ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΝΕ
Κάλεσμα σε κάθε νέα και νέο

Μεγάλη συγκέντρωση διοργανώνει η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας το Σάββατο, 18 του Δεκέμβρη, στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, με ομιλίτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Στη μάχη για την επιτυχία της συγκέντρωσης που πραγματοποιεί η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ, το Σάββατο 18 του μήνα, στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, όπου θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έχουν μπει με ενθουσιασμό όλα τα μέλη της Οργάνωσης. Εξορμούν καθημερινά στις γειτονιές και τους χώρους δουλιάς, στις σχολές, στα «κλειστά» σχολεία που φωτίζουν το δρόμο του αγώνα και καλούν κάθε νέο και νέα στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση της ΚΝΕ, πραγματοποιώντας ένα πλατύ άνοιγμα στη νέα γενιά.

«Αυτή την πολιτική που αποστρέφεσαι, αυτή η πολιτική που χαρακτηρίζεις βρόμικη και αποκρουστική», τονίζει η προκήρυξη - κάλεσμα της ΚΝΕ στη συγκέντρωση, απευθυνόμενη σε κάθε νέα και νέο, «είναι η ίδια που σε θέλει στο περιθώριο χωρίς δικαιώματα, είναι η ίδια που προσφέρεται να σου δίνει απλόχερα ηρωίνη και μεθαδώνη. Είναι η ίδια πολιτική που θέλει να τσακίσει τη μαθητική αγανάκτηση και οργή, που θέλει να φιμώσει τη νεανική αμφισβήτηση».

Και πράγματι, όπως αποδεικνύουν καθημερινά τα νιάτα της πατρίδας μας «οι αγώνες της νεολαίας, οι αγώνες μας δεν μπαίνουν στο γύψο. τα δικαιώματά μας δεν τα διαπραγματευόμαστε. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους μαθητές που αγωνίζονται, με τους νέους που αντιστέκονται, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στη ζωή». Η Κομμουνιστική Νεολαία καλεί έτσι κάθε νέο να πάρει κι αυτός τη θέση του σ' αυτή την υπόθεση, να γυρίσει την πλάτη στην «πολιτική της μιζέριας, της υποτέλειας και του συμβιβασμού», να μπει στο δρόμο του αγώνα, της νεανικής αντεπίθεσης.

Εντονη βδομάδα στη Βουλή

Αύριο Τετάρτη οι πολιτικοί αρχηγοί συζητούν για τα αποτελέσματα του Ελσίνκι

* Την Παρασκευή ξεκινά η συζήτηση του προϋπολογισμού

«Δυναμική» βδομάδα, αυτή που ξεκίνησε χτες για τη Βουλή, αφού στο Κοινοβούλιο στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον, εξαιτίας τόσο της προ ημερήσιας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την εξωτερική πολιτική, όσο και λόγω της έναρξης της συζήτησης του προϋπολογισμού. Παράλληλα αυτή τη βδομάδα θα συζητηθούν και τα θέματα του ΞΥΣΤΟ και του Προκαθορισμένου Στοιχήματος. Πιο αναλυτικά: Σήμερα Τρίτη, συζητείται στην Ολομέλεια του Σώματος, σε Ειδική Ημερήσια Διάταξη, η Εκθεση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με τη διαχείριση του Στιγμιαίου Κρατικού Λαχείου γνωστότερο ως «ΞΥΣΤΟ».

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι θα συζητηθούν αύριο Τετάρτη στην Προ Ημερήσιας Διατάξεως συζήτηση για την Εξωτερική Πολιτική, όπου θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων. Η συζήτηση θα αρχίσει στις 7.00 μ.μ. και θα μεταδοθεί απ' ευθείας από την τηλεόραση της ΝΕΤ . Η συζήτηση έχει προκληθεί με πρωτοβουλία του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση της διαδικασίας που αφορά το Προκαθορισμένο Στοίχημα, θα συζητηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπενθυμίζουμε ότι η ΝΔ κατέθεσε σχετική πρόταση με τις υπογραφές 100 βουλευτών της, όπως προβλέπεται στον κανονισμό. Την Παρασκευή τέλος ξεκινά η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2000, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, οπότε τα μεσάνυχτα θα γίνει και η ψηφοφορία για την έγκρισή του η όχι.

ΒΟΥΛΗ
Συμβάσεις υποταγής στη «νέα τάξη πραγμάτων»

Διεθνείς συμβάσεις, που κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας μας, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή, ψηφίστηκαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής και η μόνη αντίδραση προήλθε από το ΚΚΕ και τον βουλευτή του Μπ. Αγγουράκη. Η συζήτηση των συμβάσεων ήταν αναλυτική στις αρμόδιες επιτροπές (σχετικά ρεπορτάζ είχε ο "Ρ") και στην Ολομέλεια παίρνουν το λόγο για λίγο μόνο όσοι εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αυτές.

Κυριότερες συμβάσεις είναι αυτή για την ίδρυση Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης Νοτιοανατολικής Ευρώπης και για την τεχνολογική συνεργασία ΗΠΑ- Ελλάδας για τα Βαλκάνια.

Ο Μπ. Αγγουράκης μιλώντας για την Πολυεθνική Δύναμη είπε ότι η συγκρότησή της εντάσσεται στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και τις επεμβάσεις του, αφού, όπως αναφέρεται, η δύναμη αυτή είναι ανοιχτή μόνο σε χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ ή σε χώρες που ανήκουν στον ΝΑΤΟικό «συνεταιρισμό για την ειρήνη». Επίσης, θα παίρνει μέρος σε επιχειρήσεις καθοδηγούμενες από το ΝΑΤΟ και τη ΔΕΕ. Με βάση τα παραπάνω είναι σίγουρο ότι σκοπός της δύναμης αυτής θα είναι οι επεμβάσεις στην περιοχή, όπως φάνηκε και από το πρόσφατο «Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Η συμφωνία για την τεχνολογική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας για τα Βαλκάνια είναι μια πρωτοφανής σύμβαση, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού δύο χώρες συμφωνούν σε κάτι που αφορά τρίτες χώρες, χωρίς μάλιστα αυτές να ερωτηθούν. Επίσης, ορίζουν ποιες χώρες θα ανήκουν στη συμφωνία και φρόντισαν από τις αρχές του 1998 να εξαιρέσουν τη Γιουγκοσλαβία. Ο Μπ. Αγγουράκης είπε ότι πρόκειται για μια συμφωνία που προωθεί το «διαίρει και βασίλευε», την «οικονομία της αγοράς» στις χώρες της περιοχής και τη «νέα τάξη πραγμάτων».

Επικίνδυνες διατάξεις περιέχει και η σύμβαση για την απλουστευμένη διαδικασία έκδοσης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί παραβιάζει βασικά δικαιώματα πολιτών άλλων χωρών που βρίσκονται στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Ανάμεσά τους παραβιάζονται τα δικαιώματα στην υπεράσπιση, αφού για τους υπό έκδοση πολίτες δεν προβλέπεται η υποχρεωτική παρουσία μεταφραστή και δικηγόρου.

Το Ελσίνκι κατά των λαών

Υπάρχουν κερδισμένοι από την απόφαση του Ελσίνκι για την τουρκική υποψηφιότητα. Δεν είναι ούτε ο Κώστας Σημίτης, ούτε ο Μπουλέντ Ετσεβίτ. Δεν είναι σίγουρα ούτε ο ελληνικός λαός, ούτε ο λαός της Τουρκίας. Τα μεγαλύτερα κέρδη από τη συμφωνία αυτή αποκομίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια οι ιθύνουσες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα ψίχουλα που θα μένουν, θα μοιράζονται η άρχουσα τάξη της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η στρατηγική αυτών των δυνάμεων εξυπηρετείται σήμερα από την αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτές οι δυνάμεις επέβαλλαν, ουσιαστικά, την απόφαση του Ελσίνκι και αυτές θα την εκμεταλλευτούν.

Hεπιστολή του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον στον Ελληνα πρωθυπουργό, αμέσως μετά την απόφαση για την τουρκική υποψηφιότητα, είναι ενδεικτική τόσο της σημασίας που αποδίδει η αμερικανική πολιτική στη συγκεκριμένη υπόθεση, όσο και του βαθμού εξάρτησης της ελληνικής κυβέρνησης από τις ΗΠΑ. Στην επιστολή του, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Μπιλ Κλίντον συγχαίρει τον Κ. Σημίτη για τη «γενναιότητα» που επέδειξε ψηφίζοντας την τουρκική υποψηφιότητα. Μπορεί λοιπόν να αναρωτηθεί κανείς: Χρειαζόταν «γενναιότητα» για μια απόφαση που, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αποτελεί νίκη των κυβερνητικών θέσεων; 'Η, μήπως, η «γενναιότητα» χρειάστηκε για να αποδεχτεί η κυβέρνηση μια απόφαση που θίγει τα συμφέροντα της χώρας; Ο Αμερικανός πρόεδρος κάτι θα ξέρει...

Κ ορυφαία πολιτική προτεραιότητα στους σχεδιασμούς του «ευρωατλαντισμού» είναι η προώθηση του λεγόμενου «Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια», δηλαδή του σχεδίου μετατροπής των Βαλκανίων σε ένα προτεκτοράτο. Και είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το αντάλλαγμα που υπόσχονται τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι στην ελληνική κυβέρνηση, για την απόλυτη συμμόρφωσή της στις απαιτήσεις τους, θα είναι μια «ηγεμονική» θέση σ' αυτή την επιχείρηση αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων, της καθυπόταξης των κρατών και της άθλιας εκμετάλλευσης των λαών της περιοχής. Στην πραγματικότητα θα είναι μια εξέχουσα θέση σ' όλες τις «βρώμικες δουλιές» που πρέπει να γίνουν, όπως η ανατροπή του Μιλόσεβιτς στη Γιουγκοσλαβία, η ενίσχυση των αποσχιστικών τάσεων του Μαυροβουνίου, η εμπέδωση της «νέας τάξης» στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτούς τους στόχους προσδιόρισαν με κυνισμό οι «δεκαπέντε» και στο Ελσίνκι. Αποφάσισαν μάλιστα να βάλουν μπροστά τις προετοιμασίες για τον «ευρωπαϊκό στρατό», τη νέα δύναμη επεμβάσεων στην περιοχή, κατά το πρότυπο της Βοσνίας και του Κοσσόβου.

Ο μως μια τέτοια πολιτική προϋποθέτει και στοχεύει μια ακόμη σκληρότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και μέσα στις ίδιες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ετσι και στο Ελσίνκι επιβεβαιώθηκαν οι στόχοι για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και της «αποδοτικότητας» στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως και όλων των υπόλοιπων μέτρων που οδηγούν στον «εργασιακό Μεσαίωνα».

Υ πάρχουν βέβαια και οι χαμένοι από τις αποφάσεις του Ελσίνκι, είναι οι λαοί της Ελλάδας, της Κύπρου, της Τουρκίας, των Βαλκανίων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Απ' αυτούς όμως εξαρτάται αν θα υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, που θέλουν τους λαούς πρώτη ύλη για την κρεατομηχανή της «Νέας Τάξης».

Εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου

Εκδήλωση για σήμερα Τρίτη,στις 7.00 μ.μ, στην οποία θα μιλήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Φελίπε Περέζ Ροκέ, διοργανώνει η πρεσβεία της Κούβας και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης. Η εκδήλωση, θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας, Ακαδημίας 50, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, στον 1ο όροφο.

Με τους λαούς της Λατινικής Αμερικής

Το τμήμα Λατινικής Αμερικής της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει μια λατινοαμερικανική φιέστα με τραγούδια και χορούς, την Κυριακή 19 του Δεκέμβρη, από τις 10 μ.μ, στο «Ρεμπούπλικ Μιούζικ Μπαρ», Χατζηγιάννη Μέξη 6 («Χίλτον»). Τα έσοδα θα διατεθούν για τα αναπτυξιακά προγράμματα της ΕΕΔΔΑ στη Λατινική Αμερική.

Προσκλήσεις για την εκδήλωση πωλούνται: Στα γραφεία της ΕΕΔΔΑ, τηλ. 3813.052,στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ τηλ. 3844.853, στα γραφεία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας τηλ. 8214.916 και στο βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή», Μαυροκορδάτου 3.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ