ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικομματική η συμφωνία στην αντεργατική επίθεση

Με συγκεκριμένα στοιχεία οι βουλευτές του ΚΚΕ απέδειξαν στη Βουλή την κοινή αντιλαϊκή ρότα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, που οδηγεί σε χτύπημα εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και στηρίζεται σε ένα οπλοστάσιο νόμων που ψηφίστηκαν τόσο επί ΝΔ όσο και επί ΠΑΣΟΚ, αποκάλυψαν με τις ομιλίες τους στο συζητούμενο νομοσχέδιο οι βουλευτές του ΚΚΕ. Κατήγγειλαν τις κυβερνητικές επιδιώξεις, αλλά και την επί της ουσίας συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με αυτές, αφού άλλωστε εκπορεύονται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ στις οποίες ορκίζονται και οι δύο.

Με χαρακτηριστικά παραδείγματα από αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις νόμων που ψηφίστηκαν και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη απέδειξε την κοινή βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η προσπάθεια για το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η βουλευτής είπε ότι ο λεγόμενος νόμος Σιούφα, που ψηφίστηκε επί ΝΔ το 1990 και το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί να καταργήσει, μείωσε την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ από τα 20 στα 18 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, κατάργησε την αναπροσαρμογή των συντάξεων με το σύστημα της ΑΤΑ και αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Στη συνέχεια με νέο νόμο της ΝΔ το 1992 έγιναν νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας και διαχωρίστηκαν οι εργαζόμενοι σε ασφαλισμένους πριν και μετά το 1993. Θεσμοθετήθηκε όριο ηλικίας τα 65 χρόνια και καταργήθηκε η διαφορά πενταετίας που είχαν οι γυναίκες.

Η Ελπίδα Παντελάκη στο βήμα της Βουλής κατά τη χτεσινή συνεδρίαση

Eurokinissi

Η Ελπίδα Παντελάκη στο βήμα της Βουλής κατά τη χτεσινή συνεδρίαση
Ως συνέχεια των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων ήρθε ο νόμος Ρέππα του ΠΑΣΟΚ, πάνω στον οποίο στηρίζεται η σημερινή κυβέρνηση για να εξαπολύσει τη νέα επίθεση στους εργαζόμενους. Ο νόμος αυτός για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους προβλέπει σύνταξη μετά από 37 χρόνια υποχρεωτικής ασφάλισης σε φορείς κύριας ασφάλισης και η Ε. Παντελάκη παρατήρησε: «Με τη μερική απασχόληση που θεσμοθετήθηκε, μια θέση δίνεται σε δύο ή τρεις εργαζόμενους και αυτό σημαίνει ότι οι γενιές που έρχονται δε θα πάρουν σύνταξη, αφού χρειάζεται να ζήσει κάποιος πολλές ζωές για να βγάλει σύνταξη. Σταματήστε επιτέλους να κοροϊδεύετε τον κόσμο και να κλαίτε ότι θα ανέβουν ή δε θα ανέβουν τα όρια ηλικίας. Δηλαδή πού να πάνε; Μετά τα 67 χρόνια; Να πάνε στα 80;».

Επισήμανε ότι την κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων την αναλάμβανε το κράτος όπως γίνεται και με τον σημερινό νόμο της ΝΔ και είπε χαρακτηριστικά: «Από την ανάγνωση αυτών των επίμαχων σημείων αποκαλύπτεται για μια ακόμα φορά η πολιτική υποκρισία που υπάρχει σε βάρος του εργατόκοσμου που ζει και βιώνει μια απίστευτα δύσκολη κατάσταση στη ζωή του, με άλλοθι την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».

Η Ε. Παντελάκη αναφέρθηκε στο χτεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», όπου φαίνεται ότι οι τράπεζες έχουν ετήσια κέρδη έως 50.000 ευρώ ανά εργαζόμενο και τόνισε ότι σε αυτές τις συνθήκες είναι απαράδεκτο να γίνεται λόγος για τραπεζοϋπαλλήλους «ρετιρέ» σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους.

Σμυρναίικος καυγάς

Την επί της ουσίας συμφωνία των δύο κομμάτων στις αντεργατικές ρυθμίσεις, κατήγγειλε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, τονίζοντας ότι ο καυγάς που γίνεται ανάμεσά τους «μονάχα με σμυρναίικο καυγά μπορεί να τον παρομοιάσει κάποιος, δηλαδή έναν καυγά χωρίς περιεχόμενο και ουσία για ένα θέατρο που έχει όλα τα στοιχεία ενός "θεάτρου του παραλόγου". Στόχος του είναι να αποπροσανατολίσει το λαό από τα προβλήματα που δημιουργεί η ταύτιση των δύο κομμάτων στις βασικές επιλογές της κυρίαρχης πολιτικής».


Eurokinissi

Ο βουλευτής σχολιάζοντας τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι οι «μεταρρυθμίσεις» που γίνονται δεν αφορούν τους λίγους, αλλά τους πολλούς, τόνισε: «Το πόσο ψέμα κρύβεται πίσω από αυτόν τον ισχυρισμό φαίνεται από το γεγονός ότι μόνο από τη μείωση των συντελεστών των ασφαλιστικών εισφορών που εξισώνονται πλέον με αυτές του ΙΚΑ οι τράπεζες θα έχουν κέρδη 30 έως 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι θα δουν να μειώνονται σταδιακά οι συντάξεις τους και να καταργούνται τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Οι συζητούμενες διατάξεις είπε είναι κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και αποτελούν συνέχεια μιας πολιτικής η οποία ακολουθείται επί χρόνια ολόκληρα, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είναι στην εξουσία. Πρόκειται για μια πολιτική που στο στόχαστρό της έχει πέρα από την εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έλεγε προεκλογικά πως όποιο κόμμα του δικομματισμού και εάν έρθει στην εξουσία θα συνεχιστεί η στείρα αντιλαϊκή και απάνθρωπη πολιτική που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Τα λέγαμε αυτά, τόνισε, όχι γιατί είμαστε μάντεις, αλλά γιατί υπήρχε και από τα δύο κόμματα κοινή αφετηρία για την πολιτική τους και κοινοί στόχοι οι οποίοι καθορίζονται μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ.

Αποτέλεσμα, συνέχισε, των προνομίων που όλα αυτά τα χρόνια δίνονταν στο μεγάλο κεφάλαιο ήταν για παράδειγμα οι τράπεζες το 2003 να παρουσιάσουν 55% αύξηση των κερδών τους σε σχέση με το 2002 και είναι πρώτες επιχειρήσεις σε κερδοφορία μέσα στην ΕΕ. Οι δε εισηγμένες εταιρίες στο χρηματιστήριο είχαν κέρδη 70,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι ίδιες επιχειρήσεις προχώρησαν σε 11.000 απολύσεις, παρά τα επιχειρήματα του δικομματισμού ότι τα κέρδη θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Με τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό που προωθούνται, είπε ο Ν. Γκατζής, θα έχουμε μια ισοπέδωση προς τα κάτω και στο εισόδημα και τις συντάξεις και τα κεκτημένα των εργαζομένων, ισοπέδωση που θα φθάσει και πιο κάτω από τα υπόγεια.

Μοναδικός στόχος η αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων

Ο Αντ. Σκυλλάκος, σχολιάζοντας τα όσα λέγονται για το ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται από τις προωθούμενες ρυθμίσεις, είπε χαρακτηριστικά ότι αυτοί που ξεκάθαρα ωφελούνται είναι οι τραπεζίτες, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο. Ο νόμος Ρέππα, τόνισε, που ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ, προβλέπει ότι οι τράπεζες δε θα επιβαρυνθούν και η ΝΔ έρχεται σήμερα και νομοθετεί επικαλούμενη αυτόν το νόμο. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, είπε, δε λέει το παραμικρό για αυτά που χάνουν με τις ρυθμίσεις αυτές οι εργαζόμενοι και πρόσθεσε: «Πρέπει να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ, ποια είναι η θέση του για όσους εργάζονται μετά το 1993. Να πει γιατί δεν κατάργησε τον αντιασφαλιστικό νόμο Σιούφα».

Σχετικά με τον ΟΤΕ, τόνισε ότι η ΝΔ αναγνωρίζει το διευθυντικό δικαίωμα στις απολύσεις και το ΠΑΣΟΚ δεν παίρνει θέση, ενώ είναι σύμφωνο με την άρση της μονιμότητας των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται από την κυβέρνηση για το «άνοιγμα του ασφαλιστικού», παρατήρησε ότι τα πάντα θα εξεταστούν από μηδενική βάση και το «βάθος χρόνου» των αλλαγών θα εξαρτηθεί από τη συναίνεση που θα προσφερθεί στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, είπε, θα πρόκειται για ένα διάλογο με μοναδικό στόχο την αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων, διαδικασία με την οποία συμφωνεί στην ουσία το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δηλώνει ότι η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων του.

Ο Α. Τζέκης τόνισε ότι με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις αρχίζει μια ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης κατά των εργαζομένων, η οποία στηρίζεται στη νομοθεσία που τόσα χρόνια ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είπε, ο νόμος Ρέππα, ο οποίος προέβλεπε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων όπως επιτάσσει η ΕΕ και ως εκ τούτου είναι ψεύτικη η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων. Σήμερα η κυβέρνηση, τόνισε, ακολουθεί μια συγκεκριμένη μεθόδευση και δοκιμάζει τα όρια του λαϊκού κινήματος και για αυτό εμείς είπαμε ότι χρειάζεται ο συντονισμός του κινήματος κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Σχολιάζοντας την προπαγάνδα για την ύπαρξη «εργαζομένων ρετιρέ», ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι τα πραγματικά «ρετιρέ» είναι οι τραπεζίτες, τα κέρδη των οποίων έφθασαν το ενάμισι δισ. ευρώ, ενώ από κάθε εργαζόμενο στις τράπεζες αποκόμισαν κέρδος 50.000 ευρώ.

Σχολιάζοντας τις «εθελούσιες απολύσεις» στον ΟΤΕ, υπογράμμισε ότι με τη διαδικασία αυτή συμφωνούν και τα δύο κόμματα, προκειμένου οι σημερινοί εργαζόμενοι να αντικατασταθούν από συμβασιούχους που αποτελούν φθηνό εργατικό δυναμικό.

Στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ - ό,τι απέμεινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις - στοχεύει η κυβέρνηση με τις ρυθμίσεις που προωθεί, τόνισε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας. Αναφέρθηκε στη συμφωνία στον ΟΤΕ για τις «εθελούσιες απολύσεις», καταγγέλλοντας ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπέγραψαν αυτήν τη συμφωνία της ντροπής με την οποία δένονται χειροπόδαρα οι νέοι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται με όρους εργασιακού «μεσαίωνα». Μάλιστα, είπε, την υπέγραψαν χωρίς να θίγονται οι ίδιοι και με το αζημίωτο, αφού φρόντισαν να πάρουν και «αρκετό παραδάκι». Ο βουλευτής, αναφερόμενος στις υποκριτικές δηλώσεις Πολυζωγόπουλου ότι δήθεν θα διαγράψει από την ΠΑΣΚΕ τους συνδικαλιστές που υπέγραψαν τη συμφωνία της ντροπής, είπε ότι οι τελευταίοι τον «κάρφωσαν», λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ήταν ενήμερος όλων των σχετικών συζητήσεων που έγιναν.

Αναφερόμενος τόσο στην τροπολογία που κατέθεσε η Μ. Εβερτ για την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης σχετικά με το κόστος επιβάρυνσης του ΙΚΑ όσο και στη θέση του Γ. Αλογοσκούφη ότι «ανοίγει» το ασφαλιστικό, είπε ότι παρά τη φραστική τους κόντρα πρόκειται για ταυτόσημες προτάσεις. Και αυτό γιατί οι αναλογιστικές μελέτες θα χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα προκειμένου να «ανοίξει» το ασφαλιστικό και προωθηθούν αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις στο ΙΚΑ.


Αφετηρία για νέα αντεργατική επέλαση
  • Υποκριτική η χτεσινή δικομματική αντιπαράθεση
  • Δεν ψήφισε ο Μ. Εβερτ το άρθρο για το Ασφαλιστικό των τραπεζών

Με φραστικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που, όμως, δεν μπόρεσαν να κρύψουν την κοινή αντεργατική και αντιασφαλιστική αφετηρία των δύο κομμάτων, ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή οι διατάξεις - χάρισμα στους τραπεζίτες και η συμφωνία για την «εθελούσια απόλυση» εργαζομένων στον ΟΤΕ. Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, οι διατάξεις εγκρίθηκαν για μεν τις τράπεζες με 164 ψήφους των βουλευτών της ΝΔ υπέρ και 122 ψήφους της αντιπολίτευσης κατά, για δε τον ΟΤΕ με 165 ψήφους υπέρ (ΝΔ και Στ. Μάνος) και 121 κατά.

Το υποκριτικό στοιχείο της δικομματικής αντιπαράθεσης αποκάλυψαν στις ομιλίες τους οι βουλευτές του ΚΚΕ (δημοσιεύονται σε διπλανές στήλες), τονίζοντας ότι η σημερινή επίθεση στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα στηρίζεται στην ύπαρξη διαδοχικών νόμων που ξεκινάνε από τη ΝΔ (νόμος Σιούφα το 1990) και φθάνουν στο ΠΑΣΟΚ (νόμος Ρέππα το 2002). Και τα δύο κόμματα, παρά τις υποσχέσεις τους ότι όταν γίνουν κυβέρνηση θα καταργούσαν τους αντίστοιχους νόμους, εν τούτοις όχι μόνο τους διατήρησαν, αλλά στηρίχτηκαν πάνω σε αυτούς για να συνεχίσουν την αντεργατική επίθεση.

Ετσι και στη χθεσινή ολοήμερη συζήτηση στη Βουλή, παρά τις φραστικές οξύνσεις, η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους διαλαλούσε ότι οι διατάξεις για το Ασφαλιστικό των τραπεζών στηρίζονται στο σχετικό νόμο Ρέππα του ΠΑΣΟΚ, που προβλέπει την ένταξη των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ. Οι του ΠΑΣΟΚ ανταπαντούσαν ότι δε γίνεται σοβαρή εφαρμογή του δικού τους νόμου και η όλη αντιπαράθεση εξαντλήθηκε σε βολές εκατέρωθεν για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ δήλωσε ότι δε θα ψηφίσει τη διάταξη για το Ασφαλιστικό των τραπεζών, αφήνοντας αιχμές ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα. Είπε ότι για τα προβλήματα της Εμπορικής θα αρκούσε μια αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και αναφερόμενος στη συμμετοχή της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole στο 10% του κεφαλαίου της Εμπορικής αναρωτήθηκε εάν «τους Γάλλους θα τους πληρώσει ο ελληνικός λαός». Οσον αφορά στο ποσό που θα πληρώσουν οι τράπεζες σε 10 χρόνια, είπε ότι θα έπρεπε να υπήρχε πρόβλεψη για την καταβολή του ποσού «εντόκως».

Μετά την καταψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου, ο Μ. Εβερτ δεν επέμεινε στη συζήτηση της σχετικής τροπολογίας που είχε καταθέσει, προκειμένου να μη δώσει χέρι βοήθειας στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει την τροπολογία του. Αλλωστε, ο Μ. Εβερτ, καταψηφίζοντας το σχετικό άρθρο, είχε κατοχυρώσει την πολιτική του διαφωνία και δεν ήταν διατεθειμένος να εμφανιστεί ως στήριγμα του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην Ολομέλεια αντάλλαξαν βαριές κουβέντες ο Μ. Εβερτ με τον βουλευτή της ΝΔ Γ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του πρώην προέδρου της ΝΔ.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας εμμέσως στον Μ. Εβερτ, είπε ότι με τις διατάξεις για το Ασφαλιστικό του νομοσχεδίου τα μόνα συμφέροντα που εξυπηρετούνται είναι αυτά του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας! Σχετικά με την κατηγορία για την έλλειψη διαλόγου, ο Γ. Αλογοσκούφης επικαλέστηκε επιστολή της ΟΤΟΕ προς τον ίδιο, με την οποία ζητούνταν η έναρξη διαλόγου, προκειμένου να αναζητηθεί συνολική λύση του Ασφαλιστικού με τη δημιουργία ενιαίου ταμείου ασφάλισης. Αυτό κάνουμε και εμείς, ισχυρίστηκε ο υπουργός, με τη διαφορά ότι το Ταμείο είναι δημοσίου δικαίου και όχι ιδιωτικού, όπως πρότεινε η ΟΤΟΕ. Ο υπουργός επικαλέστηκε δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο τα 273 δισ. δρχ. από την πώληση της Ιονικής Τράπεζας, χάθηκαν από το ταμείο της Εμπορικής γιατί επενδύθηκαν στο Χρηματιστήριο και «εξαερώθηκαν».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές - «δεν εξετάζω από ποια πτέρυγα» (σ.σ. και στον Εβερτ;) - για τα υπονοούμενα περί εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, είπε ότι αυτοί «μπορεί να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη».

Για το συνολικό ζήτημα του Ασφαλιστικού, επανέλαβε ότι θα είναι αντικείμενο «διαλόγου» σε βάθος χρόνου και ισχυρίστηκε ότι στην τρέχουσα τετραετία δε θα γίνει καμία αλλαγή.


ΠΑΣΟΚ
Είναι «ψευδής» η μεταρρύθμιση

Συνεχίζοντας να στηρίζει την κυβέρνηση στην προώθηση των αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων το ΠΑΣΟΚ «οχυρώνεται» πίσω από τη θέση του Μ. Εβερτ... κατηγορώντας τη ΝΔ ότι προχωρά στην ψήφιση των σχετικών ρυθμίσεων για το Ασφαλιστικό των τραπεζών «στο όνομα μιας ψευδούς μεταρρύθμισης».

Χτες ο Ν. Αθανασάκης, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση «χαρίζει δισεκατομμύρια στις τράπεζες, απορυθμίζει το ασφαλιστικό σύστημα και προσθέτει βάρη στο ΙΚΑ και στους Ελληνες φορολογούμενους». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση προχωρά σ' αυτές τις κινήσεις «κάτω από την πίεση της "μαύρης τρύπας", που καθημερινά δημιουργεί στον προϋπολογισμό».

Επίσης, ο Ν. Αθανασάκης αξιοποιώντας τη χτεσινή δήλωση του Μ. Εβερτ ότι θα καταψηφίσει «συνολικά το άρθρο 59» για το Ασφαλιστικό των τραπεζών, σημείωσε: «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πείσει τον πρώην αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας για την ορθότητα των προτάσεών της». Και πρόσθεσε ότι «δεν έχουν απαντήσει βεβαίως στα ερωτήματα που και ο κ. Εβερτ έχει θέσει, σε σχέση με το ποιοι ωφελούνται από αυτή τη ρύθμιση».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας το θέατρο του δικομματισμού και της ανούσιας αντιπαράθεσης μεταξύ των μονομάχων, έδωσε νέα «τροφή» στο θέμα των μεταθέσεων των αξιωματικών, χαρακτηρίζοντας «πλαστά, κατασκευασμένα και χαλκευμένα» τα έγγραφα «που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ