Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ζυμώσεις και υπολογισμοί...

Ο Τ. Ερντογάν με τον επικεφαλής του στρατού, Χ. Οζγκιόκ

Associated Press

Ο Τ. Ερντογάν με τον επικεφαλής του στρατού, Χ. Οζγκιόκ
ΑΓΚΥΡΑ.-

Η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, με την οποία πιστοποιήθηκε παρατυπία στις εκλογές της 3ης Νοέμβρη 2002 από το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα, το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα - DEHAP, συνεχίζει να προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις, σχεδόν δύο 24ωρα μετά την ανακοίνωσή της.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ενέκρινε τελικά την απόφαση καταδίκης, που είχε λάβει δικαστήριο Αγκυρας για τον πρόεδρο και άλλα τρία στελέχη του DEHAP για παρουσίαση ψευδών στοιχείων, ενόψει των εκλογών του 2002. Το κόμμα κατηγορήθηκε για εξαπάτηση των αρχών ως προς το βαθμό οργάνωσής του στους νομούς της Τουρκίας. Με την απόφαση αυτή, προέκυψε και το νομικό στοιχείο, με βάση το οποίο κρίνεται παράτυπη η συμμετοχή του DEHAP στις εκλογές.

Ηδη, όχι ένα, αλλά τρία κόμματα, το Εργατικό Κόμμα του Ντογού Περιντσέκ, το Κόμμα του Ορθού Δρόμου και το Νέο Κόμμα του Τζεμ Ουζάν, προσέφυγαν χθες στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, ενώ υπήρξε και προσφυγή πολίτη, και συγκεκριμένα ενός υπαξιωματικού ε.α., για ακύρωση των εκλογών. Το Εργατικό Κόμμα και το Νέο Κόμμα ζητούν την ακύρωση των εκλογών, εν αντιθέσει με το κόμμα του Ορθού Δρόμου, που για πολύ μικρό ποσοστό δεν εισήλθε στην τουρκικό Κοινοβούλιο, αφού δε συγκέντρωσε το απαραίτητο 10% που είναι το πλαφόν, θέτει ζήτημα ανακατανομής των εδρών.

Λίγο μετά την κατάθεση των προσφυγών, ο πρόεδρος της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής Τουφάν Αλγκάν, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν νέα νομικά στοιχεία». Από πλευράς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έχει ξεκαθαριστεί ότι, σε περίπτωση που η Εκλογική Επιτροπή ανακατανείμει τις ψήφους και τις έδρες, θα προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές Στην περίπτωση αυτή, οι περίπου 2 εκατομμύρια ψήφοι, που είχε λάβει το DEHAP, θα κατανεμηθούν στα υπόλοιπα κόμματα, με αποτέλεσμα το Κόμμα του Ορθού Δρόμου να εισέλθει στο Κοινοβούλιο με 66 βουλευτές μάλιστα. Από τις έδρες αυτές, οι 44 θα αφαιρεθούν από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και οι 22 από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Θεωρητικά πάντα, η Εκλογική Επιτροπή μπορεί να κάνει ανακατανομή, αλλά μπορεί να θεωρήσει δεδομένα και μη αμφισβητήσιμα τα αποτελέσματα των εκλογών. Τέλος, μπορεί να θέσει θέμα παρατυπίας για να παραπέμψει το θέμα στην Εθνοσυνέλευση, η οποία και έχει την αρμοδιότητα για πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχει προηγούμενο, αλλά ούτε και οι νόμοι και το Σύνταγμα αναφέρουν τις αρμοδιότητες, που έχει σε τέτοιες περιπτώσεις η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, το ζήτημα παίρνει μορφή μάλλον πολιτική, παρά νομική.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ