ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΡΕΤΟΙ
«Ξέχασαν» την απλή αναλογική

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για την «τύχη» του νέου Κώδικα Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εσωτερικών και εν πολλοίς βρίσκει σύμφωνη την προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ηγεσία της Ενωσης.

Στην απόφαση αυτή κατέληξαν οι μετέχοντες στην 3ήμερη συνάντηση εργασίας, με μοναδικό θέμα το περιεχόμενο του νέου Κώδικα, που διοργάνωσε η ΚΕΔΚΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Λευκάδα. Στις 15 Οκτώβρη, λοιπόν, το ΔΣ θα αποφασίσει αν χρειάζεται η σύγκληση έκτακτου συνεδρίου, ώστε να καταγραφεί η άποψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον Κώδικα, ή αν αρκούν τα συμπεράσματα της συνάντησης της Λευκάδας. Υπογραμμίζουμε πως στις εργασίες της Λευκάδας μετείχε περίπου το 1/5 των τακτικών μελών που αποτελούν τη σύνθεση της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΚΕ, σώμα περιορισμένο - όπως τονίστηκε από ορισμένους αιρετούς - για να αποφασίσει για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως ο Κώδικας. Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, κάλεσε την κυβέρνηση να μην καταθέσει το νέο Κώδικα εντός του Οκτώβρη, και να δώσει όση πίστωση χρειάζεται, για να... «πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Βέβαια, όπως φάνηκε από τις εργασίες, «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» δεν πρόκειται να φέρει ανατροπές στη βασική πολιτική φιλοσοφία του Κώδικα, που είναι η «ισχυροποίηση» των δήμων, με την ανάληψη από αυτούς μεγαλύτερης ευθύνης στη διαχείριση της κρατικής εξουσίας και των αντιλαϊκών επιλογών της. Στην τελική, ακόμα κι αν υπάρξουν ουσιαστικές αντιρρήσεις στο περιεχόμενο του Κώδικα (πράγμα απίθανο με τους ισχύοντες συσχετισμούς δυνάμεων στο εσωτερικό της ΚΕΔΚΕ) το κράτος είναι αυτό που νομοθετεί - όπως έκαναν σαφές στελέχη της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών, που συνέταξε το νέο Κώδικα.

«Να θεσμοθετηθεί η απλή αναλογική»

Ξεχωριστή συζήτηση αναμένεται να γίνει, είτε στο ΔΣ είτε σε συνέδριο - εφόσον αποφασιστεί - για το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των δημοτικών συμβουλίων και των δημάρχων. Μια πρώτη συζήτηση που έγινε στις εργασίες της Λευκάδας, επιβεβαίωσε την υπαναχώρηση της Αυτοδιοίκησης στο θέμα, η οποία κάποτε διεκδικούσε την απλή αναλογική, ενώ τώρα υπερασπίζεται με σθένος το πλειοψηφικό, στο όνομα της δυνατότητας της δημοτικής αρχής να ασκεί απρόσκοπτα το έργο της.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα ο δήμαρχος Καρδίτσας, Χρ. Τέγος, υπογράμμισε πως το ισχύον εκλογικό σύστημα «ασκεί παραμορφωτική επίδραση στη λειτουργία της κοινωνίας». Συμπλήρωσε πως πρέπει να θεσμοθετηθεί η απλή αναλογική, η οποία δεν αποτελεί μεν πανάκεια για τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας, ωστόσο σημαίνει συνέπεια στο συνταγματικό δικαίωμα της ισότητας των πολιτών και μπορεί να απελευθερώσει ζωντανές δυνάμεις, να φέρει στην επιφάνεια δυνατές συγκλίσεις θέσεων και προγραμμάτων που θα αποτελέσουν τη βάση για ευρύτερες δημοκρατικές αλλαγές.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Μεθοδεύσεις για νομαρχιακά χαράτσια!

Με νέα, τοπική, φορολογία θα επιδιώξει η Νομαρχία Ηρακλείου να λύσει τα οικονομικά προβλήματα και να βρει επιπλέον πόρους. Αυτό προωθεί ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ νομάρχης Ηρακλείου, Δημήτρης Σαρρής. Ο νομάρχης Ηρακλείου προανήγγειλε ότι μέχρι τέλους του χρόνου θα εξεταστεί το αν και κατά πόσο μπορεί η Νομαρχία να επιβάλει φόρους...

Το θέμα προέκυψε μετά από πρόταση του νομαρχιακού συμβούλου και μέλους του ΔΣ της ΕΝΑΕ, Ευρ. Κουκιαδάκη, δήθεν αντίπαλο του νομάρχη, όταν έκανε λόγο με γραπτή παρέμβασή του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, για ίδιους πόρους μετά από την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση.

Για το όλο ζήτημα και τις πρώτες αντιδράσεις που προκάλεσε με τις δηλώσεις του ο νομάρχης Ηρακλείου, προσπαθώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα, σημείωσε ότι εάν το θέμα προχωρήσει, δε θα φορολογηθεί ο απλός πολίτης, αλλά οι έχοντες και κατέχοντες. Χωρίς, βέβαια, να μας πει με ποιον ακριβώς τρόπο θα γίνει αυτό.

Από τη μεριά της η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», μέσω του επικεφαλής της παράταξης, Μιχάλη Φαρσάρη, εξέφρασε την αντίθεσή της στην «επιχειρούμενη επιβολή» νέας τοπικής φορολογίας εις βάρος των δημοτών. «Η ταύτιση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου με την κυβερνητική πολιτική οδηγεί, ακριβώς, σε προτάσεις "χαρατσώματος" των πολιτών, σαν και αυτή που έγινε από το νομαρχιακό σύμβουλο και υποψήφιο νομάρχη κ. Ευρ. Κουκιαδάκη, την οποία και αποδέχτηκε και ο νομάρχης Ηρακλείου (και οι δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ...)

Στην πολιτική αυτής της επιβολής - σημείωσε ο Μιχάλης Φαρσάρης - νέων τοπικών φόρων και της υποταγής στην κυβερνητική πολιτική, αντιτάσσουμε την αγωνιστική διεκδίκηση των πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό και την πλήρη κατοχύρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Επιλεκτικές κατεδαφίσεις

Με δυο μέτρα και δυο σταθμά φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις αυθαίρετες κατασκευές σε αιγιαλούς ή δασικές εκτάσεις, για τις οποίες εκκρεμούν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις κατεδάφισης. Οταν πρόκειται λοιπόν για βίλες επιχειρηματιών δεν επιδεικνύεται η ίδια αποφασιστικότητα με περιπτώσεις κάποιων φτωχόσπιτων που η κατεδάφισή τους σημαίνει ότι οικογένειες μένουν στο δρόμο.

Χτες, συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής, που έχει αναλάβει τις κατεδαφίσεις, δεν κατεδάφισαν τις αυθαίρετες παρεμβάσεις βίλας γνωστού επιχειρηματία, στην παραλιακή Αθηνών - Σουνίου. Υπάλληλοι της Περιφέρειας πήγαν το πρωί στη βίλα του επιχειρηματία Εμμανουήλ Δαμίρη, ωστόσο οι μπουλντόζες δεν «έπιασαν δουλιά» καθώς δεν παρέστη εκπρόσωπος της Κτηματικής Υπηρεσίας Δημοσίου (υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών), η συμμετοχή της οποίας ήταν απαραίτητη.

Στο σημείο των παρεμβάσεων ήταν δικηγόροι του επιχειρηματία, οι οποίοι επικαλέστηκαν δικαστική απόφαση - χωρίς να την προσκομίσουν - με την οποία ισχυρίστηκαν ότι τα όρια του αιγιαλού έχουν αλλάξει και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει η κατεδάφιση. Παράλληλα, σε έγγραφο της ΚΥΔ προς την Περιφέρεια Αττικής, ζητείται η ανάκληση του υπ' αριθμόν 3/13-6-98 πρωτοκόλλου κατεδάφισης, με το σκεπτικό ότι οι διατάξεις περί αιγιαλού και παραλίας έχουν τροποποιηθεί. Το έγγραφο υπογράφει η ίδια προϊσταμένη που είχε υπογράψει και το πρωτόκολλο κατεδάφισης του 1998.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, δηλώνεται η... απορία για την ανάκληση της απόφασης κατεδάφισης, η οποία έφτασε στα γραφεία της μετά την άφιξη των συνεργείων στο σημείο κατεδάφισης. Παρέμβαση έχει γίνει στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο χρηματοδότησε την Περιφέρεια για τη μίσθωση των συνεργείων κατεδάφισης.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Ζητούν υποχρεωτική γνωμοδότηση για κάθε νέο νόμο

Να θεσμοθετηθεί ως υποχρεωτική η γνωμοδότηση του αρμόδιου κατά περίπτωση επιστημονικού φορέα σε κάθε νομοθέτημα και σε κάθε κανονιστικό κείμενο (Προεδρικό Διάταγμα ή Υπουργική Απόφαση) που αφορούν σημαντικά κοινωνικά θέματα, αποφάσισαν σε κοινή τους σύσκεψη να ζητήσουν από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ, του Δικηγορικού και Ιατρικού Συλλόγου, του ΓΕΩΤΕΕ και του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Οι επιστημονικοί φορείς κατέληξαν στην απόφασή τους αυτή παρακινούμενοι από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μειώνεται συστηματικά ο κοινωνικός διάλογος και υποβαθμίζεται ο ρόλος των επιστημονικών συλλόγων, οι οποίοι είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και σύμφωνα με το νόμο σύμβουλοι της πολιτείας. Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν τα νομοσχέδια για τις μελέτες δημοσίων έργων, για τα αυθαίρετα, αλλά και για τα δάση που κατατέθηκαν ή πρόκειται να κατατεθούν χωρίς καν να ζητηθεί η γνώμη των αρμοδίων επιστημονικών φορέων.

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να διατυπωθεί τις επόμενες μέρες το αίτημα τεκμηριωμένα και να υποβληθεί τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Παράλληλα, αποφασίστηκε να συσταθεί κοινή επιτροπή που θα μελετήσει και θα διατυπώσει θέσεις για τα θέματα εκπαίδευσης, που θα παρουσιαστούν σε δύο περίπου μήνες σε ειδική εκδήλωση και να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου για το νομοσχέδιο για τα δάση, αμέσως μόλις αυτό δοθεί στη δημοσιότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ