς που κατάντησαν μαριονέτες και πειραματόζωα, σ' αυτούς που δεν μπορούν να σηκώσουν το πολιτικό ανάστημα και ν' αντισταθούν στα αθηνοκεντρικά κελεύσματα.

Αντιστεκόμαστε σε κάθε μορφή διεργασιών που έχουν στόχο να διαλύσουν, να αποδυναμώσουν και να εξοντώσουν ανθρώπους με αγώνες που παλεύουν καθημερινά για ένα καλύτερο αύριο. Δεν μπορούμε ν' ακολουθήσουμε έναν πολιτικό χώρο όπου απουσιάζει ο ρεαλισμός και οι υποκειμενικές κρίσεις. Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε πολιτικούς χώρους που δεν έχουν αξιοπιστία θεσμών και προσώπων.

Οι ευρωεκλογές είναι μπροστά μας. Με "αχυράνθρωπους" και φαντάσματα του παρελθόντος επικεφαλής, πώς θα φέρουμε την ανάπτυξη στον τόπο μας; Πού είναι ο υποψήφιος Θεσσαλός;

Το ΔΗΚΚΙ πλέον βιολογικά και πολιτικά οδεύει στο τέλος του. Πρέπει να καταλάβουν οι οπαδοί και οι φίλοι του ότι παγιδεύτηκαν, διότι στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι μόνο δημοκρατικό και πατριωτικό κίνημα δεν είναι. Δεν ακολουθούμε πλέον τον ολισθηρό τους δρόμο, αποχωρούμε και δεν ψηφίζουμε".

Νίκος ΓΕΛΑΔΑΣ

επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών

Oι χορτασμένοι μιλούν για ειρήνη. Θέλουν πόλεμο. Οι ονειροπόλοι απαιτούν κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Θέλουνε ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα. Εμείς τι θέλουμε; Νέο ξεκίνημα; Ποτέ δεν κινήσαμε μαζί τους. Εχουμε χρόνια γυρισμένη την πλάτη στην κεφαλαιοκρατική ολοκλήρωση. Στην κρεατομηχανή της ανεργίας, της οικονομικής εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων και της οικολογικής εκμετάλλευσης. Ταϊζουν τους λαούς διοξίνες, εγκεφαλοπάθειες και λαχανικά με φυτοφάρμακα. Αυξάνουν τους καρκίνους στον άνθρωπο και μειώνουν την κοινωνική ασφάλιση. Και ξαφνικά αυτοί οι ίδιοι, οι πατέρες των δεινών, μας θωπεύουν τα αυτιά, σαν νέοι Μεσσίες. Θα καταστραφεί, λένε, η Ελλάδα εάν δεν επανεκλεγούν. Εκαναν πράγματι ό,τι μπορούσαν. Δεν είναι δα και λίγο. Είκοσι τρία εκατομμύρια άνεργοι σε όλη την Ευρώπη. Εξανδραποδίζουν το φτωχό ελληνικό λαό. Ο μόχθος του δεν αμείβεται γιατί πρέπει να πιάσουμε τους δείκτες της σύγκλισης. Μπορεί όμως "εύκολα" να αποκτήσει δικό του σπίτι. Αρκεί να δοκιμάσει την τύχη του στο καζίνο, στο χρηματιστήριο, στο Λόττο, στο Τζόκερ. Για όσους Ελληνες έχουν μια σχετικά οικονομική άνεση, το όραμα του εκμαυλισμού είναι ακόμη πιο εκθαμβωτικό. Η εθνική ανεξαρτησία της χώρας στο βωμό της οικονομικής σταθερότητας. Ο ραγιαδισμός των Ιμίων και των υπογραφών για βομβαρδισμούς της Σερβίας καλπάζει προς τα πάνω παράλληλα με τις χρηματιστηριακές μετοχές.

H μάσκα του καλού Ευρωπαίου γλίστρησε πια και φάνηκε το απεχθές πρόσωπο του Δράκουλα. Η ψήφος σε αυτές τις εκλογές δεν πρέπει να είναι ψήφος διαμαρτυρίας. Ούτε μπορεί να είναι ψήφος συμπάθειας. Οι δυνάμεις της αντίδρασης και της βαρβαρότητας υλοποιούν τα καλοοργανωμένα σχέδιά τους και εξυφαίνουν νέα ολομέτωπη επίθεση σε κάθε εστία αμφισβήτησής τους. Ο αγώνας ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων" είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Η ψήφος μας πρέπει να είναι ένα γραμμάτιο οργάνωσης και αγώνα. Με την ψήφο μας δείχνουμε αποφασιστικότητα να αντιπαλέψουμε όλες τις αιτίες του κακού. Υποστηρίζουμε τη μοναδική πολιτική δύναμη στη χώρα μας που έχει πλούσια και ανιδιοτελή ιστορία λαϊκών αγώνων για 81 συναπτά χρόνια και πάντα κρατούσε αταλάντευτη θέση ενάντια στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Το ΡΚΚ προειδοποιεί για "ολοκληρωτικό πόλεμο"

Θα ξεσπάσει νέος πόλεμος στην Τουρκία εάν ο Οτσαλάν καταδικαστεί σε θάνατο, προειδοποίησε χτες το ΡΚΚ με ανακοίνωσή του, που μετέδωσε από την Κολωνία το Κέντρο Πληροφόρησης για το Κουρδιστάν. "Πρέπει να ανακοινώσουμε με τρόπο σαφή ότι ύστερα από μια θανατική καταδίκη ένας νέος 15ετής πόλεμος θα ξεσπάσει", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οπως είναι γνωστό, ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας στην Αγκυρα ζήτησε την περασμένη Τρίτη την ποινή του θανάτου για τον Οτσαλάν, που δικάζεται στο νησί Ιμραλί, στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Η δίκη θα επαναληφθεί στις 23 Ιούνη, οπότε αναμένεται να ληφθεί και η απόφαση.

Κούρδοι αντάρτες, τηλεοπτικός σταθμός των οποίων εκπέμπει από το Λονδίνο, απείλησαν με "ολοκληρωτικό πόλεμο" εάν ο ηγέτης τους, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που δικάζεται για προδοσία στην Τουρκία, εκτελεστεί. "Εάν ο "Απο" εκτελεστεί, θα ανοίξει ο δρόμος σε νέο πόλεμο και νέες καταστροφές", είπε Χ. Μπαγίκ, μέλος της εξαμελούς επιτροπής που διοικεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) από το Φλεβάρη οπότε συνελήφθη ο Οτσαλάν στην Κένυα από τις τουρκικές δυνάμεις.

Εάν ο Οτσαλάν καταδικαστεί σε θάνατο, η τύχη του θα αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο όταν το Κοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ της εκτέλεσής του ή υπέρ της μετατροπής της ποινής του σε ισόβια κάθειρξη.

Τέλος, ο Μπαγίκ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία για να εξασφαλιστεί ότι ο Οτσαλάν δε θα εκτελεστεί.

Από την άλλη, ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που είναι και αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, δήλωσε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι της Τουρκίας, ότι το κόμμα του θα ψηφίσει στη Βουλή υπέρ της θανατικής ποινής για τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αν το δικαστήριο εκδώσει τέτοια απόφαση.

Εξάλλου, από τουρκικές πηγές στη Νοτιοανατολική Τουρκία έγινε γνωστό ότι σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν, χτες, στην επαρχία Βαν σκοτώθηκαν επτά Κούρδοι αντάρτες και τρεις Τούρκοι στρατιώτες.

ΚΟ ΚΑΤΩ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΚΚΕ
Δε θα μας λυγίσουν

"Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με μεγαλύτερη ένταση. Τέτοιες ενέργειες δε μας πτοούν και δε μας λυγίζουν". Με τα λόγια αυτά απαντούν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες του Χαλανδρίου σε τραμπούκικες ενέργειες σαν τη χτεσινή, όταν "άγνωστοι" επιχείρησαν (τα ξημερώματα) να κάψουν τα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Κάτω Χαλανδρίου, ρίχνοντας πετρέλαιο στην πόρτα και το παράθυρο του κτιρίου. Επειδή όμως το έδαφος είναι επικλινές, το πετρέλαιο δεν έτρεξε προς τα μέσα και έτσι δεν καταστράφηκε τίποτα άλλο εκτός των μικροζημιών στο εξωτερικό μέρος των γραφείων.

"Η τρομοκρατία δε θα περάσει. 80 χρόνια οι κομμουνιστές έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους ενέργειες και προβοκάτσιες και δε μας κάμπτουν. Η μοναδική απάντηση που έχουμε για όλους αυτούς, είναι ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική νίκη", τόνισε η Μίρκα Καλαντζοπούλου μέλος της Κομματικής Οργάνωσης Κ. Χαλανδρίου. Η Μ. Καλαντζοπούλου ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που έφυγε προχτές το βράδυ από τα γραφεία και ο πρώτος που πήγετο πρωί της επομένης.

Παρά τις προσπάθειες των τραμπούκων, τα μέλη της Οργάνωσης του Κ. Χαλανδρίου, από χθες το πρωί, μετά και την επίθεση συνεχίζουν τον προεκλογικό τους αγώνα με μεγαλύτερη ένταση, μέχρι και την τελευταία στιγμή, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους και την καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που προσπαθούν να τους κάμψουν.

Ψηφίζω - στηρίζω

Ο Δήμος Καραχάλιος, αντιστασιακός και μέλος της ΑΚΟΑ,τηλεφώνησε χτες στην εφημερίδα μας και μας ζήτησε να φιλοξενήσουμε μια μικρή του δήλωση, που είναι: "Στις ευρωεκλογές στηρίζω, ψηφίζω Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και καλώ όλους τους γνωστούς και τους φίλους μου να κάνουν το ίδιο. Να ενισχύσουν το μοναδικό ανυπότακτο κόμμα, που μέσα σ' αυτή τη ζούγκλα που ζούμε παλεύει και αγωνίζεται με συνέπεια λόγων και πράξεων, σταθερά στο πλευρό του λαού, υπερασπιζόμενο τα συμφέροντά του".

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ "902"
Μαραθώνιο εκλογικό πρόγραμμα

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902., την Κυριακή 13 Ιουνίου 1999, από τις 19.00 μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ένα μαραθώνιο πρόγραμμα για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, με αναλύσεις, ρεπορτάζ και συζητήσεις με εκπροσώπους κομμάτων.

Συγκεκριμένα:

Πρώτος κύκλος, 19.00 - 21.00:

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου συζητάει με τους καλεσμένους του, περιμένοντας τα αποτελέσματα, για την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους θεσμούς της και τη στάση της στον πόλεμο.

Δεύτερος κύκλος, 21.30 - 23.30:

Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θέρμος συζητάει με τους καλεσμένους του τα πρώτα αποτελέσματα.

Τρίτος κύκλος, 23.30 μέχρι τέλους:

Οι δημοσιογράφοι Κώστας Καραχάλιος και Ανδρέας Θέρμος συζητάνε με τους καλεσμένους τους την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

"902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM"
Κυριακή στο ρυθμό των εκλογών

Στο ρυθμό των εκλογών, ο "902 Αριστερά στα FM", από νωρίς το πρωί της Κυριακής, θα είναι κοντά μας με ανταποκρίσεις, σχόλια και συζήτηση, αλλά και μουσικές ανάσες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ