ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2024 - Κυριακή 7 Γενάρη 2024
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΓΚΕΝΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΓΚΕΝΑΣ
ΦΩΤΟ 6

Στη μνήμη των γονιών μου ΣΤΑΘΗ (φωτ.) και ΖΩΗΣ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗ (φωτ.), του συζύγου μου ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗ (φωτ.), της αξέχαστης κόρης μου ΦΛΩΡΑΣ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗ - ΛΙΔΩΡΙΚΗ (φωτ.), των ανιψιών μου ΝΙΚΟΥ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗ (φωτ.) και ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΙΜΑΡΔΑΝΗ (φωτ.) και του πρόσφατα φευγάτου ανιψιού μου ΝΙΚΟΥ ΓΚΙΟΥΣΑ προσφέρω το ποσό των 150 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ευδήλου Ικαρίας.

Δέσποινα

***

ΦΩΤΟ 3

Στις 9/1/2024 συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατο του ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΙΤΗ του Αριστείδη και της Ελένης. Γεννήθηκε το 1934 στο Εμμανουήλ Παππά Σερρών. Στις 18/6/2022 συμπληρώνονται 13 χρόνια από τον θάνατο του αγαπημένου μας ΖΙΟΠΟΥΛΟΥ ΤΕΡΠΟΥ. Πέθανε στην Τσεχία με την επιθυμία να γυρίσει στην πατρίδα. Ο ΖΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ γεννήθηκε το 1932 στο Νεστόριο Καστοριάς. Στα 16 του χρόνια έγινε μαχητής του ΔΣΕ. Μετά τον Εμφύλιο βρέθηκε στην Τασκένδη. Μετά τον επαναπατρισμό του εγκαταστάθηκε στην Καβάλα.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε 100 ευρώ στην ΚΟΒ Πετραλώνων, για την ενίσχυση του επαναστατικού μας Κόμματος.

Αικατερίνη Σίτη, Ελένη Σίτη

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μας, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ΑΝΘΟΥΛΑΣ ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΗ, που υπήρξαν αγωνιστές του ΔΣΕ, πολιτικοί πρόσφυγες στην Τασκένδη, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Αγίου Ελευθερίου.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΟΝΤΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΟΝΤΗΣ
Τα παιδιά τους Γιάννης, Αποστόλης και Βαγγέλης Ζαφειρούλης

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΓΚΕΝΑ και της ΜΑΡΙΑΣ ΓΚΕΝΑ, μαχητών του ΔΣΕ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, το κόμμα στο οποίο ήταν πιστοί μέχρι το τέλος της ζωής τους και με αφορμή την Οικονομική Εξόρμηση, 100 ευρώ μέσω της ΤΕ Λάρισας και 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Σαφράμπολης Νέας Ιωνίας Αττικής.

Οι κόρες τους Λίτσα και Ευτυχία, οι γαμπροί και τα εγγόνια τους

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των αγαπημένων μου γονιών, ΑΝΝΑΣ και ΠΑΝΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΒΙΑ, από την Ιθάκη, μια μικρή συμβολή 50 ευρώ για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματός μας.

Αιμιλία Αγκαβανάκη

***

ΦΩΤΟ 2

Ο Παναγής Βαλέντης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Αργοστολίου, στην Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος 100 ευρώ, στη μνήμη των γονιών του ΣΟΦΙΑΝΟΥ και ΡΟΖΑΛΙΑΣ ΒΑΛΕΝΤΗ.

***

ΦΩΤΟ 3

Ο αδελφός μου ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΟΝΤΗΣ ήταν αυτός που πάντα μας δυνάμωνε για να αντιμετωπίσουμε τη ζωή με θάρρος και αισιοδοξία. Και όμως, έχουν περάσει 67 χρόνια από εκείνη την αιματοβαμμένη Τετάρτη 9/5/1956, όταν εκείνο το πρωί, ήταν 28 ετών, με αγκάλιασε, με φίλησε (ήμουν μαθήτρια Γυμνασίου) και μου είπε: «Καίτη, 5 το απόγευμα σε περιμένω στον "Μ. Αλέξανδρο" (ήταν το στέκι των Κρητών)», για να πάμε στο συλλαλητήριο που θα γινόταν, προκειμένου να ματαιωθεί ο απαγχονισμός δύο παλικαριών, των Καραολή και Δημητρίου στην Κύπρο.

Πήγα, αλλά ο Βαγγέλης μας δεν έφτασε ποτέ. Μετά από λίγη ώρα ήρθαν δύο φίλοι του και μου είπαν ότι ο Βαγγέλης είχε χτυπήσει λίγο και τον έχουν στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα». Ηξεραν ότι ήδη είναι νεκρός και μου το απέκρυψαν. Πήραμε ένα ταξί και πήγαμε στο νοσοκομείο, όπου βρήκαμε τον δεύτερο αδελφό, Μανώλη Γεροντή, κι εγώ σαν τρελή φώναζα: Θέλω να δω τον Βαγγέλη μας. Αλλά μάταια. Με παίρνει αγκαλιά ο Μανώλης και μου λέει: Καίτη, δεν έχουμε πια Βαγγέλη.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΕΡΟΝΤΗΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΕΡΟΝΤΗΣ
Συνεχίσαμε και κατεβήκαμε στην Καλλιθέα, σε ένα μικρό δωματιάκι που νοικιάζαμε. Ηδη είχαν μαζευτεί πάνω από 500 άτομα. Το είχαν πληροφορηθεί από την Κομματική Οργάνωση της Καλλιθέας (κυβέρνηση ΕΡΕ, του δήθεν εθνάρχη που τα πλάκωνε η φοβέρα). Την επομένη, ενώ έπρεπε η κηδεία να γίνει στο Νεκροταφείο της Καλλιθέας, σκόπιμα, για να μη μαζευτεί πολύς κόσμος, έγινε στο 3ο Νεκροταφείο της Κοκκινιάς. Η κηδεία έγινε μετ' εμποδίων και χιλιάδες κόσμου φώναζαν: Δολοφόνοι, δολοφόνοι... Δεκάδες αστυνομικοί ήταν κρυμμένοι μέσα στον κήπο του νεκροταφείου, με το χέρι στη σκανδάλη, λες και κηδεύουμε εγκληματία. Ο Βαγγέλης ουσιαστικά εκτελέστηκε γιατί ήταν κομμουνιστής. Πριν από λίγο καιρό είχε γυρίσει από τη Μακρόνησο. Στην αρχή δούλευε ως πλασιέ βιβλίων. Αρχισε να εκδίδει προοδευτικά βιβλία, γιατί ο κόσμος διψούσε να τα διαβάσει. Είχε εκδώσει «Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο», «Τα Φώτα της Ράμπας», το «Κόκκινο Βιβλίο» του Μάο Τσε Τουνγκ. Το τελευταίο που είχε εκδώσει ήταν το «Μικρό Φιλοσοφικό Λεξικό» και δεν υπέκυπτε στους εκβιασμούς της Ασφάλειας που τον απειλούσε συνέχεια να μην το εκδώσει, γιατί θα βρεθεί σε κανένα χαντάκι... Αρνιόταν και απαντούσε: Θα εκδοθεί και θα 'ναι ντάλα μεσημέρι. Συμπτωματικά, τη μέρα της δολοφονίας του κυκλοφόρησε το «Μικρό Φιλοσοφικό Λεξικό». Του την είχαν στημένη και τον δολοφόνησαν άνανδρα στη γωνία Γ. Σταύρου και Σταδίου. Εγινε ένα δικαστήριο - παρωδία και ενώ πολλοί έλεγαν ότι τον πυροβόλησε αστυνομικός, γιατί το είχαν δει, φοβήθηκαν όμως να το καταθέσουν. Εδωσαν μια προσωρινή διατροφή για τους γονείς και επέβαλαν να υπογράψουν ότι στο μέλλον δεν θα 'χουν καμία άλλη αξίωση. Σήμερα υπάρχει σε πλατεία του χωριού μας, Κρούστα Λασιθίου, μνημείο με τα ονόματα των εκτελεσμένων για την ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα. Στήθηκε από το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ ΔΣΕ, που περιλαμβάνει το όνομα του Βαγγέλη μας και άλλων αγωνιστών συγγενών.

ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ο δεύτερος αδελφός, ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΕΡΟΝΤΗΣ, εργαζόταν ως λινοτύπης σε διάφορες εφημερίδες. Ηταν οργανωμένος στο Σωματείο Οργανισμού Τύπου. Παράλληλα διατηρούσε και τυπογραφείο στα Εξάρχεια και εξέδιδε τον παράνομο «Οδηγητή», Οργανο της ΚΝΕ. Εφτιαχνε σε πακέτο τις εφημερίδες και τις έβαζε σε κάδους, σε συνεννόηση με τους ΚΝίτες, για να τις παίρνουν γρήγορα. Με την επιβολή της χούντας, 10 περιπολικά ήρθαν έξω από το σπίτι, όμως δεν κατάφεραν να τον συλλάβουν. Κρυβόταν 6 μήνες από γιαπί σε γιαπί. Στην Ασφάλεια του ζήτησαν να υπογράψει, έκανε εμετό επάνω στο χαρτί της δήλωσης και είπε: Αυτή είναι η υπογραφή μου. Πέθανε στις 9/1/1982 στην αγκαλιά της μητέρας μας από ανακοπή καρδιάς, με το όνομα του Βαγγέλη στα χείλη του.

Τελευταία χάσαμε και την αδελφή μας ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΕΡΟΝΤΗ, 58 ετών. Ως μαθήτρια ήταν οργανωμένη στους Λαμπράκηδες. Ηταν συμβολαιογράφος και μέλος της Κομματικής Οργάνωσης Καλλιθέας. Πέθανε από λοίμωξη αναπνευστικού και ανακοπή καρδιάς. Είχε πρότυπο πάντα τον Βαγγέλη μας.

Για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, ως αποστομωτική απάντηση στο νέο απαράδεκτο πρόστιμο που επιβλήθηκε στο Κόμμα μας, μαζί με τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα στις πρόσφατες εκλογές αλλά και στη μνήμη των αδελφών μου, προσφέρω 250 ευρώ.

ΖΙΟΠΟΥΛΟΣ ΤΕΡΠΟΣ
ΖΙΟΠΟΥΛΟΣ ΤΕΡΠΟΣ
Η αδελφή τους Καίτη Γεροντή

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πατέρα μας, ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ, από το Μονοκάμπι Ικαρίας, προσφέρουμε 100 ευρώ στο Κόμμα για την Οικονομική του Εξόρμηση.

Οι κόρες του Ειρήνη και Δέσποινα

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγωνίστριας της ζωής ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΣΦΗ, πιστής οπαδού του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής της, προσφέρουμε μέσω ΚΟΒ Ανω Γαλατσίου 130 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Τα παιδιά της Μάγδα - Χαρίκλεια - Μπάμπης

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της ΑΝΘΗΣ Χαρ. ΟΡΦΑΝΙΔΗ - ΠΙΠΙΛΑ (1928 - 18/1/2015), ο ανιψιός της Μπάμπης Ορφανίδης πρόσφερε 50 ευρώ στο ΚΚΕ. Η οικογένειά της, σε Αράπι - Δήμητρα Γρεβενών, συμμετείχε στους λαϊκούς αγώνες τα χρόνια 1940 - 1950, καταθέτοντας θυσίες, ενώ ένας αδελφός σκοτώθηκε στον ΔΣΕ. Στην ΕΠΟΝ, αντάρτισσα του ΔΣΕ, γνώρισε φυλακές και διώξεις. Συνεπής μέχρι το τέλος.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μου πατέρα, ΑΝΔΡΕΑ ΣΠΥΡΙΔΗ, προσφέρω το ποσό των 300 ευρώ στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ευδήλου Ικαρίας.

Ο γιος

***

ΦΩΤΟ 2

Το 2023 συμπληρώθηκαν 13 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας η πολυαγαπημένη μας κόρη και αδελφή ΕΛΕΑΝΑ ΡΑΝΤΑ, στα 20 της χρόνια, και 5 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας η πολυαγαπημένη μας σύζυγος και μητέρα ΑΡΓΥΡΩ ΡΑΝΤΑ, στα 59 της χρόνια. Στη ζωή τους συνέβαλαν με τη στάση τους και τίμησαν τους αγώνες του Κόμματος και της ΚΝΕ μέσα από το μαθητικό κίνημα και την Τοπική Διοίκηση αντίστοιχα. Στη μνήμη τους και στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, η οικογένειά τους προσφέρει το ποσό των 100 ευρώ μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Ικαρίας.

ΕΛΕΑΝΑ ΡΑΝΤΑ
ΕΛΕΑΝΑ ΡΑΝΤΑ
***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μαχητή του ΔΣΕ και πολιτικού πρόσφυγα στη Ρουμανία, η σύζυγός του Δήμητρα (το γένος Πετρίδου) και οι δύο κόρες του προσφέρουν στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων - Πεντέλης.

***

ΦΩΤΟ

Ο σύντροφος ΜΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ οργανώθηκε στο Κόμμα το 1974 και υπήρξε από τα πρώτα μέλη της ΚΟΒ Αίγινας μετά τη μεταπολίτευση, ενώ υπήρξε μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ για πολλά χρόνια. Ακόμη υπήρξε μέλος της διοίκησης της Επαγγελματικής Ενωσης, του ΔΣ ερασιτεχνών αλιέων και υποψήφιος των δημοτικών συνδυασμών του Κόμματος σε όλες τις εκλογικές μάχες στην Αίγινα. Ηταν ιδιαίτερα αγαπητός στο νησί και παρέμεινε πιστός και αταλάντευτος στις αξίες και τις αρχές του Κόμματος ως μέλος του, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του σύντροφοι και φίλοι προσφέρουν 320 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αίγινας του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ 5

Στη μνήμη των αγωνιστών ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΥΓΕΡΟΥ, δασκάλου που υπηρέτησε στο ΕΛΑΣ στη διαφώτιση, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΥΓΕΡΟΥ, ΕΛΑΣίτη, που δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά το 1945, ΝΙΚΟΥ ΑΥΓΕΡΟΥ, ένοπλου εφέδρου ΕΛΑΣίτη, Μακρονησιώτη, ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΕΡΟΥ, εφέδρου ΕΛΑΣίτη, και ΒΑΣΙΛΗ ΑΥΓΕΡΟΥ, πάντα δίπλα στο Κόμμα, προσφέρω 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Ζωής.

Νίκη Αυγέρου


ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΙΤΗΣ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΙΤΗΣ

ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΒΑΛΕΝΤΗΣ
ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΒΑΛΕΝΤΗΣ

ΣΤΑΘΗΣ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗΣ

ΖΩΗ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗ
ΖΩΗ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗ

ΦΛΩΡΑ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗ ΛΙΔΩΡΙΚΗ
ΦΛΩΡΑ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗ ΛΙΔΩΡΙΚΗ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗΣ

ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΕΡΟΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΕΡΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΑΥΓΕΡΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΑΥΓΕΡΟΣ

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΥΓΕΡΟΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΥΓΕΡΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΓΕΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΓΕΡΟΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑΣ

ΖΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ
ΖΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ

ΑΝΘΗ ΟΡΦΑΝΙΔΗ ΠΙΠΙΛΑ
ΑΝΘΗ ΟΡΦΑΝΙΔΗ ΠΙΠΙΛΑ

ΜΑΡΙΑ ΓΚΕΝΑ
ΜΑΡΙΑ ΓΚΕΝΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΥΓΕΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΥΓΕΡΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΑΡΔΑΝΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΑΡΔΑΝΗΣ

ΑΡΓΥΡΩ ΡΑΝΤΑ
ΑΡΓΥΡΩ ΡΑΝΤΑ

ΡΟΖΑΛΙΑ ΒΑΛΕΝΤΗ
ΡΟΖΑΛΙΑ ΒΑΛΕΝΤΗ

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΕΡΟΝΤΗ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΕΡΟΝΤΗ

ΕΛΠΙΔΑ ΑΣΦΗ
ΕΛΠΙΔΑ ΑΣΦΗ

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗΣ

ΑΝΘΟΥΛΑ ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΗ
ΑΝΘΟΥΛΑ ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΗ

ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΒΙΑ
ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΒΙΑ

ΠΑΝΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
ΠΑΝΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΙΔΗΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΙΔΗΣ

ΜΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ
ΜΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ