ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΙΛΑΝ
Αγωνιζόμαστε για όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής
  • Ευθύνες σ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στον πρωθυπουργό της Ελλάδας και σε συγκεκριμένα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης για την παράδοση του Οτσαλάν στα χέρια των Τούρκων, απέδωσε η γραμματέας του Οτσαλάν
  • Κατήγγειλε διεθνή συνωμοσία για την εξόντωση του ηγέτη του λαού της

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό. Δεν αγωνιζόμαστε μόνο για τον κουρδικό λαό, αλλά για όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής". Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις, που είπε η Σεμσί Κουλούτς (Ντιλάν), γραμματέας του Κούρδου ηγέτη, πριν αρχίσει η ανάγνωση του 8σέλιδου κειμένου, που διαβάστηκε το Σάββατο στη συνέντευξη, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Παραθέτουμε, στη συνέχεια, τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης της Ντιλάν. Στην αρχή, η συνεργάτης του Οτσαλάν αναφέρθηκε στον απελευθερωτικό αγώνα του κουρδικού λαού. "Ολες οι δυνάμεις, συνέχισε, που μέχρι χτες δεν έπαιρναν στα σοβαρά τον καθοδηγητή του ΡΚΚ, τον εθνικό ηγέτη του κουρδικού λαού, τον σύντροφο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που προσπάθησαν να τον υποβιβάσουν σε τρομοκράτη, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με μια στυγνή πραγματικότητα. Ο εθνικός μας ηγέτης δεν ήταν μόνο ηγέτης του κουρδικού λαού, αλλά ήταν ταυτόχρονα πρεσβευτής της ειρήνης του καταπιεζόμενου παλαιστινιακού λαού και όλων των λαών της Μέσης Ανατολής.

Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας μας, που αποτελούσε δύναμη ισορροπίας στην περιοχή, αλλά και εμπόδιο στην ανάπτυξη της περιφερειακής συμμαχίας ΗΠΑ, Ισραήλ και Τουρκίας, έγινε στόχος σε διεθνές επίπεδο και επιδιώχτηκε να ποινικοποιηθεί".

Συνωμοσία και σχέδιο εξόντωσης

Η Ντιλάν μίλησε για συνωμοσία και σχέδιο εξόντωσης του Α. Οτσαλάν. "Αυτή τη συνωμοσία, είπε, δεν μπόρεσε από μόνο του το τουρκικό κράτος να την υλοποιήσει και την εκτέλεσαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Το σχέδιο εξόντωσης μπήκε σε εφαρμογή στις 9 Οκτώβρη, όταν ο εθνικός μας ηγέτης, πιεζόμενος, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Μέση Ανατολή. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το σχέδιο συνεχίστηκε με την προσχώρηση της Ρωσίας με σχέδιο της διεθνούς GLADIO. Οπως τονίζει και ο πρόεδρός μας, άρχισε να αποκαλύπτεται και το πραγματικό πρόσωπο της Ρωσίας, η οποία ήταν ο δεύτερος σταθμός της μεγάλης πορείας του. Πρώτος σταθμός ήταν η Αθήνα, αλλά δεν έγινε δεκτός από την ελληνική κυβέρνηση".

Ευθύνες για τη σύλληψη του Α. Οτσαλάν, η Ντιλάν αποδίδει σ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. "Στο σημείο αυτό, συνεχίζει η συνεργάτρια του Οτσαλάν, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτά τα κράτη συνήργησαν στα σχέδια των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Τουρκίας σαν μαριονέτες και διαμέσου των μυστικών τους υπηρεσιών άσκησαν ψυχολογικό πόλεμο στον ηγέτη μας... Αν σήμερα ο ηγέτης μας απήχθη με το χέρι της διεθνούς GLADIO και παραδόθηκε στην Τουρκία, ευθύνη φέρουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο λαός μας αναμένει από αυτές να επανορθώσουν. Με πολιτικές του παρελθόντος δε θα πετύχουν τίποτα, θα πρέπει να απαντήσουν στα δίκαια αιτήματα του κουρδικού λαού, θα πρέπει να είναι πιο ευαίσθητες στο θυμό του, που ξεχειλίζει και όχι να τον υποδαυλίζουν".

Η Ντιλάν εξηγεί στη συνέχεια γιατί ο Α. Οτσαλάν εγκατέλειψε την Ιταλία. "Ο ηγέτης μας, επισημαίνει η συνεργάτρια του Οτσαλάν, θέλοντας να στηρίξει και να κατευνάσει την κυβέρνηση Ντ' Αλέμα, εγκατέλειψε την Ευρώπη" και φτάνει στο σημείο που ήρθε στην Αθήνα.

"Ο ηγέτης μας, είπε η Ντιλάν, ήρθε στην Αθήνα και εδώ ήρθε σε επαφή με τους αρμόδιους, θέλοντας να συνεχίσει τις προσπάθειές του. Αυτό όμως δεν επιτεύχθηκε. Μετά από ενέργειες τμήματος της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο είναι παρακλάδι της διεθνούς GLADIO, απήχθη.

O πρωθυπουργός της Ελλάδας Κων/νος Σημίτης, ο τέως υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο τέως υπουργός Εσωτερικών, ο τέως υπουργός Δημοσίας Τάξεως και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών συμμετείχαν στην ομάδα που έπαιξε ενεργό ρόλο, για να γίνουν πράξη τα σχέδια των ΗΠΑ, Ισραήλ και της Τουρκίας, που είχαν άμεση σχέση με τον ηγέτη μας".

Συνεχίζοντας, η Ντιλάν αναφέρει τα γνωστά - λίγο πολύ - γεγονότα για τον πηγεμό του Οτσαλάν στο Μινσκ, όπου, συγκεκριμένα, λέει ότι "σκοπός τους ήταν να εγκαταλείψουν εκεί τον πρόεδρό μας, αυτοί να επιστρέψουν πίσω και ο πρόεδρός μας να συλληφθεί".

Οταν φτάνει στη σημείο που ο Α. Οτσαλάν έφτασε στη Ναϊρόμπι της Κένυας, διευκρινίζει: "Ο ηγέτης μας εγκαταστάθηκε στην πρεσβευτική κατοικία στο Ναϊρόμπι. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Κένυα από την πρώτη στιγμή ήταν μέσα στο παιχνίδι και ενήμερη για την άφιξη του ηγέτη μας εκεί. Το ότι στο αεροδρόμιο δε δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα και το ότι ανενόχλητος εξήλθε από αυτό οφείλεται στην προϋπάρχουσα συμφωνία. Θεωρώ σκόπιμο να σας υπενθυμίσω ότι έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, πριν από ενάμιση μήνα επισκέφτηκε την Κένυα. Στο σημείο αυτό, χρειάζεται ο φίλος ελληνικός λαός, οι πολιτικοί και η διεθνής κοινή γνώμη να διερευνήσουν τους σκοπούς της επίσκεψης Πάγκαλου στην Κένυα".

Πιέσεις από τη δεύτερη μέρα

Η Ντιλάν κάνει λόγο και για πιέσεις που ασκούνταν στον Οτσαλάν από την Αθήνα, από τη δεύτερη μέρα της άφιξής του για να εγκαταλείψει την πρωθυπουργική κατοικία, αλλά και τις προσπάθειες που γίνονταν και τις επαφές με τις Σεϋχέλες. Για την ομάδα των τεσσάρων αξιωματικών που έφτασαν στη Ναϊρόμπι, η Ντιλάν αναφέρει ότι "η πραγματική αποστολή των αξιωματικών ήταν να απαγάγουν τον ηγέτη μας και να τον παραδώσουν σε αξιωματούχους της CIA, της MOSSAD και τις ΜΙΤ".

Για τον Θ. Πάγκαλο, αναφέρει η γραμματέας του Οτσαλάν: "Σχετικά με την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ο Πάγκαλος επικοινώνησε τηλεφωνικά, μας διαβεβαίωσε ότι όλα θα εξελιχθούν στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και ζήτησε να είμαστε ήρεμοι".

Στη συνέχεια, έφτασε στο σημείο που η κυβέρνηση της Κένυας ήταν ενήμερη για τα πάντα με τον Οτσαλάν και τις συζητήσεις που γίνονταν για να φυγαδευτεί ο Κούρδος ηγέτης από την κατοικία του πρέσβη. "Εκείνη τη στιγμή, συνέχισε η Ντιλάν, διαβίβασαν μέσω ασύρματου στον πρέσβη ένα μήνυμα που προέρχονταν από το γραφείο του Πάγκαλου. Ο Πάγκαλος μας γνωστοποιούσε ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι θα πάμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα και μας έστελνε τα χαιρετίσματά του. Αυτό το μήνυμα καθόρισε τις επόμενες κινήσεις μας και, αφού ο ηγέτης πείστηκε, δέχτηκε να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο".

Η Ντιλάν εξιστορεί πώς ο Οτσαλάν απήχθη από τις κενυατικές αρχές, πώς τον έχασαν από τα μάτια τους και τη στιγμή που έφτασαν στο αεροδρόμιο, φυσικά, χωρίς τον Κούρδο ηγέτη. Στο σημείο αυτό, επιρρίπτει και πάλι ευθύνες στους υπεύθυνους της ελληνικής κυβέρνησης.

"Ο πρέσβης, συνεχίζει η Ντιλάν, επικοινώνησε με την Αθήνα και ζήτησε πληροφορίες. Ο Πάγκαλος και ο Σημίτης του έδωσαν την εντολή να μας εγκαταλείψει εκεί και να επιστρέψει στο σπίτι του"... "Είχαμε πλέον μείνει μόνοι μας, συνεχίζει η Ντιλάν. Είπα στον πρέσβη: "Να πηγαίνουμε". Με ρώτησε: "Πού;". Στην πρεσβεία, βέβαια, του είπα. Με κοίταξε. Επρεπε να αποφασίσει και φαινόταν ότι η λήψη αυτής της απόφασης ήταν πολύ δύσκολη. Τελικά, αποδέχτηκε. Πρώτα πήγαμε στο σπίτι και κατόπιν όλοι μαζί στην πρεσβεία".

Παράλληλα, η Ντιλάν είπε ότι "είναι ανήθικες οι προσπάθειες που έγιναν να δημιουργηθεί η εικόνα ότι ο Οτσαλάν από μόνος του εγκατέλειψε την πρεσβευτική κατοικία".

Για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας συμπλήρωσε: "Αμφισβητούμε το ηθικό χρέος του αξιότιμου κύριου Σημίτη και τον καλούμε να είναι ειλικρινής μαζί μας". Για τον αρχηγό της ΕΥΠ, είπε ότι διοχέτευε πληροφορίες στη CIA, "ατίμασε τον ελληνικό λαό" και "διέπραξε έγκλημα ενάντια στον κουρδικό λαό".

Τέλος, η γραμματέας του Οτσαλάν είπε ότι "αυτά που ζήσαμε αποτελούν μόνο ένα μέρος της συνωμοσίας" και κατέληξε: "Δε θα αμαυρωθεί η αλληλεγγύη των λαών μας και η ιστορική τους ενότητα. Ελπίζουμε ότι θα ζητηθούν ευθύνες από αυτούς που διέπραξαν προδοσία κύρια ενάντια στον κουρδικό λαό, αλλά και στον ελληνικό λαό".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντεπίθεση με όλα τα μέσα

Γενική "επιστράτευση" και αντεπίθεση για να αναστρέψει το κλίμα που άφησε πίσω της η υπόθεση Οτσαλάν επιχειρεί από το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση

Η "αντεπίθεση" εκδηλώθηκε με την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης "εφεδρείας", προκειμένου να επιτευχθεί η αναστροφή του κλίματος το οποίο δημιουργούσε κινδύνους για την κυβέρνηση. Το σύνθημα για την εκδήλωση της κυβερνητικής αντεπίθεσης δόθηκε ακριβώς τη στιγμή που τέλειωσε η συνέντευξη της συνεργάτριας του Οτσαλάν, της Ντιλάν, το περασμένο Σάββατο και ήταν εξαιρετικά απλό: Οποιος δε συμφωνεί με την κυβέρνηση, τους χειρισμούς και τις εκτιμήσεις της, συντάσσεται με την τουρκική προπαγάνδα!

Η υποκρισία περίσσεψε, καθώς η "επιχείρηση αποενοχοποίησης" της κυβέρνησης, "ακούμπησε" στην ανάγκη του κόσμου να βγάλει από πάνω του την ντροπή που συνεπάγεται η "μεταφορά" του Οτσαλάν από την ελληνική "φιλοξενία" στην Κένυα, στα χέρια των διωκτών του.

Η συνεργάτρια του Οτσαλάν, στη συνέντευξή της, δεν είπε τίποτε περισσότερο από όσα είχε πει αυτή, οι δύο συντρόφισσές της και ο Ελληνας Ταγματάρχης της ΕΥΠ, στην Κένυα, όσο ακόμη παρέμεναν εγκλωβισμένοι στην ελληνική πρεσβεία. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μαρτυρία τους, ο Οτσαλάν παραδόθηκε στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό επανέλαβε η Ντιλάν και στη συνέντευξή της.

Από κει και έπειτα άρχισε η "αντεπίθεση" της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας με δήλωσή του έσπευσε να χαρακτηρίσει "ανθελληνικό παραλήρημα" και "υιοθέτηση της πιο αισχρής τουρκικής προπαγάνδας" τα όσα είπε η Ντιλάν. Μάλιστα, ο υπουργός Τύπου μίλησε για "πολλά αναπάντητα ερωτηματικά και για την ανάγκη να διευκρινιστεί ο ρόλος της Ντιλάν". Καταλήγοντας, η δήλωση του Δ. Ρέππα περιέλαβε και την "απαραίτητη" έμμεση απειλή. "Καλούμε, είπε, όλους τους αλλογενείς πολίτες να σεβαστούν τη χώρα που τους φιλοξενεί και τους παρέχει τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή. Και ακόμη τους καλούμε να πάψουν να διεκδικούν ρόλους που ανήκουν μόνο στον κυρίαρχο ελληνικό λαό".

Τη σκυτάλη παρέλαβε ο Μίκης Θεοδωράκης,ο οποίος περιήλθε σε όλα τα τηλεοπτικά παράθυρα το περασμένο Σάββατο, για να πει πόσο "θίχτηκε" από τα όσα είπε στη συνέντευξή της η Ντιλάν και να δώσει το σύνθημα για την προσπάθεια αποενοχοποίησης της κυβέρνησης. Μαζί με τον Μ. Θεοδωράκη, όλα τα στελέχη της κυβέρνησης έσπευσαν να καυτηριάσουν την "αχαριστία" των συνεργατριών του Οτσαλάν, οι οποίες επιμένουν να μην κατανοούν πώς ο ηγέτης τους βρέθηκε, από την ελληνική φιλοξενία στην Κένυα, στα χέρια της ΜΙΤ.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε δήλωσή του την Κυριακή υποστήριξε ότι "στην περίπτωση του Α. Οτσαλάν δώσαμε κάθε δυνατή ανθρωπιστική βοήθεια" και "δικαιολόγησε" τις επιλογές του, σημειώνοντας ότι "είχαμε ξεκαθαρίσει πως θα ήταν τραγικό λάθος για την Ελλάδα να αποδεχτεί την κουρδοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων". Ο πρωθυπουργός μίλησε για "εσμό όλων αυτών που συκοφαντούν με δήθεν υπερπατριωτικούς λόγους καταδικάζοντας την πολιτική μας, οι οποίοι δεν ξέρει κανείς από πού έρχονται και ποιους σκοπούς εξυπηρετούν".

Κυριακάτικα ...και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θέλησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους σε ό,τι αφορούσε έναν "άστοχο" συσχετισμό, από την πλευρά της Ντιλάν, μιας επίσκεψης του τότε υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου στην Κένυα τον περασμένο Νοέμβρη, με όσα επακολούθησαν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών με δήλωσή του επισήμανε ότι το ταξίδι αυτό ήταν προγραμματισμένο από τον περασμένο Μάη και γνωστό στα ΜΜΕ από τον Αύγουστο. Χτες, ο Δ. Ρέππας συνόψισε τις θέσεις της κυβερνητικής "αντεπίθεσης", όπως αυτές διαμορφώθηκαν το Σαββατοκύριακο, κατηγορώντας, ταυτόχρονα, τη ΝΔ για "άκριτη και άστοχη υιοθέτηση κατηγοριών κατά της κυβέρνησης". Ο Δ. Ρέππας αναφέρθηκε και στην αποπομπή του Κ. Μπαντουβά, λέγοντας πως ήταν επιβεβλημένη, αφού ο βουλευτής Ηρακλείου κινήθηκε εκτός των πλαισίων του Κινήματος.

Ατμόσφαιρα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η υπόθεση Οτσαλάν, καθώς βρέθηκε μέσα στο "τραχύ" προεκλογικό κλίμα της Τουρκίας, μετατρέπεται στο φιτίλι που ενδεχομένως θα χρησιμεύσει για πυροδότηση εκρήξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ηδη, οι πολιτικοί στην Αγκυρα, αξιοποιούν τις υποτιθέμενες "καταθέσεις" του ηγέτη του ΡΚΚ, συναγωνιζόμενοι μεταξύ τους, σε αποφασιστικότητα, υποδεικνύοντας την Αθήνα ως "στυλοβάτη" της κουρδικής "τρομοκρατίας" και "πρώτο" εχθρό της Τουρκίας.Ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, την περασμένη Κυριακή, δήλωσε ότι η Τουρκία προσπαθεί να "επιτύχει τη διακοπή της υποστήριξης από την Ελλάδα προς την τρομοκρατία" του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

"Ανάμεσα στους δεσμούς της τρομοκρατίας στο εξωτερικό, προσπαθούμε να επιτύχουμε τη διακοπή της υποστήριξης από την Ελλάδα προς την τρομοκρατία" του PKK, υποστήριξε στις δηλώσεις του ο Ντεμιρέλ, που αναμεταδόθηκαν σήμερα από το πρακτορείο "Ανατολή".

"Η Ελλάδα πρέπει να κλείσει όλα τα στρατόπεδα που χρησιμοποιούνται από τοPKK, στο έδαφός της και να συλλάβει τους τρομοκράτες σε βάρος των οποίων υπάρχουν εντάλματα σύλληψης για να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης ή να εκδοθούν στην Τουρκία. Δεν πρέπει να εκπαιδεύει τρομοκράτες του ΡΚΚ, να τους εξοπλίζει και να παρέχει βοήθεια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος της τρομοκρατικής οργάνωσης", ανέφερε.

"Η φιλοξενία που προσέφερε (στον ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν), στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, ήταν μια κανονική συμπεριφορά ή αποτελεί ένδειξη ότι η Ελλάδα προστάτευε τον αρχηγό των τρομοκρατών;", πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος σύμφωνα με το "Ανατολή".

Οι "ομολογίες" στον Τύπο

Ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερα φρουρούμενος ανθρώπους στον κόσμο και να ανακρίνεται κάτω από τη μεγαλύτερη μυστικότητα σ' ένα νησί - φυλακή, ωστόσο ο τουρκικός Τύπος γεμίζει καθημερινά με "ομολογίες" του.

Οι "ομολογίες" του δεν παύουν να δημοσιεύονται στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων, καθώς "αποκαλύπτονται", παρά το απόρρητο της ανάκρισης από πηγές που παραμένουν ανώνυμες. Κυμαίνονται από έναν κατάλογο χωρών που φέρονται να έχουν υποστηρίξει το PKK ως έναν κατάλογο προσωπικοτήτων που φέρονται να συνδέονται με τους Κούρδους αντάρτες.

Οι "ομολογίες" του Οτσαλάν ξετυλίγουν ένα μακρύ κατάλογο χωρών που φέρονται να υποστήριξαν το PKK, ορισμένες από τις οποίες είχαν ανοιχτά κατηγορηθεί από την Τουρκία πριν από τη σύλληψή του: Συρία, Ιράν αλλά και Αρμενία, Ιταλία, Νότια Αφρική, Τσεχική Δημοκρατία, Σερβία, Ρουμανία, Γερμανία.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν φέρεται επίσης να ισχυρίστηκε ότι το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας (HADEP) έπαιρνε οδηγίες από το PKK. "Ομολογίες" που κουβαλάνε νερό στο μύλο του εισαγγελέα Εφετών Βουράλ Σαβάς,ο οποίος θέλει να κλείσει το HADEP και να το εμποδίσει να συμμετάσχει στις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές της 18ης Απριλίου.

Σε ορισμένες "ομολογίες", ο ηγέτης του PKK υποστηρίζει ότι το κόμμα του διεξάγει στη νοτιοανατολική Τουρκία εκτεταμένο λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Σε άλλες το αρνείται.

Στο πανδαιμόνιο των αποκαλύψεων συμμετέχει εδώ και μερικές μέρες ένας από τους δικηγόρους του Οτσαλάν, ο Αχμέτ Οκτσούογλου.

Ο Οκτσούογλου υποψιάζεται ότι ο Οτσαλάν είναι υπό την επήρεια φαρμάκων, διαβεβαιώνουν ορισμένες εφημερίδες. Σύμφωνα με άλλες, ο δικηγόρος φέρεται να είπε ότι ο Οτσαλάν του φάνηκε "πολύ καλά στην υγεία του" και ότι ζει σ' ένα "πολυτελές δωμάτιο".

Μια άλλη εφημερίδα υποστηρίζει επίσης, ότι οι δικηγόροι αρνήθηκαν αίτημα του Οτσαλάν να καταγραφεί επισήμως, στα πρακτικά της συνομιλίας τους, το γεγονός ότι δεν έχει βασανιστεί.

Η "Χουριέτ" υποστηρίζει ότι στον κατάλογο συνεργατών του Οτσαλάν, περιλαμβάνονται περισσότερα από 30 ονόματα Ευρωπαίων πολιτικών. Ανάμεσά τους, του Μ. Χαραλαμπίδη,ο οποίος, σε συνεργασία με τον απόστρατο στρατηγό του Ελληνικού Στρατού Ματαφιά,πρωτοστάτησε στην αποστολή 20.000 καλάσνικοφ και 20 πυραύλων "στίγκερ". Πάντως ουδεμία επίσημη επιβεβαίωση υπάρχει, για όλες αυτές τις πληροφορίες.

Για να μην ξεχνάμε...

Από το ίδιο βράδυ το ΚΚΕ είχε καταγγείλει στη Βουλή ότι ο Οτσαλάν παραδόθηκε από την ελληνική Κυβέρνηση

Επειδή κάποιοι, κυβερνητικοί και κολαούζοι τους στα ΜΜΕ καμώνονται πως πρώτη φορά άκουσαν, τάχα, για παράδοση του Οτσαλάν από την κυβέρνηση στις τουρκικές αρχές, παραθέτουμε, σήμερα, αποσπάσματα της ομιλίας - παρέμβασης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη Bουλή την ίδια μέρα το βράδυ που παρέδωσαν τον ηγέτη των Κούρδων. Oμιλία που ο "Ρ" είχε δημοσιεύσει την αμέσως επόμενη ημέρα. Οπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατάγγειλε, ευθέως, πως η κυβέρνηση παρέδωσε τον Οτσαλάν σε συνεργασία με τις ΗΠΑ:

"Πολύ φοβόμαστε ότι αυτό που βγαίνει από όλες τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι εντάχθηκε σε μια επιλογή παράδοσης του Οτσαλάν στην Τουρκία, δεν ξέρω με ποια ανταλλάγματα, στο όνομα δήθεν κάποιων εθνικών συμφερόντων", υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, για να προσθέσει παρακάτω:

"...Αυτή η πολιτική και στρατηγική, που ακολουθείτε, μάς οδηγεί στο συμπέρασμα - μαζί με όσα ακούσαμε - ότι ο Οτσαλάν παραδόθηκε στην Τουρκία. Αυτή είναι η γνώμη μας. Δε θεωρούμε ότι απλώς έγινε ένα λάθος.Δεν μπορεί να μην ξέρετε ότι όλες τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις παρακολουθούσαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Τέτοιο λάθος δεν κάνει ούτε ένας καινούριος βουλευτής. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό που κάνατε, το κάνατε έχοντας, τουλάχιστον, στις ΗΠΑ και στον Μπερνς γνωστοποιήσει τις ενέργειές σας. Δυσκολευόμαστε να φανταστούμε μια κυβέρνηση του "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ", μια κυβέρνηση που έχει χειριστεί μια σειρά πράγματα, όπως τα Ιμια, να τόλμησε τώρα να κάνει κάτι κρυφά από όλους τους εταίρους, χάριν του Οτσαλάν και του κουρδικού λαού. Τόσο επιπόλαιους δε σας έχουμε. Σας έχουμε για ανθρώπους, που έχετε επικίνδυνη πολιτική, αλλά για επιπόλαιους δε σας έχουμε".

Η σιωπή της ΕΡΤ

Η ΕΡΤ σιωπά, όταν όχι οι καιροί, αλλά φυσικά η κυβέρνηση το επιτάσσει. Προκλητική απέναντι στο κοινό και στους τηλεθεατές ήταν η στάση της ΕΡΤ και πολύ περισσότερο της ΝΕΤ, που το περασμένο Σάββατο, κράτησαν σιγή ιχθύος και δε μετέδωσαν τη συνέντευξη της γραμματέα του Οτσαλάν. Η "κρατική" τηλεόραση, όλο αυτό το κρίσιμο για την κυβέρνηση διάστημα, δείχνει το αληθινό της πρόσωπο. Ενα πρόσωπο που εξακολουθεί να παραμένει αναξιόπιστο και προσηλωμένο στις "αμαρτίες" που βαραίνουν τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Παρά τις αντίθετες διακηρύξεις των ιθυνόντων της και τις "μετρήσεις" αξιοπιστίας της, δυστυχώς η ΕΡΤ δε λέει να "ξαποστάσει" από άνωθεν εντολές και από τους κυβερνητικούς εναγκαλισμούς. Ποιος άραγε μπορεί να πιστέψει ότι η μη μετάδοση των δηλώσεων της Ντιλάν δεν έγινε εσκεμμένα; Και μάλιστα όταν η ΕΡΤ διαθέτει και ένα λεγόμενο ενημερωτικό κανάλι, τη ΝΕΤ; Αποσπάσματα της συνέντευξης της συνεργάτριας του Οτσαλάν, βέβαια μεταδόθηκαν από το δελτίο ειδήσεων. Αλλά και εκεί η ΝΕΤ στάθηκε.. τυχερή. Στον αντίποδα των καταγγελιών της Ντιλάν - ασχέτως εάν κανείς συμφωνεί, διαφωνεί ή έχει επιφυλάξεις - η ΝΕΤ είχε τη "στήριξη" της "ζωντανής" παρουσίας του Μίκη Θεοδωράκη. Μόνο που ήταν η μία άποψη. Την άλλη την... έφαγε το τηλεοπτικό κρατικό σκοτάδι..

ΚΚΕ
Σε ρόλο καταδότη η κυβέρνηση

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την υπόθεση Οτσαλάν και μετά τη συνέντευξη Τύπου, της εκπροσώπου του ΡΚΚ, ο υπεύθυνος Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, Μάκης Κοψίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Το ΚΚΕ τονίζει για μια ακόμη φορά αυτό που από την πρώτη στιγμή επεσήμανε: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε ρόλο καταδότη και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, παρέδωσε τον ηγέτη του κουρδικού λαού Α. Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές.

Το μόνο που έχουν να κάνουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, είναι να παραιτηθούν και να προκηρυχτούν άμεσα βουλευτικές εκλογές".

Δέχονται αφόρητες πιέσεις

Χτες, λίγο πριν την αναχώρησή της για τις Βρυξέλλες, η Ντιλάν μίλησε και πάλι στους δημοσιογράφους, δηλώνοντας ότι και το PKK όρισε Εξεταστική Επιτροπή, για να διερευνήσει τα γεγονότα που οδήγησαν τον ηγέτη τους στα χέρια των Τούρκων. Ενημέρωσε πως αργά χτες θα εγκατέλειπε την Ελλάδα, για να καταθέσει στην ως άνω επιτροπή, ενώ σήμερα θα ακολουθούσαν και οι δύο άλλες συναγωνίστριές της. Σύντομα αναμένονται πάλι στη χώρα μας.

Απαντώντας στην υποθετική ερώτηση τι θα έλεγε στον πρωθυπουργό, αν τον συναντούσε, είπε, πως, είτε εκούσια, είτε ακούσια, ο ηγέτης του ΡΚΚ βρέθηκε στα χέρια των διωκτών του, γεγονός που δημιουργεί τραύματα στον κουρδικό και τον ελληνικό λαό. Αυτό που προέχει, τόνισε, είναι να διασφαλιστεί η ζωή του και να κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί, ώστε να ασκηθεί πίεση για τη γενικότερη αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος.

Ασφαλείς πληροφορίες, πάντως, που έχει η εφημερίδα μας, κάνουν λόγο για αφόρητες πιέσεις που δέχτηκαν και οι τρεις Κούρδισσες πριν από τη συνέντευξη του Σαββάτου, με στόχο να διαφοροποιήσουν το περιεχόμενό της, όσον αφορά τουλάχιστον στις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης. Οι πληροφορίες, μάλιστα, επιμένουν πως οι αφόρητες πιέσεις συνεχίζονται και μετά τη συνέντευξη, με στόχο να επιτύχουν την αναίρεση βασικών σημείων της και κάποιου είδους "συγνώμης" από τις Κούρδισσες αγωνίστριες. Ο σοσιαλιστικός εκσυγχρονισμός σ' όλο του το μεγαλείο!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ