ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ολοι σήμερα στο συλλαλητήριο ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ

Στις 6.00 το απόγευμα, στο Αγαλμα του Βενιζέλου

«Παρών» στο προσκλητήριο αγώνα που απευθύνουν το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ θα δώσουν σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και νεολαίοι. Στις 6 το απόγευμα μέσα από τη συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου και την πορεία που θα ακολουθήσει προς τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θα διαδηλώσουν την απόφασή τους να αντισταθούν στην αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζοντας από το σημείο που την άφησε το ΠΑΣΟΚ.

Οι καπνεργάτες, οι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας και του Εβρου, εργαζόμενοι της ΑΝΚΕΡ, της ΔΕΗ, του Καματάκη, της Βαλκάν, του Χωναίου, συμβασιούχοι και εμποροϋπάλληλοι, οικοδόμοι, εργάτες από κάθε κλάδο δουλιάς, απόψε θα προβάλουν τις δικές τους διεκδικήσεις, που απαντούν συνολικά στις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Συσπειρωμένοι με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ, θα δώσουν άμεση απάντηση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για συνέχιση και ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, για μετατροπή της περιοχής σε χώρο παροχής πάσης φύσεως υπηρεσιών προς το κεφάλαιο, πέρασμα κεφαλαίων και εμπορευμάτων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.

Σήμερα το πρωί ολοκληρώνεται ο πλατύς κύκλος εξορμήσεων και περιοδειών, που άνοιξαν όλο το προηγούμενο διάστημα τα στελέχη του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, μεταφέροντας σε κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης, αλλά και ευρύτερα της Μακεδονίας, το κάλεσμα αντίστασης κι αγώνα, το κάλεσμα παλλαϊκής συμμετοχής στο αποψινό συλλαλητήριο. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ κατάφεραν να φτάσουν σε εκατοντάδες χώρους δουλιάς. Μίλησαν με τους εργαζόμενους, σπάζοντας το κλίμα απομόνωσης που επιχείρησαν να δημιουργήσουν κάποιοι εργοδότες, αλλά και το κλίμα τρομοκρατίας όπως αυτό που εκδηλώθηκε χθες το πρωί στο καπνεργοστάσιο της ΣΕΚΕ στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, θα βρεθούν μαζί στο δρόμο του αγώνα, κόντρα στη συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Οι τραμπουκισμοί της εργοδοσίας

Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ θα συμμετέχουν και οι καπνεργάτριες της ΣΕΚΕ, δίνοντας έτσι άλλη μια δυναμική απάντηση στην εργοδοσία που από τη μία σχεδιάζει να στείλει 350 άτομα στην ανεργία και από την άλλη τους τρομοκρατεί, προκειμένου να εμποδίσει την αγωνιστική τους αντίδραση.

Χτες το πρωί, η διεύθυνση της επιχείρησης προσπάθησε με τραμπουκισμούς να εμποδίσει την επαφή του κλιμακίου στελεχών του ΠΑΜΕ με τις εργάτριες. Στο κλιμάκιο του ΠΑΜΕ συμμετείχαν ο Θόδωρος Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, ο Θανάσης Μητρούδας και ο Παύλος Αρβανιτίδης, μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ και η Γιώτα Σιδηροπούλου πρόεδρος του «Παγκαπνεργατικού» Συνδικάτου. Με εντολή της διεύθυνσης, άνδρες της ασφάλειας του εργοστασίου, προσπάθησαν να απομακρύνουν τις εργάτριες και τους συνδικαλιστές από την αίθουσα διαλείμματος όπου συζητούσαν. Οι εργάτριες απάντησαν στην εργοδοτική τρομοκρατία, δίνοντας ραντεβού με τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στο αποψινό συλλαλητήριο. Την τραμπούκικη επίθεση κατήγγειλε με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καθώς και το «Παγκαπνεργατικό» Συνδικάτο.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σταματήσουν τα παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων

Ο λογαριασμός για το Ολυμπιακό Χωριό να πάει στην κυβέρνηση, τον «Αθήνα 2004» και τα μεγαλοσυμφέροντα, απαιτεί η Ομοσπονδία

Τη δημαγωγική δήλωση του υπουργού Εργασίας, Π. Παναγιωτόπουλου, ότι θα μειώσει κατά 650 ευρώ το κόστος του τετραγωνικού μέτρου (τ.μ.) στις κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού, καυτηριάζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, σημειώνοντας ότι στόχος του είναι «να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε μετά την ανακοίνωση από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ότι το τ.μ. στο Ολυμπιακό Χωριό, οι δικαιούχοι θα το πληρώσουν πάνω από 1.500 ευρώ». Χωρίς να συνυπολογίζεται το οικόπεδο, ο ΦΠΑ και οι αξιώσεις των κατασκευαστικών εταιριών, που φθάνουν το κόστος στα 2.000 ευρώ ανά τ.μ. Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία απαιτεί η τιμή να μην ξεπεράσει τα 450 ευρώ το τ.μ., που είναι και ο πανελλαδικός μέσος όρος κόστους των εργατικών κατοικιών, και να αναλάβει τη χρηματοδότηση της διαφοράς η κυβέρνηση και ο «Οργανισμός Αθήνα 2004».

Αναφερόμενη η Ομοσπονδία Οικοδόμων στις δηλώσεις του υπουργού σημειώνει ότι «με τέτοια κόλπα και αλχημείες η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα γλιτώσει από τη λαϊκή κατακραυγή, από τη συντονισμένη δράση του ταξικού κινήματος ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης». Ενώ, με δεδομένο ότι το Ολυμπιακό Χωριό χρηματοδοτήθηκε από τον ΟΕΚ και ότι «το κράτος δε δίνει ούτε μια δεκάρα στον ΟΕΚ», αναρωτιέται «από πού αντλεί ο υπουργός το δικαίωμα να χαρίζει τα λεφτά των εργαζομένων για τις υποδομές που υπηρέτησαν τις ανάγκες των πολυεθνικών». Επίσης, τονίζει ότι ο «Οργανισμός Αθήνα 2004» διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι έχει κέρδος από την Ολυμπιάδα. Γι' αυτό ο λογαριασμός του Ολυμπιακού Χωριού πρέπει να πάει στην κυβέρνηση, τον «Οργανισμό Αθήνα 2004», τα μεγαλοσυμφέροντα που κέρδισαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Επισημαίνει ότι «οι ανούσιες κοκορομαχίες κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στόχο έχουν να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες για τις εξελίξεις στον ΟΕΚ». Και οι δύο «οδήγησαν τον ΟΕΚ σε δρόμους ξένους με την αποστολή του, κατασπατάλησαν δισεκατομμύρια σε έργα βιτρίνας και, παράλληλα, αφαίρεσαν το δικαίωμα σε χιλιάδες δικαιούχους να αποκτήσουν κατοικία».

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι δε θα δεχτεί «να παίζονται πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των εργαζομένων» και σημειώνει ότι με τα όσα έχουν συμβεί στον «πολύπαθο Οργανισμό, επιβεβαιώνονται στο ακέραιο οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος», που απαιτεί να αλλάξει ριζικά η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου και την πλειοψηφία να έχουν οι εργαζόμενοι. Να σταματήσει να είναι παραμάγαζο της κυβέρνησης, να αυξηθεί στο 1,5 η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Οργανισμού - ανάλογα να αυξηθεί και η κρατική επιχορήγηση, κυρίαρχο πρόγραμμά του να είναι το κατασκευαστικό (με δημιουργία σύγχρονων κατοικιών και η διανομή τους στους δικαιούχους να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και διαφάνεια), να του παραχωρηθεί δημόσια γη για την ανάπτυξη του κατασκευαστικού προγράμματος, να σταματήσει ο ΟΕΚ να στέλνει πελάτες στις ιδιωτικές τράπεζες. Τέλος, καλεί τους δικαιούχους του να βάλουν φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ