Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση για το συνταξιοδοτικό

ΡΩΜΗ.--

Οι επικεφαλής των τριών μεγάλων εργατικών συνδικάτων της Ιταλίας (CGIL, CISL, UIL) αποφάσισαν χτες να ζητήσουν την πραγματοποίηση γενικής τετράωρης στάσης εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα, στις 24 του Οκτώβρη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησης για τις συντάξεις.

Την απόφαση των συνδικάτων πυροδότησε το τηλεοπτικό μήνυμα (!), που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε ταυτόχρονη μετάδοση από τα τρία κρατικά κανάλια της RAI το βράδυ της Δευτέρας... Στο μονόλογό του ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι πλέον αναπόφευκτες, αφού οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει και υπογράμμισε ότι ανάλογες μεταρρυθμίσεις έγιναν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία).

Οι προτάσεις Μπερλουσκόνι προβλέπουν αρχικά την «παροχή κινήτρων» για την παραμονή στην εργασία μετά το 35ο έτος δουλιάς, και από το 2008 τη σταδιακή κατάργηση της συνταξιοδότησης μετά από 35 έτη εισφορών. Στόχος είναι η καθιέρωση συντάξιμου ορίου ηλικίας στα 65 για τους άντρες και στα 60 για τις γυναίκες (ή μετά από 40 έτη εισφορών).

Στο μήνυμα που έστειλαν οι επικεφαλής των συνδικάτων τονίζεται ότι «η κυβέρνηση δραματοποιεί το πρόβλημα των συντάξεων» και οι πληροφορίες που δίνει στη δημοσιότητα «δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια», ενώ τέλος απευθύνεται έκκληση σε «όλους τους εργάτες, τους νέους και τους συνταξιούχους να βγουν στους δρόμους για υπερασπιστούν ένα σύστημα που δεν έχει πρόβλημα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ