ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2005
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προβληματισμός για τις μαζικές διεκδικήσεις περιουσιών

Ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι αν οι προσφυγές από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους για διεκδίκηση των περιουσιών τους πάρουν μαζικό χαρακτήρα «θα δημιουργηθούν νέα και πολύπλοκα δεδομένα». Ομως, σημείωσε ότι το δικαίωμα κάθε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεκδικήσει τα δίκαιά του διασφαλίζεται από το Σύνταγμα και πρόσθεσε ότι γι' αυτό η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει για να σταματήσει τις προσφυγές Ελληνοκυπρίων των οποίων οι περιουσίες στα Κατεχόμενα τυγχάνουν παράνομης εκμετάλλευσης. Ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει παρέμβει ούτε για να εξωθήσει τους Ελληνοκύπριους στην κατάθεση προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διότι ούτε αυτό θα ήταν ορθό. Δήλωσε, επίσης, ότι κυβέρνηση και κόμματα θα πρέπει να αξιοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο ώστε να αναχαιτιστεί και να τερματιστεί η εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα από πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, απέρριψε το αίτημα του ΔΗΣΥ για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου με σκοπό τη συζήτηση του χειρισμού του θέματος των ελληνικών περιουσιών στα Κατεχόμενα.

Δήλωσε ότι με τη συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο του θέματος της εκμετάλλευσης από Τουρκοκύπριους και αλλοδαπούς των περιουσιών «θα επιβεβαιώσουμε τη θέση της Τουρκίας ότι οι προσφυγές για το ζήτημα αυτό στα δικαστήρια δεν είναι αντικείμενο εφαρμογής του ανθρώπινου δικαιώματος του πολίτη να κατέχει περιουσία, αλλά είναι αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης των πολιτικών εξουσιών του κράτους».

Ο Τ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι τα βασικότερα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και όχι η εξασφάλιση πρόσκαιρων κομματικών σκοπιμοτήτων».

Δεν υπάρχει πρόταση για την Αμμόχωστο

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ολι Ρεν, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο θα κομίσει πρόταση για την Αμμόχωστο, η οποία δεν είναι αρεστή στην κυβέρνηση.

Ο Τ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν είναι αυτός ο σκοπός της επίσκεψης» του Ευρωπαίου αξιωματούχου. Πρόσθεσε ότι ο Ο. Ρεν επισκέπτεται την Κύπρο «ύστερα από παρότρυνση της κυβέρνησης για να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση». Ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της παραμονής του Ευρωπαίου αξιωματούχου στο νησί θα συζητήσουν «τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ΕΕ και όλα τα θέματα που άπτονται του κυπριακού προβλήματος».

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Ο. Ρεν είναι κομιστής πρότασης για την Αμμόχωστο, ο Τ. Παπαδόπουλος είπε: «Καμία πρόταση απ' ό,τι ξέρω δε μεταφέρει, ούτε αυτός είναι ο σκοπός της επίσκεψής του, εκτός από τις φαντασίες των δημοσιογράφων που πολύ συχνά βλέπουν πρωτοβουλίες, σχεδιασμούς και ενέργειες».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της Αμερικανίδας βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Λόρα Κένεντι, η οποία ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αρθεί η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό δεν ήταν το αντικείμενο της συνάντησης» που είχε με την Αμερικανίδα αξιωματούχο.

Εξάλλου, ερωτηθείς για δηλώσεις επισήμων από ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με το θέμα της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, απάντησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιμένει στην εφαρμογή των κανονισμών και νόμων από τους οποίους διέπεται η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε ποιος εμποδίζει την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, όταν η κυβέρνηση προτείνει την άμεση εφαρμογή του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενίσταται στην εφαρμογή του. Επανέλαβε επίσης ότι η απόφαση της Ενωσης είναι να ενισχυθούν οικονομικά οι Τουρκοκύπριοι και να αναπτυχθούν οι εμπορικές σχέσεις ώστε οι Τουρκοκύπριοι να ξεφύγουν απ' αυτό που αποκαλούν οικονομική απομόνωση και πρόσθεσε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει όλα τα μέτρα να προσβλέπουν στην επανένωση και εναρμόνιση της οικονομίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

«Πάρε τον έναν... και χτύπα τον άλλον»

Μητσοτάκης, Παπανδρέου, Βασιλείου, μίλησαν για το Κυπριακό...

Ο ένας πιο «ρεαλιστής» από τον άλλο - ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Γ. Βασιλείου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης - βρέθηκαν χτες και οι τρεις μαζί να προπαγανδίσουν την πολιτική του συμβιβασμού άνευ όρων, που με συνέπεια υπηρέτησαν δίνοντας αγώνα υπέρ του «σχεδίου Ανάν».

Η χτεσινή συνάντηση των τριών πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Βασιλείου με τίτλο Κύπρος -Ευρωπαϊκή Ενωση. Σ' αυτήν την εκδήλωση, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο για το γεγονός ότι δε γνωστοποιεί τις αλλαγές που επιθυμεί στο «σχέδιο Ανάν». Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρώην πρωθυπουργός παρατήρησε πως η στάση κατά την οποία «τις θέσεις μου τις κρατάω μυστικές και δεν προτείνω στις διαπραγματεύσεις» δεν έχει λογική.

«Αυτή η θέση σημαίνει πως κάποιος δεν προτείνει, είτε γιατί κάτι που έχει να πει είναι μαξιμαλισμός, είτε γιατί φοβάται πως αυτά που θα πει θα γίνουν αποδεκτά και θα λυθεί το Κυπριακό, πράγμα το οποίο είναι ένα εθνικό όνειρο και ελπίζω να το προλάβουμε και εμείς οι παλιοί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου υπενθύμισε ότι η ένταξη της Κύπρου ήταν αποτέλεσμα της στρατηγικής του Ελσίνκι και εξέφρασε την ευχή το δημοψήφισμα που έγινε πέρυσι για το «σχέδιο Ανάν» «να μη γίνει συγχωροχάρτι της εισβολής και να μη λάβουν καθεστώς Ταϊβάν τα Κατεχόμενα». Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η δυναμική των πραγμάτων δε θα αφήσει το Κυπριακό στο ράφι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε: «Η τελική κατάληξη εξαρτάται από τη συμβολή μας. Και γι' αυτό πρέπει διαρκώς να παίρνουμε πρωτοβουλίες».

Ο συντονιστής της εκδήλωσης, καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, ισχυρίστηκε πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ υπήρξε μεγάλη επιτυχία για τη Λευκωσία, αλλά και η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας για πολλά χρόνια.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Βασιλείου υπογράμμισε την ευγνωμοσύνη του για τη συμπαράσταση και βοήθεια που πρόσφερε η Ελλάδα, όλος ο πολιτικός κόσμος και ιδιαίτερα ο Κώστας Σημίτης στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

«Μπορεί στο παρελθόν να έγιναν πολλά λάθη, να έγιναν εγκλήματα, οφείλουμε να έχουμε τη δύναμη να δούμε μπροστά και να διδαχθούμε από την Ευρώπη που κατόρθωσε να επουλώσει τις πληγές της και να πετύχει το θαύμα που σήμερα γιορτάζουμε», κατέληξε.

Ετοιμη να «βοηθήσει» η Ευρωπαϊκή Ενωση

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Αντριαν βαν ντερ Μιρ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό και να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην επίτευξη του στόχου αυτού.

Σε μήνυμά του με την ευκαιρία της Μέρας της Ευρώπης ο Α. βαν ντερ Μιρ εκφράζει την ελπίδα ότι με κάποια συμβιβαστική λύση θα υιοθετηθούν τάχιστα οι προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με την οικονομική βοήθεια και τις ειδικές προϋποθέσεις εμπορίου για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Εξάλλου, ανέφερε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες διεργασίες, μεταξύ των οποίων και η προετοιμασία ενός κατάλληλου διαπραγματευτικού πλαισίου, για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Αμφιλεγόμενες δηλώσεις Τούρκων επισήμων

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζει θετικά την έναρξη νέας διαδικασίας για το Κυπριακό». Αυτή την εντύπωση αποκόμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την τριμερή συνάντηση που, όπως είπε, είχε στη Ρωσία με τον Κύπριο Πρόεδρο, Τάσσο Παπαδόπουλο, και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Επιστρέφοντας χτες από τη Μόσχα, ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις σχετικά με την εν λόγω συνάντηση και είπε: «Ο Ανάν εξέφρασε την άποψη ότι έχει παρέλθει η προηγούμενη διαδικασία και ότι μπορεί να αρχίσει νέα διαδικασία».

Ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ είδα ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν αντιμετωπίζει αρνητικά την έναρξη διαδικασίας. Σε αντίθεση με προηγούμενές τους δηλώσεις, τούτη τη φορά αντιμετωπίζουν θετικά την έναρξη νέας διαδικασίας».

Από την άλλη μεριά, όμως, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν, υποστήριξε χτες πως η ελληνοκυπριακή πλευρά «απομακρύνεται από τη λύση του Κυπριακού». Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίας ενημέρωσης, ο Ν. Ταν είπε ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί μέσα στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε πως ο Κόφι Ανάν απευθύνει συνεχώς εκκλήσεις για την άρση των περιορισμών σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. «Περιμένουμε ότι σύντομα θα υπάρξει ανταπόκριση στις εκκλήσεις αυτές», είπε ο Ν. Ταν.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ