ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Βάζει "μπροστά" ο Πειραιάς

Συγκέντρωση για τις 9 του Δεκέμβρη αποφάσισαν πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης

Τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, για την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, στις 9 του Δεκέμβρη, αποφάσισαν πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν προχτές το βράδυ στο ΕΚΠ.

Αποφασίστηκε επίσης τη Δευτέρα να γίνει συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, όπου τα σωματεία θα απαιτήσουν να καταγγείλει το ΕΚΠ τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης,τον "κοινωνικό διάλογο" και τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Την Τρίτη αντιπροσωπεία των σωματείων θα κάνει διάβημα στο ομάρχη Πειραιά Χρ. Φωτίου και θα απαιτήσει να σταματήσει η διαδικασία εφαρμογής των ΤΣΑ.

Την εισήγηση έκανε ο Λ. Φραγκολάκης,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πειραιά,που από κοινού με το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων και την Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής (Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) πήραν την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη. "Διανύουμε - τόνισε - μια περίοδο γενικευμένης επίθεσης από την κυβέρνηση στα δικαιώματά μας. Από την άλλη, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ υπέγραψε το σύμφωνο προδοσίας που μας γυρίζει στο Μεσαίωνα". Στη συνέχεια αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους στόχους που προωθούν κυβέρνηση και βιομήχανοι μέσα από τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, στις επιθέσεις κατά της κοινωνικής ασφάλισης, στην ανεργία στον Πειραιά που ξεπερνά το 18%,στα προβλήματα των ναυτεργατών, στον αντιεκπαιδευτικό νόμο της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Θ. Παναγιωτόπουλος,έκανε μια αναφορά στην τεράστια ανεργία που πλήττει τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αποδεχτούν αυτές τις εξελίξεις και πρέπει συντονισμένα να δώσουν τη μάχη. "Στόχος μας είναι η πιο πλατιά συσπείρωση", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και γραμματέας του ΕΚΠ, Γ. Μανουσογιαννάκης.Οι συνδικαλιστές από τα υπόλοιπα σωματεία στις τοποθετήσεις τους τόνισαν ότι θα παλέψουν στην κατεύθυνση της επιτυχίας αυτών που αποφασίστηκαν.

Απεργούν την Τρίτη οι δημόσιοι υπάλληλοι

Καταδικάζουν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και την εξοντωτική εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Σε μαζική συμμετοχή καλεί η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Η πλήρης αντίθεση των εργαζομένων στο δημόσιο στην πολιτική της εξοντωτικής λιτότητας, επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που έγινε ενόψει της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τρίτη 25 του Νοέμβρη.Στις 11 το πρωί, την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ.

Στη συνέντευξη επισημάνθηκε ότι παραμένει αδιευκρίνιστο απ' την κυβέρνηση, ακόμα και το αν έστω και αυτό το 2,5% υπολογιστεί μόνο στον βασικό μισθό ή και στο λεγόμενο κίνητρο απόδοσης. Στην πρώτη περίπτωση, οι... αυξήσεις θα είναι ακόμη μικρότερες και θα φτάσουν στην καλύτερη περίπτωση το 2,1%.Ακόμα όμως και αν εφαρμοστεί το πιο "αισιόδοξο" σενάριο - του υπολογισμού δηλαδή στο σύνολο των αποδοχών - και πάλι η ονομαστική αύξηση που θα προκύψει είναι κατά πολύ μικρότερη απ' τις "δεσμεύσεις" του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, κατά την τελευταία του συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, που και αυτές είχαν απορριφθεί απ' τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, με βάση αυτό το σενάριο, ο μισθός του πρωτοδιοριζόμενου της κατηγορίας ΥΕ θα διαμορφωθεί στις 187.500 δραχμές, ενώ σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υφυπουργού θα ανερχόταν στις 191.000 δραχμές.

Ταυτόχρονα σημειώθηκε ο άδικος και αντικοινωνικός χαρακτήρας του προϋπολογισμού και σημειώθηκε ότι με την αύξηση της παρακράτησης του φόρου, θα υπάρξει και ονομαστική μείωση στους μισθούς, πέρα απ' τις απώλειες στα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων.

Ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", τόνισε ότι "οι εργαζόμενοι πρέπει και θα συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική. Να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και να αντισταθούν στα όσα χειρότερα έρχονται, όχι μόνο στα εισοδηματικά, αλλά και στις προσπάθειες για κατάργηση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων μέσα απ' τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης. Να καταδικάσουν όσους συμπράττουν στο έγκλημα σε βάρος των δικαιωμάτων τους, είτε μέσα, είτε έξω απ' τον "διάλογο" και να απαιτήσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων".

Ο Γ. Κουτσούκος, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, αναφερόμενος στο κατάπτυστο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000", το οποίο προσυπέγραψε η πράσινη πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, είπε ότι "είναι κείμενο διακηρύξεων που δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας"! Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, έκανε λόγο για "αναξιοπιστία της κυβέρνησης", αλλά φρόντισε να προσθέσει: "Είμαστε μέσα στον "κοινωνικό διάλογο"".

Τα νοσοκομεία

Μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται την Τρίτη 25 του Νοέμβρη σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Ενισχύθηκαν οι ταξικές δυνάμεις
  • Σημαντική αύξηση της "Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης"
  • Από καλύτερες θέσεις συνεχίζεται ο αγώνας των εργαζομένων, τονίζουν στελέχη της παράταξης

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας) .-

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η άνοδος του συνδυασμού που στήριξε η ΕΣΑΚ στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Το ψηφοδέλτιο της "Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" (ΤΑΣ) συγκέντρωσε 52 ψήφους και κατέλαβε 4 από τις 17 έδρες του ΔΣ και εξέλεξε 1 αντιπρόσωπο για τη ΓΣΕΕ, έναντι 33 ψήφων και τριών εδρών που είχε πάρει στο προηγούμενο συνέδριο. Η ΠΑΣΚΕ σημείωσε πτώση και πήρε 110 ψήφους, 10 έδρες και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ, από 121 ψήφους και 11 έδρες που είχε. Το ΣΕΑΜ,25 ψήφους και 2 έδρες από 21 και δύο αντίστοιχα. Η ΔΑΚΕ 15 ψήφοι, 1 έδρα, ό,τι ακριβώς είχε και στο προηγούμενο συνέδριο. Να σημειωθεί ότι η άνοδος της ΤΑΣ σημειώθηκε σε συνθήκες ανεβασμένης συμμετοχής στις αρχαιρεσίες (ψήφισαν 206 αντιπρόσωποι από 192 το 1994), γεγονός που υπογραμμίζει παραπέρα τη μεγάλη απήχηση που βρήκαν οι θέσεις και η αγωνιστική στάση των συνδικαλιστών του συνδυασμού. Επίσης, η εκλογική επιτυχία της ΤΑΣ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς πως τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν κάτω από πιέσεις, εκβιασμούς, ακόμα και τρομοκρατία που δέχτηκαν οι αντιπρόσωποι από την εργοδοσία, την ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ, τον κρατικό μηχανισμό, στελέχη της Νομαρχίας Αχαϊας, ενώ και το σύνολο των τοπικών ΜΜΕ στήριξε απροκάλυπτα την ΠΑΣΚΕ. Να σημειωθεί, ακόμα, ότι η μία έδρα της ΠΑΣΚΕ οφείλεται στις 12 ψήφους "αντιπροσώπων" από το σωματείο της Π-Π, που έχει μετεξελιχθεί σε σωματείο - φάντασμα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών ο Ανδρέας Αντωνόπουλος,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας και μέλος της νέας διοίκησης του ΕΚΠ, τα χαρακτήρισε "θετικά", τονίζοντας πως "ενισχύθηκε σημαντικά το ταξικό ρεύμα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα". "Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της ΠΑΣΚΕ και των δυνάμεων του ρεφορμισμού - πρόσθεσε - η σημαντική αύξηση της ΤΑΣ δημιουργεί προϋποθέσεις να παλέψουν οι εργαζόμενοι της πόλης, από καλύτερες θέσεις, την αντεργατική πολιτική και να δώσουν τη μάχη μέσα στα πρωτοβάθμια σωματεία για να μην περάσει το αντεργατικό σύμφωνο, που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, για να αποκρουστούν τα ΤΣΑ και να αναπτυχθεί η πάλη των εργαζομένων για μονοετή σύμβαση με ουσιαστικές αυξήσεις".

Ο γραμματέας της ΤΕ της ΕΣΑΚ και μέλος της νέας διοίκησης του ΕΚΠ, Αντώνης Ταβουλάρης,χαιρέτισε τα αποτελέσματα και απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους "να δώσουν ενωμένοι τη μάχη για την απόκρουση της επίθεσης, που εξαπολύουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία. Να ενισχύσουν αποφασιστικά την αγωνιστική συσπείρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων και με την πάλη τους σε κάθε τόπο δουλιάς να συμβάλουν στην αλλαγή των συσχετισμών υπέρ του ταξικού ρεύματος μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα".

Ψηφίζουν οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια

Ψηφίζουν σήμερα και αύριο στο σύλλογό τους οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια.Η ψηφοφορία γίνεται στα γραφεία της ΟΙΕΛΕ (Χαλκοκονδύλη 13, 6ος όροφος). Η "Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση" καλεί σε μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες και σε υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της.

Πρωτοβουλία για αλλοδαπούς και παλιννοστούντες

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η σύσκεψη που διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης με τους παλιννοστούντες και αλλοδαπούς εργαζόμενους στις οικοδομές. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι συνθήκες εργασίας, τα εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα των εργαζομένων, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι οικοδόμοι εξέφρασαν τη διάθεση να συμμετάσχουν και να στηρίξουν την επιτροπή που δημιουργήθηκε με στόχο την επίλυση των προβλημάτων, από κοινού με το Συνδικάτο.

Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, που αποτελείται από 11 οικοδόμους, ορίστηκε για τις 25 του μήνα, με θέματα τον προγραμματισμό δράσης και τη συσπείρωση στο Συνδικάτο, καθώς και τον καθορισμό ημερομηνίας για την πραγματοποίηση πλατιάς σύσκεψης.

Απολύσεις στην BOSCH

Σε απολύσεις παλαιών και έμπειρων εργαζομένων προχωρά η εδώ θυγατρική εταιρία της γερμανικής πολυεθνικής "R. BOSCH".Ηδη έχουν απολυθεί σταδιακά εφτά εργαζόμενοι, ενώ άλλοι 21 εργαζόμενοι έχουν οδηγηθεί μεθοδευμένα σε αποχώρηση. Συγκεκριμένα, η εταιρία με συνεχείς μεταθέσεις μέσα στην επιχείρηση, αλλά και με προσβλητική συμπεριφορά των διευθυντών, του στιλ "είσαι ανίκανος", υποχρεώνει εργαζόμενους να αποχωρήσουν. Οσοι δε, δεν "πειστούν" με αυτό τον τρόπο, υπάρχει και η απόλυση. Ταυτόχρονα προχωράει σε προσλήψεις "γερμανοθρεμμένων ημετέρων" - όπως χαρακτηρίζονται από τους εργαζόμενους στο χώρο - οι οποίοι διαθέτουν πτυχία από γερμανικά πανεπιστήμια και έχουν θητεύσει στο εργοστάσιο της επιχείρησης στη Γερμανία.

Η αναταραχή στην εταιρία έχει αρχίσει εδώ και ενάμιση χρόνο, μετά την ανάκληση στη Γερμανία του προηγούμενου γενικού διευθυντή. Ανάκληση, που ενδεχόμενα να οφειλόταν στο ότι για περίεργους λόγους η επιχείρηση είχε πέρσι δημοσιεύσει δύο ισολογισμούς...

Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι να δημιουργούνται απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και αβεβαιότητα στο προσωπικό, αλλά και έντονα κοινωνικά προβλήματα, μιας και οδηγούνται στην ανεργία άνθρωποι με μεγάλη ηλικία και με μειωμένες πιθανότητες να βρουν αλλού δουλιά. Ορισμένοι απ' τους απολυμένους έχουν καταφύγει στα δικαστήρια και με πρωτόδικες αποφάσεις έχουν χαρακτηριστεί οι απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές. Ομως η εταιρία έχει ασκήσει έφεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ