ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δε συμφώνησαν...

Στον κυπριακό λαό, για την ψήφο του στο επικείμενο δημοψήφισμα, μεταφέρονται τώρα οι πιέσεις του ΟΗΕ και των ιμπεριαλιστικών κέντρων

ΛΟΥΚΕΡΝΗ (του απεσταλμένου μας Δημήτρη ΜΗΛΑΚΑ).--

Αθήνα και Λευκωσία βρέθηκαν χτες ενώπιον του αδιεξόδου στο οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε η συζήτηση επί του σχεδίου Ανάν - μια που από την αρχική, ακόμη, μορφή του ήταν ολοφάνερο πως δεν μπορούσε να αποτελέσει βάση για συζήτηση - και υποχρεώθηκαν να μη συμφωνήσουν με το τελικό σχέδιο, αναλαμβάνοντας και το όποιο κόστος μπορεί να συνεπάγεται η μη επίτευξη συμφωνίας. Ηδη οι πιέσεις του ΟΗΕ αλλά και των ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΕΕ, ΗΠΑ) μεταφέρονται στον κυπριακό λαό για την εκλογική συμπεριφορά που «πρέπει» να επιδείξει στο δημοψήφισμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να διεξαχθεί στις 24 του Απρίλη.

Η ένταξη της «νότιας» Κύπρου στην ΕΕ με τη σταδιακή αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη Διεθνή Κοινότητα, εμφανίζεται ως το πρώτο προφανές τίμημα που θα κληθεί να καταβάλλει η ελληνική πλευρά, με πρόσχημα την απόρριψη του σχεδίου μετά από το δημοψήφισμα. Η «νομιμοποίηση» της διχοτόμησης φαίνεται πως είναι, τελικά, το τίμημα της «περίφημης» πολιτικής επιλογής για την «ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου», η οποία τόσο πανηγυρίστηκε από το σύνολο - εκτός του ΚΚΕ - πολιτικών δυνάμεων όλα αυτά τα χρόνια...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χτες το μεσημέρι μετέφερε την πρώτη, σε αυτό το τριήμερο των διαπραγματεύσεων, πολιτική εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης: «Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν ως αυτή την ώρα δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για την εξεύρεση συμφωνημένης λύσης αυτή τη στιγμή», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος περιγράφοντας το αδιέξοδο.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, το σχέδιο που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, αφού μελέτησε και έλαβε υπόψη του τις παρατηρήσεις και τις θέσεις που είχαν καταθέσει οι τέσσερις πλευρές, «ήταν χειρότερο από το προηγούμενο» επί του οποίου εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση στη Λουκέρνη.

Οταν μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ΓΓ του ΟΗΕ χτες το πρωί, έγινε σαφές ότι η ελληνοκυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να υιοθετήσουν και να αποδεχτούν ένα σχέδιο επίλυσης το οποίο είναι ήδη καταδικασμένο στη συνείδηση του κυπριακού λαού και της ελληνικής κοινής γνώμης, άρχισαν, εκ νέου, οι πιέσεις.

Κατ' αρχήν, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ζήτησε και συναντήθηκε στις 10.15 τοπική ώρα με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που κράτησε 35 λεπτά της ώρας, όπως ανέφερε ο Θ. Ρουσόπουλος «η ελληνική πλευρά εξέφρασε και πάλι την επιθυμία να υπάρξουν βελτιώσεις στο τελικό σχέδιο, κυρίως στα θέματα της ασφάλειας και του κοινοτικού κεκτημένου ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες εξεύρεσης μιας συμφωνημένης λύσης».

Αξίζει να σημειωθούν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος της Κύπρου, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση του έναντι κάποιων συμβιβαστικών απόψεων που διατυπώθηκαν μέσα στο Εθνικό Συμβούλιο, κυρίως από τον πρώην Πρόεδρο Γ. Βασιλείου, υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν μπήκε στην ΕΕ για να γίνει ο κλόουν της Ενωσης και πως δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία αν δε διασφαλιστεί το κοινοτικό κεκτημένο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, τηλεφώνησε στον Ελληνα ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη για να του ζητήσει μεγαλύτερη «ευελιξία». Ανάλογο αίτημα δέχτηκε ο Π. Μολυβιάτης και από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Πάουελ ο οποίος επίσης τηλεφώνησε στον Ελληνα υπουργό. Ο υπουργός, σύμφωνα με όσα μετέφεραν κύκλοι της κυβέρνησης, περιέγραψε στους συνομιλητές του το δυσάρεστο κλίμα στις διαπραγματεύσεις και υπογράμμισε την αδυναμία της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει σε μια συμφωνία.

Μετά από αυτές τις συνδιαλέξεις, ο Π. Μολυβιάτης, με εντολή του πρωθυπουργού επικοινώνησε και ενημέρωσε για την κατάσταση αλλά και για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους πρώην πρωθυπουργούς Κ. Σημίτη και Κ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες μετέφερε στην Αθήνα το βαρύ κλίμα, ενημέρωσε πως οι νέες προτάσεις του ΓΓ δημιουργούν ένα σχέδιο χειρότερο από το αρχικό και, τέλος, πως η ελληνική κυβέρνηση και η Λευκωσία δεν προτίθενται να το υιοθετήσουν ενυπογράφως, όπως ζητούσε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών κύκλων, η ελληνική πλευρά δε θα ήθελε να υπάρξει ούτε η τελετή παράδοσης του κειμένου που είχε προγραμματίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ προκειμένου να αποσπάσει μια μονογραφή για το τέλος της διαδικασίας η οποία οδηγεί το σχέδιο στα δημοψηφίσματα.

Κυπριακή κυβέρνηση: «Δεν είναι ικανοποιητικές»

Με προσεκτικές και κομψές διατυπώσεις, χωρίς να χρησιμοποιήσει τη λέξη «απόρριψη», ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης αργά χτες το βράδυ περιέγραψε την αρνητική τοποθέτηση της Λευκωσίας επί των «βελτιώσεων» του σχεδίου του, που παρουσίασε προφορικά, λίγο νωρίτερα, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Κόφι Ανάν.

Στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης ανέφερε: «Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε σε συνάντηση τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσο Παπαδόπουλο και του ανέφερε τις τελικές αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει στο σχέδιο που θα παραδώσει αργότερα σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι ικανοποιητικές οι αλλαγές και συζήτησε μαζί του τις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν χτες από τη δική μας πλευρά και οι οποίες δε συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των αλλαγών που προτίθεται να κάνει στο σχέδιό του ο ΓΓ. Επεξηγήθηκαν οι λόγοι γιατί έπρεπε να υιοθετηθούν οι εισηγήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για να καταστεί το σχέδιο ισορροπημένο».

Οπως έλεγαν παράγοντες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι προφορικές αλλαγές που διατύπωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ και δεν ικανοποίησαν την κυπριακή κυβέρνηση, ήταν επουσιώδεις σε ζητήματα τα οποία δεν άλλαζαν τη φιλοσοφία και τη φυσιογνωμία του σχεδίου.

Παρ' όλα αυτά, ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε αργά χτες το βράδυ να πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης του σχεδίου, το οποίο ως προϊόν επιδιαιτησίας θα τεθεί στη δοκιμασία των δημοψηφισμάτων.

Η επιμονή του ΓΓ του ΟΗΕ, των Αμερικανών και της Βρετανίας για την υπογραφή του σχεδίου, αποσκοπεί στην εμφάνισή του ως το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συμφωνίας μεταξύ των τεσσάρων μερών. Ομως, όπως σημειώνουν ελληνικές και κυπριακές διπλωματικές πηγές, δεν υπάρχει συμφωνία και το τελικό κείμενο είναι το αποτέλεσμα της άσκησης του επιδιαιτητικού δικαιώματος του Κ. Ανάν. Το δικαίωμα αυτό, προσθέτουν κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης, αναγνωρίστηκε στον ΓΓ του ΟΗΕ με τη συμφωνία της 13 Φεβρουαρίου του 2004 στη Νέα Υόρκη. Αυτή η συμφωνία, με την οποία θα πρέπει να υπενθυμίσουμε συμφώνησε σιωπηρά τότε η ΝΔ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσδιόρισε επ' ακριβώς τη διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε και θα οδηγήσει το προϊόν της επιδιαιτησίας του ΓΓ στη δοκιμασία των δημοψηφισμάτων.

  • Αργά το βράδυ, στο περίφημο τελετουργικό της παράδοσης του τελικού κειμένου στις τέσσερις αντιπροσωπείες, ο Κόφι Ανάν επανέλαβε το εκβιαστικό δίλημμα «ή αυτή η διευθέτηση ή καμία» και ευθέως έδωσε το έναυσμα για να αρχίσει νέος γύρος πιέσεων με αποδέκτη τώρα πλέον τον ίδιο τον κυπριακό λαό.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ασφυκτικές πιέσεις μέχρι την τελευταία ώρα

Ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, χαρακτήρισε χτες το «σχέδιο Ανάν» ο Ρομάνο Πρόντι

Ειδική αναφορά στην Κύπρο έκανε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

Ο Ρ. Πρόντι δήλωσε ότι ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκ. Φερχόιγκεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ελβετία ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Τον έχουμε εξουσιοδοτήσει - είπε - να παρέχει όσο δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ώστε να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις του».

«Για πρώτη φορά, πρόσθεσε ο Ρ. Πρόντι, δίνεται πραγματικά η δυνατότητα για να επιτευχθεί μία λύση και να δοθεί ένα αποτέλεσμα χωρίς να έχουμε υπερβολές στο κοινοτικό δίκαιο».

Ο Ευρωπαίος πρόεδρος έκανε έκκληση και στα δύο μέρη να μη χάσουν την ιστορική ευκαιρία που τους δίνεται. Κατέληξε λέγοντας ότι πρόκειται για μία ευκαιρία για την οποία «οι επόμενες γενεές θα μας ζητήσουν ν' απολογηθούμε».

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων, ο Ρ. Πρόντι διευκρίνισε στη συνέχεια, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με τις τεχνικές πλευρές του θέματος. «Δεν υπήρξε μόνο μεσολαβητής, είπε, θέλουμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν, γι' αυτό και ο κ. Φερχόιγκεν είναι στην πλήρη διάθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν στην Ελβετία. Απώτερος στόχος είναι να βρεθεί μία λύση με την οποία να εξασφαλίζεται το κοινοτικό κεκτημένο και να μην υπάρξουν παραβιάσεις.

Βρισκόμαστε σε επαφή με τις νομικές υπηρεσίες - εξήγησε - ώστε να βρεθούν παραλλαγές και λύσεις χωρίς να υπάρξει ανάγκη επικύρωσης της συμφωνίας που μπορεί να επιτευχθεί από τα Κοινοβούλια των κρατών - μελών».

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι κατά την άποψή του το «σχέδιο Ανάν» διασφαλίζει τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων, ότι είναι ευνοϊκό και για τις δύο και γι' αυτό είναι περίπλοκο με τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν τη ζωή των κατοίκων και στις δύο κοινότητες. Τόνισε, παρ' όλα αυτά, ότι εκείνο που τον ανησυχεί είναι τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια πριν από την ένταξη, πράγμα που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Αναγνώρισε, επίσης, ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές δυσκολίες, γιατί ορισμένα θέματα, όπως η ιδιοκτησία, είναι ιδιαίτερα περίπλοκα και με έντονη συναισθηματική φόρτιση. Ολα αυτά αποτελούν τμήμα του «σχεδίου Ανάν» - είπε ο Ρ. Πρόντι - και στόχος της Επιτροπής είναι να διευκολύνει τις διαδικασίες.

Σε ερώτημα δημοσιογράφου για το πώς θ' αντιδράσει η Επιτροπή στην περίπτωση που η τελική συμφωνία έχει αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και εάν θα την κάνει αποδεκτή ή όχι, ο Ρ. Πρόντι απάντησε: «Θ' αποδεχτούμε την τελική απόφαση με τον ίδιο τρόπο που έχουμε λειτουργήσει και στο παρελθόν για άλλες χώρες. Είναι παράδοση στην Ενωση ν' αναγνωρίζουμε ορισμένες εξαιρέσεις όχι μόνιμες, για ένα χρονικό διάστημα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις για τις οποίες έχουμε αποδεχτεί εξαιρέσεις με μόνιμο χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα στη Μάλτα (π.χ. εξαίρεση στις οδηγίες για το κυνήγι των αποδημητικών πουλιών)».

«Σχετικά με την Κύπρο επομένως - πρόσθεσε ο κ. Πρόντι - δε μιλάμε για καινοτομία, αλλά για ευαισθησία απέναντι σε δύο κοινότητες με συχνά αντικρουόμενα συμφέροντα που προσπαθούμε να συγκεράσουμε. Δε θέλουμε να δώσουμε εγγυήσεις ότι δε θα υπάρξουν παραβιάσεις, θέλουμε να βοηθήσουμε στην οργάνωση των διαπραγματεύσεων ώστε να παραμείνουν στα πλαίσια της κοινοτικής νομοθεσίας με την κλασική έννοια του όρου».

Σε άλλο ερώτημα για το τι έχουν να κερδίσουν οι Ελληνοκύπριοι, κάνοντας υποχωρήσεις στο «σχέδιο Ανάν», αφού έως τα τώρα είναι ικανοποιημένοι με τη διαδικασία της δικής τους ένταξης στην ΕΕ, ο Ρ. Πρόντι απάντησε: «Το θέμα δεν είναι να κερδίσει κάτι ο ένας από τον άλλον, γιατί στην ουσία όλοι θα κερδίσουν. Οταν έπεσαν τα σύνορα στην πράσινη γραμμή, όλοι ήταν χαρούμενοι. Βέβαια, υπάρχουν θέματα που πληγώνουν και τις δύο κοινότητες, που μπορεί να τις κάνει να παραμερίσουν το μεγάλο πλεονέκτημα που θα φέρει μία συμφωνία. Στόχος μας είναι να βρεθούν αποφάσεις οι οποίες να μη ζημιώνουν τη μία από τις κοινότητες», κατέληξε ο Ρ. Πρόντι.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Χτες ... σκλήρυνε λίγο

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία για δυο ολόκληρα χρόνια διαχειριζόταν συναινετικά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό βάσει του «σχεδίου Ανάν», χτες με δηλώσεις του άλλαξε προσωπείο και επιχείρησε να εμφανιστεί ...σκληρός διαπραγματευτής.

Στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου δήλωναν χτες ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνομίλησε τηλεφωνικά προχτές το βράδυ με τον Αλβαρο ντε Σότο «σε συγκρουσιακό κλίμα». Οι ίδιοι κύκλοι υποστήριξαν ότι ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε στον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ πως αν «δεν αλλάξει το σχέδιο είναι αδύνατον να υπάρξει θετική απάντηση» και δήλωσε ότι «θίγεται το κύρος και η αξιοπιστία του ΟΗΕ». Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου όλο το προηγούμενο διάστημα, ως υπουργός Εξωτερικών, αλλά και στην προεκλογική περίοδο, έκανε λόγο «για ιστορική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού»...

Οι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, βέβαια, αμέσως μετά το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις καλούσαν σε «αξιολόγηση» των συζητήσεων. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Εύχομαι η κινητικότητα να συνεχιστεί, ώστε, έστω και την τελευταία στιγμή, να υπάρξουν οι απαραίτητες βελτιώσεις».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να ασκήσει και τα αντιπολιτευτικά του ...καθήκοντα και να προχωρήσει σε κριτική σε βάρος της ΝΔ, έκανε λόγο για «αμηχανία και ουδετερότητα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης». Μια κυβέρνηση που ακολουθεί ακριβώς την ίδια πολιτική τακτική μ' αυτή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και διαπραγματεύεται ένα απαράδεκτο σχέδιο δήθεν επίλυσης του Κυπριακού, για τον Γ. Παπανδρέου απλά διακατέχεται από ...αμηχανία και ουδετερότητα.

Ακόμα και αυτή τη στιγμή, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε κάθε είδους «αυτοκριτική» για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τις εξελίξεις στο «σχέδιο Ανάν», αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι συνεχίζει να στηρίζει και να συναινεί με την πολιτική αντίληψη ότι πρέπει να υπάρξει «κλείσιμο» του Κυπριακού με οποιονδήποτε τρόπο.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Δεν υπήρξε συμφωνημένη λύση

Σε αντίθεση με τον Τ. Ερντογάν, ο οποίος μίλησε επί μακρόν για τα «κέρδη» που πρόσφερε στην τουρκική πλευρά το «σχέδιο Ανάν» και τάχθηκε με σαφήνεια υπέρ της υπερψήφισής του, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη δήλωσή του ήταν λακωνικός και αποτύπωσε τη δυσφορία της ελληνικής πλευράς.

«Οπως γνωρίζετε, στις 13 Φεβρουαρίου στη Ν. Υόρκη συμφωνήθηκε μια συγκεκριμένη και δεσμευτική για όλους διαδικασία.

Η κυβέρνηση τήρησε τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα. Επιδίωξή μας ήταν να συμβάλουμε στην επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος. Για το σκοπό αυτό άλλωστε ανταποκρίθηκα άμεσα στην προσωπική πρόσκληση που μου απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, είχαμε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Τάσο Παπαδόπουλο, και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Η προσπάθειά μας επικεντρώθηκε στην κατά το δυνατό βελτίωση του σχεδίου Ανάν και κυρίως στο σεβασμό των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί μια συμφωνημένη λύση. Στον κυπριακό λαό και την πολιτική του ηγεσία ανήκει η τελική κρίση και απόφαση. Είμαι πεπεισμένος ότι η απόφαση αυτή θα ληφθεί με σύνεση, υπευθυνότητα και διορατικότητα. Στη διάρκεια αυτών των ημερών είχα την ευκαιρία να συναντηθώ επανειλημμένως με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Στις συνομιλίες αυτές επιβεβαιώθηκε η ειλικρινής διάθεσή μας να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις».

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΝ
Κινούνται στην αρνητική φιλοσοφία του πρώτου και βασικού

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, κατά τη διάρκεια της χτεσινής απεργιακής συγκέντρωσης στο Πεδίο του Αρεως, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε: «Ολα τα σχέδια Ανάν κινούνται πάνω στην αρνητική φιλοσοφία του πρώτου και του βασικού. Εμείς έχουμε υπογραμμίσει ότι η ευχή μας είναι μία: Να διαψευστούμε για την αρνητική εξέλιξη του Κυπριακού».

«Κακή αρχή» το «όχι»...

«Εάν οι Ελληνοκύπριοι δε δεχτούν το σχέδιο Ανάν, τότε το νότιο τμήμα της νήσου θα ενωθεί με την ΕΕ, θα είναι όμως μία κακή αρχή. Εάν επιμείνουν στη στάση αυτή, θα κάνουν μία κακή αρχή, η οποία θα προδικάσει αρνητικά το μέλλον της ένταξής τους. Είναι προς όφελός τους, να δεχτούν την προτεινόμενη λύση, έστω και εάν δεν είναι εκατό τοις εκατό προς όφελός τους», δήλωσε χτες το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου ο Ολλανδός ευρωβουλευτής A. Οσλάντερ, που είναι και ο εισηγητής της έκθεσης για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία και η οποία (έκθεση) θα συζητηθεί σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Γνωρίζω με βεβαιότητα ότι οι Τουρκοκύπριοι στο σύνολό τους θέλουν να βγουν από το σημερινό αδιέξοδο, και ποτέ δε θα πουν όχι στο σχέδιο Ανάν». Πρόσθεσε όμως ότι η κατάσταση είναι μάλλον περίεργη, γιατί ο κ. Ερντογάν θα υποβάλει το σχέδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του στρατού.

Κ. ΠΑΟΥΕΛ
«Δείξτε ευελιξία»...

Να δείξουν ευελιξία και να μην αφήσουν την ιστορική ευκαιρία να χαθεί ζήτησε χτες ο Κόλιν Πάουελ από τους ηγέτες των δύο πλευρών στη Λουκέρνη, κλιμακώνοντας τις πιέσεις κυρίως προς την κυπριακή κυβέρνηση για αποδοχή του σχεδίου Ανάν.

«Αυτό που είπα σε όλα τα μέρη είναι ότι τώρα έχουμε μπροστά μας μια ιστορική ευκαιρία. Δεν πρέπει να χαθεί. Είναι η στιγμή για τους ηγέτες να δείξουν ευελιξία, να δείξουν ότι θέλουν να συμβιβαστούν για το μεγαλύτερο καλό του κυπριακού λαού», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της διάσκεψης του Βερολίνου για το Αφγανιστάν.

Ανέφερε ότι είχε τηλεφωνικές συνομιλίες τις δύο τελευταίες μέρες με τα ενδιαφερόμενα μέρη, για να διευκρινίσει τις αμερικανικές θέσεις για το ξεπέρασμα του αδιεξόδου. Ο Κ. Πάουελ είπε ότι στις συνομιλίες του με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, και τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και Τουρκίας χτες «επιχείρησε να προωθήσει θέσεις για τα διάφορα εξέχοντα θέματα, θέσεις που ενδεχομένως θα βοηθήσουν στην επίλυση των θεμάτων αυτών». «Προχωράμε πραγματικά λεπτό προς λεπτό, ώρα με την ώρα», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ