Στις 12 Νοέμβρη στην Αθήνα, στις 11 Νοέμβρη σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα
Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις απεργίες της 1ης και της 14ης Οκτώβρη, το σύνθημα αυτό γίνεται κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα κόντρα στην προσπάθεια να γίνουν οι εργαζόμενοι «θεατές» και «παρατηρητές» των εξελίξεων.
Με το νομοσχέδιο για το 13ωρο και την εργασιακή εξόντωση να έχει γίνει νόμος, στο επίκεντρο βρίσκεται η πάλη για τον εργάσιμο χρόνο, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, για να μπαίνουν εμπόδια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει το νέο ξεχαρβάλωμα στους χώρους δουλειάς.
Στην Αθήνα η σύσκεψη των σωματείων θα γίνει την Τετάρτη 12 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Studio» (Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής). Το κάλεσμα απευθύνουν μέχρι στιγμής το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και τα Συνδικάτα - Σωματεία: Οικοδόμων, Νοσοκομείου «Ευαγγελισμού», Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Αττικής, Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.
Στη Θεσσαλονίκη η σύσκεψη των σωματείων θα γίνει την Τρίτη 11 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ. στο σινεμά «Φαργκάνη». Καλούν τα Συνδικάτα - Σωματεία - Ενώσεις: Εμποροϋπάλληλων, «Praktiker» (παράρτημα Θεσσαλονίκης), «Σκλαβενίτη» Βόρειας Ελλάδας, «Μασούτη» Β. Ελλάδας, Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας, Φαρμάκου Κεντρικής Μακεδονίας, «Pfizer Hellas», ΣΕΤΕΠΕ, ΣΕΤΗΠ, Λογιστών, Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας, Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας, Πωλητών - Οδηγών - Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων Β. Ελλάδας, «Μαλαματίνα», «Coca Cola 3Ε» Θεσσαλονίκης, Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, Συνταξιούχων ΟΤΑ.
Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο καλεί την Τρίτη 11 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του.
«Τώρα πρέπει να δυναμώσουν οι συλλογικές διαδικασίες - οι Γενικές Συνελεύσεις και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, που φέρνουν στο προσκήνιο τις δικές μας ανάγκες, το δίκιο των εργαζομένων. Αναμετριόμαστε παντού με την πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες μας στον βωμό του κέρδους!», είναι το κάλεσμα μάχης που απευθύνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μπροστά στις συσκέψεις, θέτοντας στην πρώτη γραμμή τις διεκδικήσεις:
«- Για σταθερό και συνεχή ημερήσιο χρόνο εργασίας, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο κατοχυρωμένο μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ώστε να μπορούμε να κατοχυρώνουμε και τον ελεύθερο χρόνο που έχουμε ανάγκη.
- Για μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας. Για επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους, της 13ης και της 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους.
- Για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, γιατί οι ζωές μας δεν είναι κόστος.
- Για άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Απορρίπτουμε τον νέο αιματοβαμμένο προϋπολογισμό που μας φορτώνει 70 δισ. ευρώ φόρους, ενώ εξασφαλίζει πάνω από 23 δισ. ευρώ επιδοτήσεων στο κεφάλαιο για την πολεμική προετοιμασία και την ανταγωνιστικότητα.
- Ενάντια στο σάπιο κράτος του κεφαλαίου, που οργανώνει νέα σχέδια καταστολής απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.
- Καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Στο πλευρό του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης, απέναντι στην ντροπιαστική στάση της ελληνικής κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν τα ισραηλινά εγκλήματα και το σχέδιο Τραμπ. Η κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως οφείλει.
- Δράση και αλληλεγγύη απέναντι στο αίσχος των πλειστηριασμών, απέναντι στην ασυδοσία των "κορακιών" πάνω στο βιος του λαού.
- Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση».
«Συζητάμε για τα συμπεράσματα από τις απεργίες και για την οργάνωση της συνέχειας του αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή ΣΣΕ»: Το κάλεσμα αυτό απευθύνει για τη Γενική του Συνέλευση το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής τη Δευτέρα 10 Νοέμβρη, στις 4 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Wyndham». Την ίδια μέρα το Συνδικάτο οργανώνει στάση εργασίας από τις 3 μ.μ. μέχρι τις 7 μ.μ.
Το κλαδικό Συνδικάτο στο Χρηματοπιστωτικό προχωρά επίσης σε ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ του, σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ. στα γραφεία του (Κάνιγγος 27, Αθήνα).
Σε εξέλιξη το 8ο Τακτικό Συνέδριο στην Καλαμάτα
Ανέδειξε την ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, που αυξάνει την αγανάκτησή τους, το χάσμα ανάμεσα στην κάλυψη των αναγκών και στις δυνατότητες της σύγχρονης εποχής, την ανασφάλεια και τη φρίκη από τις εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα, με 56 πολεμικές συγκρούσεις στον κόσμο, τις συνέπειες νέων ανταγωνισμών και ανακατατάξεων, τη ΝΑΤΟική εμπλοκή της χώρας μας που μεγαλώνει τους κινδύνους. Ωστόσο - πρόσθεσε - η τριετία που πέρασε σημαδεύτηκε και από σημαντικούς αγώνες που έδωσαν το συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι, ο λαός, και σε αυτούς τους αγώνες η Ομοσπονδία ήταν παρούσα.
Στην τοποθέτηση εκ μέρους της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΚΣ της ΟΔΠΤΕ και του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, αναφέρθηκε στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους. Επίσης στην ολοένα μεγαλύτερη και πιο βαθιά λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σημειώνοντας πως οι ταξικοί φραγμοί στις σπουδές των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και η συνεχής προσπάθεια προσαρμογής των πανεπιστημίων στις ανάγκες και στις επιδιώξεις των μεγάλων επιχειρήσεων προωθούνται με ιδιαίτερη προσήλωση και επιμονή από την κυβέρνηση.
Αναδεικνύοντας τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες απεργίες, τόνισε ότι αντίπαλο δέος στην πολιτική της κυβέρνησης και αποκούμπι για τους εργαζόμενους είναι οι ταξικές δυνάμεις. Τα συνδικάτα, οι συνδικαλιστές που βάζουν σε προτεραιότητα τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, που λένε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές ότι για να κερδίσουμε εμείς πρέπει να χάσουν αυτοί, ότι και εργάτης χορτάτος και καπιταλιστής ευχαριστημένος δεν γίνεται. Που μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση των εργαζομένων, βρίσκονται δίπλα τους σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα. Που παίρνουν πρωτοβουλίες και δουλεύουν με αυταπάρνηση για να συσπειρωθούν οι εργάτες στα σωματεία τους, για να αποκτήσουν αυτά τα σωματεία προσανατολισμό που θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα και δεν θα γίνονται «ουρά» του αντιπάλου, υιοθετώντας ξένους στόχους πάλης.
Η πρώτη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου - το οποίο ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή - έκλεισε με ομιλίες αντιπροσώπων, που μετέφεραν πλούσια πείρα από τη δράση των σωματείων τους.
Ακόμη ένας εργαζόμενος έχασε χθες τη ζωή του στο μεροκάματο, σε ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα, αυτή τη φορά στην Πτολεμαΐδα.
Συγκεκριμένα 40χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας σε μηχανουργείο, ενώ οι συνθήκες διερευνώνται, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για ηλεκτροπληξία.
Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, αν και έγινε προσπάθεια ανάνηψης από τους γιατρούς.
Το σώμα του άνδρα μεταφέρθηκε στην Κοζάνη για νεκροψία - νεκροτομή.
Σύσκεψη σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την οργάνωση της πάλης για μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς οργανώνει αύριο το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
Τα εργατικά «ατυχήματα» και οι επαγγελματικές ασθένειες, σημειώνει, «είναι απόρροια της εντατικοποίησης της εργασίας, των ωραρίων - λάστιχο, της έλλειψης μέτρων προστασίας, με τις ευθύνες να βαραίνουν κυβέρνηση και εργοδοσία που μπροστά στην κερδοφορία της λογαριάζουν ως κόστος τα απαραίτητα μέτρα».
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση τονίζει την ανάγκη κοινής οργανωμένης πάλης, τονίζοντας ότι «θέλουμε να πηγαίνουμε για δουλειά και να ξέρουμε ότι θα γυρίσουμε σώοι στην οικογένειά μας».
Σαν τους ...κλέφτες, χθες συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προχώρησαν σε διακοπή ηλεκτροδότησης σε σπίτι συνταξιούχου που υποστηρίζεται από μηχανή οξυγόνου και εκείνη τη στιγμή έκανε θεραπεία με τη μάσκα.
Το περιστατικό έγινε στην περιοχή Σύνορα της Πάτρας, με τον συνταξιούχο που ζει με μια σύνταξη 600 ευρώ, να καλείται να πληρώνει περίπου 200 ευρώ τον μήνα μόνο για τα φάρμακά του, ενώ ο γιος του είναι άνεργος. Λόγω της κατάστασής του, έχει ενταχθεί και στο λεγόμενο «κοινωνικό τιμολόγιο», ενώ λόγω των χρεών που έχουν συσσωρευθεί η ΔΕΗ απαιτεί προκαταβολή ύψους 2.000 ευρώ (!), που προφανώς ο συνταξιούχος αδυνατεί να καταβάλει.
Νέα εκδήλωση για την υπόθεση του κτιρίου των Μηχανικών στην Κολοκοτρώνη διοργανώνει σήμερα Πέμπτη η Ενωση των συνταξιούχων μηχανικών (ΕΣΤΑΜΕΔΕ) και καταγγέλλει τον διοικητή του ΕΦΚΑ, που προκειμένου να ολοκληρώσει το ξεπούλημα του κτιρίου συνεχίζει τις αυταρχικές του ενέργειες. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 4 μ.μ. στο πεζοδρόμιο μπροστά απ' το κτίριο.