ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Χτες ήταν ανήσυχος για την πορεία της οικονομίας...

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, όπου ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την πορεία της οικονομίας, χτες μετά τη σύσκεψη με οικονομολόγους, στην οποία συμμετείχαν και οικονομικά στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε «ιδιαίτερα ανήσυχος»...

Λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός παρουσιάσει το αντιλαϊκό πρόγραμμα της οικονομικής πολιτικής του, που είναι συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη, ο Γ. Παπανδρέου «βάζει πλάτη», με τις ...ανησυχίες του, για να εξαπολυθεί καινούρια νεοφιλελεύθερη επέλαση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολλοστή φορά και χτες υπεραμύνθηκε του ...έργου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «με την πολιτική της κυβέρνησης κινδυνεύει να χαθεί ό,τι με κόπο κέρδισε η χώρα τα περασμένα χρόνια».

Ο Γ. Παπανδρέου, επιχειρώντας να συγκαλύψει την πλήρη πολιτική ταύτιση του κόμματός του με την κυβέρνηση, μια πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, προχώρησε σε αντιπολιτευτικές κορόνες, κατηγορώντας «την κυβέρνηση ότι κρατά μυστικά στοιχεία της οικονομίας», η οποία όπως ανέφερε «τα παρουσιάζει μόνο στην Eurostat». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη Σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι «τα μηνύματα που έρχονται από εκεί δεν είναι θετικά», που ενισχύουν όπως πρόσθεσε «την ανασφάλεια που δημιουργεί η απραξία της κυβέρνησης».

Δε θέλω να κινδυνολογήσω, κατέληξε ο Γ. Παπανδρέου, «αλλά η εικόνα της οικονομίας δεν είναι καθόλου ευχάριστη και αυτό οφείλεται στους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης».

Με τον Κ. Σημίτη

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον Κ. Σημίτη και όπως ο ίδιος δήλωσε, έγινε «μια απλή, φιλική συζήτηση για τρέχοντα θέματα».

Παράλληλα, ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κ. Σημίτη, μετά και την πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, δηλώνοντας ότι συζητήθηκε μεν «το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας» με τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά παρέπεμψε σε παλιότερες δηλώσεις τους, με τις οποίες είχε υποστηρίξει ότι το κόμμα του «δεν ασχολείται αυτή την ώρα με την προεδρολογία και την ονοματολογία».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επαφές του ΑΚΕΛ με τουρκοκυπριακά κόμματα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού επιβεβαίωσε την πρόθεση του κόμματος για επαφές με τουρκοκυπριακά κόμματα, δηλώνοντας ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μετάβασης του Γενικού Γραμματέα του Κόμματος Δημήτρη Χριστόφια στα Κατεχόμενα, για συναντήσεις με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και άλλους Τουρκοκύπριους πολιτικούς.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι από το 1974 υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ είχαν επανειλημμένα μεταβεί στα Κατεχόμενα, εξέτασαν προβλήματα εγκλωβισμένων και είχαν επαφές με τουρκοκυπριακά κόμματα στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι η τοποθέτηση του Γκίντερ Φερχόιγκεν στο τουρκικό CNN υποδηλώνει το αυτονόητο, ότι δηλαδή η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την κατοχή, εκ μέρους της, εδάφους κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. O κ. Ομήρου τόνισε ότι ουδέποτε ήταν εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, αλλά δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί μια τέτοια πορεία εάν συνεχίζεται η κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους από την υποψήφια προς ένταξη χώρα. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις επαφές ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, ο κ. Ομήρου είπε ότι το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι η ελεύθερη διακίνηση σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι σταθερή θέση της ΕΔΕΚ είναι η μη επίδειξη επίσημων εγγράφων.

Το ΔΗΣΥ για το σχέδιο Ανάν

Το ΔΗΣΥ εισηγήθηκε οχτώ τροπολογίες ή πρόσθετες πρόνοιες, ώστε να διαμορφωθεί το σχέδιο Ανάν με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του κυπριακού Ελληνισμού.

Το αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως στόχος του ΔΗΣΥ είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας κοινά αποδεκτής αλλά και εφικτής δέσμης προτάσεων, που θα οδηγήσουν σε μια αποδεκτή από το λαό λύση του Κυπριακού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι το κόμμα του, μεταξύ άλλων, προτείνει τρόπους διασφάλισης της εφαρμογής της λύσης. Οπως είπε, τα θέματα αυτά αφορούν στα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας, αλλά και στην πλήρη αποστρατικοποίηση μετά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και τις υπό αναπροσαρμογή περιοχές.

Στο Ευρωκοινοβούλιο για την ένταξη ο Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να επισκεφθεί το Ευρωκοινοβούλιο στις 23 του Σεπτέμβρη σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στις προσπάθειες της χώρας του για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε χτες εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Η ασυνήθιστη αυτή επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί δύο βδομάδες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει, στις 6 του Οκτώβρη, για το εάν και κατά πόσον η Τουρκία πληρεί τα απαιτούμενα κριτήρια όσον αφορά στη δημοκρατία, στα δικαιώματα του ανθρώπου και των μειονοτήτων και στο κράτος δικαίου, ώστε να πάρει το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων και θα δώσει την ευκαιρία στον Ταγίπ Ερντογάν να μεταπείσει τους πιο επιφυλακτικούς. Οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ θα αποφασίσουν σχετικά το Δεκέμβρη, επί τη βάσει των συστάσεων της Κομισιόν.

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου αποκαλύπτουν στο χτεσινό τους φύλλο ότι ο επίτροπος της ΕΕ σε θέματα αγροτικής πολιτικής, Φραντς Φίσλερ, σε επιστολή του προς τα άλλα μέλη της Κομισιόν, αμφισβητεί ανοιχτά ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις και προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση θα κινδύνευε να τινάξει στον αέρα τον κοινοτικό αγροτικό προϋπολογισμό. Στην 9σέλιδη επιστολή του ο Αυστριακός επίτροπος, η θητεία του οποίου λήγει τον προσεχή μήνα, εκφράζει αμφιβολίες για το εάν οι δεσμεύσεις της Αγκυρας στη δημοκρατία και στην αρχή του κοσμικού κράτους θα έχουν χρονική διάρκεια και εκφράζει το φόβο ότι «μπορεί να υπάρξει μία φονταμενταλιστική οπισθοδρόμηση». Στενός συνεργάτης του Φίσλερ επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της επιστολής, η οποία διαρρέει λίγες μέρες μετά την προειδοποίηση του Ολλανδού επιτρόπου Φριτς Μπολκενστάιν ότι ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξισλαμισμό της Ευρώπης.

Στη Ρίγα της Λετονίας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε χτες ότι η χώρα του θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις πριν από το τέλος του χρόνου, εάν η πολυαναμενόμενη έκθεση της Κομισιόν υποστηρίξει την προσπάθεια αυτή της Αγκυρας.

«Εχει ήδη αποφασιστεί ότι θα αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ πριν από το τέλος του χρόνου, εάν η έκθεση σχετικά με την πρόοδό μας είναι θετική», είπε ο Γκιούλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λετονία, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο περιοδείας του στις χώρες της Βαλτικής. «Υπάρχουν πολλοί που δεν το ξέρουν αυτό», πρόσθεσε. «Για ένα μεγάλο διάστημα δε θα είμαστε πλήρες μέλος, αλλά για πόσο μεγάλο δεν το γνωρίζω», κατέληξε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Καμία ανησυχία

Εξιτήριο από τον «Ευαγγελισμό» πήρε χτες η Πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, η οποία μεταφέρθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο νοσοκομείο, μετά από λιποθυμικό επεισόδιο, κατά τη διάρκεια πολιτιστικής εκδήλωσης στο Ηρώδειο, στα πλαίσια των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Η Α. Ψαρούδα - Μπενάκη μεταφέρθηκε, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους. Εκεί διαπιστώθηκε ότι η λιποθυμία οφειλόταν σε υπερκόπωση, ενώ η κατάσταση της υγείας της δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Εκδήλωση τιμής στον κομμουνιστή Ν. Πλουμπίδη

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εκτέλεση του Νίκου Πλουμπίδη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Προς τιμήν του ήρωα κομμουνιστή και μεγάλου ανθρώπου, η Αχτίδα Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση, αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., στο μνημείο του Ν. Πλουμπίδη στο Δαφνί Χαϊδαρίου. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις 10.15 π.μ. θα αναχωρήσει πούλμαν για το χώρο της εκδήλωσης από το Παλατάκι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ