ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2025
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 25άρας
«Τορπίλη» στα 800 μ. ελεύθερο η Βασιλάκη

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια προκρίθηκε στον τελικό συντρίβοντας το πανελλήνιο ρεκόρ

Eurokinissi

Με εντυπωσιακή εμφάνιση στα ημιτελικά, που συνοδεύτηκε από πανελλήνιο ρεκόρ, η Αρτεμις Βασιλάκη πήρε την πρόκριση στον τελικό των 800 μ. ελεύθερο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κολύμβησης σε 25άρα πισίνα, που διεξάγεται στο Λούμπλιν της Πολωνίας. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έκανε στα ημιτελικά του αγωνίσματος μία από τις καλύτερες κούρσες της μέχρι σήμερα, τερματίζοντας στη 2η θέση της σειράς της με χρόνο 8.20.02, με τον οποίο συνέτριψε το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ, που ήταν 8.27.23. Μάλιστα ο χρόνος της νεαρής αθλήτριας αποτέλεσε τον 3ο καλύτερο της οκτάδας που προκρίθηκε στον τελικό, ο οποίος διεξάγεται σήμερα στις 20.26 ώρα Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι η Βασιλάκη «έγραψε» τη δεύτερη ελληνική παρουσία σε τελικό αγωνίσματος στη διοργάνωση, μετά από εκείνη του Απόστολου Σίσκου στα 200 μ., όπου κατέλαβε την 6η θέση στην Ευρώπη.

Στα ημιτελικά Ντουντουνάκη και Δαμασιώτη

Μετά την επιτυχία της Βασιλάκη, τις εντυπωσιακές ελληνικές παρουσίες στη χθεσινή μέρα του προγράμματος συνέχισαν η Αννα Ντουντουνάκη και η Γεωργία Δαμασιώτη με την πρόκρισή τους στα χθεσινοβραδινά ημιτελικά των 100 μ. πεταλούδα. Η Ντουντουνάκη τερμάτισε στη 2η θέση της προκριματικής της σειράς με χρόνο 56.74, που ήταν ο 4ος καλύτερος από τη 16άδα που πέρασε στον τελικό, ενώ η Δαμασιώτη ήταν 3η στη σειρά της με 57.77, χρόνο που βελτίωσε την καλύτερη φετινή της επίδοση και ήταν ο 12ος καλύτερος στην κατάταξη των ημιτελικών.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην αναμονή για την τετράδα και τα πλέι οφ

Αρης και ΠΑΟΚ έμειναν στο 1-1 στο ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής της League Phase

Eurokinissi

Αρης και ΠΑΟΚ έμειναν στο 1-1 στο ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής της League Phase
Το «τοπίο» σχετικά με τις ομάδες που θα συνεχίσουν την πορεία τους στο φετινό Κύπελλο Ελλάδας ξεκαθαρίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος του μετά την 4η αγωνιστική της League Phase, με την οποία έπεσε η αυλαία της νεοσύστατης κύριας φάσης της διοργάνωσης. Παραμένουν βέβαια εκκρεμότητες με αναμετρήσεις που είχαν αναβληθεί τις προηγούμενες αγωνιστικές, κάτι που διατηρεί ανοιχτή υπόθεση κάποιες σημαντικές θέσεις. Θυμίζουμε ότι εκκρεμούν οι αναβληθέντες αγώνες Ολυμπιακός - Ηρακλής, Καβάλα - Παναθηναϊκός και Μαρκό - ΠΑΟΚ, λόγω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων των ομάδων της Super League, και έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 17 Δεκέμβρη.

Μετά την 4η αγωνιστική, με το ντέρμπι στο «Κλεάνθης Βικελίδης» να αφήνει Αρη και ΠΑΟΚ ισόπαλους 1-1 και με τη λευκή ισοπαλία στο Καυτανζόγλειο ανάμεσα σε Ηρακλή και Παναιτωλικό, 10 ομάδες οριστικοποίησαν τη συνέχειά τους στον θεσμό: Λεβαδειακός, Αρης, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΟΦΗ, Παναθηναϊκός, Βόλος, Ατρόμητος, Κηφισιά, Παναιτωλικός.

Ανοιχτή η τετράδα

Οι εκκρεμότητες στο πρόγραμμα διατηρούν ανοιχτή τη συμπλήρωση της πρώτης τετράδας, που οδηγεί σε απευθείας πρόκριση στα προημιτελικά του θεσμού. Μέχρι στιγμής οι μόνες σίγουρες ομάδες είναι ο Λεβαδειακός και η ΑΕΚ, που έχοντας κάνει το 4 στα 4 στη League Phase έχουν ήδη κλείσει θέση στα προημιτελικά και τώρα αναμένουν να δουν την τελική τους θέση, ενόψει των διασταυρώσεων στα προημιτελικά. Την ίδια στιγμή, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, έχοντας από έναν αγώνα λιγότερο, αλλά και ο Αρης, που κατέλαβε την 3η θέση, υπερτερώντας στις ισοβαθμίες με τις άλλες ομάδες σε αυτήν, αποτελούν τους «μνηστήρες» για τις άλλες δύο θέσεις της τετράδας.

Παίζονται θέσεις για τη 12άδα

Οσον αφορά τη συμμετοχή στα πλέι οφ, το σκηνικό παραμένει ρευστό για τα περισσότερα «εισιτήρια» στις θέσεις 5 έως 12, που οδηγούν στους αγώνες της πρόσθετης διαδικασίας. Πρακτικά μόνο ο ΟΦΗ έχει εξασφαλισμένη τη συμμετοχή του, καθώς και ένας εκ των Αρη, Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού - ανάλογα με το τι θα έχει συμβεί στη μάχη της τετράδας. Αντίθετα, τόσο ο ΠΑΟΚ, που έχει να δώσει τον αγώνα με τη Μαρκό, όσο και οι Παναιτωλικός, Αστέρας Τρίπολης, Ηρακλής και Καβάλα θα πρέπει να περιμένουν κυρίως τον εξ αναβολής αγώνα για να δουν αν θα καταφέρουν να προκριθούν στα πλέι οφ.

  • Η βαθμολογία: Λεβαδειακός 12, ΑΕΚ 12, Αρης 10, Ολυμπιακός 9 (3 αγώνες), ΟΦΗ 9, Παναθηναϊκός 9 (3 αγ.), Βόλος 7, Ατρόμητος 7, Κηφισιά 5, Αστέρας Τρίπολης 4, ΠΑΟΚ 4 (3 αγ.), Παναιτωλικός 4, Ηρακλής 4 (3 αγ.), Athens Kallithea 3, Ελλάς Σύρου 3, Μαρκό 1 (3 αγ.), Καβάλα 1 (3 αγ.), ΑΕΛ 1, Ηλιούπολη 0, Αιγάλεω 0.
ΠΑΟ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ
Να παραμείνει στο «ρετιρέ»

Με στόχο τη διατήρησή του στην κορυφή της βαθμολογίας της Euroleague, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Βαλένθια απόψε στο ΟΑΚΑ (21.15 - Novasports Prime) στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής. Οι «πράσινοι» με 9-4 ισοβαθμούν με Χάποελ Τελ Αβίβ και Ερυθρό Αστέρα στην 1η θέση, και απέναντι στην ισπανική ομάδα θέλουν να δώσουν συνέχεια στο νικηφόρο σερί τους τις τελευταίες αγωνιστικές, όπου μετρούν 4 στα 4. Επιπλέον, να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο την ψυχολογία τους ενόψει της συνέχειας, αποφεύγοντας τις μεταπτώσεις.

Από την άλλη η εντυπωσιακή Βαλένθια, που έχοντας ανέβει στο 8-5 φιγουράρει στις ισοβαθμίες της τετράδας, έρχεται στο ΟΑΚΑ με υψηλές βλέψεις. Η αγωνιστική της εικόνα το τελευταίο διάστημα δεν έμεινε ασχολίαστη από τον τεχνικό του Παναθηναϊκού Εργκίν Αταμάν, ο οποίος έκανε λόγο για μια επικίνδυνη ομάδα, με έμφαση στην επιθετική άμυνα και η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους παίκτες του.

Ο Τούρκος κόουτς στάθηκε επίσης στο δεκαήμερο χωρίς αγώνες για τους συλλόγους, λόγω των υποχρεώσεων των Εθνικών ομάδων, που όπως είπε κρύβει παγίδες. Παράλληλα καλείται να βρει τις λύσεις και στα προβλήματα με τις απουσίες, καθώς έχουν τεθεί εκτός αποστολής οι Οσμαν, Χολμς και Σαμοντούροβ. Από την άλλη, επιστρέφει στη δράση ο Γιούρτσεβεν.

  • Αλλα ματς της βραδιάς: Ερυθρός Αστέρας - Μπαρτσελόνα (21.00 - Novasports 5), Βίρτους Μπολόνια - Ντουμπάι (21.30 - Novasports Start), Μπασκόνια - Αρμάνι Μιλάνο (21.30 - Novasports 4).
ΒΟΛΕΪ - ΛΙΓΚ ΚΑΠ «ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ»
Η ώρα του τροπαίου

Τον τίτλο διεκδικούν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ στον τελικό στο «Σ. Μπεφόν»

Το πρώτο τρόπαιο της σεζόν στον χώρο του εγχώριου ανδρικού βόλεϊ διεκδικούν σήμερα Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, αγωνιζόμενοι στον τελικό του Λιγκ Καπ «Νίκος Σαμαράς», στο κλειστό γυμναστήριο «Σ. Μπεφόν» (16.45 - ΕΡΤ2 Σπορ). Να σημειωθεί ότι αρχικά ο αγώνας είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο κλειστό της Νέας Σμύρνης, με την ΕΣΑΠ να αλλάζει την έδρα, κάτι που προκάλεσε την έντονη δυσφορία του ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός, που δίνει το «παρών» σε τελικό για 10η φορά, θέλει να διατηρήσει τον τίτλο στον θεσμό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, διεκδικώντας το 8ο Λιγκ Καπ του. Οι «ερυθρόλευκοι» συν τοις άλλοις έχουν τον «αέρα» της σπουδαίας νίκης τους στα ημιτελικά επί του Παναθηναϊκού με 3-1 σετ (21-25, 25-20, 25-20, 25,17).

Ο δε ΠΑΟΚ προκρίθηκε στον τελικό επικρατώντας σε έναν ημιτελικό - θρίλερ, 3-2 σετ τον αξιόμαχο Φλοίσβο (25-22, 25-21, 22-25, 25-23, 15-17). Σε κάθε περίπτωση, η πρόκριση στον τελικό ανέβασε κατακόρυφα την ψυχολογία των παικτών του «Δικεφάλου του Βορρά», που διατηρούν τις βλέψεις τους για την πρώτη κατάκτηση Λιγκ Καπ στην Ιστορία της ομάδας.


ΠΟΛΟ - CHAMPIONS LEAGUE
Αγκάλιασε την πρόκριση ο Ολυμπιακός

Την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League πόλο ανδρών αγκάλιασε ο Ολυμπιακός, μετά τη νίκη του με 20-8 επί της ουγγρικής Βάσας στον Πειραιά για την 5η αγωνιστική του 1ου ομίλου. Ετσι, μία αγωνιστική πριν το φινάλε του ομίλου οι «ερυθρόλευκοι» διατηρήθηκαν στην 1η θέση, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις ελπίδες τους για μια θέση στην οκτάδα. Συγκεκριμένα, οι νταμπλούχοι Ελλάδας έφτασαν τους 12 βαθμούς και έμειναν μόνοι πρώτοι, χάρη και στη νίκη της Ραντνίτσκι με 14-11 επί της Μλάντοστ στο άλλο ματς - δύο ομάδες που αποτελούν τις βασικές αντιπάλους του Ολυμπιακού για τις θέσεις πρόκρισης.

Τα πάντα θα κριθούν για την ελληνική ομάδα την τελευταία αγωνιστική, στις 10/2/2026, στο ματς με τη Ραντνίτσκι στον Πειραιά, με δεδομένο ότι η Μλάντοστ είναι το απόλυτο φαβορί απέναντι στον «αδύναμο κρίκο» του ομίλου, τη Βάσας. Ο Ολυμπιακός κρατάει την τύχη στα χέρια του, αφού ευνοείται σε οποιαδήποτε νίκη (στην κανονική διάρκεια ή στα πέναλτι) αλλά και σε περίπτωση ήττας με διαφορά μέχρι 5 γκολ.

Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 12, Ραντνίτσκι 9, Μλάντοστ 9, Βάσας 0.

Η χτεσινή έντονη κακοκαιρία στην Αττική οδήγησε σε αναβολή τον αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού - Φενερμπαχτσέ για τη 14η αγωνιστική της Euroleague.

Η ασφαλής μετάβαση και αποχώρηση των φιλάθλων και τα προβλήματα στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ αποτέλεσαν βασικές αιτίες για την αναβολή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ