ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μικρός (Γαλλικός) οδηγός για το «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ»

Με αφορμή την έσχατη συνάντηση προετοιμασίας της επόμενης έκδοσης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού φόρουμ, που προγραμματίζεται για το Νοέμβρη 2003 στο Παρίσι, κάποια στιγμιότυπα προς πληροφόρηση και ...τέρψιν των αναγνωστών του «Ρίζου».

«Οι άνθρωποι πάνω
από τα κέρδη»

Εις μάτην, οι εκπρόσωποι της ομάδας των καλλιτεχνών και εργαζομένων στη βιομηχανία του θεάματος διαμαρτύρονταν εδώ και 7 (!) μήνες για την επιλογή να φιλοξενηθούν εκδηλώσεις του ΕΚΦ σε συγκρότημα αιθουσών που ανήκει σε μονοπωλιακό συγκρότημα στο Δήμο του Ιβρί του Παρισιού.

Μάλιστα, οι κακές γλώσσες λένε πως στο συγκεκριμένο συγκρότημα έχει συμφέροντα και πολυεθνική δραστήρια στην ιδιωτικοποίηση και εκμετάλλευση του νερού, βασική αιχμή του «αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος».

Η απάντηση η ίδια: Για να μη χαθεί το παραδάκι (ειπώθηκε ένα αρκετά μεγάλο ποσό) που δίνει ο εν λόγω Δήμος πρέπει να αξιοποιηθούν οι συγκεκριμένες αίθουσες. Δηλαδή, να τροφοδοτηθεί και το ταμείο του ευαγούς αυτού μονοπωλιακού συγκροτήματος. Η τελική λύση ...εξόχως ριζοσπαστική: Θα εκδοθεί μια ανακοίνωση που ούτε λίγο-ούτε πολύ θα λέει ότι «λυπούμαστε για αυτό που θα κάνουμε αλλά θα χρησιμοποιήσουμε τις αίθουσές σας». Συμπέρασμα; Βεβαίως οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη, αλλά το «ρευστό» - ρευστό;

«Συμμετοχική δημοκρατία»

Αποκαλυπτική ήταν μια Γαλλίδα συνδικαλίστρια για τη «συμμετοχική δημοκρατία» του Φόρουμ, μιλώντας για την εμπειρία της από τη συμμετοχή της στη γαλλική επιτροπή προετοιμασίας του: «Στην αρχή μού είπαν ότι δεν μπορώ να μιλάω, γιατί δεν είχαμε υπογράψει την έκκληση της επιτροπής πρωτοβουλίας. Την υπογράψαμε. Μετά δε μου έδιναν το λόγο, γιατί δεν είχαμε πληρώσει οικονομική συνδρομή. Το κάναμε. Μετά είπαν ότι δεν μπορώ να παίρνω το λόγο γιατί δεν ήμουνα παρούσα σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποιούνταν κάθε Παρασκευή. Μετά είπανε άλλα και χτες τελικά μου είπανε πως δεν έχω λόγο γιατί δε συμμετείχαμε από την αρχή στη διαδικασία».

Ενα «Φόρουμ» «προοδευτικό»

Στην «ομάδα προγράμματος» δημιουργήθηκε ολόκληρο σκάνδαλο γιατί ...προτάθηκε Κουβανέζα ομιλήτρια στο πάνελ της Λατινικής Αμερικής. Με αυτά και με τα άλλα, και με το θόρυβο που ξέσπασε την ανεχτήκανε υπό ...προϋποθέσεις:

α) Δε δικαιούται να μιλήσει για την Κούβα, και να μη λειτουργήσει ως «απολογητής του κουβανικού καθεστώτος» (!) και

β) Παράλληλα με αυτή, θα προσκληθεί από το φόρουμ και «ένας Κουβανός αντιφρονούντας» (διάβαζε μισθοφόρος των ΗΠΑ), για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον «αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα»!!

Πάλι καλά που δεν κάλεσαν τον ...Μπους να μιλήσει για τη Λατινική Αμερική. Βεβαίως, οι του ΣΥΝ και του «Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ» και της «Συμμαχίας Σταματήστε τον πόλεμο», που τους απασχολούσε μόνο πώς να φέρουν αυτό το ΕΚΦ στην Ελλάδα, ουδόλως ενοχλήθηκαν από το γεγονός. Μπρος στα (κεντροαριστερά) κάλλη τι 'ναι ο πόνος για το αντικουβανικό «κράξιμο».

«Φόρουμ» «μαχητικό»

Θα γίνει και διαδήλωση. Δύο διαδηλώσεις μάλιστα, οι οποίες κατά τους Γάλλους διοργανωτές θα πρέπει να είναι και «μαχητικές και πανηγύρι με δρώμενα κτλ». 2 σε 1 λοιπόν: θα πάρουμε τη μαχητικότητα των μη υποψιασμένων και των ξεσηκωμένων για μισθούς και συντάξεις για να την κάνουμε... πανηγύρι της ΣΕΣ και των Γάλλων Σοσιαλιστών!

«Φόρουμ» με «διαφάνεια»

Θα γίνει, πότε και πού το επόμενο; Μετά από παζάρια επί παζαριών, και με 30-40 νοματαίους παρόντες στην αίθουσα -ορισμένοι παραλίγο μάλιστα να αρπαχτούν κιόλας - αποφασίστηκε ...να μην αποφασιστεί τίποτα μέχρι τις 10 Νοέμβρη που θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις στο Παρίσι.

Βεβαίως ΣΥΝ, «Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ» και «Γένοβα», που επιθυμούσαν διακαώς μια «εδώ και τώρα» απόφαση για ένα παρόμοιο «υπεράνω κερδών», «συμμετοχικοδημοκρατικό» και «προοδευτικό» Φόρουμ στη χώρα μας, στεναχωρήθηκαν λίγο, αλλά τουλάχιστον μπορούν με περηφάνια να αναφέρουν στα αφεντικά πως οι κοινοτικοί τρόποι λήψης αποφάσεων κατοχυρώνονται και στα κινήματα.,. Εύγε!


Ν. Σ.

ΠΕΔΥΕ
Προετοιμασίες για τη 12η Συνδιάσκεψη

Σε γενικές συνελεύσεις προχωρούν οι Ειτροπές Ειρήνης μέλη της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), ενόψει της 12ης Συνδιάσκεψης της επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στις 26 του Οκτώβρη. Μια συνδιάσκεψη, η οποία θα αποτελέσει προπομπό για το συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 14 - 15 Νοέμβρη.

Τα μέλη των Επιτροπών Ειρήνης της Αθήνας που θα πάρουν μέρος στις συνελεύσεις θα κάνουν απολογισμό και προγραμματισμό της δράσης τους και θα εκλέξουν αντιπροσώπους για την Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη και το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Τύπου της ΠΕΔΥΕ, μέχρι στιγμή γενικές συνελεύσεις έχουν προγραμματίσει:

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης την Τετάρτη 8 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης (Δήλου 2).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Κυψέλης την Κυριακή 12 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στην οδό Λέλας Καραγιάννη 14.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Πατησίων Ριζούπολης, την Κυριακή 12 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γκράβας (Ταϋγέτου 60).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου την Δευτέρα 13 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στη «Βίλα Στέλλα» (Σοφίας και Γαλήνης).

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Κώνωπες ανωφελείς

ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Σε κεντρικό θέατρο των Αθηνών έκανε την εκδήλωσή της για την Κεντροαριστερά η ΑΕΚΑ (Αξιοθρήνητη Ενωση Κουνουπιών Αθήνας).

Τη βραδιά άνοιξε το ευτραφές κουνούπι Μπίστης, γνωστό για τη μεγάλη αγωνία του για το μέλλον της Κεντροαριστεράς. Παρευρέθησαν εκ μέρους της κυβερνήσεως το γνωστό κουνούπι της Χαριλάου Τρικούπη και πασών των μυστικών υπηρεσιών Χρυσοχοΐδης, ο οποίος τόλμησε - ε, έτσι είναι τα κουνούπια! - να μιλήσει κατά της παγκοσμιοποίησης και για την ανάγκη συστράτευσης των προοδευτικών λεγόμενων δυνάμεων.

Οπως κάθε βραδιά που σέβεται τον εαυτό της, τα κουνούπια, ως κουνούπια, εξαπέλυσαν επίθεση εφ' όλης της ύλης, χτυπώντας πρώτο απ' όλους το Κομμουνιστικό Κόμμα. Την απόρριψη, βλέπετε, ουδείς μπορεί να αντέξει, ακόμα και τα κουνούπια. Μην ξεχνάμε ότι, στο παρελθόν, όταν οι κομμουνιστές κατάλαβαν πως ο Μπίστης είναι κώνωψ ανωφελής, απλά χωρίς δράματα, τον τίναξαν από το πέτο τους. Και αυτός κατάντησε γραμματέας της ΑΕΚΑ.

Η πείνα και η δίψα για εξουσία του κουνουπιού Μπίστη ξεπερνά ακόμα και την επιθυμία για το τσίμπημα, αυτή τη μοναδική στιγμή απόλαυσης που προσφέρει το ανθρώπινο αίμα. Ετσι οδηγούμαστε στην τρομερή αποκάλυψη: τα κουνούπια και όχι τα ρομπότ, όπως περιμέναμε, θέλουν να μας κυβερνήσουν.

Το κοινό της βραδιάς αποτελούσαν διάσημοι εντομολόγοι, συλλέκτες παράξενων ειδών, αριστεριστές δερματολόγοι και οι γνωστοί άγνωστοι περίεργοι. Το κουνούπι Μπίστης μίλησε φυσικά τελευταίο και κάλεσε κουνούπια και κοινό να παρακολουθήσουν την προβολή της νέας ταινίας του Σπίλμπεργκ «Γκουαντανάμο, ο παράδεισος των κουνουπιών». Λίγα λόγια για την ταινία: Κουνούπια της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ πίνουν το αίμα από δεμένους Ταλιμπάν. Ανάμεσά τους και μια ομάδα από ελληνικά κουνούπια που πίνουν κι αυτά το αίμα των μουσουλμάνων, αφού όμως πρώτα κατηγορηματικά δηλώσουν πως είναι εναντίον της βίας, υπέρ της αυτοδιάθεσης των λαών και της ανεξιθρησκίας.

Και η βραδιά έκλεισε ευχάριστα ψάλλοντας όλοι μαζί τον Εθνικό μας Υμνο.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.00, στα πλαίσια της εκπομπής «Ματιές στον κόσμο», ανασκόπηση με ρεπορτάζ και σχολιασμό των σημαντικότερων γεγονότων της βδομάδας που πέρασε, με την Αννα Μπαλλή και τους καλεσμένους της. Επιμέλεια ρεπορτάζ: Νάγια Κομποροπούλου.
  • Στις 22.00, στην εκπομπή «Το Βήμα της Βουλής», θα μεταδοθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και το νομοθετικό έργο της βδομάδας. Επιμέλεια: Ζωή Κούλια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ