ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ζυμώσεις και υπολογισμοί...

Ο Τ. Ερντογάν με τον επικεφαλής του στρατού, Χ. Οζγκιόκ

Associated Press

Ο Τ. Ερντογάν με τον επικεφαλής του στρατού, Χ. Οζγκιόκ
ΑΓΚΥΡΑ.-

Η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, με την οποία πιστοποιήθηκε παρατυπία στις εκλογές της 3ης Νοέμβρη 2002 από το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα, το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα - DEHAP, συνεχίζει να προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις, σχεδόν δύο 24ωρα μετά την ανακοίνωσή της.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ενέκρινε τελικά την απόφαση καταδίκης, που είχε λάβει δικαστήριο Αγκυρας για τον πρόεδρο και άλλα τρία στελέχη του DEHAP για παρουσίαση ψευδών στοιχείων, ενόψει των εκλογών του 2002. Το κόμμα κατηγορήθηκε για εξαπάτηση των αρχών ως προς το βαθμό οργάνωσής του στους νομούς της Τουρκίας. Με την απόφαση αυτή, προέκυψε και το νομικό στοιχείο, με βάση το οποίο κρίνεται παράτυπη η συμμετοχή του DEHAP στις εκλογές.

Ηδη, όχι ένα, αλλά τρία κόμματα, το Εργατικό Κόμμα του Ντογού Περιντσέκ, το Κόμμα του Ορθού Δρόμου και το Νέο Κόμμα του Τζεμ Ουζάν, προσέφυγαν χθες στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, ενώ υπήρξε και προσφυγή πολίτη, και συγκεκριμένα ενός υπαξιωματικού ε.α., για ακύρωση των εκλογών. Το Εργατικό Κόμμα και το Νέο Κόμμα ζητούν την ακύρωση των εκλογών, εν αντιθέσει με το κόμμα του Ορθού Δρόμου, που για πολύ μικρό ποσοστό δεν εισήλθε στην τουρκικό Κοινοβούλιο, αφού δε συγκέντρωσε το απαραίτητο 10% που είναι το πλαφόν, θέτει ζήτημα ανακατανομής των εδρών.

Λίγο μετά την κατάθεση των προσφυγών, ο πρόεδρος της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής Τουφάν Αλγκάν, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν νέα νομικά στοιχεία». Από πλευράς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έχει ξεκαθαριστεί ότι, σε περίπτωση που η Εκλογική Επιτροπή ανακατανείμει τις ψήφους και τις έδρες, θα προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές Στην περίπτωση αυτή, οι περίπου 2 εκατομμύρια ψήφοι, που είχε λάβει το DEHAP, θα κατανεμηθούν στα υπόλοιπα κόμματα, με αποτέλεσμα το Κόμμα του Ορθού Δρόμου να εισέλθει στο Κοινοβούλιο με 66 βουλευτές μάλιστα. Από τις έδρες αυτές, οι 44 θα αφαιρεθούν από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και οι 22 από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Θεωρητικά πάντα, η Εκλογική Επιτροπή μπορεί να κάνει ανακατανομή, αλλά μπορεί να θεωρήσει δεδομένα και μη αμφισβητήσιμα τα αποτελέσματα των εκλογών. Τέλος, μπορεί να θέσει θέμα παρατυπίας για να παραπέμψει το θέμα στην Εθνοσυνέλευση, η οποία και έχει την αρμοδιότητα για πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχει προηγούμενο, αλλά ούτε και οι νόμοι και το Σύνταγμα αναφέρουν τις αρμοδιότητες, που έχει σε τέτοιες περιπτώσεις η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, το ζήτημα παίρνει μορφή μάλλον πολιτική, παρά νομική.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Η ΛΔ Κορέας «δεν έχει ούτε ενδιαφέρον αλλά ούτε και ελπίδα για επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων» σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα στο Πεκίνο, ανακοίνωσε χτες το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, επισημαίνοντας πως οι απαιτήσεις χωρών όπως οι ΗΠΑ για αναστολή της πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης της ΛΔ Κορέας «θα οδηγήσουν σε πόλεμο»...

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενας Αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίστηκαν στη διάρκεια νέων συγκρούσεων με δυνάμεις ενόπλων Ταλιμπάν, κοντά σε στρατιωτική βάση των κατοχικών δυνάμεων στην επαρχία Πακτίκα του Νοτιοανατολικού Αφγανιστάν.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ενας Ινδός αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλα 23 άτομα τραυματίστηκαν χτες στη διάρκεια μεμονωμένων επιθέσεων ενόπλων στον υπό ινδικό έλεγχο τομέα του Κασμίρ.

ΧΑΓΗ.-- Κατηγορίες για βασανισμούς πολιτών, βιασμούς και άλλα εγκλήματα κατά του ανθρώπου απήγγειλαν χτες οι δικαστές ολλανδικού δικαστηρίου έναντι 51χρονου Κογκολέζου, πρώην συνταγματάρχη της φρουράς του Ζαϊρινού δικτάτορα Μομπούτου Σέσε Σέκο.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Μετά την πρόσφατη υπογραφή συμφωνιών ασφαλείας στην Κένια ανάμεσα στην ισλαμική κυβέρνηση του Σουδάν και τους αντάρτες του «Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού» (SPLA) «ο δρόμος για την ειρήνη είναι μονόδρομος» δήλωσε χτες στην πρωτεύουσα του σουδανικού νότου, Ρούμπεκ, μπροστά σε πλήθος χιλιάδων επευφημούντων υποστηριχτών ο ηγέτης του SPLA, Τζον Γκάρανγκ.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Μαροκινό δικαστήριο ανέβαλε χτες την έκδοση ετυμηγορίας στη δίκη τριών 14χρονων κοριτσιών που κατηγορούνται πως σχεδίαζαν βομβιστική ενέργεια σε κατάστημα τροφίμων, αλλά και την ανατίναξη... του κοινοβουλίου και επίθεση κατά του Μαροκινού μονάρχη. Εάν καταδικαστούν οι τρεις έφηβες, που από τα οκτώ τους χρόνια άρχισαν δουλεύουν ως υπηρέτριες και αργότερα στράφηκαν στην πορνεία και την επαιτεία, θα εγκλειστούν σε ίδρυμα ανηλίκων και μετά θα μεταφερθούν σε φυλακή για το υπόλοιπο της ποινής.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Δεκαετή κάθειρξη επέβαλε βελγικό δικαστήριο στον τυνήσιο Νιζάρ Τραμπελσί, για την προετοιμασία βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας κατά της νατοϊκής στρατιωτικής βάσης Κλάινε Μπρόγκελ στο Βορειοανατολικό Βέλγιο. Ακόμα 17 άτομα καταδικάστηκαν μαζί με τον Τραμπελσί.

ΡΩΜΗ.-- Εν μέσω γενικής κατακραυγής ο υπουργός βιομηχανίας Αντόνιο Μαρζάνο αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση του φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για το μπλακ-άουτ... Πάντως πρόλαβε να δηλώσει ότι η Ιταλία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει νέες διακοπές ρεύματος ως το τέλος του 2004.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο πρωθυπουργός της Τσετσενίας Ανατόλι Ποπόφ εξήχθη από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν από την Κυριακή με δηλητηρίαση παρά αναφορές για επιδείνωση της κατάστασης του.

ΓΑΛΛΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Νέα συγκεντροποίηση στις αερομεταφορές

ΠΑΡΙΣΙ.- Ακόμη μία συμφωνία «συνεργασίας» μεγάλων αεροπορικών εταιριών ανακοινώθηκε χτες, μετά από την ουσιαστική εξαγορά του ολλανδικού αερομεταφορέα KLM από την αντίστοιχη γαλλική εταιρία «Air France». Από την ύψους 784 εκατ. ευρώ συμφωνία, θα προκύψει η μεγαλύτερη εταιρία στον τομέα των ευρωπαϊκών αερομεταφορών και η τρίτη στον κόσμο.

«Ημασταν ανέκαθεν πεισμένοι για την αναγκαιότητα της συγκεντροποίησης στη βιομηχανία των αεροπορικών εταιριών», δήλωσε ικανοποιημένος ο πρόεδρος της «Air France» Ζαν-Σιρίλ Σπινετά. «Ανακοινώνουμε σήμερα μια σύνδεση με την KLM (...) που αποτελεί ορόσημο για τη βιομηχανία μας», πρόσθεσε. Παράλληλα, η ιταλική αεροπορική εταιρία «Alitalia» γνωστοποίησε χτες ότι συμφώνησε με την «Air France» να ξεκινήσουν αμέσως συνομιλίες, με στόχο την προσχώρησή της στη σύνδεση δραστηριοτήτων του γαλλικού με τον ολλανδικό αερομεταφορέα.

Με τη σύνδεση αυτή, η KLM προσχωρεί στη «συμμαχία» «SkyTeam», της οποίας ηγούνται οι «Air France» και «Delta Air Lines» και κατά πάσα πιθανότητα θα προσελκύσει μελλοντικά σ' αυτήν τους εταίρους της στις ΗΠΑ, «Northwest» και «Continental». Εξέλιξη, που θα κάνει τη «συμμαχία» δεύτερη παγκοσμίως μετά από τη «Star Alliance», της οποίας ηγούνται οι «Lufthansa» και «United Airlines».

ΙΤΑΛΙΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση για το συνταξιοδοτικό

ΡΩΜΗ.--

Οι επικεφαλής των τριών μεγάλων εργατικών συνδικάτων της Ιταλίας (CGIL, CISL, UIL) αποφάσισαν χτες να ζητήσουν την πραγματοποίηση γενικής τετράωρης στάσης εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα, στις 24 του Οκτώβρη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησης για τις συντάξεις.

Την απόφαση των συνδικάτων πυροδότησε το τηλεοπτικό μήνυμα (!), που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε ταυτόχρονη μετάδοση από τα τρία κρατικά κανάλια της RAI το βράδυ της Δευτέρας... Στο μονόλογό του ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι πλέον αναπόφευκτες, αφού οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει και υπογράμμισε ότι ανάλογες μεταρρυθμίσεις έγιναν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία).

Οι προτάσεις Μπερλουσκόνι προβλέπουν αρχικά την «παροχή κινήτρων» για την παραμονή στην εργασία μετά το 35ο έτος δουλιάς, και από το 2008 τη σταδιακή κατάργηση της συνταξιοδότησης μετά από 35 έτη εισφορών. Στόχος είναι η καθιέρωση συντάξιμου ορίου ηλικίας στα 65 για τους άντρες και στα 60 για τις γυναίκες (ή μετά από 40 έτη εισφορών).

Στο μήνυμα που έστειλαν οι επικεφαλής των συνδικάτων τονίζεται ότι «η κυβέρνηση δραματοποιεί το πρόβλημα των συντάξεων» και οι πληροφορίες που δίνει στη δημοσιότητα «δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια», ενώ τέλος απευθύνεται έκκληση σε «όλους τους εργάτες, τους νέους και τους συνταξιούχους να βγουν στους δρόμους για υπερασπιστούν ένα σύστημα που δεν έχει πρόβλημα».

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Τρεις μέρες δίκη, τέσσερις μέρες ανάρρωση...

ΧΑΓΗ.- Υπό τις συστάσεις των γιατρών και το βάρος της επιδεινωμένης κατάστασης της υγείας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η Εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία αναγκάστηκε χτες να ανακοινώσει τη συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας τρεις μέρες τη βδομάδα, υπό τον όρο πως θα ακολουθεί διακοπή τεσσάρων ημερών. Η τήρηση του νέου προγράμματος συνέχισης της δίκης έναντι του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας θα αρχίσει από την ερχόμενη Δευτέρα.

Το ίδιο 24ωρο, ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής Υπεράσπισης του Σλ. Μιλόσεβιτς (ICDSM) κατήγγειλε χτες σχέδια της επικεφαλής γενικής εισαγγελέα, Κάρλα ντελ Πόντε, για διορισμό «συμβούλου υπεράσπισης» του Μιλόσεβιτς, προκειμένου να προχωρήσει με «ταχύτερους ρυθμούς» η διαδικασία εξέτασης μαρτύρων, εν τη απουσία του πρώην Προέδρου.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ