Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΡΤ και λοιποί...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που αντέδρασε στο σχέδιο του Ευρωσυντάγματος, δίνοντας στη δημοσιότητα και σχετική ανακοίνωση, με αφορμή τη διακυβερνητική διάσκεψη της Ρώμης, το Σάββατο. Τα άλλα κόμματα (ΝΔ - ΣΥΝ) εσιώπησαν! Δικαίως, αφού στηρίζουν το αντιδραστικό κατασκεύασμα. Η κυβέρνηση πανηγύρισε.

Κι όμως, η τοποθέτηση του ΚΚΕ εξαφανίστηκε από τις TV. Το ίδιο και οι σχετικές (on camera) δηλώσεις, παρά την ύπαρξη σχετικών ρεπορτάζ, δηλώσεων του Κ. Σημίτη, κλπ. Τόσο η ανακοίνωση του ΚΚΕ, όσο και οι σχετικές δηλώσεις εξαφανίστηκαν και από τα ιδιωτικά κανάλια και από την ΕΡΤ! Ιδιαίτερα η τελευταία διέπρεψε σε υποκρισία. Ελαβε την ανακοίνωση, είχε και εικόνα με τις σχετικές δηλώσεις και, τελικώς, «εξαφάνισε» εντελώς την παρέμβαση του ΚΚΕ. Οχι τίποτε άλλο, αλλά να μην ξεχνάμε σε ποια δημοκρατία ζούμε. Οπου και στοιχειώδη δικαιώματα ρίχνονται στο καλάθι των αχρήστων. Ακόμη κι από εκείνους που τους πληρώνει ο κοσμάκης, υποτίθεται, για να τον ενημερώνουν...

Αρνητικές εξελίξεις

Την έγκριση της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ ζήτησε χτες από το κοινοβούλιο της χώρας η τουρκική κυβέρνηση. Αυτό μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και, ίσως, σκεφθείτε, ότι κάποιο λάθος έχει γίνει, αφού τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ υπάρχουν εδώ και μήνες. Πράγματι, έτσι είναι. Στην πραγματικότητα, η τουρκική κυβέρνηση ζητά την έγκριση του Κοινοβουλίου, για να κλιμακώσει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και, κυρίως, να κλιμακώσει την τουρκική συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική κατοχή και επέμβαση στην πολύπαθη αυτή χώρα. Κι όπως καταλαβαίνει ο καθένας, η προοπτική αυτή σχετίζεται άμεσα με το Κουρδικό, τις διεκδικήσεις της Αγκυρας στην περιοχή της Μοσούλης, το πρόβλημα των υδάτινων πόρων στην ευρύτερη περιοχή (Τίγρης - Ευφράτης), όπως και με την ήδη βαριά τραυματισμένη τοπική ισορροπία δυνάμεων.

Σημειώνουμε τα παραπάνω, γιατί, σε αντίθεση με όσους εκτιμούν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, η πραγματικότητα δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση...

Ο «καυγάς» και η ουσία

Αναψε το καυγαδάκι τις προάλλες, μεταξύ των... μονομάχων του δικομματισμού, με αφορμή έγγραφο της Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ που έφερε στη δημοσιότητα η ΝΔ. Τι λέει το έγγραφο; Ο,τι λέγανε και τα προηγούμενα. Περιγράφει τα πολλά και διάφορα προβλήματα στον τομέα διαχείρισης και των σχετικών έργων, όπως αυτά των βιολογικών καθαρισμών, κλπ., κλπ... Αρπάζει, λοιπόν, τη σκυτάλη η κυβέρνηση και καταγγέλλει τη ΝΔ ότι αντί να βοηθά, υπονομεύει το... εθνικό έργο που συντελείται με το Γ΄ ΚΠΣ. Ανταπαντά η ΝΔ ότι η αφερέγγυα κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε αναθεώρηση προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ, γιατί κάτι τέτοιο θα δεσμεύσει την επόμενη, που θα είναι η ίδια... Σε δουλιά να βρισκόμαστε, δηλαδή.

Αυτό που δε θα πουν ποτέ, ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ, σχετικά με τα διάφορα κοινοτικά πακέτα και ανεξάρτητα από τα διαχειριστικά ή άλλα προβλήματα, είναι τα εξής: Πρώτον, ότι λειτουργούν ως πανίσχυρα όπλα μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του κεφαλαίου και εδραίωσης της εξουσίας του. Και δεύτερον, ενώ τα πακέτα παρουσιάζονται ως δώρα της κοινότητας, στην πραγματικότητα αποτελούν ένα μοχλό καταλήστευσης του εγχώριου κοινωνικού πλούτου. Για κάθε ευρώ που μας έρχεται από τις Βρυξέλλες, τρία και περισσότερα εισπράττουν οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές...

Φαρισαϊσμοί

«Η κατάσταση αυτή αποδεικνύει την αποτυχία των δυνάμεων κατοχής που δε θέλουν ή δεν μπορούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα ασφαλείας...». Η εκτίμηση ανήκει στην Αννα Καραμάνου, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και προέδρου της επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισων Ευκαιριών του Ευρωκοινοβουλίου, όπου και την ανέφερε, όταν οι εκπρόσωποι ιρακινών γυναικείων οργανώσεων μετέφεραν τις οικτρές συνθήκες ζωής των γυναικών στην πολύπαθη χώρα.

Προφανώς, ο εγκληματικός και αδικαιολόγητος πόλεμος δε συμπεριλαμβάνεται στις αιτίες της σημερινής τραγικής κατάστασης. Ούτε και το υπερδεκαετές εμπάργκο, όπως και ο πρώτος πόλεμος του Κόλπου. Πάντα, βέβαια, σύμφωνα με την Αννα Καραμάνου. Το μόνο, στο οποίο στάθηκε η τελευταία, ήταν «η αποτυχία των δυνάμεων κατοχής». Δηλαδή, αν αλλάξουν οι δυνάμεις κατοχής και αναλάβει ο ΟΗΕ -και μέσω αυτού και η ΕΕ- τότε τα προβλήματα θα πάρουν το δρόμο της λύσης τους; Ισως η προαναφερόμενη να τρέφει ανάλογες αυταπάτες. Σίγουρα, πάντως, δεν κρύβει τις επιδιώξεις της. Το ποιοι κάνουν κουμάντο στο κατεχόμενο Ιράκ - και, βέβαια, στο πετρέλαιο και τις άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας - είναι το μεγάλο πρόβλημά της και το λέει σχεδόν ανοιχτά...

Οι ΗΠΑ προκαλούν...

Τι άλλο να πουν ή να κάνουν οι ΗΠΑ, για να αποκαλυφτεί πως ουσιαστικά δικό τους σχέδιο εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ισραήλ; Ποιος χρειάζεται άλλους μάρτυρες; Με τον κυνισμό που χειρίζονται τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μάλλον το αντίθετο δείχνουν να επιδιώκουν. Δηλαδή, να στείλουν μήνυμα τρομοκρατίας σε ολόκληρη την περιοχή και ταυτόχρονα στον κόσμο ολόκληρο, πως θα κάνουν αυτό που τους υπαγορεύει το ιμπεριαλιστικό συμφέρον και αλίμονο σε όποιον επιχειρήσει να σταθεί εμπόδιο... Με πιο απλά λόγια, «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης...».

Οι διαθέσεις να ανάψουν «ξερά χόρτα» στη Μέση Ανατολή και να προκαλέσουν ανοιχτά όσες πιο πολλές φωτιές μπορούν είχαν φανεί ήδη από τον τρόπο προώθησης του «Οδικού Χάρτη». Οταν μετά η ισραηλινή κυβέρνηση πήρε την απόφαση «απαλλαγής» από τον Γ. Αραφάτ, οι ΗΠΑ έτρεξαν να προβάλουν ασπίδα προστασίας σ' αυτή την απόφαση με το «βέτο», που άσκησαν στην πρόταση καταδίκης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τώρα, με το βομβαρδισμό από μέρους της ισραηλινής αεροπορίας, μέσα στο έδαφος της Συρίας, σκόπιμα δείχνουν να «μην κρατήθηκαν» και να ομολογούν πως ήταν ακριβώς αυτοί, οι ΗΠΑ, που βρήκαν τρόπο να προκαλέσουν τη Συρία.

Με περισσευούμενο κυνισμό, ο εκπρόσωπος της ιμπεριαλιστικής δύναμης στον ΟΗΕ είπε πως η Συρία «βρίσκεται σε λάθος στρατόπεδο...». Συνειρμικά παρέπεμψε στους Νονούς του υποκόσμου, που βάζουν τους μπράβους τους να κάψουν κάποιο αυτοκίνητο ή άλλο περιουσιακό στοιχείο, για να αναγκάσουν τα μελλοντικά τους θύματα στην υποταγή - προστασία. Αλλωστε, με τις ίδιες ακριβώς αρχές λειτουργεί και ο ιμπεριαλισμός σ' αυτό το τελευταίο του στάδιο, προσπαθώντας να επιβάλει τη λεγόμενη νέα τάξη. Οι κλίμακες και τα μεγέθη μόνο διαφέρουν. Σε όλη αυτή τη διαδικασία - σχέδιο, να θυμίσουμε πως ανάμεσα στους συνενόχους, θέση διεκδικεί και η ελληνική κυβέρνηση. Πρωταγωνίστησε στον αμερικανικό τρόπο προώθησης του «Οδικού Χάρτη», κατάπιε τη γλώσσα της στις απειλές που δέχτηκε ο Γ. Αραφάτ και τώρα παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει ποιος είναι ο αληθινός τρομοκράτης στην περιοχή.

Η αδίστακτη άσκηση της τρομοκρατίας από μέρους του ιμπεριαλισμού έχει αντικειμενικά άμεσους αποδέκτες τους λαούς. Η επίδειξη εγκληματικής ατιμώρητης δύναμης στέλνει μήνυμα υποταγής. Ομως, ταυτόχρονα, στέλνει και την ελπίδα. Φανερώνει πως το απάνθρωπο σύστημα μέσα στη βαθιά του κρίση και τις αξεπέραστες εσωτερικές του αντιθέσεις έχει εξαντλήσει σχεδόν όλες τις άλλες δυνατότητες ελιγμών και του μένει μόνο η απροκάλυπτη τρομοκρατία. Μοιάζει να λέει έμμεσα «μη μιλήσει κανείς», γιατί πλέον δεν έχει κανένα επιχείρημα να γαντζωθεί και να διαιωνίσει διαφορετικά το είδος του.

Οι λαοί, όμως, μιλούν και παραμιλούν. Με τον αγώνα τους είναι δυνατόν όχι μόνο να του στραπατσάρουν τα σχέδια, αλλά και να αλλάξουν τους συσχετισμούς, έτσι που να απαλλαγούν οριστικά από το άδικο αυτό σύστημα.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Τα... απομονωμένα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ο πλανήτης καταδικάζει (υποκριτικά ή όχι) την επίθεση του Ισραήλ στη Συρία, πλην των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως έγινε φανερό από τις σχετικές συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις σχετικές ανακοινώσεις, δηλώσεις, κλπ. Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ βρίσκονται θεωρητικά σε... «διεθνή απομόνωση»!

Αυτή δεν είναι η φράση - κλειδί, που χρησιμοποιούν οι εγχώριοι κυβερνώντες, όταν τους ζητείται να αμφισβητήσουν έστω μια ΝΑΤΟική ή ευρω-ΝΑΤΟική απόφαση; Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη διεθνή απομόνωση της χώρας, λένε συνήθως με ύφος δέκα καρδιναλίων...

Προφανώς, όμως, τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα, ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για τις ΗΠΑ. Τελικά, «διεθνώς απομονωμένος» είναι όποιος δεν εκτελεί τις εντολές της Ουάσιγκτον, έστω και αν έρχεται σε αντίθεση με την άποψη των κατοίκων της ίδιας του της χώρας ή ακόμα και της Ευρώπης ολόκληρης.

Πάντως, η ιστορία αυτή της Μέσης Ανατολής κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, αφού το Ισραήλ συνεχώς αποθρασύνεται. Κι ας κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν πού οδηγούνται τα πράγματα ο Κ. Σημίτης και ο Γ. Παπανδρέου...

ΚΑΤΑ 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ είναι αυξημένα τα «κέρδη» στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, κυρίως από τη φορολογία των μισθωτών, αλλά μόλις στο 25% (και αν...) η επιβάρυνση των «μεγαλοεπενδυτών», σύμφωνα με τον - κατ' επίφαση - αναπτυξιακό νόμο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι οι κυβερνώντες όχι μόνο δείχνουν τις προτιμήσεις τους, αλλά τις... τεκμηριώνουν κιόλας, με τον πλέον επίσημο τρόπο και με τα κατάλληλα αριθμητικά στοιχεία.

«Φορολογικώς», λοιπόν, συμφέρει να είσαι... πολυεθνική, παρά μισθωτός. Το δύσκολο είναι να πείσεις την εφορία. Οπότε πληρώνεις...

Οσο για εκείνη την επιτροπή ελέγχου φορολογικών παραβάσεων στις «μεγάλες επενδύσεις», που προβλέπεται με τη συμμετοχή του ΣΕΒ στον προτεινόμενο νόμο, μάλλον μας θυμίζει την παροιμία «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει».


Παπαγεωργίου Βασίλης

Στενές επαφές με πρεσβεία

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορεί ο Κ. Σημίτης να έχει κερδίσει με το σπαθί του (στην κυριολεξία...)τον τίτλο του «καλού φίλου» των ΗΠΑ, αλλά οι Αμερικανοί δεν έχουν βέβαια κανένα πρόβλημα συνεργασίας με την ηγεσία της ΝΔ. Προκειμένου, λοιπόν, η πρεσβεία να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα έχει πυκνώσει τις επαφές της με τα στελέχη της Ρηγίλλης. Ο έγκυρος περί τις «δράσεις» της αμερικάνικης πρεσβείας Αλ. Παπαχελάς γράφει σχετικά στο «Βήμα της Κυριακής»: «Οι "πάγοι" του παρελθόντος έχουν λιώσει στις σχέσεις των Αμερικανών με τον κ. Πέτρο Μολυβιάτη, ο οποίος θεωρείται σκληρός στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. Ο βετεράνος πρέσβης καλείται συχνά στην κατοικία της οδού Παναγή Κυριακού και το σχόλιο που ακούγεται πλέον είναι ότι "είναι εξαιρετικά έμπειρος αλλά και μιλάει πολύ ανοιχτά". Και ο στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ κ. Γιάννης Βαληνάκης διατηρεί σχέσεις με τους Αμερικανούς και προσωπικά με τον πρεσβευτή κ. Τομ Μίλερ, αφού πέρασε μια περίοδο επαφών με το πολιτικό τμήμα». Ο δρόμος για την εξουσία περνάει - και - από την πρεσβεία...

Τα καλά της απελευθέρωσης...

Δύο χρόνια μετά τη λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την πληθώρα αδειοδοτήσεων (περισσότερες από 900 άδειες δόθηκαν το Μάρτη του 2001) για την εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αποκαλύπτεται σήμερα ότι οι επίδοξοι - σοβαροί όπως είχαν χαρακτηριστεί - επενδυτές αποδεικνύονται... αέρας φρέσκος. Το συμπέρασμα ανήκει στην υπέρμαχο της απελευθέρωσης Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία διαπιστώνει ότι τα αδειοδοτημένα έργα δεν προχωρούν, με αποτέλεσμα να δίνονται εσπευσμένα νέες άδειες, είτε για εγκατάσταση νέων είτε για αναβάθμιση υφισταμένων αιολικών πάρκων!

Και αν το θέμα ήταν μόνο η τραγική διάψευση των κυβερνώντων που κομπορρημονούσαν ότι «η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα δημιουργήσει ρεύμα για τη μεγαλύτερη μεταπολεμικά επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα» το πρόβλημα θα ήταν μικρό. Εδώ όμως πρόκειται για παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των κατοίκων των νησιών, όπου ήδη η ηλεκτροδότηση είναι επισφαλής. Ιδού τα καλά της απελευθέρωσης και ακόμα δεν έχουμε δει... τίποτα.

Η εξαίρεση...

Διπρόσωπη, ψηφοθηρική και υποκριτική είναι η στάση της ηγεσίας της ΝΔ, έναντι των δημοσίων υπαλλήλων και όποιων άλλων εργαζομένων βρίσκονται τις μέρες αυτές σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Από τη μια δήθεν συμπαραστέκεται γενικώς και αορίστως, αποφεύγοντας συστηματικά να δεσμευτεί συγκεκριμένα για οτιδήποτε και από την άλλη κάνει κριτική στην κυβέρνηση ότι καλλιέργησε προσδοκίες με τις υποσχέσεις και τις προεκλογικές «παροχές», ότι δημιουργεί ελλείμματα κλπ., κλπ. Ο μόνος κλάδος, τον οποίο αντιμετώπισε κάπως διαφορετικά ήταν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και, μάλιστα, χωρίς τα τελευταία να εκφράσουν δημόσια τα αιτήματά τους. «Με ιδιαίτερη ευαισθησία και υπευθυνότητα, η ΝΔ έχει δεσμευτεί ως κυβέρνηση να επιλύσει τα μισθολογικά - συνταξιοδοτικά προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως άλλωστε τους αξίζει και το δικαιούνται» δήλωσε ο τομεάρχης Εθνικής Αμυνας, βουλευτής Σπ. Σπηλιωτόπουλος.

Για τη «νέα τάξη» και το ΝΑΤΟ, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, τη νέα δομή και το νέο δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων, τους «μισθοφόρους» και τις αποστολές στρατιωτικών τμημάτων σε διάφορες πολεμικές ζώνες (Αφγανιστάν κλπ.) και κάθε τι παρόμοιο δεν είχε να πει τίποτε ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Συμφωνεί πλήρως με την υπάρχουσα κυβέρνηση...

Αντάμα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ...

Το αίτημα της εταιρίας «Αργιλος ΑΕ» - ανήκει στην κεραμοποιία «ΤΕΡΡΑ ΑΕ - ΒΙΟΚΕΡΑΛ» - να της επιτραπεί η ίδρυση μονάδας που θα επεξεργάζεται το ρυπογόνο κι επικίνδυνο για την υγεία υλικό ΠΕΤ - ΚΟΚ, ενέκριναν, από κοινού, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας η παράταξη της νομαρχιακής αρχής που πρόσκειται στη ΝΔ και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ.

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι των κομμάτων του δικομματισμού συναποφασίζουν, στο πλαίσιο άσκησης της εξουσίας, για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, ακόμα κι αν έτσι στρέφονται κατά του δημόσιου συμφέροντος. Και δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι κατά των συμφερόντων της εταιρίας τάχθηκε ο εκπρόσωπος της «Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΕΑΣ), που στηρίχτηκε στις εκλογές από το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ.

Κι είναι η σθεναρή στάση της ΝΕΑΣ που προκάλεσε τη μήνιν των ενόχων - σύμφωνα με καταγγελία του επικεφαλής της ΝΕΑΣ, Μπ. Μπακούλα, κάποιοι απείλησαν τη ζωή του ίδιου και των παιδιών του - και την ταραχή των συνενόχων. Εκφραση αυτής της ταραχής είναι η αίτηση της παράταξης του ΠΑΣΟΚ να επανεξεταστεί η υπόθεση στο Νομαρχιακή Συμβούλιο - αλήθεια ο εκπρόσωπός της δεν ήξερε τι ψήφιζε, ή το μετάνιωσε..; - η οποία απορρίφθηκε από τον νομάρχη Λ. Κατσαρό, με το επιχείρημα «δεν είναι δυνατόν να συζητάμε, εκ νέου, κάθε θέμα όταν αλλάζουμε απόψεις...».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο προϋπολογισμός

Το αναλυτικό προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε και επίσημα χτες στη Βουλή, δε μας έκανε σοφότερους. Βοηθά, όμως, να επαναβεβαιώσουμε τα συμπεράσματα που διατυπώναμε και την προηγούμενη βδομάδα, για πλευρές της οικονομικής πολιτικής που θα κληθούν να γευτούν οι εργαζόμενοι και την επόμενη χρονιά.

Αν και ο προϋπολογισμός αναφέρεται σε προεκλογική χρονιά και οι προσπάθειες των κυβερνώντων να δημιουργήσουν αίσθηση για «παροχές», «ενισχύσεις» και «στήριξη» των εργαζομένων, είναι εμφανείς, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Πέρα από τα ορισμένα ψίχουλα που δίνονται σε κάποιες, οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, ο προϋπολογισμός προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση της εφαρμοζόμενης μέχρι σήμερα πολιτικής. Της πολιτικής που στόχο έχει την ολοκληρωτική και σε απόλυτα αντιδραστική κατεύθυνση αναδιάρθρωση των κοινωνικών δομών και των παραγωγικών σχέσεων. Ενας προϋπολογισμός, που, στο όνομα της ακόμα μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών, διαιωνίζει τη λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων με την προώθηση και νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Τα όσα εύηχα περί «ανάπτυξης» λένε οι κυβερνώντες, για να μοστράρουν το νέο προϋπολογισμό τους, δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την πραγματική ανάπτυξη και αξιοποίηση του κοινωνικού πλούτου της χώρας προς όφελος των εργαζομένων και όλου του λαού. Πολύ περισσότερο, που η ανάπτυξη των επιχειρήσεων και η αύξηση των επιχειρηματικών κερδών, που αποτελούν κύριο στόχο της κυβέρνησης και της οικονομικής ολιγαρχίας, σε καμιά περίπτωση δε συμβαδίζει με τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία. Ισα - ίσα. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Τα περισσότερα κέρδη και οι ισχυρότερες επιχειρήσεις σημαίνουν αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, παραπέρα αμφισβήτηση των καταχτήσεών τους, χειροτέρευση των όρων και των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης.

Ο προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά υπηρετεί όλα τα παραπάνω με τον καλύτερο τρόπο. Επιβάλλει τη διατήρηση των φόρων που πληρώνουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι εκπρόσωποι των ΕΒΕ σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Προβλέπει και νέα υπέρογκα κονδύλια που θα παραχωρηθούν σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους και άλλες επιχειρήσεις που ξεκοκαλίζουν ένα σημαντικό μέρος των κρατικών δαπανών με τη μορφή των επιδοτήσεων, χρηματοδοτήσεων, φοροαπαλλαγών κ.ο.κ. Και επειδή οι ...χορηγίες προς τους εκπροσώπους της πλουτοκρατίας δεν έχουν τέλος, περιορίζονται στο ελάχιστο οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, αφού με τα κονδύλια που προβλέπεται να δοθούν για τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Κοινωνική Ασφάλιση, δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε καν οι στοιχειώδεις ανάγκες.

Οι επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένες. Οπως δεδομένοι είναι και οι προσανατολισμοί της ΝΔ, αφού σε περίπτωση κατά την οποία βρεθεί στην κυβερνητική εξουσία, την ίδια ακριβώς πολιτική και σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, θα επιχειρήσει να εφαρμόσει. Πρόκειται για επιλογές και προσανατολισμούς που κινούνται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των αγροτών, των μεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού, της νεολαίας, των γυναικών, των απόμαχων της δουλιάς. Σε αντίθεση με το σύνολο του λαού. Επιλογές ,όμως, που δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, αφού με την ασίγαστη πάλη και τον πολύμορφο αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό αγώνα του λαού, ανατρέπονται!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ