ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΕΔΥΕΘ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά

Με το σύνθημα «η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και κρατώντας στα χέρια τους τα γράμματα που σχημάτιζαν στα Αγγλικά το «Λευτεριά στην Παλαιστίνη («Free Palestine» και παλαιστινιακές σημαίες, οι φοιτητές υποδέχθηκαν τον Ακελ Τακάζ, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης και μέλος της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), στην εκδήλωση που διοργάνωσαν χτες η ΕΔΥΕΘ και φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ, στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Στην ομιλία του, ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ αισιόδοξο - και για τον δικό μας λαό αλλά και για την ανθρωπότητα ολόκληρη - οι νέοι άνθρωποι να δείχνουν τον αλτρουισμό και την αγωνιστική τους συμπόρευση με αυτούς που υποφέρουν και αγωνίζονται ενάντια στην αγριότητα του ανθρωποφάγου καπιταλιστικού συστήματος. Του ιμπεριαλισμού, που τα θύματά του είναι αμέτρητα και στους πολέμους που διεξάγει ασταμάτητα, αλλά και στην ιμπεριαλιστική ειρήνη που υποβαθμίζει καθημερινά την ανθρώπινη ζωή και ύπαρξη, που για τα άνομα συμφέροντα των μονοπωλίων τσαλακώνει καθημερινά τις ζωές των ανθρώπων».

Στην ομιλία του ο Α. Τακάζ ανέφερε ότι αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη δεν ξεκίνησε τώρα στις 7 Οκτώβρη. «Το παλαιστινιακό ζήτημα ξεκίνησε εδώ και 100 χρόνια. Από την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσουν να ιδρυθεί ένα κράτος για τους Ισραηλινούς μέσα στην Παλαιστίνη. Δηλαδή, όπως θα λέγαμε, αυτός που δεν έχει υπόσχεται σε αυτόν που δεν δικαιούται», είπε. Αναφέρθηκε στο ιστορικό εποικισμών, τρομοκρατίας, διχοτόμησης και τελικής κατοχής από το Ισραήλ. Και στην ηρωική αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, που παλεύει για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Αναφέρθηκε ακόμα στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ με τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, υπό την ηγεσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Περιέγραψε τον τραγικό απολογισμό του πολέμου, τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε υλικές καταστροφές, αλλά και την εκστρατεία που συνεχίζεται εναντίον των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη.

«Αυτός ο κύκλος βίας δεν θα τερματιστεί αν ο παλαιστινιακός λαός δεν αποκτήσει ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος, στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αν δεν αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές. Αν δεν λυθεί το Παλαιστινιακό η Μέση Ανατολή θα είναι πεδίο πολέμου», είπε. Και εξέφρασε την ελπίδα για ειρήνη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Φάρος για τους λαούς όλου του κόσμου ο δίκαιος αγώνας του Παλαιστινιακού λαού

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ με τον Ακελ Τακάζ

Συνάντηση με τον Ακελ Τακάζ, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης και μέλος της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), είχε χτες αντιπροσωπεία του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ, τα μέλη του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Αβραμόπουλος, Ελένη Κυγιάκη, Οδυσσέας Μαάιτα, Θανάσης Σγούρος, Βασίλης Τομπουλίδης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Η Θεανώ Καπέτη εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση στον λαό της Παλαιστίνης, που βιώνει τις βάρβαρες συνέπειες της ισραηλινής κατοχής και στον αγώνα του για να αποκτήσει τη δική του ανεξάρτητη πατρίδα. Εναν αγώνα που, όπως είπε, «είναι δίκαιος και αποτελεί φάρο για τους λαούς όλου του κόσμου». Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που πήραν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπαίνοντας μπροστά στην ενημέρωση του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα της νεολαίας, κόντρα στη βρώμικη προπαγάνδα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος αυτού του αγώνα, αλλά και στη συμβολή των κομμουνιστών στην έκφραση της αλληλεγγύης του λαού μας μέσα από μαζικές κινητοποιήσεις.

Ο Ακελ Τακάζ ευχαρίστησε για τη θερμή τους συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις τελευταίες εξελίξεις, τις πτυχές της τραγωδίας που βιώνει ο λαός της Γάζας, αλλά και οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης. Σημείωσε ιδιαίτερα ότι η μάχη που έδωσε το ΚΚΕ για να αντιστραφεί το κλίμα στην κοινή γνώμη, ώστε να μην περάσει η κυρίαρχη προπαγάνδα και να εκφραστεί η αλληλεγγύη πολύμορφα, ήταν πολύ σημαντική. «Αυτή η μάχη κερδήθηκε», είπε.

Στο τέλος της συνάντησης, τα στελέχη του ΚΚΕ έδωσαν στον Α. Τακάζ μία κορνίζα με στιγμιότυπο από δράση της ΚΟ στην πλατεία Αριστοτέλους και την ατζέντα που είναι αφιερωμένη στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν.

ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ «ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ»
Δυναμικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρο τον κόσμο!

ΜΕΞΙΚΟ - Πόλη του Μεξικού
ΜΕΞΙΚΟ - Πόλη του Μεξικού
Μαζικές και αποφασιστικές κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις σε όλον τον κόσμο συνεχίζονται, με εκατομμύρια κόσμου να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό, το δικαίωμά του να έχει και να παλεύει για ελεύθερη πατρίδα!

Με αφορμή και την προχτεσινή (29η Νοέμβρη) Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού Λαού όπως καθιερώθηκε από τον ίδιο τον ΟΗΕ τη δεκαετία του 1970, νέες διαμαρτυρίες οργανώθηκαν στις ΗΠΑ: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν ξέραμε!», έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών που συμμετείχαν σε κινητοποίηση στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια της εκδήλωσης που ήταν προγραμματισμένη για τη φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου έξω από το ίδρυμα Ροκφέλερ, «διαλύοντας» την εορταστική ατμόσφαιρα που πρώτη η κυβέρνηση και μετά όλα τα αστικά επιτελεία καλλιεργούν, την ώρα που πρωτοστατούν στη στήριξη του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ...

Νέα διαμαρτυρία οργάνωσαν και οι φοιτητές στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ενώ στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, η κινητοποίηση που έγινε ανάγκασε σε ...«άτακτη φυγή» την Χίλαρι Κλίντον, πρωτοκλασάτο στέλεχος των Δημοκρατικών και πρώην υποψήφια πρόεδρό τους, ενώ είχε προγραμματιστεί να μιλήσει σε κάποια συζήτηση... «Το Κολούμπια έχει αίμα στα χέρια του!» «Το Κολούμπια χρηματοδοτεί το απαρτχάιντ!» κατήγγειλαν με πικέτες οι συμμετέχοντες.

ΗΠΑ - Νέα Υόρκη
ΗΠΑ - Νέα Υόρκη
Στην Ευρώπη, νέα μεγάλη διαδήλωση έγινε στο Παρίσι, αλλά και στη Μαδρίτη, στη Σαραγόσα κ.τ.λ.

Στη Λατινική Αμερική, ξεχώρισε η πρωτότυπη διαμαρτυρία που οργανώθηκε με μια γιγάντια παλαιστινιακή σημαία που απλώθηκε στην πλαγιά του Cerro Grande, στην πόλη Σερένα, τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, στα βόρεια. Μαχητική ήταν η κινητοποίηση και στην Πόλη του Μεξικού.

Στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, όπου με πρωτοβουλία του συνδικάτου Μεταφορών Nakliyat έγινε αποκλεισμός στο λιμάνι Αμπαρλί, σε ανάρτησή του το συνδικάτο τονίζει ότι «η στήριξη και αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό είναι μία από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες για τους εργάτες, που την ίδια στιγμή παλεύουν για τις καθημερινές τους ανάγκες. Εργαζόμενοι του κόσμου, ενωθείτε!»...

ΧΙΛΗ
ΧΙΛΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τη Δευτέρα η μεγάλη συναυλία στο Σπόρτινγκ

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καλεί τους νέους και τις νέες της Αθήνας να δώσουν δυναμικό «παρών» στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και ενάντια στην ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης, που την πληρώνει και ο λαός του Ισραήλ, με σύνθημα «Στη Γάζα το τραγούδι έγινε κραυγή - Ενώνουμε τις φωνές μας για κάθε νεκρό παιδί».

Η συναυλία, με την εθελοντική συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών, θα γίνει τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ. στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτινγκ (σταθμός ΗΣΑΠ «Αγ. Ελευθέριος», Πατήσια), με ελεύθερη είσοδο.

Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά: Φοίβος Δεληβοριάς, «Εισβολέας» Full Band, Δημήτρης Μητσοτάκης, Νατάσσα Μποφίλιου, Δημήτρης Μυστακίδης, Μίλτος Πασχαλίδης, Μιρέλα Πάχου, Μπάμπης Στόκας, «Το Σφάλμα» Full Band, «Υπεραστικοί», Νεφέλη Φασούλη, Tiny Jackal & The Yellow Mary.

Στο κάλεσμά της η ΚΝΕ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η συγκλονιστική κινητοποίηση των λαών, το σύνθημα "Λευτεριά στην Παλαιστίνη" που αντηχεί σε όλο τον κόσμο, το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης, οι εκατοντάδες αγωνιστικές πρωτοβουλίες εργαζομένων στη χώρα μας και παγκοσμίως, που μπλοκάρουν την αποστολή πολεμικού υλικού, τη συμμετοχή κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων στη σφαγή, είναι η μοναδική, πραγματικά αντιπολεμική στάση, το φως μέσα στο "σκοτάδι", η ελπίδα ότι οι λαοί θα νικήσουν!

Υπερασπίσου το παιδί,

γιατί, αν γλιτώσει το παιδί,

υπάρχει ελπίδα...».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για την Παλαιστίνη

Σήμερα Παρασκευή

-- Στις 7 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Ρεθύμνου καλεί στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου. Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης.

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Τυρνάβου καλεί στο Δημοτικό Θέατρο. Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη

-- Στις 7 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας καλεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Μαγνησίας. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ