ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
"Συνεχίζουμε πιο μαζικά, πιο δυναμικά και καλύτερα οργανωμένοι"
  • Μεγάλη σύσκεψη χτες στη Λάρισα εκατοντάδων εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων
  • Αποφάσισαν να διοργανώσουν στις 5 Δεκέμβρη ένα πρωτόγνωρο σε όγκο και παλμό συλλαλητήριο, συνέχεια των προηγούμενων αγώνων και απαρχή νέων
  • Καλούν σε έμπρακτη συμπαράσταση εργαζόμενους, επαγγελματοβιοτέχνες, μαθητές

Την υπόσχεση ότι στις 5 Δεκέμβρη, μέρα της νέας δίκης της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ), θα διοργανώσουν ένα πανθεσσαλικό συλλαλητήριο πρωτόγνωρο σε όγκο και παλμό - θα "βουλιάξει" η Λάρισα από κόσμο, ειπώθηκε χαρακτηριστικά - έδωσαν χτες εκατοντάδες εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων από ολόκληρη τη Θεσσαλία, που συγκεντρώθηκαν στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας παίρνοντας μέρος στη σύσκεψη που διοργάνωσε η ΠΑΣΕ.

Με εκατοντάδες λεωφορεία που θα ναυλωθούν από όλα τα χωριά, η αγροτιά θα πλημμυρίσει την πλατεία της θεσσαλικής πρωτεύουσας, δίνοντας διπλό σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση και τα αφεντικά της ΕΕ: "Συνεχίζουμε πιο μαζικά, πιο δυναμικά και καλύτερα οργανωμένα τον αγώνα για τη λύση των προβλημάτων μας και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που τα δημιουργεί και τα οξύνει. Δε μας τρομοκρατούν οι δικαστικές διώξεις και με την πάλη μας θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση να σταματήσει την τακτική ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων".

Οι αγρότες θέλουν να δώσουν στο συλλαλητήριο - που αποτελεί συνέχεια των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων των προηγούμενων χρόνων, αλλά και απαρχή νέων αγώνων - παλλαϊκό χαρακτήρα. Γι' αυτό καλούν να συμμετάσχουν σε αυτό, σε ένδειξη έμπρακτης συμπαράστασης, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους μαθητές. Για να πετύχουν αυτό το στόχο θα ζητήσουν από τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής να κηρύξουν για τις 5 Δεκέμβρη απεργία, από τους ΕΒΕ να κλείσουν τα μαγαζιά τους και τις επιχειρήσεις τους και από τους μαθητές να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο. Θα ζητήσουν επίσης από όλους τους μαζικούς φορείς να εκδώσουν ανακοινώσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης.

Εχουμε τη δύναμη

Από σήμερα κιόλας κλιμάκια της ΠΑΣΕ, των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, των νομαρχικών συντονιστικών επιτροπών αγώνα, των αγροτικών συλλόγων, θα επισκέπτονται καθημερινά τα χωριά, θα ζητούν από τους κοινοτάρχες και άλλους τοπικούς φορείς να βοηθήσουν στη ναύλωση λεωφορείων, που θα μεταφέρουν τον κόσμο στην πλατεία της Λάρισας. Μάλιστα - όπως ανέφερε στη σύσκεψη ο Σπ. Τσιοτινός,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων η "Ανοιξη" και μέλος της ΠΑΣΕ - στα Τρίκαλα ήδη έχουν ναυλωθεί δεκάδες λεωφορεία. Η ΠΑΣΕ έχει κυκλοφορήσει κάλεσμα προς τον αγροτικό κόσμο ζητώντας να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο, για να διατρανώσει την αντίθεσή του στην πολιτική συρρίκνωσης και χρεοκοπίας των αγροτικών νοικοκυριών, για να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση πως οι αγρότες μαζί με όλο το λαό έχουν τη δύναμη με τον αγώνα τους να ανατρέψουν αυτή την πολιτική και να επιβάλουν μια άλλη, φιλολαϊκή - αναπτυξιακή, για να μπει φρένο στο όργιο των δικαστικών διώξεων που εξαπέλυσε η κυβέρνηση εναντίον χιλιάδων αγωνιστών της αγροτιάς.

Μέχρι τις 5 Δεκέμβρη, θα προηγηθούν αγροτικές συγκεντρώσεις σε επαρχίες και χωριά της περιοχής, αρχίζοντας σήμερα από τον Τύρναβο,αύριο Κυριακή με τρακτέρ στο Ζάππειο,την Τρίτη πάλι με τρακτέρ στα Φάρσαλα και θα συνεχιστούν και σε πολλά άλλα χωριά.

"Θέλουν να μας κλαρίσουν τ' αυτιά"

Τα μέλη της ΠΑΣΕ και όλοι όσοι πήραν το λόγο στη σύσκεψη τόνισαν ότι η κινητοποίηση στις 5 Δεκέμβρη θα αποτελέσει σταθμό και ταυτόχρονα νέα εκκίνηση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Μιλώντας ο Βαγγέλης Μπούτας υπογράμμισε πως οι αγρότες γνωρίζουν ότι η ΕΕ και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν και θα εντείνουν την επίθεση εναντίον τους."Εχουν τη λούρα και θέλουν να μας κλαρίσουν τα αυτιά", είπε χαρακτηριστικά και "γι' αυτό δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά μόνο αυτό του αγώνα για να τους αντιμετωπίσουμε". Επισήμανε δε ότι ήδη εδώ και ένα μήνα ΜΜΕ άρχισαν τον πόλεμο εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών. Αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι οι αγρότες έχουν αιτήματα που κοστίζουν πάνω από ένα τρισ. δραχμές, τονίζοντας ότι στη συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας κανένας εκπρόσωπος της ΠΑΣΕ δε ζήτησε να ικανοποιηθούν μονομιάς όλα τα αιτήματα των αγροτών, αλλά να γίνει μια αρχή με την ικανοποίηση των άμεσων και ζωτικών, που θα δώσουν μια ανάσα στους αγρότες και να δρομολογηθεί η λύση για τα υπόλοιπα. "Τα ΜΜΕ - είπε - μας ρωτούν μόνο αν και πότε θα αποκλείσουμε τους δρόμους, επειδή βιάζονται να στήσουν ένα ακόμα σόου. Εμείς όμως δε θέλουμε σόου. Δε γράφουν λέξη και δε λένε κουβέντα για τα αιτήματα που προβάλλουμε, δεν αναφέρονται καθόλου στους αγώνες που έγιναν και συνεχίζονται"."Η κυβέρνηση - συνέχισε - θέλει να προλάβει και να ελέγξει τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου και γι' αυτό πολυμελές κλιμάκιο του υπουργείου Γεωργίας, με επικεφαλής τον Στ. Τζουμάκα, επισκέπτεται αυτές τις μέρες τη Θεσσαλία".

Ενωτικός ο αγώνας

Στην επίθεση των ΜΜΕ αναφέρθηκε και ο Θανάσης Νασίκας,επισημαίνοντας ότι αποσκοπεί να σπείρει τη διχόνοια και να σπάσει την ενότητα στην ΠΑΣΕ και στο αγροτικό κίνημα. "Εμείς, είπε, δηλώνουμε έμπρακτα ότι ο αγώνας που ξεκίνησε ενωτικά έτσι και θα τελειώσει".

Ο Γιάννης Παττάκης υπογράμμισε ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, που η κυβέρνηση εξαπολύει μια απροκάλυπτη επίθεση - ιδιαίτερα μέσω της Δικαιοσύνης - εναντίον του αγροτικού κόσμου, κανένας αγρότης δε θα λιποψυχήσει και το αγροτικό κίνημα πρέπει και μπορεί να περάσει στην αντεπίθεση.

"Εχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας - είπε ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος, μέλος της ΠΑΣΕ - και θα τις δείξουμε στις 5 Δεκέμβρη και στη συνέχεια". Ταυτόχρονα κάλεσε τους πολίτες - υπενθυμίζοντας ένα σύνθημα του Παρισινού Μάη του 1968 - τις μέρες της κινητοποίησης "να σπάσουν τις τηλεοράσεις" για να μην ακούν τις συκοφαντίες της κυβερνητικής προπαγάνδας και τις απειλές.Στις παρεμβάσεις δεκάδων άλλων στελεχών του αγροτικού κινήματος της Θεσσαλίας - θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στη σύσκεψη η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν νέοι αγρότες - φανερή ήταν η αγωνιστική διάθεση του αγροτικού κόσμου και η αποφασιστικότητα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι την τελική νίκη. Ταυτόχρονα, αναπτύχθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου στις 5 Δεκέμβρη. Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι η κάθοδος στη Λάρισα πρέπει να γίνει οργανωμένα - κάθε νομός με το δικό του μπλοκ, τα πανό και τις πικέτες - ώστε το μήνυμα που θα δοθεί να ακουστεί από όλους.

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ
"Στα νύχια" ιδιωτικών εταιριών οι αγρότες - κτηνοτρόφοι

Συρρικνώνεται ο ΕΛΓΑ και στη θέση του "βάζουν πόδι" οι ιδιώτες. Μέσω της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με όσα επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, εισάγονται τέτοιες διατάξεις και περιορισμοί, που οδηγούν αναγκαστικά στους ιδιώτες ασφαλιστές

Νομοσχέδιο - έκτρωμα που θα επιβάλει ολέθριες αλλαγές στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής, ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Γεωργίας. Η βασική φιλοσοφία των αλλαγών που προωθούνται είναι η κατάργηση του ΕΛΓΑ με τη σημερινή του μορφή και η αντικατάστασή του με ένα σύστημα, όπου θα συνυπάρχει ένας νέος ΕΛΓΑ με περιορισμένο αντικείμενο, με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, στα δίχτυα των οποίων θα σπρωχτούν οι αγρότες! Ταυτόχρονα, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα κληθούν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να έχουν πολύ χειρότερη ασφαλιστική κάλυψη την παραγωγής και του κεφαλαίου τους, όπως άλλωστε έγινε ήδη και με το νόμο για το νέο ΟΓΑ.

Με βάση το προσχέδιο νόμου που έχει καταρτιστεί για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και των γεωργικών ασφαλίσεων, προωθείται η εναρμόνιση με τις καταστροφικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη συνθήκη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Στα πλαίσια, αυτά προωθείται η κατάργηση του ΕΛΓΑ και η δημιουργία στη θέση του ενός νέου φορέα με μειωμένες δραστηριότητες (κατά 50% σε σχέση με τώρα), ενώ ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη δράση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, ώστε να καλυφτεί αυτό το κενό...

Το καινούριο σύστημα που βαφτίστηκε Εθνικό Σύστημα Προστασίας του Αγροτικού Εισοδήματος (ΕΣΠΑΕ),θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του κράτους και θα το αποτελούν δύο μηχανισμοί:

  • Ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Καταστροφών,που θα περιλαμβάνει ό,τι απομείνει από τον ΕΛΓΑ. Εσοδά του θα είναι η υποχρεωτική εισφορά των αγροτών, η οποία είναι σήμερα 3% του τζίρου με βάση τα τιμολόγια. Μέχρι τώρα, το ποσοστό της εισφοράς άλλαζε με νόμο. Σύμφωνα με το προσχέδιο, θα μπορεί να αλλάζει με μια απλή υπουργική απόφαση και μάλιστα να κλιμακώνεται από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τις "ζώνες επικινδυνότητας" που εισάγονται. Σε περιοχές δηλαδή, που οι φυσικές καταστροφές είναι συχνές, η υποχρεωτική εισφορά θα είναι μεγαλύτερη.

Εσοδο θα είναι επίσης η ετήσια κρατική επιχορήγηση, που ορίζεται στο 40% του μέσου όρου των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν τα 10 τελευταία χρόνια. Πράγμα που είναι αμφίβολο αν θα γίνει, αφού μέχρι τώρα το κράτος δεν κατέβαλε ποτέ την επιχορήγηση για τον ΕΛΓΑ - ενώ για την επιδότηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών δε διευκρινίζεται ποιο θα είναι το ύψος της...

  • Ο Μηχανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων,όπου θα περιληφθούν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, στις οποίες θα οδηγηθούν εκ των πραγμάτων οι αγρότες. Οι εταιρίες αυτές, εκτός από τα υψηλά ασφάλιστρα που θα εισπράττουν από τους αγρότες, θα επιδοτούνται και από τον κρατικό προϋπολογισμό, ή από κοινωνικό πόρο!

Επίσης, πρωοθείται και η δημιουργία ενός ακόμα νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Οργανισμός Διοίκησης και Αντασφάλισης του ΕΣΠΑΕ,που θα λειτουργεί προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και θα καθορίζει τους όρους του "παιχνιδιού", προφανώς σε βάρος του μηχανισμού που θα αντικαταστήσει τον ΕΛΓΑ.

Πονηρές αλλαγές

Το κακό όμως δε σταματά στα παραπάνω. Στο προσχέδιο νόμου περιλαμβάνονται μια σειρά από... πονηρές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες αρκετά θέματα ουσίας θα ρυθμίζονται με προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Εκτός από το ποσοστό εισφοράς που αναφέρθηκε παραπάνω, βασικό θέμα τέτοιας ρύθμισης είναι το ποσοστό ζημιάς πάνω από το οποίο δίνεται αποζημίωση. Στο προσχέδιο ορίζεται ότι καλύπτονται ζημιές μεγαλύτερες του 20% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μεγαλύτερες του 30% για τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ομως, η ουσία των αλλαγών είναι η διαδικασία εκείνη που θα σπρώξει αναγκαστικά τους αγροτοκτηνοτρόφους στις ιδιωτικές εταιρίες. Αυτό γίνεται μέσω της εναρμόνισης με τους κανονισμούς της ΕΕ και τις διατάξεις του ΠΟΕ. Για πρώτη φορά εισάγονται οι όροι "αγροτικό εισόδημα" και "καταστροφικός κίνδυνος".

Το πρώτο σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονται από το ΜΑΚ όταν η ζημιά που θα υποστεί ένας αγροτοκτηνοτρόφος θα υπερβαίνει το 30% του συνολικού εισοδήματός του. Αν πχ ένας αγρότης, που καλλιεργεί βαμβάκι, τεύτλα και στάρι και κηπευτικά, πάθει ζημιά στο βαμβάκι ακόμα και 100%, εφόσον η ζημιά αυτή είναι μικρότερη του 30% του συνολικού εισοδήματος που θα εισπράξει από όλες τις καλλιέργειες μαζί, τότε δε θα δικαιούται αποζημίωσης από το ΜΑΚ.

Ο όρος "καταστροφικός κίνδυνος" έρχεται να αντικαταστήσει τον όρο "φυσική καταστροφή" και στον πρώτο προστίθενται άλλοι δύο όροι "κατ' ένταση" και "κατ' έκταση".

Αν πχ ένας κεραυνός σκοτώσει όλα τα ζώα ενός μεμονωμένου κτηνοτρόφου, τότε τίθεται όρος κατ' έκταση, που σημαίνει ότι οι άλλοι κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν έπαθαν ζημιά και έτσι δε δικαιούται αποζημίωσης από το ΜΑΚ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Δεν κρύβονται οι ευθύνες της ΕΕ

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, στην επερώτηση του ΣΥΝ για τη γεωργία

Εντονη κριτική τόσο στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική στον χώρο της Γεωργίας όσο και στη στάση που κρατάει ο Συνασπισμός στο συγκεκριμένο θέμα, άσκησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στ. Παναγιώτου,στη συζήτηση επερώτησης του ΣΥΝ για το θέμα αυτό.

Στο κείμενο της επερώτησης ο ΣΥΝ μεταξύ άλλων ζήτησε εξηγήσεις γιατί "17 χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ δεν υπάρχει σχεδιασμός εθνικής αγροτικής πολιτικής, καθορισμός στόχων και διεκδικήσεων στα πλαίσια της ΚΑΠ". Μάλιστα στηρίζοντας την επερώτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ελληνικών προϊόντων στην ΕΕ, εστιάζοντας την κριτική του στο ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκπονήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέτρων σε αυτή την κατεύθυνση.

Παίρνοντας το λόγο ο Στ. Παναγιώτου σημείωσε πως "θεωρούμε λαθεμένη τη διαπίστωσή σας γιατί κατά την άποψή μας υπάρχει σχεδιασμός και δεν είναι άλλος από αυτόν που επιβάλλει η ΕΕ και που είναι συμβατός με τους στόχους της ΓΚΑΤΤ. Οποιος δε θέλει να δει αυτόν τον σχεδιασμό δεν τον βλέπει. Δεν έχετε ακούσει τίποτε για το περιεχόμενό του; Δε γνωρίζετε ότι στόχος του είναι η μείωση κατά 50% του αγροτικού πληθυσμού της χώρας μας και η δραστική μείωση της αγροτικής παραγωγής στα πλαίσια του καταμερισμού που επιβάλλει η ΕΕ και η ΓΚΑΤΤ;".

Ειδικά για τα αιτήματα των αγροτών σήμερα, ο Στ. Παναγιώτου κριτικάρισε την τακτική του ΣΥΝ λέγοντας ότι "αφουγκράζεστε υποτίθεται τους αγρότες και τα προβλήματά τους και ενδιαφέρεστε γι' αυτά. Θεωρούμε υποκριτικό το ενδιαφέρον σας γιατί τίποτε δεν έχετε ακούσει από τους φορείς των αγροτών για τον υπερδιπλασιασμό των εισφορών των αγροτών, τη δραστική μείωση των συντάξεων με τον νέο νόμο, τη θεσμοθέτηση νέων εισφορών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την κατάργηση της προνοιακής σύνταξης, για την έλλειψη 35ετίας και κατώτερης σύνταξης που επιβάλλεται με αυταρχικό τρόπο". Κατέληξε προσθέτοντας: "νομίζετε ότι έτσι υπεκφεύγετε από τους ρατσιστικούς κοινωνικούς στόχους του νόμου που καταδικάζει 800.000 αγρότες στην εξαθλίωση και συμβάλλει στην καταστροφή και στο ξεκλήρισμά τους".

Στη δική του τοποθέτηση ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, επιχείρησε να προβάλλει το "εκσυγχρονιστικό" έργο του υπουργείου του, κάνοντας λόγο για "αναγκαίες αναδιαρθρώσεις" στην αγροτική παραγωγή και για καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης των αγροτών οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι - όπως είπε - ετεροαπασχολούμενοι. Επίσης υποστήριξε ότι στα πλαίσια της ΕΕ η φετινή χρονιά θα είναι χρονιά σκληρών διαπραγματεύσεων για τα αγροτικά προϊόντα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org