ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κατακόρυφη κλιμάκωση
  • Αρχισε, χτες τα ξημερώματα, η μεγάλη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας
  • «Μήνυμα» στη Δαμασκό έστειλε το Τελ Αβίβ, με πτήσεις πάνω από το συριακό προεδρικό μέγαρο στη Λαττάκεια

Διαλυμένη γέφυρα στη Γάζα

Associated Press

Διαλυμένη γέφυρα στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Από βορρά και νότο εισέβαλαν τα ξημερώματα χτες στη Λωρίδα της Γάζας ισραηλινά άρματα μάχης. Αεροσκάφη πραγματοποιούν αλλεπάλληλες πτήσεις και το ισραηλινό πυροβολικό βάλλει, κατά κύματα, εναντίον στόχων στη βόρεια Γάζα. Τη νύχτα, από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, καταστράφηκε κεντρικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στο 70% της Λωρίδας της Γάζας, αλλά να επηρεαστεί σοβαρότατα και η υδροδότηση. Επίσης, καταστράφηκαν 3 γέφυρες, που συνδέουν τις βόρειες με τις νότιες περιοχές.

Στόχος, όπως δήλωναν Ισραηλινοί αξιωματικοί, «είναι να εμποδιστεί η μεταφορά του Ισραηλινού ομήρου από ένα μέρος σε άλλο». Το πρωί, αεροσκάφη έπληξαν πρώην εποικισμούς κοντά στη Ράφα, που χρησιμοποιούνταν ως στρατόπεδα εκπαίδευσης από τη «Χαμάς», χωρίς να υπάρξουν θύματα. Στο βόρειο τμήμα, τα άρματα μάχης έχουν σταματήσει λίγες εκατοντάδες μέτρα εντός του παλαιστινιακού εδάφους. Αργά το βράδυ, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους κατοίκους των βορειότερων πόλεων της Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Συνολικά στην επιχείρηση, υπό την επωνυμία «Καλοκαιρινή Βροχή», συμμετέχουν 2,5 τάγματα με 5.000 άνδρες, τανκς και μονάδες του πυροβολικού.

Το 1,3 εκατομμύριο Παλαιστινίων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, χθες, προσπαθούσαν να αποθηκεύσουν τρόφιμα, βενζίνη και φάρμακα. Ηδη, από τη Δευτέρα, το Ισραήλ έχει απαγορεύσει ακόμη και την είσοδο φαρμάκων και τροφίμων, παρά τις, εδώ και καιρό, προειδοποιήσεις του ΟΗΕ ότι ο εκεί πληθυσμός βρίσκεται στο χείλος της απόλυτης ανθρωπιστικής καταστροφής.

Απειλές, αντιδράσεις και νέες απαγωγές;

Αργά το απόγευμα, η οργάνωση «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης» παρουσίασαν φωτογραφία της ταυτότητας ενός 18χρονου εποίκου, που υποστηρίζουν ότι έχουν απαγάγει από τη Δευτέρα στη Δυτική Οχθη. Αργότερα, η οργάνωση «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» υποστήριξε ότι κρατά όμηρο και έναν τρίτο έποικο. Η ισραηλινή πλευρά επιβεβαιώνει ότι οι δύο έποικοι αγνοούνται, αλλά όχι ότι είναι όμηροι.

Στη Νάμπλους συγγενείς Παλαιστίνιων κρατουμένων διαδήλωσαν, ζητώντας από τους απαγωγείς «να φερθούν ανθρώπινα στον Ισραηλινό στρατιώτη για να δείξουν ότι ο παλαιστινιακός λαός σέβεται την ανθρώπινη ζωή, σε αντίθεση με ό,τι πράττει ο ισραηλινός στρατός». Εντούτοις, ζητήθηκε η παράταση της ομηρίας του στρατιώτη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απείλησε με «ακραία μέτρα», «στοχοποιώντας» ξεκάθαρα την ηγεσία της «Χαμάς» στη Συρία, ενώ, αργά το απόγευμα, ισραηλινά μαχητικά πετούσαν πάνω από το συριακό προεδρικό μέγαρο στη Λαττάκεια για να «διαμηνύσουν ότι θα πρέπει η Δαμασκός να σταματήσει την υποστήριξή της στη "Χαμάς", αλλιώς θα θεωρηθεί συνυπεύθυνη». Λίγο μετά, η συριακή τηλεόραση μετέδιδε ότι η συριακή αεράμυνα άνοιξε πυρ κατά των εχθρικών αεροσκαφών, αναγκάζοντάς τα να απομακρυνθούν.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος μίλησε για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», ενώ ο πρωθυπουργός της «Χαμάς» Ισμαΐλ Χανίγια καταδίκασε την «κλιμάκωση». Νωρίτερα, είχε διαρρεύσει ότι, ενώ συνεχίζονται οι αιγυπτιακές διαμεσολαβητικές προσπάθειες, η παλαιστινιακή κυβέρνηση πρότεινε, πάλι, την ανταλλαγή του Ισραηλινού στρατιώτη με ορισμένους Παλαιστίνιους κρατουμένους, πρόταση που έχει απορρίψει η ισραηλινή ηγεσία.

Αντιδράσεις

Στο πλευρό του Ισραήλ τάχθηκε ο Λευκός Οίκος, αποφεύγοντας κάθε καταδίκη και υπερασπίζοντας μόνο το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα. Η ΕΕ, για άλλη μια φορά, ισοσκέλισε ευθύνες, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση εκατέρωθεν.

Οργή, αντίθετα, εξέφρασε ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, κατηγορώντας την ισραηλινή ηγεσία για «συλλογική τιμωρία», καθώς θέλει «με τις δυνάμεις κατοχής του να επιβάλει τους όρους της κατοχής, απαιτώντας να μην υπάρξει από πουθενά αντίδραση ή αντίσταση».

ΚΚΕ
Να καταδικάσει ο ελληνικός λαός την εισβολή

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα

«Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την απροκάλυπτη νέα βάρβαρη εισβολή του στρατού του Ισραήλ στη Γάζα. Καταγγέλλει τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις ενάντια σε αμάχους, όπως και την ανατίναξη του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού και άλλων ζωτικών υποδομών.

Πρόκειται για νέες τρομοκρατικές ενέργειες που αποσκοπούν στην παραπέρα εξόντωση του παλαιστινιακού λαού, που έρχονται να συμπληρώσουν τα μέτρα οικονομικής εξόντωσης που έχουν επιβάλει η ΕΕ και οι ΗΠΑ μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης του Ισραήλ δεν πείθουν κανέναν. Η νέα αυτή εισβολή εκδηλώθηκε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της "Διακήρυξης για την εθνική συνεννόηση" των παλαιστινιακών οργανώσεων και των επίπονων προσπαθειών τους για συνεννόηση. Αποδεικνύονται έτσι, για άλλη μια φορά, οι τεράστιες ευθύνες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και όσων έμμεσα η άμεσα υπονόμευσαν την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, όπως και το ποιος υπονομεύει κάθε προσπάθεια συμφωνίας και ειρήνευσης. Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα μείνουν ως δυνάμεις κατοχής.

Συνένοχος είναι η ελληνική κυβέρνηση με την ενεργό υποστήριξή της στην αμερικανική πολιτική στην περιοχή, με τη στήριξη στους εκβιασμούς της ΕΕ, αλλά και από τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένες ευθύνες αναλαμβάνει όμως και το ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στο ζήτημα της Παλαιστίνης, γιατί συνεχίζει να υποστηρίζει την κατοχή στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και επειδή συμμετέχει ενεργά στις πιέσεις ενάντια στο Ιράν. Ο πρόεδρός του δε θεώρησε αναγκαία καμιά αναφορά στη ζήτημα της αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ την παραμονή της εισβολής.

Απαιτούμε η ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει άμεσα και απερίφραστα τις επιθετικές πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία, το αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα να καταδικάσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την εισβολή και να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού μέχρι την τελική νίκη».

ΕΕΔΥΕ
«Είναι και δικός μας αγώνας»

Την εισβολή των στρατευμάτων του Ισραήλ στη Γάζα καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, που σημειώνει ότι πρόκειται «για μια ακόμη πράξη βαρβαρότητας των ισραηλινών κατοχικών στρατευμάτων, τα οποία δεν έχουν πάψει στιγμή να δολοφονούν ακόμα και αμάχους, γυναίκες και παιδιά».

Και συνεχίζει: «Η τρομοκρατία της ισραηλινής κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστών έχει στόχο να χτυπήσει κάθε μορφή αντίστασης και να οδηγήσει σε υποδούλωση τους λαούς της περιοχής.

Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί απόλυτη σιγή γι' αυτές τις εξελίξεις, αποδεχόμενη τη συνενοχή της και την πλήρη υποταγή της στα κελεύσματα των Αμερικανών και της ΕΕ».

Η ΕΕΔΥΕ για ακόμη μια φορά υπογραμμίζει ότι «ο δρόμος για την ειρήνευση στην περιοχή περνά μέσα από το σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ για ελεύθερο και κυρίαρχο κράτος, δίπλα στο ισραηλινό, στα όρια του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους. Οι λαοί της Παλαιστίνης και του Ισραήλ έχουν κάθε συμφέρον να αγωνιστούν από κοινού για μια τέτοια λύση». Και καταλήγει: «Ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού είναι και δικός μας αγώνας. Κοινός μας εχθρός είναι ο ιμπεριαλισμός».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εξω οι φονιάδες από την παλαιστινιακή γη

Παράσταση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία πραγματοποιούν σήμερα, στις 7 μ.μ., τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας

Αμεση απάντηση στα δολοφονικά σχέδια των Ισραηλινών σε βάρος του παλαιστινιακού λαού δίνουν σήμερα τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, καθώς στις 7 μ.μ., αντιπροσωπεία συνδικαλιστών θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία.

Το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωση της Εκτελεστικής του Γραμματείας, καταδικάζει το νέο έγκλημα των Ισραηλινών, που για άλλη μια φορά δολοφονούν τον παλαιστινιακό λαό. «Η εισβολή του ισραηλινού στρατού, με την ενθάρρυνση του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, στη Λωρίδα της Γάζας, έχει στόχο να σταματήσει όποιες προσπάθειες γίνονταν για ενδεχόμενη ειρήνη στην περιοχή. Η προώθηση των γενικότερων σχεδίων του ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή πληρώνεται με άφθονο αίμα από το λαό της Παλαιστίνης και τους λαούς της περιοχής.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απαιτεί: Εξω οι φονιάδες από την παλαιστινιακή γη. Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ» σημειώνει το ΠΑΜΕ. Και καλεί την εργατική τάξη της Ελλάδας να εκφράσει την αλληλεγγύη της στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό και να εντείνει την πάλη της ενάντια στην πολιτική των ιμπεριαλιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ