ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΟΧΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Σε άθλιες συνθήκες «φιλοξενούνται» οι πρόσφυγες

Η μικρή τετράχρονη Κούρδισσα Περίν, από το Ιράκ, ούτε καν «φανταζόταν» ότι μπορούσε κάποτε η φωτογραφία της, να κάνει το γύρο του κόσμου. Δεν την ένοιαξε, εξάλλου. Μέσα στην ανεμελιά των παιδικών της χρόνων, που ήταν αφοσιωμένη, θα έπρεπε να παίζει με τις κούκλες της στην αυλή του σπιτιού της, ή κάποιο παιχνίδι με τ' άλλα παιδιά της γειτονιάς της. Ο 11χρονος μαθητής Κοσάρ Τζελαλεντίν θα έπρεπε κανονικά να ασχολείται με τα βιβλία του και να βρίσκεται στο σχολείο του, στη χώρα του, εκεί στο Ιράκ. Ομως, και τους δύο, μαζί με τον οχτάχρονο Σιμά, ένα ακόμα κοριτσάκι και 27 ακόμα πρόσφυγες - συμπατριώτες τους και Αφγανούς - τους βρήκαν, ξημερώματα της προηγούμενης Παρασκευής, ναυαγούς σε κάποια παραλία της Κύμης.

Κάποιοι άλλοι, από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, που ζουν και τρέφονται από τον πόλεμο και διαφεντεύουν σήμερα τις πατρίδες τους, ως δυνάμεις κατοχής, τους έσπρωξαν στο απονενοημένο, να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, αφού γι' αυτούς «τελείωνε η ζωή» και μόνο φτώχεια, μιζέρια, εξαθλίωση και εκμετάλλευση, θα γνώριζαν.

Το δουλεμπορικό κύκλωμα, αδυσώπητο και αδίστακτο, ανέλαβε τη διεκπεραίωση έναντι αμοιβής 2.500-3.000 δολαρίων το «κεφάλι». Από τα τουρκικά παράλια που επιβιβάστηκαν 54 άτομα μέχρι τις ακτές της Εύβοιας, έκαναν δύο μερόνυχτα (οι δουλέμποροι λουφάζουν τη μέρα και ταξιδεύουν τη νύχτα), όμως κάτι «χάλασε» και σαν σκουπίδια τους πέταξαν στη θάλασσα, αρκετά μέτρα από την ακτή. Οι περισσότεροι, παρά την ταλαιπωρία και την πείνα, που τους θέριζε, μπροστά στον υγρό κίνδυνο, επιστράτευσαν ό,τι δύναμη τούς είχε απομείνει και κατάφεραν να διανύσουν την απόσταση έως την ακτή. Πέντε από αυτούς, Αφγανοί, δεν τα κατάφεραν. Για τον Ραχμέτι Αζετζάν, 20 ετών, τον Σαρίφι Ταχίρ, 21 ετών, τον Μοχαμέντι Ζαΐρ, 25 ετών, τον Λιανάτ Μοχάμετ, 21 ετών και τον 35χρονο Μποστάν Αλίσα, το ταξίδι «της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή» τελείωσε εκεί, μαζί με αυτό της ζωής τους. Η παραλαβή των νεκρών - μετά την ιατροδικαστική εξέταση - έγινε από συγγενείς τους και θάφτηκαν στο μουσουλμανικό νεκροταφείο της Πάτρας.

Αλλοι 22 «αγνοούνται» και, μάλλον, όταν έφτασαν στην ακτή διασκορπίστηκαν. Οι υπόλοιποι 27 πρόσφυγες, μέχρις ότου «διεκπεραιωθεί» η υπόθεσή τους, «φιλοξενούνται» στο εγκαταλειμμένο μονοθέσιο σχολείο του Μετοχίου Κύμης. Εκεί στο μικρό εγκαταλειμμένο χωριό της Κύμης, που με την πρώτη κακοκαιρία αποκόπτεται απ' τον υπόλοιπο κόσμο, εκεί όπου η χειμωνιάτικη κακοκαιρία προκάλεσε εκτεταμένες κατολισθήσεις και κανένα μέτρο, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει, από τη νομαρχία και την κυβέρνηση, για την αποκατάστασή τους, εκεί στο έρημο σχολείο, στοιβαγμένοι, ζουν σε συνθήκες κάθε άλλο παρά ανθρώπινες. Ο χώρος δε διαθέτει ούτε τη στοιχειώδη υποδομή. Τα μονοθέσια αυτά σχολεία να χρησιμοποιούνται ως προσωρινοί τόποι διαμονής των προσφύγων είναι επιλογή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας. Οι πρόσφυγες αναγκάζονται να κοιμούνται στο τσιμέντο με μια μόνο κουβέρτα, αφού δεν τους διατίθενται κλινοσκέπασμα και στρώματα. Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά και τις γυναίκες που μένουν σε ένα δωμάτιο 3 επί 3, οι συνθήκες είναι ακόμα πιο δύσκολες, ενώ η σίτισή τους έχει περιοριστεί σε φαγητό σε κονσέρβα. Ελλιπής είναι και η ιατρική φροντίδα και περίθαλψή τους, η οποία περιορίζεται μόνο σε μια εξέταση κατά την άφιξή τους στη χώρα μας.

ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Στίγμα» η πολιτική διάλυσης

Ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Μεσογείων του ΚΚΕ, με αφορμή τα προγράμματα μετασχηματισμού, που προωθούνται στο όνομα, δήθεν, της αποασυλοποίησης

Κάλεσμα προς τους κατοίκους και φορείς της Ανατολικής Αττικής, να κάνουν υπόθεσή τους την υπεράσπιση του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ) και συνολικότερα του δημόσιου συστήματος Ψυχικής Υγείας, που πλήττεται βάναυσα απ' την πολιτική της κυβέρνησης, απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Αχτιδική Επιτροπή Μεσογείων του ΚΚΕ.

Η Επιτροπή, με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Αποϊδρυματισμός, μετασχηματισμός ΠΝΑ και υπηρεσίες Υγείας στην Ανατολική Αττική», που πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτέμβρη 2003 στη Ν. Μάκρη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του ΠΝΑ, με την τεράστια εμπειρία στη φροντίδα των παιδιών με ψυχικά προβλήματα, αυτισμό και νοητική υστέρηση. Τονίζει ότι «το πρόγραμμα "Ψυχαργώς" για την αποασυλοποίηση δήθεν ορισμένων πασχόντων χρησιμοποιείται σαν όχημα για τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν Ψυχικής Υγείας».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι το ενδιαφέρον που δείχνουν το τελευταίο διάστημα παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ στην περιοχή και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το μέλλον του ΠΝΑ είναι υποκριτικό, αφού επί της ουσίας συμφωνούν στο κλείσιμό του και στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική για τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η Αχτιδική Επιτροπή επισημαίνει ότι βάζουν ψεύτικα διλήμματα και κολλάνε το «στίγμα» του δογματικού σε όποιον αποκαλύπτει το ρόλο προγραμμάτων, όπως το «Ψυχαργώς», όσους ξεσκεπάζουν το ρόλο των δήθεν μη κυβερνητικών οργανώσεων, την επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων, όσους αποκαλύπτουν ότι στόχος τους μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι και τα 420 στρέμματα του ΠΝΑ.

«Αυτοί που σήμερα εποφθαλμιούν τα δισεκατομμύρια που διατίθενται για την αποασυλοποίηση στη χώρα μας και προωθούν προγράμματα διάλυσης της ψυχικής υγείας δε λένε ότι το κράτος, ουσιαστικά, εγκαταλείπει την ευθύνη του για τους ψυχικά πάσχοντες με τις δήθεν αποκεντρωμένες μονάδες που περνάνε στους Δήμους και η χρηματοδότησή τους έχει αρχή και τέλος. Οτι μέχρι σήμερα με την αποκέντρωσή τους τα βαριά περιστατικά έχουν μπλοκάρει τις κεντρικές μονάδες, με αποτέλεσμα τα ελαφρά περιστατικά να στέλνονται πεσκέσι στις ιδιωτικές κλινικές, που από το 1999 αυξάνονται συνεχώς», επισημαίνει η Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και οι κάτοικοι της περιοχής, τονίζει, τίποτα το ουσιαστικό δεν μπορούν να περιμένουν από ημερίδες και δηλώσεις παραγόντων, που υποκινούνται από τους εντολοδόχους τους στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ. Ετσι, καλεί τους εργαζόμενους και φορείς να παλέψουν για δημόσια δωρεάν Υγεία, συνταξιοδότηση με κατάργηση του ιδιωτικού τομέα. Για:

  • Ανάπτυξη του ΠΝΑ σε δημόσιο κέντρο υψηλής ποιότητας για το παιδί με ψυχονοητικές παθήσεις, σαν κέντρο έρευνας για τα παιδιατρικά ζητήματα, σαν «πιλότο» για τις υπάρχουσες αποκεντρωμένες μονάδες και νοσοκομεία.
  • Για την πραγματική αποασυλοποίηση με ευθύνη χρηματοδότησης και έλεγχο μόνο από το κράτος.
  • Για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των εξωτερικών ιατρείων του ΠΝΑ, για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, μέχρι την κατασκευή και λειτουργία γενικού νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής στο χώρο του ΠΝΑ.
Αύριο η περιοδεία

Αντιπροσωπεία της ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ και του Τμήματος Υγείας της ΚΕ, με επικεφαλής βουλευτή του Κόμματος, θα επισκεφθεί αύριο το ΠΝΑ, ώρα 9 π.μ.

Η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με τον διοικητή και τους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του ΠΝΑ.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε τον καταυλισμό

Το εγκαταλειμμένο σχολείο στο Μετόχι Κύμης, όπου «φιλοξενούνται» οι 27 πρόσφυγες, επισκέφτηκε την Κυριακή κλιμάκιο της Οργάνωσης Εύβοιας του ΚΚΕ.

Ο Θαν. Χαλαστάρας, μέλος της ΝΕ Εύβοιας και ο Θ. Σέγκος, γραμματέας της ΚΟΒ Διρφύων, επισήμαναν στο «Ρ» ότι η κυβερνητική πολιτική και στο θέμα των οικονομικών και πολιτικών μεταναστών κινείται σε αντιδραστική κατεύθυνση. Αντίθετα, ο κόσμος τους αγκαλιάζει βοηθώντας τους όπως μπορούν, είτε με ρούχα είτε παρέχοντας φαγητό.

Σημείωσαν επίσης ότι στην Εύβοια από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν εισέλθει 2.500 μετανάστες περίπου, που παρέμειναν κατά μέσο όρο τρεις μήνες. Ομως κανένα μέτρο για τη διευκόλυνσή τους δεν έχει ληφθεί, ούτε έχει διαμορφωθεί κάποιο προσωρινό, αλλά οργανωμένο κέντρο υποδοχής τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ