Σε εκδήλωση των Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μίλησε η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος
Πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον του κόσμου, όπως έδειξε η κατάμεστη αίθουσα της ΕΔΟΘ |
Την εκδήλωση πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην ΕΔΟΘ, με μαζική συμμετοχή κόσμου.
Η Β. Δάγκα ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ που με ενορχηστρωτή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για να υπερασπιστεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας, έφτασε σε χυδαίο αντικομμουνισμό, έχοντας στο πλευρό του την Πλεύση Ελευθερίας αλλά και ορισμένους ΣΥΡΙΖΑίους, κυρίες του ΠΑΣΟΚ και άλλους γνωστούς στα ΜΜΕ.
Και εξήγησε: «Το πάθος τους για την υπεράσπιση του "δικαιώματος" στη σεξουαλική εκμετάλλευση τους καθιστά πολέμιους των αγώνων για τα σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα της νεολαίας».
«Επιλογή», «ελευθερία», «χειραφέτηση» και «αυτοδιάθεση» του σώματος «συνοδεύουν την προσπάθεια απενεχοποίησης αυτής της ακραίας όψης σήψης της καπιταλιστικής κοινωνίας.
Είναι όντως ελεύθερη επιλογή;
Στη σάπια εκμεταλλευτική κοινωνία όλες οι εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής δεν καθορίζονται ελεύθερα, αλλά υποτάσσονται στο καπιταλιστικό κέρδος.
Από τη στιγμή που η σεξουαλική πράξη γίνεται με κριτήριο και σκοπό το χρηματικό έσοδο, καμία ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει στη σεξουαλική επαφή.
Δεν μπορούν να συγκαλυφθούν ο εξαναγκασμός, η χειραγώγηση, η βία και εκμετάλλευση που ενέχει η πορνεία».
Τόνισε δε ότι στην «αρένα» και στη σήψη της καπιταλιστικής κοινωνίας, όπου όλα πουλιούνται και αγοράζονται, θυσιάζονται στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους και οι κοινωνικές σχέσεις.
Μίλησε για την εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας, αναδεικνύοντας τις σοβαρές «παρενέργειες» που προκαλεί η αξιοποίηση των επιστημονικών κατακτήσεων με κριτήριο το επιχειρηματικό - καπιταλιστικό κέρδος, παράνομο αλλά και δήθεν νόμιμο.
Στάθηκε στις κυρίαρχες κοινωνικές σχέσεις του καπιταλισμού, που διαπερνούν το σύνολο των ανθρώπινων σχέσεων, και των διαπροσωπικών. Οπως είπε, «επιδρούν στον τρόπο σκέψης, στα "αντισώματα" που διαμορφώνει κάθε προσωπικότητα απέναντι σε μια σειρά αντιδραστικά πρότυπα στάσης ζωής, στις πιέσεις που δέχεται από το οικογενειακό, φιλικό, εργασιακό, γενικότερα κοινωνικό περιβάλλον.
Ολα αυτά επηρεάζουν την επιλογή, τις αποφάσεις καθενός και καθεμιάς για τις διαπροσωπικές σχέσεις, τη συμβίωση, τον γάμο, το διαζύγιο.
Υπάρχει ένα εξελικτικά - ιστορικά διαμορφωμένο σύστημα στους ανθρώπους, που επιδρά ώστε να νιώσει κάθε πρόσωπο πιο κοντά σε ένα άλλο πρόσωπο. Σε αυτές τις προσωπικές επιλογές καθρεφτίζεται το πλέγμα των αναγκών, των ικανοτήτων, των ιδεών, των αξιών, των ηθικών απόψεων και πεποιθήσεων.
Ολα αυτά δεν διαμορφώνονται σε κοινωνικό κενό.
Είναι αποτέλεσμα σύνθετης αλληλεπίδρασης κοινωνικών συνθηκών και παραγόντων, που αντανακλώνται στην κάθε ξεχωριστή προσωπικότητα.
Υπάρχει ένα σάπιο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο φυτρώνουν τα αγκάθια του ατομισμού, του ανταγωνισμού, του εγωιστικού τρόπου σκέψης και στάσης, της υποτίμησης της προσωπικότητας, ακόμα και της ζωής ενός ανθρώπου.
Αυτές οι σάπιες αξίες γίνονται viral στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στον χώρο δουλειάς, αλλά και από τα ΜΜΕ και ΜΚΔ, την πολιτιστική βιομηχανία. Αναπαράγονται από όλους τους μηχανισμούς του αστικού κράτους και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.
Διαμορφώνουν μαζικά πρότυπα διαπροσωπικών και ερωτικών σχέσεων.
Πρόκειται για κρίση της ηθικής των καπιταλιστικών κοινωνικών σχέσεων, που ο πυρήνας τους είναι η ατομική - καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.
Αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος».
Και φωτίζοντας τον δρόμο που προβάλλει το ΚΚΕ, η Β. Δάγκα τόνισε: «Η συμμετοχή στον συλλογικό αγώνα, στην ταξική πάλη, αποτελεί πηγή έμπνευσης για αγωνιστική και ανυπότακτη στάση σε όλα τα πεδία της ζωής, και στις διαπροσωπικές - ερωτικές σχέσεις.
Μέσα στους αγώνες μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να δει ότι μία επιλογή έχει. Να γίνουμε εμείς πρωταγωνιστές των εξελίξεων, σε σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο - το κεφάλαιο, την εξουσία του και τις διακρατικές ιμπεριαλιστικές τους ενώσεις.
Η συμμετοχή στην ταξική πάλη αναπτύσσει ολόπλευρα την προσωπικότητα καθενός και καθεμιάς.
Σφυρηλατεί τις αξίες της συλλογικότητας, της συντροφικότητας, του αμοιβαίου σεβασμού, της ανιδιοτέλειας, την ικανότητα κάθε προσωπικότητας να βελτιώνεται συνεχώς χωρίς να συμβιβάζεται με ό,τι έχει καταφέρει, χωρίς να εγκλωβίζεται στις κυρίαρχες αξίες και στα κοινωνικά στερεότυπα για τον άνδρα και την γυναίκα.
Σε αυτόν τον δρόμο κατακτιέται η βαθύτερη συνείδηση της σχέσης κάθε ανθρώπου με την αντικειμενική κοινωνική πραγματικότητα.
Σε αυτόν τον δρόμο η γυναίκα θα νιώσει δυνατή να επιλέξει τον σύντροφό της, ικανοποιώντας την ανάγκη της για αγάπη και αμοιβαίο σεβασμό.
Και αυτό μπορεί να το διασφαλίσει οριστικά και αμετάκλητα μια κοινωνία στην οποία ο εργαζόμενος άνθρωπος, απελευθερωμένος από τα καπιταλιστικά δεσμά, θα απελευθερώσει μαζί και τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της εποχής μας και θα τις θέσει στην υπηρεσία των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατική εξουσία».
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο «Αποδελτίωση ΙΙΙ» της Σεμίνας Διγενή και διαβάστηκαν αποσπάσματα από σπουδαίους ηθοποιούς
Προλόγισε η Κανέλλα Γεωργοπούλου, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόνοιας, Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ το κεφάλαιο «Αλέκα Παΐζη» διάβασε ο σπουδαίος ηθοποιός, σκηνοθέτης και ποιητής Δημήτρης Καταλειφός.
Ο δημοφιλής ηθοποιός και παρουσιαστής Γιώργος Καραμίχος διάβασε το κείμενο για τον Αλέκο Αλεξανδράκη, η ταλαντούχα ηθοποιός Λίλα Μπακλέση το κείμενο για τον Κώστα Βουτσά, η ξεχωριστή ερμηνεύτρια και ηθοποιός Χριστίνα Μαξούρη το κεφάλαιο «Καισαριανή» και ο καταξιωμένος ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου το κεφάλαιο «Μαρί Κιουρί».
Στη συνέχεια η Χρ. Μαξούρη ερμήνευσε μαζί με τους μουσικούς Θοδωρή και Αντώνη Ξηντάρη μερικά από τα μεγάλα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου, της εμβληματικής τραγουδίστριας, που υπήρξαν μαζί με τον Βασίλη Τσιτσάνη, στο «Χάραμα», θρύλοι της ιστορίας της Καισαριανής.
«Μια τέτοια μέρα είμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλες τις γυναίκες: Τις εργαζόμενες, τις επιστημόνισσες, τις αγρότισσες, τις φοιτήτριες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις νέες μητέρες, τις συνταξιούχους, τις μετανάστριες και τις πρόσφυγες», τόνισε η Σ. Διγενή.
Μίλησε για την ιστορία της 8ης Μάρτη και τους μεγάλους αγωνιστικούς σταθμούς του γυναικείου κινήματος, ενώ ανέδειξε και το φετινό αποτύπωμα της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, αφού σημαδεύεται από τις αλλεπάλληλες φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τις αγροτικές κινητοποιήσεις, τις μεγάλες απεργίες κ.ά.
Οπως είπε η Σεμίνα Διγενή, «το μήνυμα της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, γιατί ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα της καθημερινότητας. Μόνο συλλογικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την εκμετάλλευση, την καταπίεση και τη γυναικεία ανισοτιμία, που αποκτά σήμερα νέες μορφές».
Καταλήγοντας τόνισε: «Χρειαζόμαστε μια νέα κοινωνία. Μας αξίζει ένας καλύτερος κόσμος, με κέντρο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος. Ανυποχώρητα λοιπόν θα παλεύουμε για τη γυναικεία ισοτιμία, ενάντια στη βία της εκμετάλλευσης, της εμπορευματοποίησης της ζωής μας και των πολέμων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεών τους».