ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
Νάτος κι ο Χριστόδουλος!

Νάτος και ο Χριστόδουλος! Αργησε, αλλά δεν ελησμόνησε να κάνει μια νέα εμφάνιση. Με τον αφορισμό στο στόμα για τους μαθητές και με την αγιαστούρα στο χέρι για την κυβέρνηση!

Σε ό,τι αφορά στις μαθητικές κινητοποιήσεις, δεν πρωτοτύπησε καθόλου, όπως το συνηθίζει σε άλλες περιπτώσεις, ούτε προσέφυγε στις γνωστές κολακείες και μαλαγανιές προς τους νέους. Προτίμησε την προσφυγή στη... σιγουριά της κυβερνητικής προπαγάνδας περί «υποκινητών» και απεφάνθη, με τη σειρά του, ότι «κάποιοι μεγάλοι θέλουν να ποδηγετήσουν τα παιδιά»! Και, για να είναι μέσα στο σκανδαλοθηρικό κλίμα των ημερών, πρόσθεσε, δήθεν με νόημα, ότι «δεν υπάρχει αποπλάνηση μόνο στη σεξουαλική σφαίρα, αλλά και στην πνευματική»... Ταυτόχρονα, αφήνοντας -προφανώς μέχρι νεωτέρας- στην άκρη τα δάκρυα για τις «αλησμόνητες πατρίδες» και τα άσματα της «Κόκκινης Μηλιάς», εγκωμίασε,... εκσυγχρονιστικά, τα κυβερνητικά... κατορθώματα στο Ελσίνκι, που -όπως είπε- μας κάνουν «να αισθανόμαστε την ελπίδα να αυξάνεται»!

Παρ' ό,τι στερούμενος ακόμα και φαντασίας στην προκειμένη περίπτωση, ο κ. Χριστόδουλος, απέδειξε ότι κάτι ξέρει από «ποδηγέτηση» της κοινής γνώμης, σε βαθμό «αποπλάνησης»... Μόνο που το επιχειρεί τόσο χονδροειδέστατα, που δεν μπορεί να «ακουμπήσει» ούτε τα παιδιά. Τα παιδιά, που «τα πάει» μόνο όσο δεν ενοχλούν τα «ιερά και τα όσια» της απάθειας, της αποχαύνωσης και της υποταγής και ας κρεμάνε τότε όσα σκουλαρίκια θέλουν.

Ο ... επαναστάτης Κοτζιάς...

Ο Ν. Κοτζιάς ήταν κάποτε στέλεχος του ΚΚΕ. Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1989, επειδή δεν το έκρινε αρκούντως επαναστατικό. Και κάτι από εδώ, κάτι από εκεί, βρέθηκε σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών. Λέγεται, μάλιστα, ότι ήταν ο αρχιτέκτονας της Συμφωνίας των «15» στο Ελσίνκι!

Δικαίωμά του, θα πει ίσως κάποιος. Φυσικά, μόνο που λίγη ειλικρίνεια δε βλάφτει! Αντίθετα, η υποκρισία καταλήγει πάντα να είναι βλαβερή για τον υποκρινόμενο και να τον εκθέτει ανεπανόρθωτα. `Η μήπως δεν αποτελεί υποκρισία μέγιστου βεληνεκούς, το να αποχωρείς από το ΚΚΕ επειδή η... επαναστατικότητά σου δε χωράει σ' αυτό, και να οδεύεις προς τις αγκάλες της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, για να υπηρετήσεις τη «νέα τάξης»;

Τελικά, σε ορισμένους δεν έμεινε τίποτε! Οχι μόνο απ' την άποψη της ιδεολογίας, αλλά ούτε από την άποψη της στοιχειώδους αγωνιστικής αξιοπρέπειας...

«Και σ' ανώτερα»!

Δοξάστε τους,

θαυμάστε τους

για τη μεγάλη

«νίκη»,

που το Αιγαίο

βάλαμε

στους Τούρκους

υποθήκη

και που στη Χάγη

θα κριθεί

ό,τι σε μας

ανήκει!

Δοξάστε τους,

θαυμάστε τους,

που πια

εν συναινέσει,

την Κύπρο

θα την κόψουνε

στα σίγουρα

στη μέση,

δοξάστε τους

που πέτυχαν

μια συμφωνία

«φέσι»!

Ο οίστρος

Το «Βήμα» σε ρόλο «Αυριανής»!

Μέχρι σήμερα το σύνολο σχεδόν του Τύπου, με θλιβερές εξαιρέσεις εφημερίδες τύπου «Αυριανής», είχαν σεβαστεί το ΚΚΕ και τον Χαρίλαο Φλωράκη, παρά τις εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές πολιτικές και άλλες προσεγγίσεις τους. Το βρώμικο ρόλο αυτό ζήλεψε προχτές το «Κυριακάτικο Βήμα» και ο συντάκτης του Ν. Μαράκης, ο οποίος σε αφιέρωμά του στα αρχεία του ΚΚΣΕ, με βάση βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, λασπολογεί σε βάρος του σημερινού Επίτιμου Προέδρου του Κόμματος και την περίοδο εκείνη, που αναφέρεται το δημοσίευμα, Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, γράφοντας ότι «ο κομμουνιστής ηγέτης αξιοποιούσε τη θέση και το κύρος του, για να ζητήσει βοήθεια από τη Μόσχα για εταιρεία, της οποίας πρόεδρος ήταν ανεψιός του...», ενώ πιο πάνω ο συντάκτης θεωρεί ότι η ηγεσία του ΚΚΕ «ελάμβανε ιδιαίτερη μέριμνα για τα οικονομικά των συγγενών της»!!! Να, λοιπόν, μετά τα κότερα του Χαρίλαου που έγραφε η «Αυριανή» πριν μερικά χρόνια έρχεται τώρα το «Βήμα» να παίξει το θλιβερό αυτό ρόλο... Ενα μεγάλο αίσχος!

Η «αμνησία» των κυβερνητικών στελεχών

Δεν είναι μόνο το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, οι καθηγητές και οι λοιποί συνοδοιπόροι πίσω από τις μαθητικές κινητοποιήσεις. «Είναι και τα φροντιστηριακά συμφέροντα, ύψους ενός τρισ.»!

Το είπε, με κάθε σοβαρότητα, σε χτεσινή συνέντευξή του στο « Εθνος» ο Γ. Πασχαλίδης. Αυτός, που ούτε ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ούτε ως τέως υφυπουργός Παιδείας, ξέρει τίποτα για το «φόνο» κατά της δημόσιας δωρεάν παιδείας, για τη συνεχή και σκόπιμη υποβάθμισή της. Ούτε, βέβαια, για τους λόγους που οδήγησαν στη γιγάντωση της παραπαιδείας, η οποία γνωρίζει κυριολεκτικά μέρες αξεπέραστης εισπρακτικής δόξας μετά τη νέα εκπαιδευτική αντι-μεταρρύθμιση.

Αλλά, αφού δε γνωρίσει τίποτα από αυτά, μήπως μπορεί να μας εξηγήσει, γιατί τα μεγάλα, οργανωμένα φροντιστηριακά συμφέροντα, πίνουν κυριολεκτικά νερό στο όνομα της «μεταρρύθμισης» Αρσένη και οι εκπρόσωποί τους εμφανίζονται δημοσίως ως τα καλύτερα εξαπτέρυγα της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της παιδείας;

Οσο για τα άλλα, τα ιδιαίτερα επικίνδυνα, που λέει ο Γ. Πασχαλίδης, για τους κινδύνους «ενός νέου θανάτου, όπως αυτός του αείμνηστου Τεμπονέρα» και «την ευθύνη όλων να αποτρέψουν τέτοια τραγικά περιστατικά», ελπίζουμε να μην αποτελούν μια μορφή προειδοποίησης για ανομολόγητους σχεδιασμούς, αλλά απλή ανοησία.

Περί Δικαιοσύνης

ΕΠΙΔΕΙΞΗ λειτουργίας της Δικαιοσύνης χτες από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Γιαννόπουλο, στη δίκη που είχε με τον Κατριβάνο για την αντιστασιακή του δράση, την οποία ως γνωστόν συνηθίζει να επικαλείται για οτιδήποτε και οπουδήποτε.

Εκανε το δικαστήριο θεατρικό πατάρι και έδωσε τη γνωστή του παράσταση στο ρόλο του... θιγμένου αντιστασιακού. Την ειλικρινή θλίψη μας εκφράζουμε προς τον δυστυχή δικαστή, που ήταν υποχρεωμένος να τον ανεχτεί.

Δεν είναι να απορεί κανείς φυσικά, που ένας τέτοιος άνθρωπος πήρε και την απόφαση για τις συλλήψεις των μαθητών και μετά δήλωσε και περήφανος γι' αυτήν. Ας τον χαίρεται ο πρωθυπουργός.

Μην αμφιβάλλετε ότι ο Ευάγγελος το βγάζει το μεροκάματο ως μέλος της κυβέρνησης. Μπορεί να κάνει τα δικά του και να κινείται από τα όρια της γραφικότητας μέχρι τη γελοιότητα κατά καιρούς, πλην όμως στα «κρίσιμα θέματα» είναι αποφασιστικός και κάνει ό,τι του ζητήσουν.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ αισθανόμαστ, άραγε, και τυχεροί που τελοσπάντων ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος αποφάσισε να φτιάξει τα ήθη και τον πολιτισμό της κοινωνίας μας, αλλά και τα ήθη της δημοσιογραφίας;

Τι να πούμε, οι υπεύθυνοι των δελτίων ειδήσεων που αφιερώνουν στο θέμα της διαμάχης του με τον Κορκολή ώρες επί ωρών κάτι θα ξέρουν επ' αυτού. Προφανώς, θα μας κάνει καλό να ακούμε όλα τα σχετικά και δεν το ξέρουμε.

Οσο για τα «κοινωνικά ήθη», αυτά είναι πάντα ένα αναλώσιμο είδος προς εκμετάλλευση και θα φανούν χρήσιμα στη σόου-μπίζνες για μια ακόμα φορά.

Οι ... προσπάθειες Ανδρουλάκη

Το μάθαμε και αυτό. Ο Μ. Ανδρουλάκης μας ενημέρωσε από τη ραδιοφωνική του εκπομπή, ότι θέλει να δουλεύει 4 ώρες τη μέρα και να πάρει σύνταξη στα 80 του, να έχει δικαίωμα επιλογής, γιατί «πνίγεται - λέει - από την ισοπέδωση του συνταξιοδοτικού»!!! Μόνο που αυτό θέλει να συμβεί και σε όλους τους υπόλοιπους. Να γίνουμε δηλαδή «απασχολήσιμοι» και να πεθάνουμε πάνω στο μεροκάματο προς χάρη της «ελευθερίας επιλογής» που επαγγέλλεται. Είπε και πολλά άλλα... χαριτωμένα, όπως πώς «είναι δυνατόν ο Σημίτης 64 χρονών να είναι πρωθυπουργός και να αναλαμβάνει ευθύνες και εμείς να στέλνουμε στη σύνταξη στα 50»... Ο,τι αναφέρεται στην έκθεση Σπράου, σε εκθέσεις του ΟΟΣΑ, ό,τι καταστροφικό σχεδιάζει η κυβέρνηση, όλα τα εμφάνισε σαν «αριστερές» προτάσεις. Ελάχιστα άφησε στον «αριστερό φίλο» του, υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη να συμπληρώσει. Ο τελευταίος εμφανίστηκε να αποδέχεται τις «προοδευτικές» προτάσεις που μας γυρνούν στο Μεσαίωνα και οι οποίες - είπε - θα υλοποιηθούν μετά τις εκλογές!!! Τώρα, όπως ομολόγησε, «η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος». Να αναγνωρίσουμε ότι ο Μ. Ανδρουλάκης κατέβαλλε ηρωικές προσπάθειες για να βοηθήσει την κυβέρνηση στην... προετοιμασία. Θα ανταμειφθεί για αυτό, ίσως με είσοδό του στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ;

Δείγμα αναξιοπιστίας

Αυτή κι αν είναι δημοσιογραφία και μάλιστα μέσα στην πηγή των γεγονότων! Ο λόγος για την «Κυριακάτικη Αυγή» και τον συντάκτη της Κ. Πουλακίδα. Για να μας πείσει μάλιστα για το πόσο καλά πληροφορημένος είναι για «τα τεκταινόμενα» στο ΚΚΕ, έγραψε ανάμεσα στα άλλα, ότι «πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του Σπόρτινγκ πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή την Αλέκα Παπαρήγα»! Αυτό κι αν είναι δημοσιογραφία και μάλιστα από συντάκτες χρεωμένους με ρεπορτάζ ΚΚΕ! Πάλι καλά που δεν έγραψε και πόσο κόσμο είχε... Φυσικά καμιά εκδήλωση τέτοια δεν έγινε. Απλώς πρόκειται να γίνει το ερχόμενο Σάββατο στις 18 του μήνα από την Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ και με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Προφανώς ο ταλαίπωρος ψάρεψε την είδηση από άλλη εφημερίδα η οποία είχε μπερδέψει την ημερομηνία της εκδήλωσης. Δεν πειράζει για μια ακόμη φορά. Το καταγράφουμε όμως, ως ένα μικρό δείγμα της... αξιοπιστίας της εν λόγω εφημερίδας...

... και τα συγχαρητήρια Κλίντον

Είναι, άραγε, εξίσου περήφανος με την κυβέρνηση ο Ν. Κοτζιάς, για το κείμενο που υπέγραψε αυτή στο Ελσίνκι; Λογικά, πρέπει να είναι ακόμη πιο περήφανος, αφού οι κόποι του έπιασαν τόπο και παίρνει συγχαρητήρια από πολλές πλευρές...

Ωστόσο, η Συμφωνία στο Ελσίνκι περιλαμβάνει ουκ ολίγα αντιλαϊκά: Τη μεθόδευση παραπέρα διαμελισμού της Ν. Γιουγκοσλαβίας, τη δημιουργία ενός ακόμη στρατιωτικού πλοκαμιού του ΝΑΤΟ, την ανατροπή της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς, και άλλα παρόμοια ιμπεριαλιστικά.

Εχοντας πάρει τέτοια κατάληξη η πορεία του Ν. Κοτζιά, γιατί, άραγε, να μην περηφανεύεται και για τα παραπάνω; Γιατί, ασφαλώς, δεν πρέπει να θεωρεί επαρκή τα παζάρια για τα σύνορα της Ελλάδας, ούτε την οριστική - και με βούλα ΕΕ - διχοτόμηση της Κύπρου.

Αξιος ο μισθός του...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ