ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αλέκα Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την επίσκεψή της στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιήσει περιοδεία, το πρόγραμμα της οποίας έχει ως εξής:

Τη Δευτέρα

-- Στις 12.30 το μεσημέρι θα επισκεφτεί τα Κλωστήρια Ναούσης.

-- Στις 18.00 θα επισκεφτεί το χώρο της ΔΕΘ, θα έχει συνάντηση με το ΔΣ της επιχείρησης και θα περιοδεύσει στον εκθεσιακό χώρο.

-- Στις 20.00 θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΚΟΘ, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Αποθήκης Δ' του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Την Τρίτη

-- Στις 09.00 θα επισκεφτεί το εργοτάξιο της «Ν. Καματάκης ΑΤΕΕ».

-- Στις 10.30 θα επισκεφτεί τα «Ελληνικά Πετρέλαια».

-- Στις 13.00 θα επισκεφτεί τα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ και θα συναντηθεί με το ΔΣ της Ενωσης.

-- Στις 13.30 στον ίδιο χώρο θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΤ3.


ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ
Γαλάζιο χρώμα σε παλιά οράματα

Η «ανάπτυξη της περιφέρειας» και η «Θεσσαλονίκη - μητρόπολη» των Βαλκανίων, τα «νέα» οράματα, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός

Motion Team

Μία από τα ίδια άκουσαν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης από το στόμα του Κ. Καραμανλή στις πρώτες εξαγγελίες που έκανε ως πρωθυπουργός στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού ήταν να δημιουργήσει προσδοκίες ότι στη «μεταολυμπιακή εποχή», τη σκυτάλη της «ανάπτυξης» παίρνει η επαρχία - «τώρα είναι η ώρα της περιφέρειας» τόνισε χαρακτηριστικά -, φροντίζοντας βέβαια να βάλει στόχους τετραετίας ή οκταετίας. Ανάλογες προσδοκίες - ψευδαισθήσεις θα καλλιεργηθούν απόψε στην κεντρική ομιλία με το παραμύθι της «ήπιας» νεοφιλελεύθερης διαχείρισης - «ούτε λιτότητα ούτε παροχές».

Το «στρατηγικό σχέδιο» που παρουσίασε «για την ανάπτυξη του βορειοελλαδικού χώρου» είναι συνέχεια αυτού που επί χρόνια παρουσίαζε το ΠΑΣΟΚ και συνίσταται στην επανάληψη του γνωστού καταλόγου των μεγάλων έργων και υποδομών, με απώτερο στόχο η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει το ορμητήριο του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου για τη «διείσδυση» στις βαλκανικές χώρες. Η μόνη «διαφορά» από το ΠΑΣΟΚ, όπως εναγωνίως προσπάθησε να πείσει ο πρωθυπουργός, είναι ότι η κυβέρνησή του θα τα κάνει πράξη. Δεν είχε να πει όμως τίποτα συγκεκριμένο για τα μεγάλα προβλήματα της Υγείας και της Παιδείας, ειδικά για το καυτό θέμα της στέγασης των σχολείων.

Ταυτόχρονα, το «μοντέλο ανάπτυξης» που παρουσίασε για τη Θεσσαλονίκη είναι μικρογραφία της γενικότερης καπιταλιστικής ανάπτυξης της χώρας με ατμομηχανή το κεφάλαιο, που θα παρουσιάσει στην αποψινή του ομιλία του ο πρωθυπουργός. Στη βάση αυτή στηρίζεται και το άλλο όραμα που παρουσίασε ο Κ. Καραμανλής, αυτό της «περιφερειακής ανάπτυξης», το οποίο τάχα θα βάλει φρένο στο μαρασμό της υπαίθρου.

«Να γίνει η Θεσσαλονίκη Μητρόπολη της ΝΑ Ευρώπης. Αυτό είναι το όραμά μου για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας ως προσωπικό το γνωστό όραμα της άρχουσας τάξης. Ταυτόχρονα, αναγόρευσε περίπου ως εθνικό στόχο, «υποκατάστατο» του αντίστοιχου των Ολυμπιακών Αγώνων, τη διεκδίκηση της διεθνούς έκθεσης EXPO 2008, λέγοντας ότι «όλοι οι Ελληνες, όλες οι πολιτικές δυνάμεις είμαστε στρατευμένοι στην ίδια επιδίωξη».

Διαβεβαιώνοντας ότι «τώρα είναι η ώρα που προχωρούμε στην πράξη», ανακοίνωσε μια σειρά, δεκατρείς αριθμητικά, παρεμβάσεων, πολλές εκ των οποίων αποτελούν πάγια αιτήματα των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας. Προκειμένου να πείσει ότι είναι η «ώρα της δράσης» σε ορισμένα από τα μεγάλα έργα, έβαλε κάποια χρονοδιαγράμματα, αλλά στα περισσότερα απέφυγε να το κάνει, παραμένοντας σε επίπεδο αόριστων εξαγγελιών. Συγκεκριμένα, για το Μετρό ανέφερε ότι η επιλογή αναδόχου θα γίνει το καλοκαίρι του 2005, ενώ τότε θα γίνει και η υπογραφή και η κύρωση της σύμβασης για την υποθαλάσσια αρτηρία, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί, όλως τυχαίως, σε 3,5 χρόνια... Για τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου «Μακεδονία» ετοιμάζεται νέος διαγωνισμός με το σύστημα της «απόλυτης μειοδοσίας» και την άνοιξη θα ανακηρυχτεί ο ανάδοχος. Με ορίζοντα ...το 2008 προβλέπεται ολοκλήρωση τμήματος(;) του Μετρό, τμήματος της ΠΑΘΕ από τη Λάρισα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, ολοκλήρωση της Εγνατίας και των κάθετων αξόνων της και η δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης. Τηλεγραφικά αναφέρθηκε στο περιβόητο σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης, στο «Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», τον «Πόλο Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη» που θα την αναδείξει σε «μητρόπολη καινοτομίας για ολόκληρη την περιοχή και θα 'ρθουν νέες επιχειρήσεις».

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των «μεγάλων καθημερινών προβλημάτων» της περιοχής ο πρωθυπουργός το 'ριξε στο ευχολόγιο και «ξεμπέρδεψε» με δύο φράσεις: «Προωθούμε έργα κατασκευής και εξοπλισμού αστικών Κέντρων Υγείας στην ευρύτερη περιοχή» και «δίνουμε (στο πλαίσιο της τετραετούς σχολικής στέγης) άμεση προτεραιότητα στη Θεσσαλονίκη, όπου πολλά κτίρια παραμένουν σε προβληματική κατάσταση», ήταν επακριβώς τα λόγια του.

«Η Θεσσαλονίκη περνά από τα λόγια στα έργα. Δεν είναι υπόσχεση, είναι απόφαση», έκλεισε το στρατηγικό σχέδιό του ο πρωθυπουργός, προφανώς θέλοντας να πειστεί ο ίδιος.

«Περιφερειακή Ανάπτυξη»

Η «ανάπτυξη της περιφέρειας» αποτέλεσε το δεύτερο κεφάλαιο στη χτεσινοβραδινή ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος διακήρυξε ότι η προσοχή της κυβέρνησης «είναι στραμμένη στην περιφέρεια» και ο στόχος είναι «ταχύτερη ανάπτυξη στην περιφέρεια». Ωστόσο, τα «εργαλεία», με τα οποία θα το επιχειρήσει, κάθε άλλο παρά εγγυώνται την επίτευξη των παραπάνω μεγαλεπήβολων στόχων. Αρκεί να σημειωθεί ότι τα «εργαλεία» είναι η «νέα επιθετική αγροτική πολιτική» και δεύτερον «η επέκταση της τουριστικής βιομηχανίας».

Οι αγρότες μάλλον θα πρέπει να αισθάνονται οι πλέον ευτυχισμένοι, αφού η εικόνα που έδωσε ο Κ. Καραμανλής είναι ότι τα προβλήματά τους έχουν περίπου λυθεί. Πρώτα απ' όλα «κερδήθηκε η πρώτη μεγάλη κοινοτική μάχη για τα μεσογειακά προϊόντα (βαμβάκι, λάδι, καπνός) και διασφαλίστηκε η στήριξή τους μέχρι το 2013», ύστερα δόθηκε λύση με τα πανωτόκια, επιταχύνθηκε η καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων, καταβάλλονται στο τρίμηνο οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, απαλλάχτηκαν οι κτηνοτρόφοι από τα έξοδα έκδοσης οικοδομικής άδειας, ενώ για τη συνέχεια έχουν μείνει κάτι «ψιλά»: Τοπικά κέντρα ανάπτυξης σε όλους τους νομούς, ολοκλήρωση του μητρώου αγροτών, επέκταση της χορήγησης πετρελαίου στις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Κυπριακό - Βαλκάνια

Η υποστήριξη του «ευρωπαϊκού προσανατολισμού» των βαλκανικών χωρών είναι ο βασικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ στην ΕΕ επαφίεται και η λύση του Κυπριακού. Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι στηρίζει την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας το 2007, ενώ επανέλαβε την υποστήριξή του στην κυβέρνηση της Τουρκίας υπογραμμίζοντας ότι «οι Ελληνες θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Τουρκία».

Αποσαφηνίζοντας παραπέρα τη στάση της κυβέρνησης στο Κυπριακό είπε ότι «εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε όλοι (στην Αθήνα και στη Λευκωσία) για να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για μια λύση πραγματικά λειτουργική και βιώσιμη». Τέτοια λύση, όπως διευκρίνισε, προσφέρει το περιβάλλον της ασφάλειας και της συνεργασίας στην ΕΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ