ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΝΟΜΙΚΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Ηχηρή, αποφασιστική απάντηση στον αυταρχισμό και την καταστολή

Οι φοιτητές καταδίκασαν την πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ και απαίτησαν να αποσυρθούν οι κατηγορίες σε βάρος των συναδέλφων τους

Μαχητική απάντηση στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και στους υπερασπιστές της πολιτικής της έδωσαν και χθες οι φοιτητές της Νομικής Κομοτηνής, μέσα από μαζική συνέλευση που πραγματοποίησαν, με απούσα για άλλη μια φορά τη ΔΑΠ και τα στελέχη της στο ΔΣ του Συλλόγου. Οι φοιτητές απαιτούν να αποσυρθούν οι κατηγορίες από τους συναδέλφους τους και προετοιμάζουν τη μαζική κάθοδό τους στο αυριανό συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ την Παρασκευή μέσα από νέα Γενική Συνέλευση θα καθορίσουν τη μετέπειτα δράση τους.

Στη συνέλευση μίλησαν πολλοί από τους φοιτητές οι οποίοι την προηγούμενη μέρα δέχτηκαν τη βίαιη καταστολή από τα ΜΑΤ, που εισέβαλαν μέσα στη σχολή, όπου πραγματοποιούνταν κατάληψη, και στη συνέχεια τους έσυραν στο αστυνομικό τμήμα.

«Ο χώρος που χθες ήταν γεμάτος με δυνάμεις καταστολής σήμερα είναι γεμάτος με φοιτητές, που δείχνουν ότι ο Φοιτητικός μας Σύλλογος είναι ζωντανός και διεκδικεί, αγωνίζεται», είπε η Σοφία Κούρλα, αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του ΦΣ Νομικής ΔΠΘ, εκλεγμένη με την «Πανσπουδαστική ΚΣ».

Και κατήγγειλε την «προσπάθεια της κυβέρνησης, της Κοσμητείας, της ΔΑΠ να καταστείλουν τον αγώνα μας, για να να μην ακουστούν τα δίκαια αιτήματά μας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, τον αγώνα που κάνουμε για τις ζωές και το μέλλον μας, για τα πτυχία μας».

Περιγράφοντας τι έζησαν, είπε: «Μπήκαν πάνοπλα ΜΑΤ σαν στρατός με τις ασπίδες τους, με τα χέρια στο όπλο για να μαζέψουν λίγα παιδιά. Αφού βγήκαμε άρχισαν να μας τραμπουκίζουν, να μας σπρώχνουν, να χτυπάνε παιδιά, για να μας αναγκάσουν να μπούμε μέσα στις κλούβες, όπου υπήρχαν σακούλες με χημικά και με κρότου - λάμψης, τα οποία θα τα έριχναν πού;».

Και ξεκαθάρισε: «Σήμερα δίνουμε απάντηση! Δεν μας τρομοκρατεί καμία κυβέρνηση, καμία Κοσμητεία, καμία Πρυτανεία, ούτε οι δυνάμεις καταστολής που στέλνουν».

Και τα λόγια της έσβησαν κάτω από το σύνθημα που φώναξαν δυνατά οι συμφοιτητές της, «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω τα ΜΑΤ από όλες τις σχολές».

Στη συνέχεια ο Κώστας Σταθόπουλος, φοιτητής Νομικής ΔΠΘ, είπε ότι «δεν φοβηθήκαμε, για δύο βασικούς λόγους: Ο ένας είναι ότι ξέρουμε ότι δίνουμε έναν δίκαιο αγώνα, και ο δεύτερος και πιο βασικός είναι ότι ξέραμε ότι ήσασταν έξω από το αστυνομικό τμήμα, μαζί μας. Πήραμε κουράγιο». Και πρόσθεσε ότι η πρωτοφανής βίαιη εισβολή των ΜΑΤ μέσα στη σχολή «αποδεικνύει ότι μας φοβούνται. Εμείς δεν τους φοβόμαστε! Κάποιοι νομίζουν ότι η Νομική Κομοτηνής είναι κάστρο υποταγής. Κάνουν λάθος, η Νομική Κομοτηνής είναι κάστρο αγώνα».

Επιχειρούν να διώξουν από πάνω τους την ευθύνη

Μετά την καταδίκη και την κατακραυγή της βίαιης εισβολής των ΜΑΤ στη Νομική της Κομοτηνής, άρχισε και η μετάθεση ευθυνών για το ποιος τελικά κάλεσε τα ΜΑΤ να επέμβουν: Οι πρυτανικές αρχές (όπως λέει το δελτίο Τύπου της αστυνομίας) ή η ΔΑΠ, που έχει την πλειοψηφία στο ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών;

Στο πλαίσιο αυτό ο Μιχάλης Χρυσομάλλης, κοσμήτορας της Νομικής του ΔΠΘ, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού είπε ότι η επέμβαση της αστυνομίας «δεν ζητήθηκε ούτε από την Κοσμητεία ούτε από την Πρυτανεία». «Η πλειοψηφία του Συλλόγου (σ.σ. Φοιτητών) κατήγγειλε εμένα και τον πρύτανη ως φοβισμένους και ανήμπορους και απέστειλε επιστολή στον υπουργό Δημοσίας Τάξης, τον κ. Χρυσοχοΐδη, ζητώντας να παρέμβει», είπε και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια «ο κ. Χρυσοχοΐδης μάς μάλωσε γιατί δεν τους ειδοποιήσαμε».

ΚΚΕ: Αυταρχική κατρακύλα της κυβέρνησης

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την αυταρχική κατρακύλα της κυβέρνησης και σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Η κυβέρνηση, μη έχοντας πλέον επιχειρήματα για να υπερασπιστεί το έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, καταφεύγει στην ωμή βία.

(...) Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή εκατοντάδων φοιτητών και εργαζομένων. (...) Να καταλάβει επιτέλους πως μειοψηφική είναι η πολιτική της, που εξοντώνει τον λαό και τη νεολαία, και πως απέναντί της γιγαντώνεται η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, που δεν τρομοκρατείται και δεν το βάζει κάτω».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μελωδικό, αγωνιστικό «όχι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου η Μαθητική Συναυλία που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης στο 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο Θεσσαλονίκης στην Ικτίνου, στο κέντρο της πόλης, με σύνθημα «Θέλουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία! ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το εθνικό απολυτήριο!».

Οι μαθητές έστειλαν το δικό τους μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα και συζήτησαν για την ανάγκη να δυναμώσει ο συντονισμός με τη δημιουργία Συντονιστικών Επιτροπών σε κάθε περιοχή και πολύμορφες δράσεις μέσα στα σχολεία.

Η Μυρτώ Μαϊστρέλη, μέλος του 15μελούς του 1ου ΓΕΛ Τριανδρίας, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, χαιρέτισε τους αγώνες των μαθητών στη Θεσσαλονίκη και τα πάνω από 50 σχολεία που έκαναν καταλήψεις και εξέφρασαν την εναντίωσή τους στο νομοσχέδιο που θέλει να φέρει το υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στη συνέχεια η Νικολέτα Στογιάννη, μέλος του 15μελούς του 9ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, εξέφρασε την αντίθεση των μαθητών γυμνασίου για το εθνικό απολυτήριο που είναι στα επόμενα σχέδια του υπουργείου.

Στη διάρκεια της βραδιάς μαθητικά μουσικά σχήματα συντρόφευσαν τους μαθητές από δεκάδες σχολεία που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Επί σκηνής τραγούδησαν η Κλειώ από τον Ευκλείδη και ο Βασίλης από το 7ο ΓΕΛ που παρουσίασαν ρεμπέτικα τραγούδια, στη συνέχεια η Ζωή από το 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς και ο Δήμος από το Ανατόλια, αλλά και η Αρχοντία από το 2ο ΓΕΛ Συκεών, η Στέλλα και τα «Σπιρτόκουτα» από Ανατόλια με έντεχνα τραγούδια και οι «Destroy the Death» από το 7ο ΓΕΛ Καλαμαριάς με ροκ μουσική.

«Κάτω τα χέρια από τους φοιτητές και τον δίκαιο αγώνα τους»

Παρέμβαση φοιτητικών συλλόγων χτες στο υπουργείο Δικαιοσύνης

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των φοιτητών η πάλη θα την σπάσει», διεμήνυσαν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας μέσα από την παρέμβαση που έκαναν χτες το πρωί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, καταδικάζοντας την εισβολή των ΜΑΤ στον χώρο της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ.

«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές», «Θέλουμε πτυχία για να έχουμε δουλειά και όχι να βγάζουν κέρδη τα ιδιωτικά», «Πτυχία με αξία δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», ήταν από τα συνθήματα που εξέφραζαν το περιεχόμενο του αγώνα που δίνουν όλο αυτό το διάστημα και στον οποίο η κυβέρνηση απαντά με εισαγγελείς, ΜΑΤ, εκβιασμούς και τρομοκράτηση.

Οπως σημειώνουν σε ψήφισμά τους οι φοιτητικοί σύλλογοι, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη εισβολή των ΜΑΤ στον χώρο της Νομικής του ΔΠΘ, «η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη. Τόσες μέρες έχει επενδύσει στη συκοφάντηση, στα ψέματα και στον αυταρχισμό γιατί δεν μπορεί να απαντήσει στα δίκαια αιτήματά μας. Εδώ και έναν μήνα έχουμε ξεκαθαρίσει ότι απαιτούμε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο! Οι φοιτητές έχουμε δώσει ήδη έναν μεγάλο αγώνα. Η κυβέρνηση αντί να παραδεχτεί την ήττα της έχει πάρει τον αυταρχικό κατήφορο. Με εισαγγελείς και τρομοκρατία δεν θα τη φιμώσουν την πλειοψηφία! Κάτω τα χέρια από τους φοιτητές και τον δίκαιο αγώνα μας! Να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες φοιτητές χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία. Εξω τα ΜΑΤ από τις σχολές μας».

Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκαν χτες εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ΑΕΙ και των εκπαιδευτικών, καταδικάζοντας την καταστολή και δηλώνοντας μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους πως η απάντηση θα δοθεί μέσα από τη μαζική συμμετοχή στο αυριανό πανελλαδικό συλλαλητήριο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στόχος της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει και να εκβιάσει

Ανακοίνωση της ΤΟ Πανεπιστημίων Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Ανακοίνωση για την κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη, εξέδωσαν η ΤΟ Πανεπιστημίων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Αφού η κυβερνητική προπαγάνδα, ότι δήθεν η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων θα δώσει διέξοδο στα εκρηκτικά προβλήματα των πανεπιστημίων, απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία φοιτητών και εργαζομένων. Αφού οι εκβιασμοί για απώλεια της εξεταστικής και η συκοφάντηση των αγώνων έπεσαν στο κενό. Η κυβέρνηση αντί να παραδεχτεί την ήττα της έχει πάρει τον αυταρχικό κατήφορο!

Απόπειρα εκφοβισμού, ποινικοποίησης και καταστολής αποτελεί η κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις στο πανεπιστήμιο και τη διερεύνηση διάπραξης τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως αυτές που αφορούν διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία, παράβασης καθήκοντος, αλλά και άρνησης διενέργειας διαδικτυακών εξετάσεων. Οι εισαγγελικές παρεμβάσεις στρέφονται απέναντι στους φοιτητές και τους καθηγητές, που μέσα από τις συλλογικές αποφάσεις των φορέων τους τάσσονται συντριπτικά ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται τόσο οι απειλές κυβερνητικών στελεχών για διακοπή χρηματοδότησης των ΑΕΙ, όσο και η πρωτοφανής εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ο στόχος της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει και να εκβιάσει φοιτητές, εργαζόμενους και καθηγητές, που με όρους πλειοψηφίας εναντιώνονται στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα πέσει για άλλη μια φορά στο κενό! Η καλύτερη απάντηση θα είναι η μαζικοποίηση του αγώνα για ένα πραγματικά δωρεάν και σύγχρονο δημόσιο Πανεπιστήμιο που θα θέτει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ