ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΣΙΝΕ
Απεργιακή απάντηση στην ποινικοποίηση

Νέα δικαστική απόφαση σε βάρος των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην πολυεθνική

ΛΙΒΑΔΕΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Μετά από προσφυγή της "Αλουμίνιον της Ελλάδος" - για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα - το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς (με δικαστή την πρωτοδίκη Μ. Ανδρεοπούλου) κήρυξε προχτές "παράνομες και καταχρηστικές" τις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι από τις 13 μέχρι τις 17 Νοέμβρη, απαγορεύει μελλοντικές απεργίες που θα εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο και επιβάλλει ποινή κράτησης 2 μηνών και χρηματική ποινή 100 χιλ. δρχ. στα μέλη του ΔΣ του σωματείου, σε περίπτωση που παραβιαστεί η απόφαση.

Με τρεις 24ωρες απεργίες στις 24, 26 και 29 Νοέμβρη,συνεχίζουν οι εργαζόμενοι της ΠΕΣΙΝΕ τις κινητοποιήσεις τους, απαντώντας έτσι και στη νέα προσπάθεια τρομοκράτησής τους μέσω της ποινικοποίησης του αγώνα τους, όπως επιδιώκει η διεύθυνση της επιχείρησης, με τη στήριξη της ΕΤΒΑ και της κυβέρνησης. Παράλληλα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, οι εργαζόμενοι θα ενημερώσουν τους κατοίκους της περιοχής, θα πραγματοποιήσουν συσκέψεις με τους φορείς, θα ενημερώσουν μαθητές και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, θα συναντηθούν με βουλευτές και θα επιδιώξουν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΤΒΑ.

Αξιοσημείωτη, ωστόσο, είναι η άρνηση της πλειοψηφίας του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) να δεχτεί τις προτάσεις του εκπροσώπου της ΕΣΑΚ,ο οποίος έθεσε ζήτημα ενημέρωσης των εργαζομένων, ανανέωσης της εντολής τους με την πραγματοποίηση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, καθώς και καταγγελίας της συνειδητής αδιαφορίας που δείχνει τόσο το υπουργείο Ανάπτυξης όσο και συνολικότερα η κυβέρνηση.

Η άρνηση αυτή επιτείνει τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων για τις αιτίες και τους υπεύθυνους των αντεργατικών επιδιώξεων της επιχείρησης, που εκφράζονται τόσο μέσα από τις επιδιωκόμενες 300 απολύσεις του προγράμματος "ΠΡΟΚΛΗΣΗ",όσο και μέσα από την εργολαβοποίηση, την εφαρμογή πολυειδικότητας και αλλαγή ειδικοτήτων και τέλος μέσα απ' την απαλλαγή της (ΠΕΣΙΝΕ) από τον οικισμό.

Σ' αυτή την κρίσιμη φάση του αγώνα προκαλεί ερωτηματικά η αρνητική στάση στην πρόταση της ΕΣΑΚ,της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου, η οποία είναι "χρεωμένη" με την αποδοχή της πρότασης του υφυπουργού Εργασίας "να τα βρείτε" με την πολυεθνική. Παραμένει ακόμα να γίνει μια ακόμα τριμερή συνάντησης, την Τρίτη 25 Νοέμβρη.

Στους δουλέμπορους παραδίνονται οι ναυτεργάτες

"Δεν είσαι πεπειραμένος"! Ετσι χαρακτήρισε ο ανθυποπλοίαρχος της εταιρίας ANANGEL SHIPPING του εφοπλιστή Αγγελικούση ναυτεργάτη που στάλθηκε από το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας για να μπαρκάρει στο πλοίο ALFA BRAVERY και κατέχει δίπλωμα πρώτου μηχανικού με 20 χρόνια υπηρεσία στη θάλασσα! Με αυτόν τον αυθαίρετο χαρακτηρισμό δεν προσλήφθηκε τελικά ο ναυτεργάτης και η εταιρία ζήτησε να της δοθεί από το ΓΕΝΕ βεβαίωση ότι "δεν προσφέρεται" Ελληνας ναυτεργάτης, προκειμένου να προσλάβει χαμηλόμισθο και ανασφάλιστο αλλοδαπό!

Το περιστατικό αυτό, που δεν είναι το μοναδικό, φανερώνει ότι ο αφανισμός των Ελλήνων ναυτεργατών από την ποντοπόρο, κατ' αρχήν, ναυτιλία είναι θέμα χρόνου. Ο Αγγελικούσης έκανε απλά χρήση ενός από τα αντιναυτεργατικά μέτρα, αυτού που προβλέπει ότι αν δεν προσφέρεται "ικανός και κατάλληλος" Ελληνας ναυτεργάτης (χωρίς να διευκρινίζεται ποιος θα τον κρίνει), ο εφοπλιστής θα μπορεί να προσλάβει αλλοδαπό!

Αυτό το μέτρο πρέπει να σημειωθεί ότι δεν περιεχόταν στις εξαγγελίες του υπουργού Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρου Σουμάκη,που έγιναν στις 2 Ιούλη, για τη δραστική μείωση των Ελλήνων ναυτεργατών από τα ποντοπόρα πλοία. Ο υπουργός το πρόσθεσε, ως παραθυράκι, δυο μήνες αργότερα.

Επιπλέον με το μέτρο αυτό ο υπουργός στρώνει και το έδαφος για την κατάργηση του ΓΕΝΕ - που ήδη έχει αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο - αφού υποβαθμίζει εντελώς το ρόλο του και ταυτόχρονα ενισχύει τη δράση των δουλέμπορων ναυτιλιακών πρακτόρων.

Η ΠΕΜΕΝ, με επιστολή της προς τον υπουργό και τις υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αναφέρει το συγκεκριμένο περιστατικό, σημειώνοντας ότι αντιναυτεργατικά μέτρα πλήττουν τους ναυτεργάτες όλων των βαθμών και ειδικοτήτων και τους παραδίδουν στους δουλέμπορους.

Κινητοποίηση στην ΑΖΕΛ

Την προσπάθεια κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της ΑΖΕΛ απέτρεψε χτες το πρωί η δυναμική αντίδραση των 150 περίπου εργαζομένων της επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς από το Μάη το εργοστάσιο έχει σταματήσει την παραγωγή. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες χρωστούν στους εργαζόμενους δεδουλευμένα που ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια δραχμές και τα οποία δίνονται με μικρά ποσά "έναντι", ενώ τα χρέη του εργοστασίου στις Τράπεζες ανέρχονται σε 3 δισεκατομμύρια δραχμές!

ΕΣΚ ΔΕΗ
Να λειτουργήσουν τα όργανα της ΓΕΝΟΠ

Την απαράδεκτη τακτική των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,οι οποίες για δεύτερη συνεχή φορά προχτές ανέβαλαν την προγραμματισμένη συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας, παρόλο που όλοι οι σύμβουλοι ήταν παρόντες, καταγγέλλει η ΕΣΚ ΔΕΗ."Αναζητούν μέσα από διαβουλεύσεις και παζάρια τον τρόπο να συμβάλουν στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, που στόχο έχει: Την αποδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ,το σάρωμα του ασφαλιστικού μας συστήματος και τη δημιουργία ταμείου αμφίβολης βιωσιμότητας, με ταυτόχρονη αφαίρεση παροχών", τονίζει η ΕΣΚ στην ανακοίνωσή της για τις συγκεκριμένες παρατάξεις.

Παράλληλα, η ΕΣΚ καλεί "όλα τα μέλη του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ και των πρωτοβάθμιων σωματείων να αναλάβουν τις ευθύνες που τους έχουν χρεώσει οι εργαζόμενοι. Να απαιτήσουν τη λειτουργία των οργάνων του συνδικαλιστικού κινήματος στην κατεύθυνση της οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και τη διάλυση του ασφαλιστικούσυστήματος.

Ταυτόχρονα καλεί τους εργαζόμενους "να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση μέσα από μαζικές διαδικασίες. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους με πρωτοβουλίες και συσπειρώσεις πάλης σε κάθε χώρο δουλιάς", για να δοθεί διέξοδος μέσα από μαζικούς και ενωτικούς αγώνες και να αλλάξουν οι συσχετισμοί, ώστε το συνδικαλιστικό κίνημα "να εκφράσει τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των εργαζομένων".

Από την Τρίτη στις κάλπες οι μάγειροι

Να δυναμώσουν το σωματείο, για να μπορέσει να υπερασπιστεί πιο αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους, καλεί τους μαγείρους το σωματείο τους, ενόψει των αρχαιρεσιών του, που αρχίζουν την Τρίτη 25 και ολοκληρώνονται την Πέμπτη 27 Νοέμβρη.

Οι αρχαιρεσίες θα διεξάγονται στα γραφεία του σωματείου (Γλάδστωνος 3, Στοά Φέξη) από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Σεμινάρια "ταξικής συνεργασίας"

Την... εκπαίδευση συνδικαλιστών, για τον τρόπο που θα προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην κατεύθυνση να περιορίζουν τις διεκδικήσεις τους στα "οικονομικά δεδομένα", αλλά και εργοδοτικών οργανώσεων (!) ανέλαβε ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας,διοργανώνοντας επιδοτούμενα εκπαιδευτικά σεμινάρια. Χτες ξεκίνησε στο ξενοδοχείο AMARILIA και ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του εκπαιδευτικό σεμινάριο που αφορά τον κλάδο του μετάλλου, ενώ θα ακολουθήσουν σεμινάρια και σε άλλους κλάδους. Για τη συμμετοχή στο συγκεκριμένο σεμινάριο ο κάθε εκπρόσωπος θα επιδοτηθεί με το ποσό των 35.000 δραχμών. Σχολιάζοντας το γεγονός, ο Δ. Τσιουμπρής,αντιπρόεδρος της ΠΟΕΜ, επισημαίνει ότι "αποτελεί προσπάθεια διαφθοράς των συνδικαλιστών και μάλιστα με χρήματα των ίδιων των εργαζομένων, αφού ο ΟΜΕΔ χρηματοδοτείται από την Εργατική Εστία. Και αυτά τα σεμινάρια είναι ενταγμένα στα πλαίσια της ταξικής συνεργασίας, που εργολαβικά ο ΟΜΕΔ προωθεί και υλοποιεί τα τελευταία χρόνια".

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Εμπαιγμό συνάντησαν και χτες

Εναν εμπαιγμό χωρίς τέλος βιώνουν οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων, αφού και χτες, που για πολλοστή φορά διαδήλωσαν το δίκιο τους με πορεία στα αρμόδια υπουργεία, δεν κατόρθωσαν να αποσπάσουν μια απάντηση στο αίτημά τους.

Χτες στις 11πμ καθαρίστριες από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και φωνάζοντας "είμαστε εργάτες και όχι εργολάβοι",κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών. Εκεί όμως δεν υπήρχε κανείς αρμόδιος να τις συναντήσει.

Από κει η πορεία κατευθύνθηκε στο υπουργείο Παιδείας, όπου αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον γραμματέα του υπουργείου κ. Τσιούνη, που όμως δήλωσε "αναρμόδιος" και τους παρέπεμψε σε πολιτικό πρόσωπο. Στην προσπάθειά της η αντιπροσωπεία να φτάσει στο γραφείο του υφυπουργού, εμποδίστηκε από αστυνομικούς, που την μπλόκαραν στο ασανσέρ, επιτρέποντας μόνο την κάθοδο και όχι την άνοδο του ασανσέρ στον τέταρτο όροφο!

Γι' αυτή την εξέλιξη κλήθηκαν και παρενέβησαν ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος και ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Ορφανός.Με την παρέμβασή τους, επιτράπηκε η άνοδός τους στον τέταρτο, όπου και συνάντησαν τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού κ. Καφαντάρη.

Αποχωρώντας από το υπουργείο οι καθαρίστριες διαμήνυσαν ότι εντός των ημερών θα πραγματοποιήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Στην κινητοποίηση των καθαριστριών παραβρέθηκε ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Α. Φραγγόπουλος και Π. Βαμβακάς.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org