ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ ΔΕΘ
Εγγυητής των υπερκερδών του κεφαλαίου
  • Εντατικοποίηση των ρυθμών των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με αιχμή Παιδεία, Ασφαλιστικό και αποκρατικοποιήσεις
  • Χωρίς τέλος η λιτότητα
  • Αμαρτωλός φαύλος κύκλος οι παροχές προς τους οικονομικά ασθενέστερους

Motion Team

(Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Θεματοφύλακας και εγγυητής της αδιατάρακτης κερδοφορίας των επιχειρήσεων εμφανίστηκε πιο ξεκάθαρα από ποτέ ο Κ. Καραμανλής, εξαντλώντας την «κοινωνική ευαισθησία» του στα ψίχουλα που πέφτουν από το μεγάλο φαγοπότι των αφεντικών.

Ο πρωθυπουργός και στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ δεν άφησε κανένα περιθώριο για ψευδαισθήσεις και το πολιτικό μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Η κυβέρνηση «υπάρχει», για να στηρίζει με κάθε μέσο το μεγάλο κεφάλαιο και σε αυτό αναθέτει τη «λύση» των κοινωνικών προβλημάτων (φτώχεια, ανεργία, ακρίβεια, παιδεία, υγεία, περιβάλλον, κ.ο.κ.). Ουσιαστικά, ο Κ. Καραμανλής παρέδωσε τα λαϊκά στρώματα βορά στα μεγαθήρια της αγοράς, ισχυριζόμενος μάλιστα ανερυθρίαστα ότι αυτό είναι ο ορισμός της προοδευτικής μεταρρύθμισης (!).

Από τις απαντήσεις που έδωσε ο Κ. Καραμανλής προκύπτει πεντακάθαρα ότι οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες με αιχμή την Παιδεία, το Ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις, θα συνεχιστεί χωρίς ανάσα η αιώνια λιτότητα... Παράλληλα, αποδοκίμασε τις παροχές προς τους «οικονομικά ασθενέστερους», τις οποίες στιγμάτισε ως «αμαρτωλό φαύλο κύκλο» (σ.σ. αντίθετα τα τρομακτικά υπερκέρδη των εταιρειών είναι «ευλογία θεού»...).

Επικαλέστηκε πάλι το σαθρό και προκλητικό επιχείρημα των αντοχών της οικονομίας όταν ήρθε αντιμέτωπος με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και φυσικά δεν μπόρεσε να παραδεχτεί ότι η πολιτική του έχει αποτύχει παταγωδώς, αφού όχι μόνο δε λύνει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, αλλά τα οξύνει και διευρύνει το κοινωνικό χάσμα μεταξύ πλούτου και φτώχειας.

Προκλητική η στάση του Κ. Καραμανλή ακόμα και απέναντι στα πλέον εξαθλιωμένα κοινωνικά στρώματα, στα οποία έβαλε ...όριο επιβίωσης «την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης»(!). «Ναι, η δέσμευση είναι ότι θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που υπάρχει για να διευκολύνουμε τους όρους ζωής των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας, στο όριο βέβαια που δε θα υποθηκεύσουμε την πορεία εξυγίανσης και νοικοκυρέματος», είπε έμπλεος περηφάνιας...

Ο Κ. Καραμανλής αν και εμφανίστηκε με τον αέρα του «πολιτικά κυρίαρχου», λόγω της υποστήριξης της πλουτοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και τη συναίνεση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ωστόσο δεν έκρυψε ότι ετοιμάζει νέες αλυσίδες για τους «απείθαρχους» όπως ο περιορισμός του δικαιώματος στις διαδηλώσεις. Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

Αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

Αυτό που δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός είναι ότι «ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων είναι μονόδρομος και θα τον ακολουθήσουμε με συνέπεια». Αναφέρθηκε όμως και σε επιμέρους «μεταρρυθμίσεις»:

- Παιδεία: Ξεκάθαρη βούληση. Ξεκαθάρισε ότι «η πολιτική βούληση είναι ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει», προειδοποιώντας ότι εξαντλούνται τα χρονικά όρια του «διαλόγου», που, όπως είπε, «έγινε διάλογος μακρός στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας». Απέφυγε, όμως, να αναφέρει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Οσο για την αύξηση των δαπανών αυτή «πρέπει σταδιακά να αυξηθεί»...

- Ασφαλιστικό: Κατασκευή συναίνεσης. Στόχος της κυβέρνησης, το επόμενο διάστημα, είναι να ωριμάσει τις προϋποθέσεις, ώστε μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές να έρθει μια συνολική ανατροπή. «Αποτύπωση, ανάλυση, ταξινόμηση τώρα, και η όποια κυβέρνηση προκύψει θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το κατ' ευχήν συμφωνημένο υλικό, για να προχωρήσει στον τελικό διάλογο για τις πολιτικές ρυθμίσεις», είναι η μεθόδευση που θα ακολουθηθεί για να βάλουν πλάτη και οι λοιποί συνεταίροι της αντιλαϊκής επίθεσης.

- Αποκρατικοποιήσεις: Μετά την Εμπορική και τον ΟΤΕ, σειρά παίρνει η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ, πράγμα το οποίο, πιθανότατα, θα αναφέρεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας. Η συρρίκνωση του ρόλου του κράτους στην οικονομία «είναι ουσιαστικό τμήμα της στρατηγικής των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά. Απαραίτητη προϋπόθεση, η εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ, δηλαδή η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και ο περιορισμός του «εργατικού κόστους». «Ο νόμος για τις ΔΕΚΟ θα εφαρμοστεί πλήρως», είπε προς αποφυγή παρερμηνειών...

- Ολυμπιακή: «Είναι δεδομένη η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει» το ξεπούλημα, ενώ υπάρχει και «επενδυτικό ενδιαφέρον». Αυτό που απομένει είναι να «καταλήξουν» τα παζάρια.

- Λιτότητα: Δίχως ημερομηνία λήξης: «Δεν είμαστε στο τέλος του δρόμου, έχει ακόμα ανηφόρα η δημοσιονομική προσαρμογή», είπε χαρακτηριστικά.

- Αγρότες: Στο έλεος της νέας ΚΑΠ. Αδυναμία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των αγροτών δήλωσε έμμεσα ο Κ. Καραμανλής, παραδίνοντάς τους «στην ανταγωνιστική αγροτική οικονομία» και παραδεχόμενος ότι υπάρχουν πράγματα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα από το 18% στο 8%, δε γίνονται...

- Περιορισμός στις διαδηλώσεις: «Ισχύει ό,τι έχει πει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Το θέμα είναι υπαρκτό. Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία συμφωνεί ότι κάτι πρέπει να γίνει γι' αυτό. Αλλά αυτό δε γίνεται ούτε με κατασταλτικό τρόπο, ούτε με επιβολή. Χρειάζεται μια συνεννόηση. Ελπίζω αυτή η συνεννόηση να προχωρήσει», δήλωσε και τα είπε όλα...

- Υποκλοπές: Αυλαία στις έρευνες... Ουσιαστικά, έστειλε σήμα τερματισμού των ερευνών και συγκάλυψης της υπόθεσης, αθωώνοντας τους μηχανισμούς της μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. «Αυτό μπορούσαμε να κάνουμε, αυτό κάνουμε», υποστήριξε με ύφος «αθώου»...

- Πρόωρες εκλογές: «Εχουμε πολύ μεγάλη ατζέντα στο χρόνο που απομένει για τη θητεία μας και αυτό σημαίνει ότι τέτοιες σκέψεις (σ.σ. για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες) είναι εκτός τουλάχιστον του δικού μου μυαλού».

Ολα τα «σφάζει» ο ανταγωνισμός!

Ορισμένες «διασκεδαστικές» απόψεις και ισχυρισμοί του πρωθυπουργού

Οι ομιλίες και οι απαντήσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είχαν ένα επιπλέον ενδιαφέρον. Αφησαν να διαφανεί με σαφήνεια ο τρόπος σκέψης και οι (δογματικές) αντιλήψεις ενός «σύγχρονου» διαχειριστή. Αξίζει να επισημανθούν ορισμένες από αυτές.

Α. Τα πάντα τα λύνει ο ανταγωνισμός.

Πλήθος ήταν οι ερωτήσεις για τα μεγάλα άλυτα κοινωνικά προβλήματα (ακρίβεια, ανεργία), τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, την ασυδοσία των ολιγοπωλίων. Ολα όμως, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, θα τα λύσει ο (ανύπαρκτος) ανταγωνισμός. Ιδού:

- Τι θα γίνει με την τοκογλυφία και τη ληστεία των τραπεζών: «Τέτοιου είδους φαινόμενα αντιμετωπίζονται μόνο με μεγαλύτερο ανταγωνισμό». «Η επιτυχής ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής θα συνεισφέρει σε αυτή την κατεύθυνση»(!).

- Τι θα γίνει με τα ολιγοπώλια στο γάλα; «Η απάντηση είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού».

- Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες: «Η λύση εδώ είναι η απελευθέρωση και ο ανταγωνισμός. Αυτή είναι η πραγματική λύση».

- Τι θα γίνει με το μαράζωμα της υπαίθρου και το «υψηλό κόστος» των αγροτικών προϊόντων; «Γίνονται όσες μπορούμε διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να βγει μια ανταγωνιστική αγροτική οικονομία». Ακόμα μπορεί να γίνει «τουριστική ανάπτυξη» και «περιφερειακή ανάπτυξη»...

- Τι θα γίνει με την ανεργία; «Για την αντιμετώπιση του ευρύτερου φαινομένου, πρέπει να ακολουθηθεί με συνέπεια η πολιτική των μεταρρυθμίσεων». Δηλαδή, η ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και η μείωση του «εργατικού κόστους». Το ερώτημα και η απάντηση που ακολουθούν ανήκουν στον Κ. Καραμανλή: «Πώς θα γίνει η Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις, πώς θα γεννήσει νέες θέσεις εργασίας; Μειώνοντας τη γραφειοκρατία, αποκρατικοποιώντας δύσκαμπτους δημόσιους οργανισμούς, βελτιώνοντας το επενδυτικό κλίμα, προωθώντας τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, εφαρμόζοντας το νόμο για τις ΔΕΚΟ».

Β. Ο ορισμός της «προόδου»: «Πρόοδος σημαίνει να τολμούμε μεταρρυθμίσεις, που αξιώνει το διεθνές περιβάλλον», δηλαδή οι μονοπωλιακοί κολοσσοί.

Γ. Ο ρόλος του κράτους: «Εμείς πιστεύουμε ότι στην οικονομία η λιγότερη παρουσία του Δημοσίου είναι καλή. Χρειαζόμαστε ισχυρή παρουσία του Δημοσίου για να διασφαλίζει τους κανόνες του παιχνιδιού, για να προστατεύει κοινωνικά δικαιώματα, για να έχει τον αναδιανεμητικό ρόλο του παραγόμενου πλούτου. Αλλά στην οικονομία, και το έχει αποδείξει και η εμπειρία η δική μας - όχι μόνο αυτή, αλλά και η δική μας - δεν οδήγησε σε καλά αποτελέσματα». Γι' αυτό θα προχωρήσει γρήγορα στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας... Ταυτόχρονα «το κράτος γίνεται αρωγός της επιχειρηματικότητας».

Δ. Παροχές ίσον αμαρτωλός φαύλος κύκλος: «Οφείλουμε να ξεφύγουμε από το μόνιμο φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων, της αύξησης του χρέους, των προεκλογικών παροχών - γιατί έτσι γίνονται αυτά - που μετά οδηγούν σε νέα μέτρα, σε μία ημιπροσπάθεια που κάπως τα συμμαζεύει τα πράγματα και μετά ξεφεύγει πάλι το πράγμα. Αυτά είναι ένας φαύλος κύκλος και θα σας έλεγα αμαρτωλός φαύλος. Εγώ, λοιπόν, λέω ας πάμε σε έναν, ας το ονομάσω έτσι, "ενάρετο κύκλο" όπου κάνουμε όλοι μαζί την προσπάθεια, νοικοκυρεύουμε τον οίκο μας - με δυσκολία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και κάποτε με θυσίες».


Π. Κ.

Μονόδρομος η αύξηση της κερδοφορίας!

Η απάντηση του Κ. Καραμανλή στην ερώτηση του «Ρ»

Η στήριξη των κερδοφορίας των επιχειρήσεων είναι μονόδρομος, υποστήριξε απαντώντας στην ερώτηση του «Ρ» ο Κ. Καραμανλής, «αδιαφορώντας» για το γεγονός ότι τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα παραμένουν άλυτα, αν και τα κέρδη των εταιρειών αυξάνονται εδώ και χρόνια με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Ακολουθεί η ερώτηση του «Ρ» και η απάντηση του πρωθυπουργού.

- Ερώτηση: «Ενισχύετε την επιχειρηματικότητα γιατί μόνο έτσι, όπως λέτε, θα γίνουν επενδύσεις, θα αντιμετωπιστεί η ανεργία και θα ανέβει το βιοτικό επίπεδο, γενικότερα του λαού. Πράγματι, στα 2,5 χρόνια κάνατε ό,τι μπορούσατε για να στηρίξετε τις επιχειρήσεις. Ορισμένα από τα μέτρα τα αναφέρατε χτες, ενώ υποσχεθήκατε και άλλα για το μέλλον. Τα αποτελέσματα είναι πράγματι εντυπωσιακά. Τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών αυξήθηκαν το 2005 κατά 38,5% και το πρώτο εξάμηνο του 2006 κατά 50%. Ειδικά των τραπεζών "τρέχουν" με 68% το πρώτο εξάμηνο του 2006. Μπορείτε να μας πείτε ένα από τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που λύθηκαν, ας πούμε, η φτώχεια, η ανεργία, η ακρίβεια, επειδή έγινε πράξη ο βασικός στόχος της πολιτικής σας, δηλαδή η ενίσχυση των επιχειρήσεων;».

- Κ. Καραμανλής: «Χαίρομαι πάντα να σας ακούω γιατί αυτό είναι η άλλη άποψη. Αλλά να σας πω ότι διαφωνώ ριζικά στη βάση της ερώτησης. Εγώ πιστεύω, και το πιστεύω βαθύτατα, ότι διαμορφώνουμε τις συνθήκες εκείνες που οδηγούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών. Και αυτό μεταξύ των άλλων έχει ως μοχλό τη βελτίωση των συνθηκών της επενδυτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Θα σας έλεγα, μάλιστα, ότι ασχέτως επιμέρους απόψεων, αυτό είναι μία αλήθεια την οποία αποδέχονται σήμερα οι πάντες. Δεν εννοώ μόνο στη χώρα μας, αλλά διεθνώς. Τώρα, βεβαίως και δεν έχει λυθεί απολύτως το ζήτημα της φτώχειας ή το ζήτημα της ανεργίας στο οποίο αναφέρεστε. Η τάση, όμως, για να πάρω το τελευταίο, είναι ενδεικτική ότι κάτι βελτιώνεται. Οτι κάτι κινείται καλύτερα. Και αυτό είναι, αν θέλετε, οδοδείκτης αυξημένης προσπάθειας σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλωστε, θα το επαναλάβω για μία ακόμα φορά, είναι μονόδρομος. Αυτό το δρόμο πρέπει να προχωρήσουμε και σε αυτόν το δρόμο πρέπει να πετύχουμε».

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
«Κώστα τρέξε»!..

Μπορεί ο πρωθυπουργός να διαβεβαιώνει ότι «ξέρει πολύ καλά ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που περνούν δύσκολα», αλλά τα όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ και κυρίως η πολιτική που εφαρμόζει, αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο. Μάλλον ισχύει η λαϊκή ρήση ότι «ο χορτάτος δεν πιστεύει τον πεινασμένο»...

* * *

Πάντως ο Κ. Καραμανλής έχει τις καλύτερες προθέσεις και αισθήματα για τους «οικονομικά ασθενέστερους», αλλά «δε βγαίνει» και «δε δύναται» να δώσει περισσότερα. «Εχουμε μια εισοδηματική πολιτική σφιχτή. Τι να κάνουμε; Δε γινόταν αλλιώς. Θα ήμουν ανεύθυνος αν έκανα κάτι άλλο», αποφάνθηκε.

* * *

Με... αξιοθαύμαστο θάρρος δήλωσε ότι «καλύτερα να εισπράξω εγώ το πολιτικό κόστος, παρά να συμπράξω στη διαιώνιση μιας ντροπής» (σ.σ. των παροχών στους οικονομικά ασθενέστερους). Αν είναι «συνειδησιακό» το πρόβλημα του πρωθυπουργού, ας κάνουν υπομονή οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι κ.ο.κ...

* * *

Η αλήθεια είναι ότι οι ρυθμίσεις για τις φοροαπαλλαγές των ΑΕ, τα «αναπτυξιακά» κίνητρα, τα πάσης φύσεως προνόμια και χαριστικές ρυθμίσεις, ανέρχονται σε πολλά δισ. ευρώ. Επίσης μόνο η στρατιωτική συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές αποστολές σε διάφορα σημεία του πλανήτη ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ, για να μη μιλήσουμε για τα (άχρηστα) ΝΑΤΟικά εξοπλιστικά προγράμματα...

* * *

Μάθαμε πάντως ποια κριτική θέλει να ακούει ο πρωθυπουργός: «Θα έφτανα στο σημείο να σας πω ότι αυτή είναι η μόνη πραγματική κριτική που θεωρώ ως εποικοδομητική. Εκείνους που μου λένε "Κώστα πιο γρήγορα"». Παρέλειψε βέβαια να αναφέρει ότι πριν ανέβει στη ΔΕΘ άκουσε αυτή την κριτική από το ΣΕΒ και τις άλλες «παραγωγικές δυνάμεις». Την ακούει βέβαια, χωρίς να ομολογείται, και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ...

* * *

Σε αυτό ακριβώς στηρίζεται και το περιβόητο «σύμφωνο μεταρρυθμίσεων» που πρότεινε: «Σύμφωνο μεταρρυθμίσεων στο δικό μου μυαλό σημαίνει πάνω απ' όλα σύμφωνο με την κοινωνία. Και νομίζω ότι η κοινωνία μάς σπρώχνει να πάμε με ταχύτερους ρυθμούς»... Πάλι μπέρδεψε την κοινωνία με τους συνομιλητές του στο Μέγαρο Μαξίμου.

* * *

Δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Πολλές από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ασκούσαν κριτική «από τα δεξιά». Παράδειγμα: Γιατί δε βάζετε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στις «μεταρρυθμίσεις» για το Ασφαλιστικό και την Παιδεία, γιατί δεν πουλήσατε την «Ολυμπιακή» όπως είχατε υποσχεθεί... Ακόμα, γιατί δεν επέμβηκαν τα ΜΑΤ όταν γίνονταν επεισόδια μέσα στο Πανεπιστήμιο;

* * *

Επίσης υπάρχει «κίνδυνος»... να χαθεί το μέτρο του περιορισμού των διαδηλώσεων σε έναν ατέλειωτο διάλογο... Να το προσέχουν αυτό στο εξής οι καλοί συνάδελφοι, γιατί μπορεί δημιουργήσουν προβλήματα στον πρωθυπουργό.

* * *

«Λεπτομέρεια»: Το περίπτερο του υπουργείου Εξωτερικών στη ΔΕΘ βρίσκεται κολλημένο δίπλα στο τεράστιο κτίριο των ΗΠΑ. Κυριολεκτικά έμοιαζε με παράρτημά του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ