Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΣΙΝΕ
Απεργιακή απάντηση στην ποινικοποίηση

Νέα δικαστική απόφαση σε βάρος των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην πολυεθνική

ΛΙΒΑΔΕΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Μετά από προσφυγή της "Αλουμίνιον της Ελλάδος" - για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα - το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς (με δικαστή την πρωτοδίκη Μ. Ανδρεοπούλου) κήρυξε προχτές "παράνομες και καταχρηστικές" τις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι από τις 13 μέχρι τις 17 Νοέμβρη, απαγορεύει μελλοντικές απεργίες που θα εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο και επιβάλλει ποινή κράτησης 2 μηνών και χρηματική ποινή 100 χιλ. δρχ. στα μέλη του ΔΣ του σωματείου, σε περίπτωση που παραβιαστεί η απόφαση.

Με τρεις 24ωρες απεργίες στις 24, 26 και 29 Νοέμβρη,συνεχίζουν οι εργαζόμενοι της ΠΕΣΙΝΕ τις κινητοποιήσεις τους, απαντώντας έτσι και στη νέα προσπάθεια τρομοκράτησής τους μέσω της ποινικοποίησης του αγώνα τους, όπως επιδιώκει η διεύθυνση της επιχείρησης, με τη στήριξη της ΕΤΒΑ και της κυβέρνησης. Παράλληλα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, οι εργαζόμενοι θα ενημερώσουν τους κατοίκους της περιοχής, θα πραγματοποιήσουν συσκέψεις με τους φορείς, θα ενημερώσουν μαθητές και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, θα συναντηθούν με βουλευτές και θα επιδιώξουν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΤΒΑ.

Αξιοσημείωτη, ωστόσο, είναι η άρνηση της πλειοψηφίας του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) να δεχτεί τις προτάσεις του εκπροσώπου της ΕΣΑΚ,ο οποίος έθεσε ζήτημα ενημέρωσης των εργαζομένων, ανανέωσης της εντολής τους με την πραγματοποίηση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, καθώς και καταγγελίας της συνειδητής αδιαφορίας που δείχνει τόσο το υπουργείο Ανάπτυξης όσο και συνολικότερα η κυβέρνηση.

Η άρνηση αυτή επιτείνει τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων για τις αιτίες και τους υπεύθυνους των αντεργατικών επιδιώξεων της επιχείρησης, που εκφράζονται τόσο μέσα από τις επιδιωκόμενες 300 απολύσεις του προγράμματος "ΠΡΟΚΛΗΣΗ",όσο και μέσα από την εργολαβοποίηση, την εφαρμογή πολυειδικότητας και αλλαγή ειδικοτήτων και τέλος μέσα απ' την απαλλαγή της (ΠΕΣΙΝΕ) από τον οικισμό.

Σ' αυτή την κρίσιμη φάση του αγώνα προκαλεί ερωτηματικά η αρνητική στάση στην πρόταση της ΕΣΑΚ,της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου, η οποία είναι "χρεωμένη" με την αποδοχή της πρότασης του υφυπουργού Εργασίας "να τα βρείτε" με την πολυεθνική. Παραμένει ακόμα να γίνει μια ακόμα τριμερή συνάντησης, την Τρίτη 25 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ