ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Μαραθώνια κατάθεση του τέως πρέσβη

Ολη τη χτεσινή μέρα έδινε κατάθεση στους εισαγγελείς Πρωτοδικών της Αθήνας ο τέως πρέσβης της χώρας μας στην Κένυα Γιώργος Κωστούλας.Πρόκειται για το βασικότερο, μετά τον ταγματάρχη Σάββα Καλεντερίδη,μάρτυρα της υπόθεσης Οτσαλάν, ο οποίος φιλοξένησε επί 12 μέρες στο σπίτι του τον Κούρδο ηγέτη και τον είδε έπειτα, αντί να πετά προς την ελευθερία, όπως του είχε τάξει η ελληνική κυβέρνηση, να πέφτει στα χέρια της τουρκικής ΜΙΤ! Παρά τα καθησυχαστικά τηλεφωνήματα του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου σε όλη τη διάρκεια του δωδεκαήμερου, αλλά και στις 15 Φλεβάρη, την κρίσιμη εκείνη μέρα της εξόδου από την πρεσβευτική κατοικία, ο Γ. Κωστούλας είχε ζητήσει να επιβιβαστεί στο δικό του αυτοκίνητο ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.Ομως, για ανεξήγητο λόγο, το αίτημά του δεν εισακούστηκε και ο Οτσαλάν επιβιβάστηκε στο τζιπ των κενυατικών αρχών. Οι τελευταίες, μάλιστα, βιντεοσκόπησαν την επιβίβαση αυτή, όπως αναφέρει ο κ. Κωστούλας στο ημερολόγιό του.

Στη μαραθώνια κατάθεσή του ο τέως πρέσβης εξιστόρησε λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, από τη στιγμή που ο Αμπ. Οτσαλάν μεταφέρθηκε στο Ναϊρόμπι, ως τη στιγμή που τον έχασε από τα μάτια του και πίστευε ότι πορευόταν ασφαλής προς το αεροπλάνο για την Ολλανδία... Περιέγραψε, επίσης, την αγωνία ύστερα για την τύχη των τριών γυναικών, που συνόδευαν τον Κούρδο ηγέτη κι έμειναν πίσω στην πρεσβεία, μέχρι να οργανωθεί η επιχείρηση επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Τις απογευματινές ώρες εμφανίστηκε στην Εισαγγελία και ο μέχρι πρότινος διευθυντής δημοσίων σχέσεων της ΥΠΑ Στέφ. Ευαγγελάτος,ο οποίος είχε κληθεί για συμπληρωματική κατάθεση. Αλλά, αποχώρησε σε λίγο, αφού η εξέταση του Γ. Κωστούλα συνεχιζόταν ακόμα. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας θα επανέλθει πιθανότατα σήμερα για να καταθέσει.

Οι τρεις γυναίκες συνοδοί του Αμπ. Οτσαλάν προσήλθαν φρουρούμενες και κατέθεσαν στους εισαγγελείς το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά τη συνέντευξή τους στο ξενοδοχείο "Χολιντέι Ιν". Τις συνόδευαν οι δικηγόροι Αλ. Λυκουρέζος και Φ. Κρανιδιώτης,οι οποίοι έφυγαν λίγο αργότερα. Κατά την αποχώρησή τους από τα εισαγγελικά γραφεία, η γραμματέας του Αμπ. Οτσαλάν, κ. Ντιλάν,δήλωσε ότι έδωσαν κατάθεση και οι τρεις γυναίκες χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενό της. Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνέντευξή της στα ΜΜΕ, που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, λέγοντας ότι έγινε προσπάθεια να διαστρεβλωθούν οι δηλώσεις της. "Η συνέντευξη - διευκρίνισε - άρχισε με τις ευχαριστίες μου προς τον αδελφό ελληνικό λαό, γιατί είναι η μοίρα μας κοινή, αντιμετωπίζουμε τον ίδιο εχθρό και γίναμε μάρτυρες επί 20 μέρες των εξεγέρσεων του ελληνικού λαού, που έδειχνε την αλληλεγγύη του στον κουρδικό λαό, μοιραστήκαμε και μοιραζόμαστε τους πόνους μας με το λαό αυτό. Μετά την απαγωγή του προέδρου μας αυτός που στάθηκε αλληλέγγυός μας ήταν ο ελληνικός λαός και μετά ο κ. Παπανδρέου. Θέλω να τους ευχαριστήσω γι' άλλη μια φορά. Επίσης, θέλω να πω ότι σε καμιά περίπτωση δεν καταφέρθηκα στο σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης. Σας δώσαμε πέντε ονόματα. Εμείς βιώσαμε τις πιέσεις των πέντε αυτών ατόμων. Σήμερα γίνονται θετικές πρωτοβουλίες για μας από άλλα μέλη της κυβέρνησης και όχι από αυτά τα πέντε άτομα. Κανένας δημοκράτης δεν μπορεί να λογοκρίνει ό,τι λέει κάποιος άλλος. Οσο για τις δηλώσεις του κ. Ρέππα, με μεγάλη μου λύπη θέλω να του πω ότι τόσο η πρώτη του δήλωση όσο και η τελευταία είναι δηλώσεις που προκαλούν πόνο στην ψυχή του λαού μας".

Δε θέλω να γίνω θύμα προβοκάτσιας...

Η τελευταία συνέντευξη του Κούρδου ηγέτη, όπου δηλώνει ότι αυτό που τον φοβίζει δεν είναι τόσο ο θάνατος όσο ο πνευματικός και πολιτικός αφανισμός

Χαρακτήρα πολιτικής υποθήκης έχει η τελευταία μαγνητοφωνημένη συνέντευξη του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντ. Οτσαλάν, που έδωσε στην Ιταλία στις 28 του Δεκέμβρη 1998, λίγο πριν ξεκινήσει η περιπλάνησή του που κατέληξε στην παράδοσή του από ελληνικά χέρια στις τουρκικές αρχές. Τη συνέντευξη πήρε ο δημοσιογράφος Θόδωρος Ανδρεάδης - Συγγελάκης και δημοσιεύεται στη χτεσινή "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ".

Αποκαλυπτικά τα όσα απαντάει για την επιθυμία του να έρθει στην Ελλάδα, που ταυτόχρονα ακούγονται σαν τραγική ειρωνεία: "Η επιθυμία μου ήταν τη δίοδο εξόδου μου προς την Ευρώπη να την αποτελούσε η αγκάλη του ελληνικού λαού. Εγώ θα ήθελα να κάνω αυτό το βήμα μαζί του (...). Δυστυχώς, λόγω κάποιας προσέγγισης της Αθήνας που δεν εξελίχθηκε με ευνοϊκό τρόπο - και την οποία δυσκολευόμαστε να την κατανοήσουμε - αυτό το σημαντικό γεγονός δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί. Αλλά ακόμα ελπίζω σε κάτι τέτοιο. Εγώ, εξάλλου, σε αυτό το θέμα, απέναντι σε αυτόν το λαό αισθάνομαι και μια ευθύνη. Αυτό δε θα 'θελα να γίνει πιεστικά, αλλά υπό μια έννοια να του εξηγήσω - ξέροντας τα προβλήματα του λαού αυτού και, κυρίως, τα προβλήματά του που πηγάζουν από την Τουρκία - το τι θα μπορούσαμε να κάναμε μαζί".

Για όσους ανησυχούσαν από τις επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις της άφιξής του στην Ελλάδα είχε αναφέρει: "Πίσω από αυτές τις ανησυχίες υπάρχει μια αξιολόγηση των πραγμάτων, που λέει πως κάτι τέτοιο - η έλευση, δηλαδή, της ηγεσίας του ΡΚΚ στην Αθήνα - θα σήμαινε τη μετατροπή του ζητήματος σε ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα. Αυτό εμένα δε μου φαίνεται βάσιμο. Η Τουρκία, όπως και με την περίπτωση της Ρώμης και της Μόσχας, πιέζει κάθε χώρα και ασκεί εκβιασμό. Αλλά εδώ δε θα πρέπει να υποκύπτει κανείς στους εκβιασμούς. Αν, δηλαδή, εγώ ζήταγα πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα 'πρεπε να είχε δοθεί από τις χώρες αυτές απάντηση βάση του Δικαίου (...). Αν λειτουργούσανε με τέτοιο τρόπο, τότε πώς θα μπορέσουμε, αν χρειαστεί να προστατέψουμε τον ίδιο το λαό μας απέναντι σε τέτοιου είδους πιέσεις;".

Σε ερώτηση αν φοβάται για τη ζωή του απαντάει σαν να διασθανόταν αυτό που θα ακολουθήσει: "Από τον θάνατο δε φοβάμαι καθόλου. Περισσότερο με ανησυχεί η σκέψη του πολιτικού και πνευματικού αφανισμού.Αυτό δεν το λέω εννοώντας την Ιταλία (...). Δεν είναι θέμα Ιταλίας. Πρόκειται για μια διεθνή συνωμοσία, επικεφαλής της οποίας είναι η Αμερική, που υποστηρίζει την Τουρκία. (...). Δε θέλω να γίνω θύμα προβοκάτσιας. Βέβαια και η Ιταλία και η Ευρώπη πρέπει να προσέξουν να μη γίνουν όργανα προβοκάτσιας.Ο κύριος σκοπός μου, την παρούσα στιγμή, είναι να επιστρέψω αυτήν την εναντίον μου ενεργούμενη, χωρίς εκδίκαση πνευματική καταδίκη, σ' αυτούς που τους ανήκει, εκθέτοντας έτσι την αδικία τους και ματαιώνοντας τα σχέδιά τους (...). Είναι πολύ σημαντικό κατ' εμέ το να μη γίνει η Ευρώπη όργανο της συνωμοσίας αυτής. Δείχνω επιμέλεια για αυτό και το συντομότερο θέλω να αρχίσω τις θετικές πολιτικές ενέργειες. Το πρόβλημά μου είναι αυτό και διατηρώ την ελπίδα μου ότι θα αντεπεξέλθω. Στέλνω τους χαιρετισμούς και τα σέβη μου στον ελληνικό λαό και στους φίλους μου".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε θέση "απολογούμενου"

Η ηγεσία της ΝΔ αναλώνεται επιχειρώντας να πείσει ότι δεν υιοθέτησε τους "ισχυρισμούς της Ντιλάν" και ότι είναι "δύναμη ευθύνης"

Απεγνωσμένες προσπάθειες να απαντήσει στις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι υιοθέτησε τους "ισχυρισμούς της Ντιλάν" καταβάλλει η ηγεσία της ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να πείσει ότι είναι κόμμα "ευθύνης", που πάνω απ' όλα βάζει τους λεγόμενους εθνικούς στόχους. Ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει τη διαφοροποιημένη στάση ηγετικών στελεχών του κόμματος (Κ. Μητσοτάκης, Εβερτ) στο θέμα της παραίτησης του Κ. Σημίτη.

Η σκοπιά από την οποία η ηγεσία της ΝΔ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Οτσαλάν είναι ότι με τη στάση της οδήγησε στη "διεθνή απομόνωση" της χώρας και την εξέθεσε στα μάτια των "συμμάχων" και γι' αυτό πρέπει να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις για "να αναστηλωθεί το κύρος της χώρας".

Από αυτή τη σκοπιά, εξηγούν στη Ρηγίλλης, ζήτησαν από την κυβέρνηση να απαντήσει στους "ισχυρισμούς", όπως τους αποκαλούν, της Σεμσί Κιλίτς (Ντιλάν), τους οποίους σε καμία περίπτωση, όπως διευκρινίζουν, δεν υιοθετούν.

Από την Κρήτη, όπου περιόδευε την Κυριακή, ο Κ. Καραμανλής έκανε λόγο για ένοχη σιωπή της κυβέρνησης "στα αμείλικτα ερωτήματα της ελληνικής κοινής γνώμης", αποστασιοποιούμενος φανερά από τους "ισχυρισμούς Ντιλάν", γύρω από την υπόθεση Οτσαλάν και επέκρινε την κυβέρνηση για την τακτική της τεχνητής πόλωσης και τις ασφυκτικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας στον "Φλας", δήλωσε ότι στο σκέλος της συνέντευξης της Ντιλάν, που αφορά την "ερμηνεία" για τις πρόσφατες εξελίξεις, "δεν υπάρχει κανένας Ελληνας που να θέλει να υιοθετήσει αυτό το σκεπτικό".

Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ επαναλαμβάνει το αίτημα για παραίτηση του Κ. Σημίτη και ότι η καλύτερη λύση θα ήταν εκλογές, αλλά δεν τις ζητάμε, γιατί δεν μπορούμε να τις επιβάλουμε.

Μητσοτάκης - Εβερτ

Σε διαφορετικό μήκος κύματος όμως κινήθηκαν οι Κ. Μητσοτάκης και Μ. Εβερτ. Ο πρώτος, μιλώντας "κατ' ιδίαν" σε δημοσιογράφους, ανέδειξε ως πρώτη προτεραιότητα "να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα" από την υπόθεση Οτσαλάν και γι' αυτό "χρειάζεται σύνεση και υπευθυνότητα και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι". Ταυτόχρονα εκτίμησε ότι ο Κ. Σημίτης "αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να χειριστεί κρίσεις σε μεγάλα θέματα".

Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε μετά την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε πριν από δεκαπέντε μέρες στο Κλίβελαντ του Οχάιο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη λύση της παραίτησης του Κ. Σημίτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Λύνονται έτσι τα προβλήματα; Θα βοηθηθεί ο τόπος μας; Θα βοηθηθεί η πατρίδα μας; Εδώ είναι να δούμε πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα. Η Ελλάδα θα βοηθηθεί εάν όλοι συνδράμουμε". Ταυτόχρονα, ζήτησε από τον Κ. Σημίτη να συγκαλέσει είτε ο ίδιος είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

ΣΥΝασπιστικές παλινωδίες

Η υπόθεση Οτσαλάν και όλη η εξέλιξή της στη συνέχεια, όπως και κάθε κρίσιμο ζήτημα, απέδειξε ότι καθένας μετράει και κρίνει αλλά κρίνεται ταυτόχρονα με ποιους πάει και ποιους αφήνει και βεβαίως το γιατί θα το κάνει. Οι απλοί άνθρωποι του μόχθου, λοιπόν, είχαν μια ακόμη εμπειρία από τις τοποθετήσεις των κομμάτων για να κρίνουν την πολιτική τους και το ποιος είναι με ποιον, αλλά και ποια πολιτική διέξοδος απαιτείται. Ισως για την πολιτική της ηγεσίας του Συνασπισμού αυτό να είναι ξεκάθαρο στο λαό, αλλά στην υπόθεση Οτσαλάν, με μια ευκαιριακή ή συγκυριακή τακτική, δίνει για μια ακόμη φορά άλλοθι στην κυβέρνηση, ακριβώς τη στιγμή που βρέθηκε εντελώς απομονωμένη. Οτι παραδόθηκε ο Οτσαλάν στο τουρκικό κράτος, ήταν και συνεχίζει να 'ναι πεποίθηση και κοινό αίσθημα του λαού μας. Εχει πικρή πείρα από τη δική του ιστορία, από την πορεία του λαϊκού κινήματος και η διαίσθησή του δεν τον ξεγέλασε, όχι μόνο ως προς την ενέργεια αλλά και την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης. Εδώ ακριβώς η ηγεσία του ΣΥΝ ρίχνει το πρώτο σωσίβιο στην κυβέρνηση. Ενα απόσπασμα δήλωσης του Ν. Κωνσταντόπουλου ("Αυγή", 17/2/99) δίνει την ουσία και το στίγμα της πολιτικής του ΣΥΝ απέναντι στην υπόθεση. "Εχει εγκληματικές ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση και οφείλει καθαρές και υπεύθυνες εξηγήσεις... Αντί η Ελλάδα να σχεδιάσει σοβαρά την πολιτική της για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος, παρέδωσε το χειρισμό στις μυστικές υπηρεσίες... Με διγλωσσίες, με παλινωδίες και με απουσία στρατηγικής και ανάληψης πρωτοβουλιών, ουσιαστικά η κυβέρνηση δε θέλησε να ασκήσει υπεύθυνη πολιτική σ' αυτό το σοβαρό θέμα... Η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό και να αναλάβει τις ευθύνες της". Στο "διά ταύτα", λοιπόν, προτείνει εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή στη Βουλή.Η ηγεσία του ΣΥΝ κάνει λόγο για ανυπαρξία πολιτικής σ' αυτό το θέμα και για έλλειψη στρατηγικής, τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση είχε εντάξει το Κουρδικό στις ελληνοτουρκικές αντιθέσεις, με τη λογική, "ο εχθρός του εχθρού είναι φίλος", αλλά όταν οι Αμερικανοί απαίτησαν τη σύλληψη του Οτσαλάν, και με δεδομένη την ενεργό συμμετοχή της στη στρατηγική του ΝΑΤΟ και της "νέας τάξης", αντιμετώπισε το πρόβλημα Οτσαλάν σ' αυτά τα συγκεκριμένα πλαίσια, που απαιτούσαν την παράδοσή του. Επομένως, και πολιτική έχει η κυβέρνηση και στρατηγική και ή συμφωνεί κάποιος μαζί της και τη στηρίζει, αντικειμενικά αυτό έκανε η ηγεσία του ΣΥΝ, ή διαφωνεί, την αποκαλύπτει και απαιτεί τη λαϊκή παρέμβαση για την ανατροπή της. Είναι, όμως, από την άποψη αυτή, αποκαλυπτικά και τα όσα είπε ο υπεύθυνος του ΣΥΝ για την εξωτερική πολιτική, Ν. Μπίστης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, στις 16.2.99: "Σε μένα τουλάχιστον υπάρχει μεγάλο πολιτικό ερώτημα, πώς, ξεκινώντας από μια θέση που λέει, και ορθά, ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι τελευταίες χώρες που θα έπρεπε να εμπλακούν σ' αυτή τη συγκεκριμένη υπόθεση και να μεταθέσει το πρόβλημα σε θέμα ευθύνης κυρίως της ΕΕ και των άλλων ισχυρών χωρών της Ευρώπης, οι οποίες έχουν και Κούρδους (Γερμανία κλπ. ) και οι οποίες πρέπει να συμβάλουν σε μια λύση, κατέληξε τελικά, μέσω Κένυας, και με παραμονή του Οτσαλάν σε ελληνικό χώρο, να αποτελέσουμε τη μοναδική χώρα που δέχτηκε το μεγάλο αυτό πρόβλημα". Το ίδιο είπε και η κυβέρνηση. Ο Σπ. Δανέλης, βουλευτής του ΣΥΝ, σε άρθρο του στην "Ελευθεροτυπία" (24/2/99), υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση είχε σωστό προσανατολισμό στην υπόθεση Οτσαλάν. "Η κυβέρνηση είχε έγκαιρα διατυπώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ούτε τη χώρα μας, ούτε το κουρδικό ζήτημα θα ωφελούσε η αίτηση πολιτικού ασύλου από τη μεριά Οτσαλάν", συμπληρώνοντας ότι "η πολιτική αστάθεια σημαίνει και θανάσιμο κίνδυνο για το μεγάλο... στόχο, την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ". Να λοιπόν γιατί η ηγεσία του ΣΥΝ έριξε την πρώτη σανίδα σωτηρίας στην κυβέρνηση.

* * *

Στη συνέχεια και μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό - "κολυμβήθρα του Σιλωάμ" για το διαπραχθέν πολιτικό "έγκλημα", και την προσπάθεια επανάκτησης της "χαμένης οριστικά, και τυπικά, τιμής", από τον Κ. Σημίτη με αποδιοπομπαίους τράγους τρεις υπουργούς, τον αρχηγό της ΕΥΠ και την παράδοση της εξέτασης του ζητήματος στη Δικαιοσύνη για τις "ευθύνες των πολιτών" που ενεπλάκησαν (αλήθεια, μόνοι τους ενεπλάκησαν;), η ηγεσία του ΣΥΝ προβάλλει και προτείνει τη σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,για να μην αφεθούν οι χειρισμοί σ' ένα τέτοιο ζήτημα "εθνικής", κατά τον ΣΥΝ, σημασίας, ένα πρόβλημα εσωτερικής αρχικά πολιτικής για την κυβέρνηση, με άμεση όμως διαπλοκή με την εξωτερική πολιτική, το οποίο οξύνθηκε απότομα, στην κυβέρνηση. Οταν το ΚΚΕ πρόβαλε την ανάγκη λαϊκής παρέμβασης ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, με λαϊκή απαίτηση να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να γίνουν άμεσα εκλογές, η ηγεσία του ΣΥΝ ρίχνει και άλλη σανίδα σωτηρίας στην κυβέρνηση, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι εκλογές δε θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα γιατί θα δώσουν πλειοψηφία στη ΝΔ. Ηδη οι κινητοποιήσεις ξεσπούν η μία μετά την άλλη με τα συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Η ίδια η κυβέρνηση αισθάνεται όχι απλώς τη λαϊκή πίεση, αλλά ότι χάνει κάθε λαϊκό έρεισμα. Ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να "χωνέψουν" την πρακτική της κυβέρνησής τους, δεν πείθονται από την αντιμετώπιση στη συνέχεια της κατάστασης και αντιδρούν ενάντιά της. Μπροστά λοιπόν σε μια απομονωμένη από το λαό κυβέρνηση, η ηγεσία του ΣΥΝ ρίχνει και άλλο σωσίβιο, αποτροπής της λαϊκής παρέμβασης ενάντια στην κυβέρνηση, μπροστά στον "κίνδυνο" του μπαμπούλα της Δεξιάς!Βεβαίως, στη συνέχεια έρχονται νέα στοιχεία στην επιφάνεια, που αποκαλύπτουν τη συνειδητή πολιτική της κυβέρνησης στην υπόθεση Οτσαλάν, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της "νέας τάξης", υπάρχει το πρόβλημα των τεσσάρων έγκλειστων στην ελληνική πρεσβεία της Κένυας και ο κίνδυνος να έχουν τύχη ανάλογη μ' αυτήν του Οτσαλάν. Ετσι, σε μια νέα προσπάθεια παρέμβασης ο Ν. Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξή του στην "Αυγή" (21/2/99), τοποθετείται ως εξής: "Αναρωτιέμαι αν ο Κ. Σημίτης διαθέτει πια τη "δεδηλωμένη" εμπιστοσύνη της Βουλής, εάν δηλαδή έχει την αποδοχή και στήριξη της πλειοψηφίας και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ", και στη βάση αυτή ρίχνει το σύνθημα "για εκλογές". Στο ερώτημα "πότε εκλογές", απαντά: "Το πώς θα γίνουν οι εκλογές έχει καθοριστική σημασία", προβάλλοντας σαν κυρίαρχο το ζήτημα του εκλογικού νόμου, και τις ζητά μαζί με τις ευρωεκλογές.

* * *

Μετά τη συνέντευξη της Ντιλάν, η ηγεσία του ΣΥΝ, ανταποκρινόμενη στο "πληγωμένο εθνικό αίσθημα" της κυβέρνησης, δεν ξεχνά τα περί εκλογών έστω και μαζί με τις ευρωεκλογές, αλλά σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου αναφέρει ότι "υπάρχει εθνική ανάγκη να εξεταστούν τα πάντα στο φως της ημέρας από τη Δικαιοσύνη και την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής... Να μη συνεχιστεί η ατεκμηρίωτη σεναριολογία και η επιζήμια αποπροσανατολιστική εκτροπή σε κλίμα πόλωσης και διχαστικής αντιπαράθεσης". Αυτό φυσικά ζητά και η κυβέρνηση, εθνική ομοψυχία! και συσπείρωση γύρω από την ίδια. Επιστρατεύτηκε μέχρι και ο Λ. Κύρκος, ο οποίος σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" (1/3/99) απαντά για το ζήτημα της παραίτησης του πρωθυπουργού και τις εκλογές ως εξής: "Παραίτηση για να πάμε πού; Δε συμφωνώ... Πρέπει να συνεκτιμηθεί η συνολική κατάσταση στη χώρα και στη διεθνή κοινότητα. Και είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός με την πρόταση των διπλών εκλογών, έστω κι αν συνδέεται με την πρόταση για απλή αναλογική". Ο δε Στ. Πιτσιόρλας στο "Φλας" δηλώνει: "Μια παραίτηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού τώρα θα επέτεινε το πολιτικό πρόβλημα και θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες... θα οδηγούσε αυτή τη στιγμή σε μια εξέλιξη πιο συντηρητική και αρνητική". Μα αν αυτά δεν είναι ανοιχτή υποστήριξη στην κυβέρνηση τότε τι είναι;

Η παλινωδία στην τακτική της ηγεσίας του ΣΥΝ (επικίνδυνη για το λαϊκό κίνημα), απέναντι στις εξελίξεις, στην κυβέρνηση και την αναγκαία πολιτική διέξοδο, με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν, δεν είναι τίποτε διαφορετικό, από τη συγκάλυψη της ουσίας της πολιτικής της, ακριβώς επειδή δε διαφέρει απ' αυτήν της κυβέρνησης. Υπάρχει μετά απ' αυτό λαϊκός άνθρωπος που να εμπιστεύεται αυτό το κόμμα;

Σ.

ΣΥΝ
Ατεκμηρίωτη σεναριολογία...

"Να μη συνεχιστεί η ατεκμηρίωτη σεναριολογία και η επιζήμια αποπροσανατολιστική εκτροπή σε κλίμα πόλωσης και διχαστικής αντιπαράθεσης", ζητά ο ΣΥΝ, με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες - μετά από σιωπή 48 ωρών από τη συνέντευξη της γραμματέα του Κούρδου ηγέτη και των τοποθετήσεων της κυβέρνησης και όλων των άλλων πολιτικών κομμάτων - με την οποία, εμμέσως πλην σαφώς, τείνει χείρα βοηθείας για μια ακόμη φορά στην παραπαίουσα κυβέρνηση Σημίτη, παραπέμποντας για τις όποιες ευθύνες απλά... στη Δικαιοσύνη και την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής!

Συγκεκριμένα, σε χτεσινό δελτίο Τύπου, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ αναφέρει:

"Στην πολιτική τραγωδία της υπόθεσης Οτσαλάν που έχει συγκλονίσει τον ελληνικό λαό, είναι προφανείς οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και παραμένουν μεγάλα και αναπάντητα ερωτηματικά.

Ο ελληνικός λαός ζητάει την αλήθεια και τον αυστηρό επιμερισμό ευθυνών. Αποτελεί εθνική ανάγκη να εξεταστούν τα πάντα στο φως της ημέρας από τη Δικαιοσύνη και την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Οσοι από τη θέση τους στην κυβέρνηση, στις κρατικές υπηρεσίες, το κουρδικό κίνημα, έχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τον ιδιαίτερο ρόλο προσώπων και μηχανισμών, οφείλουν να τα καταθέσουν αμέσως και υπεύθυνα και στη Δικαιοσύνη και στη Βουλή.

Να μη συνεχιστεί η ατεκμηρίωτη σεναριολογία και η επιζήμια αποπροσανατολιστική εκτροπή σε κλίμα πόλωσης και διχαστικής αντιπαράθεσης".

Προφανώς, αφού δε διευκρινίζει διαφορετικά, ο ΣΥΝ θεωρεί σεναριολογία όσα αποκαλύπτονται για τις κυβερνητικές ευθύνες στην παράδοση του Οτσαλάν... Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο ΣΥΝ και των θέσεων που εκφράζουν πρωτοκλασάτα στελέχη του είναι και οι δηλώσεις του Λεωνίδα Κύρκου, ο οποίος στηρίζει πλέον ανοιχτά την κυβέρνηση Σημίτη, χαρακτηρίζοντας λαθεμένο το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές, ενώ βεβαίως, ούτε είδε ούτε άκουσε τίποτα για την παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία μέσα από τα χέρια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ...

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Να αποπροσανατολίσει επιχειρεί η κυβέρνηση

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Οτσαλάν, μετά και τη συνέντευξη της γραμματέα του Α. Οτσαλάν, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙΔ. Τσοβόλας δήλωσε μεταξύ άλλων:

"Μάταια επιχειρεί η κυβέρνηση, με τους μηχανισμούς της παραπληροφόρησης, να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό από το κυρίαρχο ζήτημα, που είναι ότι ο ηγέτης του κουρδικού λαού βρίσκεται στα χέρια των στρατοκρατών της Αγκυρας. Παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οδηγείται, ουσιαστικά, στην εξόντωση, μέσα από τα δήθεν επιχειρήματα και τις κραυγές για "δίκαιη δίκη"". Και συνεχίζει: "Δίκαιη δίκη στην Τουρκία και για τους στρατοκράτορες της Τουρκίας δεν υπάρχει. Αξιοποίησαν οι μηχανισμοί της κυβέρνησης τη συνέντευξη της συνεργάτιδας του Οτσαλάν, προκειμένου να λασπώσουν τον αγώνα του κουρδικού λαού, που είναι αγώνας εθνικοαπελευθερωτικός, είναι αγώνας για να έχουν κι αυτοί εστία, να έχουν πατρίδα, να απολαύσουν και αυτοί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία, στην πολιτισμένη ανθρωπότητα, απολαμβάνουν όλοι".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ