ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
«Στον αέρα» χιλιάδες μαθητές

Στη Θεσσαλία, 88.000 μαθητές σε 1.036 σχολεία δεν άκουσαν το πρώτο κουδούνι την προηγούμενη Δευτέρα, εκατοντάδες από αυτούς ήταν αποκλεισμένοι στα χωριά τους, πολλοί από αυτούς με τις οικογένειές τους έχουν καταφύγει σε άλλα μέρη προκειμένου να προστατέψουν τις ζωές τους.

Χιλιάδες μαθητές μαζί με τις οικογένειές τους συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να καθαρίσουν τα σπίτια τους από τις λάσπες, για να αποκαταστήσουν ζημιές.

Σχολικά κτίρια που έχουν πληγεί, αδυναμία να εξασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλειά τους κατά την πρόσβαση στο σχολείο, τα προβλήματα της υδροδότησης σε σχολικές μονάδες προστίθενται στα όσα ήδη ζουν στα σπίτια τους, συνέπειες της πολιτικής που θυσιάζει την ασφάλεια του λαού στο όνομα του κέρδους, συμπαρασύροντας και τα μορφωτικά δικαιώματα. Καθώς το μέγεθος της καταστροφής αποκαλύπτεται καθημερινά, επιβεβαιώνεται ότι πολλοί μαθητές θα βρεθούν χωρίς σχολείο και την επόμενη βδομάδα, μιας και πολλά σχολεία έχουν υποστεί ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή.

Ετσι, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία υπάρχουν σχολικές μονάδες σχεδόν πλήρως κατεστραμμένες (τα σχολεία σε Μεταμόρφωση, Βλοχό, Κοσκινά, νηπιαγωγείο και ΔΣ Μαραθέας Καρδίτσας, 3ο Δημοτικό και 3ο Νηπιαγωγείο εργατικών Γιάννουλης), ενώ πάρα πολύ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί σχολεία όπως το 1ο και το 3ο Δημοτικό Παλαμά, Γυμνάσιο - Λύκειο Φαρκαδόνας) και πολύ περισσότερα έχουν ζημιές και θα χρειαστούν βδομάδες, ίσως και μήνες για να λειτουργήσουν.

Το ζήτημα τέθηκε προς το υπουργείο Παιδείας κατά τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών σωματείων της Αττικής και της ΟΛΜΕ στο υπουργείο Παιδείας (βλ. και σελ. 16). Από εκεί, οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους μαθητές και εκπαιδευτικούς, στον λαό της Θεσσαλίας και ζήτησαν απαντήσεις για τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων και τελικά και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, από τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας προέκυψε πως σε ό,τι αφορά τις σχολικές υποδομές 10 σχολεία έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες και το 10% των σχολείων της περιοχής έχει υποστεί ζημιές που μπορούν να επιδιορθωθούν.

Οπως προέκυψε, δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί το πώς οι μαθητές θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν μαθήματα ακόμα και σε σχολεία που μπορούν να τους δεχτούν, καθώς η περιοχή αποτελεί υγειονομική βόμβα, υπάρχει πρόβλημα στην υδροδότηση και τη μετακίνηση, ζητήματα που μπορεί να περάσουν πολλές μέρες, ίσως και βδομάδες μέχρι να ξεπεραστούν, ενώ δεν προσδιορίστηκε το πότε θα ανοίξουν όλα τα σχολεία. Μαζί με τους μαθητές τους, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι 10.000 περίπου εκπαιδευτικοί της περιοχής, κάποιοι από τους οποίους μετακινούνται μεταξύ νομών, άλλοι που καλούνται να παρουσιαστούν στα σχολεία χωρίς να υπάρχουν σπίτια για να μείνουν και υποδομές. Οπως μετέφεραν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, δεν υπάρχει συζήτηση για τηλεκπαίδευση, αλλά αυτό που εξετάζεται είναι η λειτουργία σχολείων σε διπλή βάρδια εφόσον επιλυθούν τα παραπάνω ζητήματα.

Συναντήσεις του ΚΚΕ με τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με τους Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας και Απόστολο Ριζόπουλο, δημοτικό σύμβουλο Βόλου και υποψήφιο δήμαρχο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», πραγματοποίησε χτες συναντήσεις με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Το κλιμάκιο ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση των σχολείων στον νομό και κυρίως για τις ενέργειες προετοιμασίας για το ασφαλές άνοιγμά τους από μεριάς κυβέρνησης, Περιφέρειας και δημοτικών αρχών. Μετέφερε την αγανάκτηση των γονιών όλης της περιοχής, από τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στα σχολεία, τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων (κτιριακών, υγειονομικών κ.τ.λ.) και κυρίως την υλοποίηση μέτρων αντιμετώπισης του σοβαρού θέματος της ακαταλληλότητας του νερού και τους κινδύνους που όλα τα παραπάνω εγκυμονούν για τους χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους. Τέλος τόνισε ότι είναι μονόδρομος η κινητοποίηση γονιών και εκπαιδευτικών και η διεκδίκηση μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΒΟΛΟΣ
Ανάγκη ο έλεγχος της ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων και οι επισκευές

Εδώ και τώρα έκτακτη χρηματοδότηση με ευθύνη της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών απαιτούν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» | Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και μέτρα προστασίας στάλθηκαν καθαρίστριες στα πλημμυρισμένα κτίρια

Την ανάγκη να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση με ευθύνη της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών στις σχολές του Βόλου, καθώς και άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων φοιτητών, απαιτούν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» σε φοιτητικούς συλλόγους σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο.

Από τις πρώτες μέρες αντιπροσωπεία των φοιτητικών συλλόγων επισκέφθηκε όλες τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην πόλη του Βόλου, διαπιστώνοντας μεγάλες καταστροφές, κτίρια, κοινόχρηστους χώρους, εργαστήρια και άλλες υποδομές πλημμυρισμένα.

Μεταξύ άλλων, οι φοιτητές απαιτούν να ληφθούν μέτρα στήριξης του λαού της περιοχής, καθώς και στήριξης ιδιαίτερα των φοιτητών που έχουν πληγεί με έκτακτο επίδομα, κατ' εξαίρεση μετεγγραφές, άμεση εισδοχή στις εστίες, μέτρα διευκόλυνσης για την εξεταστική, δωρεάν μετακινήσεις. Ακόμα, ειδικότερα για τους φοιτητές σε σχολές στον Βόλο απαιτούν «από τις πρυτανικές αρχές, τις διοικήσεις των σχολών να υπάρξει σαφής ενημέρωση για τις καταστροφές που υπάρχουν στα κτίρια του Πανεπιστημίου και ποιες ενέργειες θα γίνουν άμεσα με ευθύνη κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμου για να επισκευαστούν και να ελεγχθούν για την ασφαλή τους λειτουργία».

Συγκεκριμένα, απαιτούν ενημέρωση για τα μέτρα που θα λάβουν οι αρμόδιοι για:

- Την οροφή του Θόλου που σε κάθε βροχόπτωση μετατρέπει το φουαγιέ της σχολής σε λίμνη καθώς και για τον χώρο του κλιμακοστασίου του κτιρίου Δελμούζου που έχει συσσωρεύσει νερά από το σύστημα αποχέτευσης μετατρέποντάς το σε υγειονομική βόμβα.

- Το campus της Πολυτεχνικής που συνορεύει με τον Κραυσίδωνα, τα νερά του οποίου μετέτρεψαν τον εξωτερικό χώρο και τις εσωτερικές εγκαταστάσεις των τμημάτων σε βούρκο και ειδικότερα για το κτίριο των Μηχανολόγων.

- Το κτίριο της κεντρικής Βιβλιοθήκης που εμφανίζει διαχρονικό πρόβλημα με τις πλημμύρες. Αυτήν τη φορά καταστράφηκαν ολοσχερώς ο εξοπλισμός του ισογείου καθώς και ολόκληρο το ιστορικό αρχείο που φυλασσόταν στο υπόγειο.

Ακόμα, διεκδικούν: Παράταση παράδοσης όλων των εργασιών, ηλεκτρονική διάθεση επιστημονικών συγγραμμάτων της βιβλιοθήκης, άμεση αποκατάσταση του e-class, καθώς και τήρηση αυστηρά όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την ασφαλή επιστροφή φοιτητών και εργαζομένων στις σχολές (απολύμανση, δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας κ.τ.λ.).

«Οι ανυπολόγιστες καταστροφές και κυρίως οι φοιτητές που έχουν πληγεί άμεσα καθιστούν αναγκαία εδώ και τώρα την έκτακτη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με ειδικό κονδύλι στήριξης στους πληγέντες, την αποκατάσταση και συντήρηση των ζημιών στις κτιριακές - εργαστηριακές υποδομές. Δεν χωράει καμία καθυστέρηση από το υπουργείο Παιδείας που εδώ και μέρες έχει αναγγείλει μέτρα στήριξης του Πανεπιστημίου αλλά ακόμη δεν έχει προχωρήσει τίποτα», υπογραμμίζουν.

Εστειλαν καθαρίστριες χωρίς εξοπλισμό και μέτρα προστασίας!

Την απαράδεκτη ενέργεια να σταλούν καθαρίστριες χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και μέτρα προστασίας για να καθαριστούν τμήματα του Πανεπιστημίου στον Βόλο, καταγγέλλει το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο Σύλλογος απαιτεί «από τη διοίκηση του Ιδρύματος να λάβει όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για το προσωπικό καθαριότητας και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο. Διαφορετικά θα είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβεί ως αποτέλεσμα των ανωτέρω χειρισμών».

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Πληροφορηθήκαμε ότι χτες στο Πεδίο του Αρεως και συγκεκριμένα στο κτίριο των Μηχανολόγων Μηχανικών, η διοίκηση του Ιδρύματος έβαλε όλες τις καθαρίστριες, που διαθέτει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, να καθαρίσουν τους χώρους από τα νερά και τις λάσπες (σημειωτέον ότι οι καθαρίστριες αυτές πληρώνονται με 4 ευρώ την ώρα και όχι βέβαια για τέτοιες εργασίες). Τις έστειλαν εκεί χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (κατάλληλη στολή και παπούτσια, γάντια, μάσκες, ειδικά μηχανήματα απορρόφησης κ.λπ.) και χωρίς κάποια ενημέρωση για το πώς θα βγει εις πέρας μια τέτοια δουλειά, η οποία απαιτεί και κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις για να γίνει. Επιπλέον επισημαίνουμε ότι στο κτίριο υπήρχε και ηλεκτροδότηση, τη στιγμή που τα καλώδια και οι πρίζες ήταν μούσκεμα. Εκτός όλων αυτών έπρεπε και να μετακινήσουν βαριά κιβώτια και έπιπλα, ενέργειες που ήταν υπεράνω των δυνάμεών τους».

Προσθέτει ακόμα ότι «κάλεσαν και τους εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά για να δουν τι θα γίνει με τα εργαστήρια, που έχουν στην ευθύνη τους. Οι εργαζόμενοι που προσήλθαν είδαν τις καθαρίστριες τι αγώνα έδιναν και ντράπηκαν να τις παρακολουθούν χωρίς αυτοί να κάνουν τίποτα. Κι έτσι έπιασαν και οι ίδιοι τις σκούπες και τους κουβάδες για να βοηθήσουν, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Ομως, αυτά τα νερά και οι λάσπες περιέχουν στοιχεία από σπασμένες αποχετεύσεις, από απόβλητα κάθε είδους, από ψόφια ζώα, τρωκτικά κ.λπ. Ο κίνδυνος της μόλυνσης είναι πολύ μεγάλος και οι ευθύνες της διοίκησης τεράστιες. Ετσι έχει σκοπό η Πρυτανεία να καθαρίσει το Πανεπιστήμιο αντί να προσλάβει εξειδικευμένα συνεργεία για να κάνουν αυτήν τη δουλειά;».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Οργανώνουν την αλληλεγγύη στους Θεσσαλούς συμφοιτητές

Με οργάνωση, αλληλεγγύη και διεκδίκηση φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα στέκονται έμπρακτα στο πλευρό των Θεσσαλών συμφοιτητών τους. Χτες, στα Προπύλαια έγινε μια ξεχωριστή συνάντηση, νέων από τη Θεσσαλία που σπουδάζουν σε σχολές της Αθήνας. «Είναι βαρύ να βλέπεις τον τόπο που έπαιζες μικρός να καταστρέφεται», είπε μια φοιτήτρια, μεταφέροντας τα αισθήματα άγχους, απογοήτευσης, οργής αλλά και τη συγκίνηση για την αλληλεγγύη συλλόγων και σωματείων. Γιατί, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, αυτές οι μέρες στις σχολές δεν είναι συνηθισμένες καθώς είναι μεγάλη η ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες συλλογής ειδών για τους πλημμυροπαθείς. Η συνάντηση κατέληξε στη συγκρότηση ομάδας φοιτητών από τη Θεσσαλία για την οργάνωση της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης το επόμενο διάστημα.

Πρώτος σταθμός, το σημερινό συλλαλητήριο των σωματείων και αμέσως επόμενος η συμμετοχή στην αποστολή αλληλεγγύης σωματείων και φορέων στις πληγείσες περιοχές. Τέλος, αποφάσισαν να οργανωθούν δράσεις ενημέρωσης μέσα στις σχολές.

Στο πλαίσιο της δράσης και διεκδίκησης που αναπτύσσουν φοιτητικοί σύλλογοι για τους Θεσσαλούς συμφοιτητές τους, οι φοιτητικοί σύλλογοι Φιλοσοφικής και Οικοτρόφων ΕΚΠΑ προχώρησαν σε κινητοποιήσεις κόντρα στην έξωση πλημμυροπαθούς φοιτητή από τη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου. Μετά από τις ταυτόχρονες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις των Συλλόγων, που έφτασαν μέχρι και στον αντιπρύτανη φοιτητικής μέριμνας του ΕΚΠΑ, οι φοιτητές πέτυχαν να αποσπάσουν δέσμευση από τη διοίκηση της Εστίας ότι ο φοιτητής θα μπορέσει να καταθέσει αίτηση ορκωμοσίας και ότι θα παραμείνει στην Εστία για όσο χρειαστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ