Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Η ΛΔ Κορέας «δεν έχει ούτε ενδιαφέρον αλλά ούτε και ελπίδα για επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων» σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα στο Πεκίνο, ανακοίνωσε χτες το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, επισημαίνοντας πως οι απαιτήσεις χωρών όπως οι ΗΠΑ για αναστολή της πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης της ΛΔ Κορέας «θα οδηγήσουν σε πόλεμο»...

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενας Αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίστηκαν στη διάρκεια νέων συγκρούσεων με δυνάμεις ενόπλων Ταλιμπάν, κοντά σε στρατιωτική βάση των κατοχικών δυνάμεων στην επαρχία Πακτίκα του Νοτιοανατολικού Αφγανιστάν.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ενας Ινδός αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλα 23 άτομα τραυματίστηκαν χτες στη διάρκεια μεμονωμένων επιθέσεων ενόπλων στον υπό ινδικό έλεγχο τομέα του Κασμίρ.

ΧΑΓΗ.-- Κατηγορίες για βασανισμούς πολιτών, βιασμούς και άλλα εγκλήματα κατά του ανθρώπου απήγγειλαν χτες οι δικαστές ολλανδικού δικαστηρίου έναντι 51χρονου Κογκολέζου, πρώην συνταγματάρχη της φρουράς του Ζαϊρινού δικτάτορα Μομπούτου Σέσε Σέκο.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Μετά την πρόσφατη υπογραφή συμφωνιών ασφαλείας στην Κένια ανάμεσα στην ισλαμική κυβέρνηση του Σουδάν και τους αντάρτες του «Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού» (SPLA) «ο δρόμος για την ειρήνη είναι μονόδρομος» δήλωσε χτες στην πρωτεύουσα του σουδανικού νότου, Ρούμπεκ, μπροστά σε πλήθος χιλιάδων επευφημούντων υποστηριχτών ο ηγέτης του SPLA, Τζον Γκάρανγκ.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Μαροκινό δικαστήριο ανέβαλε χτες την έκδοση ετυμηγορίας στη δίκη τριών 14χρονων κοριτσιών που κατηγορούνται πως σχεδίαζαν βομβιστική ενέργεια σε κατάστημα τροφίμων, αλλά και την ανατίναξη... του κοινοβουλίου και επίθεση κατά του Μαροκινού μονάρχη. Εάν καταδικαστούν οι τρεις έφηβες, που από τα οκτώ τους χρόνια άρχισαν δουλεύουν ως υπηρέτριες και αργότερα στράφηκαν στην πορνεία και την επαιτεία, θα εγκλειστούν σε ίδρυμα ανηλίκων και μετά θα μεταφερθούν σε φυλακή για το υπόλοιπο της ποινής.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Δεκαετή κάθειρξη επέβαλε βελγικό δικαστήριο στον τυνήσιο Νιζάρ Τραμπελσί, για την προετοιμασία βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας κατά της νατοϊκής στρατιωτικής βάσης Κλάινε Μπρόγκελ στο Βορειοανατολικό Βέλγιο. Ακόμα 17 άτομα καταδικάστηκαν μαζί με τον Τραμπελσί.

ΡΩΜΗ.-- Εν μέσω γενικής κατακραυγής ο υπουργός βιομηχανίας Αντόνιο Μαρζάνο αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση του φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για το μπλακ-άουτ... Πάντως πρόλαβε να δηλώσει ότι η Ιταλία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει νέες διακοπές ρεύματος ως το τέλος του 2004.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο πρωθυπουργός της Τσετσενίας Ανατόλι Ποπόφ εξήχθη από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν από την Κυριακή με δηλητηρίαση παρά αναφορές για επιδείνωση της κατάστασης του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ